Päivitetty 22.03.2018

Kotia etsivä koira: DENIS (Ikea pennut)


Syntymäaika: Noin 6/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Luiza Mandru)
ei kastroitu

 

Tausta

Romaniassa on arvion mukaan 2-5 miljoonaa koditonta koiraa. Suurin osa koirista ovat steriloimattomia ja tästä syystä koiria syntyy hallitsemattomasti läpi vuoden. Pennut jotka syntyvät omistetulle koiralle hylätään pian syntymän jälkeen, hävitetään tai ne jäävät pyörimään pihalle emonsa kanssa, kunnes ne alle vuodessa, itse synnyttävät tai siittävät ensimmäiset pentunsa, kodittomiksi koiriksi.

Kulkurien pitkäaikainen ja luotettava yhteistyökumppani Luiza Mandru organisoi kotikyläänsä Gradisteaan, ensimmäisen sterilointipäivän. Päivä oli menestyksekäs mutta mukaan mahtui myös surullisia koirakohtaloita. Eräs nainen toi steriloitavaksi emon jolla oli yksi pentu mukanaan. Myöhemmin selvisi että emolla oli lisää pentuja sillä nainen ilmestyi pian uudestaan. Hän toi 5 muuta pentua pussissa, joka oli vielä tungettuna IKEAn kassiin. Hän totesi, että mikäli pentuja ei oteta vastaan, hän hävittää ne muulla tavoin. Pentujen onneksi ne pääsivät heti muuttamaan Luizalle mutta koska Luizalla oli niin paljon koiria jo kotonaan hän ei pystynyt ottamaan myös emoa, vaan tämä muutti Luizan ystävän tarhalle.
Nyt Fidelina, Bertin, Denis, Estelline, Adriel ja Adelita ovat valmiita muuttamaan omaan kotiin.

Denis on ystävällisen luonteensa ja töppö jalkojensa kanssa erittäin rakastettava pieni koirapoika. Se on erityisen kiltti, vaikka hyvin ujo erityisesti vieraiden ihmiseten kanssa. Alkujaan Denis asutti muiden pienten pentujen kanssa pentuaitausta pihalla joten se ei ollut toisten koirien kanssa juurikaan tekemisissä. Mm. tästä syystä Denisiä  hieman jännittää muut koirat. Kissojen kanssa Denis on tullut hyvin toimeen.
Nykyään Denis asuu sisällä Mandrujen talossa, sillä jäätyään yksin tarhaan se oli aika kova haukkumaan. Tarhoissa koirilla ei juurikaan ole tekemistä, joten taukoamaton haukkuminen on yksi tapa kuluttaa aikaa.

Denis jäi pienikokoiseksi, hän omaa lyhyet jalat eli noin 30-35cm / alle 10 kg

Video on siitä hetkestä kun pennut tuotiin sterilointipäivälle.

Nykytilanne

22.3.2018
Maaliskuun 2018 aktiivireissullamme ei Deniksestä ole oikein uutta kerrottavaa. Se on edelleen arka poika vieraiden suhteen eikä halunnut itse tulla tutustumaan. Mandrujen eli tuttujen ihmisten kanssa kyllä hyvin kiltti.
Denis tulee siis tarvitsemaan kodin, jossa on antaa paljon kärsivällisyyttä ja aikaa. Hellästi, positiivisten kokemusten kautta, Deniksestä saa varmasti loistokaverin, joka lopulta ilakoi omasta ihmisestään samalla tavalla kuin esim. Luiza Mandrusta nyt. Uudella kodilla olisi hyvä olla aikaisempaa kokemusta erilaisista koirista sekä ymmärrystä siihen, ettei Denis lyhyen elämänsä aikana, ole kokenut mitään muuta kuin tarhansa ympäristön.

Päivitykset
19.9.2017

Syyskuun aktiivimatkaajamme tapasivat Deniksen.
Se on ottanut takapakkia ujoutensa kanssa. Mandrujen eli tuttujen ihmisten kanssa Denis on aivan tavallinen nuori koira. Mutta vieraiden luokse se ei uskaltanut tulla lainkaan. Sen totaalinen luottamuspula ihmisiin on luultavasti syntynyt ihan sosiaalistamis-harjoitusten puuttuessa kokonaan mutta voihan rotuperimässäkin olla epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä.
Denis on kuitenkin nuori koira, jolla on kaikki mahdollisuudet pärjätä elämässä, kunhan löytäisi sellaisen kodin, jossa olisi paljon kokemusta ujoista koirista, jolla olisi annettavaksi paljon aikaa mm. sosiaalistamiseen ja ihan olemiseen Deniksen kanssa, jolla olisi rajattomasti kärsivällisyyttä opetella kotikoirana olemisen aakkoset alusta asti.
Denis on kuitenkin Mandrujen eli tuttujen ihmisten kanssa kiltti koira, mutta itsevarmuuden puute tulee melko varmasti alussa asettamaan haasteita.
Mahdollisesti jo kotona oleva kiltti tyttökoira voisi olla Denikselle suuri apu, sen opetellessa luottamaan elämään ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

Deniksestä lisätty video ja kuvia syyskuulta. Niistä välittyy tieto Deniksen suhteesta, sille tuttujen ihmisten lähellä.

20.7.2017
Heinäkuussa aktiivimme vierailivat myös Mandru Luizan luona. He eivät päässeet valitettavasti tapaamaan Denistä, sillä se asuu edelleen mukavasti Mandrujen kotona, sisällä talossa. Koiria oli paljon ja osa kovin haukkuherkkiä, niinpä Luizan toiveesta sisältä ei päästetty koiria ulos tällä kertaa lainkaan.
Deniksestä hän kuitenkin mainitsi;”good boy.”
Sanomattakin on selvää, että joku saa tästä “hyvästä pojasta” aivan ihanan kaverin itselleen. Denis elää tällä hetkellä Romanialaisittain todella hyvää elämää, paitsi että koiria on paljon. Siksi myös Denis tahtoisi jo ihan ikiomaan kotiin, ikiomien ihmistensä vierelle.

6.6.2017
Denis, karvaa alle 1 -vuotias, odottaa Mandru Luizan luona edelleen kotia. Kaikki muut sen sisarukset Ikea-pentueesta ovat matkanneet Suomeen omiin koteihinsa jo aikaa sitten. Olisiko Deniksen vuoro pian ?
Se ei ole enää useisiin viikkoihin elänyt tarha-koiran elämää vaan päässyt Mandrujen kotiin sisälle, missä onkin saanut harjoitella kotikoiran elämää. Tämä on tehnyt Denikselle hyvää ja se onkin reipastunut isoin harppauksin. Se on edelleen hieman ennakkoluuloinen vieraiden ihmisten saapuessa sen tonteille, mutta tutustuessaan mitä mainioin kainaloinen.
Kesä tuo paljon lisää kodittomia koiria. Deniksellä on jo valmiina niin hyvät eväät kotikoiran elämään, että olisi hyvä, kun se antaisi tilaa muille kodittomille ja pääsisi vihdoin ihan ikiomaan loppuelämänsä kotiin.
Muutama kuva lisätty komeasta pötkylästä.

13.2.2017
9 kuukauden ikään päässyt Denis odottaa kotiaan vieläkin.
Kulkurien aktiivit verailivat sen luona tammikuun lopussa ja kertoivat Denisin edelleen olevan epävarma vieraiden ihmisten kanssa joten aikaa ja kärsivällisyyttä tarvitaan, jotta sen ujous ja luottamus saadaan voitettua.
Denis eli viime ajat Mandru Luizan luona tarhassaan yksin, sillä se on aika kova vahtimaan ruokaansa toisilta koirilta. Toisaalta tämä on yksi selviytymiskeino; ollessaan Romaniassa koditon koira. Ehkäpä kotioloissa sen ei tarvitse vahtia, kun ruokaa tarjotaan omasta kupista ja annos on vain sen oma.
Muutama päivä sitten Denis koki onnenpotkun. Sen sisarusten Adelitan ja Adrielin antaessa tilaa, niiden matkustettua Suomeen kotihoitoon, pääsi Denis tarhasta pois Mandrujen kotiin. Sisälle taloon harjoittelemaan kotikoiran elämää. Ehkä tästä onnenpotkusta hyvä onni jatkuu ja se saa pian nimensä eteen sanan varattu.

Denis-köriläästä lisätty yksi kuva.
Mandru Luizan sylistä se haluaa viestittää olevansa erittäin ystävällinen jo tutuiksi tulleille ihmisilleen.

21.10.2016
Mandru Luizan luona asuva, kaunis Denis on hieman saanut massaa ja uutta ilmettä kasvoillensa. Pentumainen ilme alkaa muuntua teinikoiran mittoihin.  Luiza kertoi, että Denis on edelleen hyvin kiltti kaikille. Se on myös hauska poika, jonka puuhia seuratessa rupeaa helposti hymyilyttämään. Vaikka ulkonäkö miehistyykin, asuu silti sisällä Deniksessä ikuinen hiukan hömppäkin koiralapsi.
Uusi kuva komeista kasvoista on kuvattu 21.10.2016. Ikää pojalla on n. 4.5 kk.

_______________________________________________________________________________

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Denis saapuu Suomeen asianmukaisesti kastroituna, rokotettuna, ulko- ja loishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Denis on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä terveyteen ja kustannuksiin.

Denisin yhteyshenkilö Marika Stillman

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa