Päivitetty 09.01.2018

Kotia etsivä koira: DARWIN


Syntymäaika: 6/2012
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Glinan tarha)
kastroidaan

 

16.6.2016
Romanian kaduilla elävistä kodittomista koirista suuri osa päätyy kunnallisille tarhoille. Kunnallisia tarhoja on monenlaisia ja niiden elinolosuhteet vaihtelevat. Yhteistä niillä on se, että ne ovat aivan liian täynnä koiria joilla on äärimmäisen pienet mahdollisuudet selvitä sieltä ulos hengissä. Odain tarha on yksi siisteimmistä kunnallisista tarhoista. Siellä koirista pidetään edes vähän huolta ja niitä kohdellaan suurimmaksi osaksi lempeästi. Vaikka tarhalla asuu lähes 500 koiraa, on ilmapiiri tarhalla yllättävän rauhallinen. Odaita johtaa muista kunnallisista poiketen hyväsydäminen nainen, joka todella välittää koirista. Niinpä hän aina mahdollisuuksien mukaan pyytää paikallisia eläinsuojelijoita ottamaan tarhalta koiria ja tarjoamaan niitä adoptioon, jotta ne saisivat mahdollisuuden parempaan elämään.

Tammikuussa 2016 Darwinilla ja koirakaveri Astonilla kävi yksi elämänsä isoista onnenpotkuista, kun Carmen Mandescu, Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani kävi Odain tarhalla ja Aston sekä Darwin osuivat hänen silmiinsä. Ne keräsivät ensin voimia hoitolassa ja nyt, ollessaan reippaita ja iloisia koiria, ne muuttivat Glinan tarhalle odottamaan kotiaan. Glinan tarha on Carmenin ja ystävänsä Ioanan ylläpitämä koiratarha Glinan kylässä ja siellä asuu tilanteesta riippuen 250-300 koiraa.

Darwin on iloinen ja leikkisä vesseli, joka tulee toimeen niin ihmisten kuin koirienkin kanssa. Ajoittain se tosin käy pieksemässä suutaan koirakavereilleen ja saa miltei aina nenilleen. Kissoja Darwin ei tietääksemme ole tavannut. Kerrostalo ei välttämättä ole Darwinin paikka, sillä Carmen kertoo sen olevan melkoisen haukkuherkkä ja että sen terävä haukku raikaakin tarhalla suht usein. Se saattaa vähentyä kotioloissa, sillä nuori koira turhautuu helposti tarhalla, mutta se saattaa olla myös piirre, joka jää. Darwinista saa varmasti uskollisen ja hyväntuulisen kumppanin, jonka seurassa ja silmien pilkkeessä on mahdotonta olla huonolla tuulella.

Darwin on noin 45-senttinen ja painaa noin 15 kiloa.

8.7.2016
Heinäkuisen Glinan vierailun myötä myös Darwin sai oman osuutensa herkuista ja rapsutuksista. Darwin on velmu kiusantekijä, joka haukkuu paljon kimeällä äänellä, joka vähän kähiseekin, eikä varmastikaan vähiten kovan käytön seurauksena. Se käy ärsyttämässä muita koiria, jotka hermostuvat sen härkkimiseen ja alkavat soittaa suutaan toisilleen. Saatuaan aikaan kahakan Darwin kävelee tyynenä pois paikalta. Vaikka onkin pieni kiusanhenki, Darwin nauttii suunnattomasti muiden koirien ja ihmisten seurasta. Se antaa tutkia hampaansa ja sieltä löytyy jonkin verran hammaskiveä, joka lähtenee, kun se saa jotain jyrsittävää. Darwinin heikko kohta ovat siis ihmiset. Se kiipeää muitta mutkitta syliin vastaanottamaan sille kuuluvat suukot ja rapsutukset. Se on menossa röntgeniin lähiaikoina, sillä se on pidemmän aikaa ontunut vasenta takajalkaansa. Kerromme tuloksista, kun niitä saamme. Darwinin menoa moinen ei kuitenkaan haittaa.

7.8.2016
Lisätty velmulle koirapojalle tuore video kodinsaantia avittamaan.

17.11.2016
Lähestyvä talvi ja jatkuvat sateet ovat tehneet Glinan tarhasta muta-altaan, jossa koirilla ei juurikaan ole paikkaa, jossa ne voisivat kuivatella tai olla säältä suojassa. Darwinille häkkielämä ei ole tehnyt hyvää ja se näkyy sen sekä fyysisessä että psyykkisessä voinnissa. Se otti rajusti yhteen entisen häkkikaverinsa Astonin kanssa, joten Aston siirrettiin toiseen häkkiin ja Darwin sai kaverikseen rauhallisen Blonden. Tästä siirrosta ovat hyötyneet kaikki asianomaiset. Darwin on laihtunut todella paljon ja se tulee saamaan lähipäivinä sisäloishäädön, sillä madot ovat yleisiä tarhalla. Saadessaan vieraita Darwin nauttii huomiosta ja jää lähelle rauhallisena nauttimaan rapsutuksista. Se on rauhallinen jopa siinä määrin, että jäimme miettimään, onko se kunnossa. Se on nyt erityisseurannassa, jotta sille saataisiin lisää painoa ja takaisin sen nyt piiloon mennyttä eloisuutta. Darwin ei vielä ole ollut röntgenissä jalkansa vuoksi.

3.3.2017
Darwinin vasemman takajalan ontumiselle on vihdoin saatu selitys. Se on joskus murtanut lantionsa ja tässä yhteydessä myös sen vasemman takajalan lonkkamalja on murtunut. Darwin tulee tarvitsemaan kirurgisen operaation, jossa sen reisiluun pää poistetaan, mutta suurin vaiva sillä on tällä hetkellä lantion alueen vammat. Darwinia ei valitettavasti voida eikä kannata leikata ennenkuin se varataan omaan kotiin, sillä sitä ei voida kuntouttaa Romaniassa resurssien puutteen vuoksi. Siksi Darwin tarvitseekin kodin kahta kipeämmin. Jotta se saa tarvitsemansa operaation ja pääsee kotiin kuntoutumaan ja nauttimaan elämästä. Darwin siirtyy tämän myötä erityisadoptioon ja sen kulukorvaus sovitaan kodin kanssa erikseen. Galleriaan on lisätty Darwinin röntgenkuva, jonka perusteella on konsultoitu suomalaista ortopedia ja joka on suositellut reisiluun pään poistoa.

20.3.2017
Aktiivimme tapasivat maaliskuisella reissullaan Romaniaan myös Darwinin. Darwinin mahdollisuuksia päästä lonkkaleikkaukseen selvitellään. Ongelmana on löytää Romaniasta osaava lääkäri, minkä lisäksi Carmenia huolettaa toipuminen häkissä leikkauksen jälkeen. Darwin ei tällä hetkellä onnu ja käyttää jalkaa todella hyvin. Luonteeltaan se on edelleen täysi kymppi. Se seistä töröttää aidalla ja seuraa herpaantumatta, mitä ihmiset puuhaavat. Se on varmasti kotonakin sellainen jokapaikanhöylä, joka haluaa osallistua aktiivisesti ihmistensä arkeen ja on aina tiellä. Darwin ottaa vieraat suurella riemulla vastaan, eikä lähde ihmisen viereltä mihinkään. Se on todella, todella reipas, innokas ja sosiaalinen koira, jonka heikko kohta ihmisten lisäksi on ruoka. Ruoasta se menee aivan sekaisin ja ehtiessään se pusuttelee kaikki ihmiset, painautuu lähelle ja nauttii koko sielunsa kyllyydestä harvinaisesta herkusta. Se on fyysisesti paremmassa kunnossa kuin viimeksi. Darwin nyt vain on aivan täydellinen kotikoira, joka valloittaa ihan kaikkien sydämet. Muille uroksille se vähän möykkää aidan läpi ja kun Blonde muutti sen kanssa samaan häkkiin, se yritti ensimmäisen päivän jatkuvasti liehitellä uutta tyttöä. Se kuvittelee olevansa suuri roomeo, joten se ei välttämättä sovellu toisen isoegoisen pojan kaveiksi. Muuten urokset ja nartut molemmat ovat sen mielestä ok. Kuvan kautta välittyy huonosti Darwinin koko, sillä se on todella pieni ja siro. Sellainen lelukoira nappisilmillä. Enää nappisilmältä puuttuu se tärkein: oma koti.

Lisätty kuvia pikkumiehestä.

19.5.2017
Voihan pomppupetteriä! Saadessaan vieraita Darwin pomppaa puoli metriä onnesta ilmaan ja melkein tärisee onnesta. Huolimatta vammoistaan se ei onnu eikä tunnu aristavan, pomppii kolmen metrin loikkia kuin aropupu. Darwinista huomaa, että treenattu on, sillä vaikka liikkumismahdollisuudet tarhalla ovat surkeat, se on onnistunut pomppimaan siten, että sen takaosasta löytyy selvästi lihaksia. Mikään treeni ei kuitenkaan korvaa omaa kotia, jossa saa riittävästi lepoa, laadukasta ravintoa ja kokonaisvaltaista liikuntaa ja sitä tärkeintä: rakkautta.

Lisätty kuvia.

16.8.2017
Romaniassa asuva aktiivimme Veera Nuri tapaa Darwinia miltei päivittäin ja Veera lähetti kertakaikkisen hurmaavia terveisiä rääväsuisesta ukkelista :”Darwin, Darwin, Darwin. Tikkana aidalla, jos jossain tapahtuu ja jos mahdollista niin osallistumassa myös. Vähän sellanen kukko tunkiolla, oman kylän poikii. Ennallaan, niin luonteensa ja käytöksensä kuin ulkonäkönsäkin kanssa. Darwin sai uudeksi häkkikaverikseen vähän itseään isomman tytön, sellaisen joka kiipeili sen verran aidoista yli, että vaihtoehdoksi jäi laittaa se katettuun häkkiin. Darwin oli moisesta kovin otettu ja jaksoi liehitellä daamia pitkään. Ruokakupilla ylähuuli meni mutruun, mutta koska daami saattoi yhtä hyvin siirtyä syömään viereisestä kupista, ei tästä ole aiheutunut ongelmaa. Ulkopuolella vapaana oleville pojille tarvii välillä huudella, samoin naapurissa asuvalle nuorisoporukalle tulee kiroiltua tarvittaessa takaisin”. Eihän tuollaiseen poikaan voi kuin rakastua!

Lisätty kuvia ja video.

25.9.2017
Kyllähän Darwinia tässä kohtaa voi jo onnitella, vaikkei sillä kotia olekaan. Suomalainen yhdistys on huomannut Darwinin potentiaalin ja hienon on luonteen ja on päättänyt auttaa pojan elämänlaadun kohentamisessa ja parantaa myös oleellisesti sen kodinsaantimahdollisuuksia. Yhdistys on kerännyt organisoimallaan huutiksella varat Darwinin hoitoon Ramona Apostolille, jossa se vietti Odain tarhalta vapautumisensa jälkeiset kuukaudet. Ramona kertookin, että Darwin on hoitolassa kuin kotonaan. Eikä tässä vielä kaikki, sillä huutisvaroilla kustannetaaan Darwinin reisiluun pään poisto ja kuntoutus Romaniassa. Näin ollen se tulee varmasti saamaan laadukkaita vuosia elämäänsä lisää. Kun Darwin on kuntoutunut leikkauksesta tarpeeksi, se lentää Suomeen kotihoitoon, ellei se sitä ennen ole saanut kotia. Kiitos Tassut Ristissä ry.

2.12.2017
Darwinin kuntoutus jatkuu ja edistyy. Se saa joka Se on edelleen mielestään Romanian komein mies, eikä se ymmärrä, etteivät kaikki naiskoirat lankea sen lumovoiman edessä.

8.1.2018
Lisätty kuntoutuneesta Darwinista video.

Lisätty pari kuvaa Darwinista hydroterapiassa. Tällöin koira on pienessä altaassa, jossa jalalle kohdistuvaa painoa voidaan keventää ja helpottaa koiran jalan käyttöä. Tämän myötä Darwin onkin alkanut käyttää jalkaansa enenevissä määrin.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Darwin saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Darwin on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Darwinin yhteyshenkilö: Maarit Auranen

Marraskuu 2016

Elokuu 2016

Darwin ja kumppanit huhtikuussa 2016:

Maaliskuu 2016

Helmikuu 2016

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.