Päivitetty 18.09.2017

Kotia etsivä koira: ALEKSIA


Syntymäaika: 05/16
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (Luiza Mandru)
ei steriloitu

 

Perustiedot ja tausta
Romanian kaduille syntyy päivittäin lukuisia uusia, ei-toivottuja koiranpentuja. Missä tahansa liikutkin, et voi kohtaamatta tiineinä olevia narttuja, emoja pentuineen tai myöskään sairaita tai auton alle jääneitä pikkuisia. Tällaisista lähtökohdista alkaa myös Aleksia-tytön tarina. Myös sen emä eleli steriloimattomana Gradistean kylän vilkasliikenteisen kadun varrella ihmisiltä ruokaa kerjäten. Luonto teki tehtävänsä ja  keväällä 2016 emä synnytti kaksi pentua, Aleksian ja tämän veljen Austinin. Pesänsä se teki erään talon pihalle, suojaan liikenteeltä. Talon omistaja antoi koirien elellä aluksi pihallansa. Kävi kuitenkin niin, että ennen kuin emo ehti vieroittaa pentunsa, jäi se auton alle ja kuoli vammoihinsa. Sympatiaa pentuja kohtaan ei talon omistajalta enää liiennyt ja hän päätti nakata orvoksi jääneet pennut oman onnensa nojaan pellolle.

Tässä vaiheessa kuvioon astui Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani, myöskin Gradisteassa asuva Luiza Mandru. Ystävällinen naapuri oli huomannut pentujen joutuneen pellolle ja soitti Luizalle, koska tiesi Luizan omistaneen elämänsä hylättyjen auttamiselle. Vaikka Luizan koti oli aivan täynnä turvapaikan sieltä saaneita koiria, ei hän voinut jättää Aleksiaa ja Austinia oman onnensa nojaan. Niinpä hän haki koirat luoksensa. Austin sai loppuvuodesta 2016 kodin Suomesta, mutta  Aleksia odottaa yhä Luizan luona.

Kulkurien aktiivit tapasivat Aleksian ensi kerran vieraillessaan Luizan Mandrun luona syyskuussa 2016. Aleksia oli tällöin reipas ja rohkea koiralapsi. Vieraita se ei jännittänyt yhtään. Vähäiset kontaktit vieraisiin ihmisiin näkyy  kuitenkin nyt aikuisena Aleksian luonteessa. Luiza ja Stefan Mandrua Aleksia rakastaa yli kaiken, mutta vieraita kohtaan se on varautunut. Aleksialle etsitäänkin kotia, jossa ollaan varauduttu Aleksian arkuuteen ja valmiita antamaan sille aikaa kotiutua ja luottaa omaan tahtiinsa. Käytökseltään Aleksia on rauhallinen.

Aleksia asuu sisällä talossa yhdessä monien muiden Luizan pelastamien koirien kanssa.  Se tulee hyvin toimeen muiden kanssa ja erityisen hellästi se suhtautuu uusiin pentuihin. Pikkuisille se toimii aina isosiskona hoivaten ja leikittäen pentuja. Myös kissojen kanssa Aleksia tulee hyvin toimeen.

Aleksia on noin 45cm korkeaa, hento ja sulavalinjainen koira. Painoa sillä on noin 12kg.

18.9.2017
Kulkurien aktiivit tapasivat Aleksia vieraillessaan Luizan luona viime viikolla. Päästessään talosta ulos Aleksia huomaa vieraat ja haukkuu jännitystään tovin. Pian sen huomio kiinnittyy kuitenkin tarjolla oleviin kanafileisiin. Vieraiden luota Aleksia ei uskolla käydä nameja hakemassa, mutta Luizan tarjoilemana ne kelpaavat kyllä. Ulkonäöltään Aleksia on hento ja kaunis. Siitä saa vaikutelman, että se viihtyisi lenkkipolulla ja etenisi siellä vähän rivakamminkin, sen verran kevyesti se loikkii menemään. Aleksia tulee aivan varmasti antamaan koko sydämensä perheelleen, mutta kodin tulee huomioida, että Aleksia voi hyvinkin pysyä koirana, joka tarvitsee välillä myös omaa ja itsenäistä tilaa ja aikaa.

15.6.2017
Ihana Aleksia on varttunut jo vuoden ikään ja jatkaa kodinetsintää keskikokoisten koirien joukossa. Missä olisi tämän kauniin nuoren neidin koti?

11.5.2017
Kulkurien aktiivit tapasivat Aleksian hiljaittain vieraillessan Mandrujen luona. Aleksia on koira joka pitää erityisen paljon rutiineista eli siitä, että kaikki tapahtuu joka päivä samalla tavalla ja samassa tutussa järjestyksessä. Aleksia jännittää uusia ja yllättäviä tilanteita, joten lapsiperhe ei ole Aleksialle paras paikka ja kodilla olisi hyvä olla jo ennestään koirakokemusta, jotta Aleksian alkua osataan tukea oikealla tavalla. Tämä kannattaakin tulevassa kodissa huomioida. Tapaamisen aikana Aleksia haukkui aluksi melko paljon ja neiti tuntuikin tykkäävän omasta äänestään. Tämän tytön voisi helposti nähdä kulkemassa oman ihmisensä kanssa metsässä ja tekemässä yhdessä asioita. Koirakaverin seura tekisi Aleksialle varmasti hyvää ja pentujen kanssa Aleksia on ihan erityisen taitava.

29.4.2017
Lisätty hellyyttäviä kuvia Aleksialle. Tämä herkkä tyttö on tullut kuuluisaksi siitä, että se pitää aina huolta Luizan luo tulevista uusista pennuista sekä kissoista. Aleksia nukkuu yhdessä pentujen ja kissojen kanssa ja on näiden kanssa pitkäpinnainen. Aleksia on siitä onnellisessa asemassa, että saa asua sisällä Mandujen talossa.

4.2.2017
Tapasimme Aleksian vieraillessamme Mandrujen luona viime viikolla. Kuten usein pennuille käy, on Aleksiakin ottanut takapakkia sosiaalisuuden kanssa. Tämä johtuu siitä, että pennut ovat ainoastaan tutussa ympäristössä tuttujen ihmisten kanssa, eivätkä ne pääse sosialistumaan vieraisiin. Romaniassa, jossa eläinsuojelijoihin suhtaudutaan usein jopa vihamielisesti, ei pentujen kanssa voida lähteä samaan tapaan turuille ja toreille oppimaan uutta. Vierailumme aikana Aleksia haukkui meitä ensin jännittyneesti kauempaa. Herkut se uskalsi tulla hakemaan kädestä, mutta ei jäänyt rapsutteluetäisyydelle. Tuttujen Manduren kanssa Aleksia on ystävällinen ja kovin kultainen tyttö. Se nauttii turvallisiksi kokemiensa ihmisten huomiosta ja käpertyy mielellään kainaloon sohvalle. Aleksia tulee hyvin toimeen toisten koirien ja myös kissojen kanssa. Aleksiasta ei välttämättä koskaan tule koiraa, joka seuraa häntä heiluen mukana joka paikassa ja viihtyy ihmisvilinässä. Se on kuitenkin vielä nuori ja sillä on kaikki mahdollisuudet reipastua, kunhan se saa riittävästi tukea ja lempeää treenausta yhdessä oman ihmisensä kanssa. Aleksialle etsitään rauhallista aikuiskotia, jossa ymmärretään tätä hieman erilaisista lähtökohdista ponnistavaa pikkuneitiä ja annetaan sille kaikki se aika jota se tarvitsee.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Aleksia tulee Suomeen steriloimattomana nuoren iän vuoksi, tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.

Aleksia saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Aleksia on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviinluovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkitut yhteydenotot Taija Mäkiselle.

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.