Päivitetty 21.05.2018

Kotia etsivä koira: STELLA (Team Miniones, ent. Dory), SUOMESSA


Syntymäaika: Noin 3/2016
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
Steriloitu

 

Perustiedot ja taustat

(21.5.2018)
Kesäkuussa 2016 eräs Gradistean kylässä asuva nainen löysi 4 pientä pentua hylättyinä tien varresta. Nainen tiesi, ettei hän voi jättää pentuja siihen sillä näillä ei olisi mahdollisuutta selvitä. Omaan kotiinsa hän ei voinut näitä ottaa joten hän piilotti ne asumattoman talon pihalle yön yli ja soitti sitten paikalliselle eläinsuojelijalle,  ja Kulkurien luotettavaan yhteistyökumppanille, Luiza Mandrulle. Luiza otti pennut vastaan seuraavana päivänä, huolehti näistä ja antoi mahdollisuuden elämään.  Poika Alok, sekä tytöt Lety, Erna ja Dory, nykyään Stella, adoptoitiin kaikki omiin koteihinsa Suomeen.

Stella tuli uudelleensijoitukseen 23.12.2018 ja siirtyi kotihoitoon. Stellan haasteena on mm. remmirähjääminen. Stellaa käytettiin eläinlääkärin tutkimuksessa jotta saisimme tietää jos käytös johtuu kivuista ja kipututkimuksessa kävikin ilmi, että Stellalla oli niskasta hännänpäähän saakka paikat kovin jumissa.

Stella on nyt käynyt fysioterapiassa ja kotihoitaja on pitkäjänteisesti ja tunnollisesti jumpannut Stellaa, muutamalla helpolla liikkeellä. Kontrollissa Stella kävi hiljattain ja iloksemme fysioterapeutti totesi Stellan olevan paljon vetreämmässä ja paremmassa kunnossa nyt.

Myös lonkat ja selkä kuvattiin ja kuvista selvisi myös, että toinen lonkka on hieman löysä. Stellan siskolla todettiin aikoinaan sama asia ja tälle on auttanut se, että lihaksia ollaan vahvistettu.

Stella on edelleen ihana kainalokaveri mutta osaa myös olla itsekseen. Lenkille saa hienosti kontaktia siihen ja tällä hetkellä lenkit sujuvat suurimmaksi osaksi ilman rähjäämisiä.

Toisista koirista Stella ei niin paljon perusta, se vaikuttaa onnellisimmiltaan ainoana koirana.

Stella on kasvanut vajaa 50cm neidoksi, se on steriloitu ja rokotukset ovat uusittu 12/2017.

Päivitykset

21.5.2018

Stella on ollut kotihoidossa ja pidemmän aikaa. Suurin ongelma Stellan tullessa hoitoon oli paha remmirähjääminen. Yhdistys järjesti Stellan kipututkimukseen sekä selän- ja lonkan kuvaukseen, jossa Stellan todettiin olevan aivan jumissa. Lääkekuurin ja fysioterapiasta saaneiden liikkeiden harjoittelun jälkeen, Stella on nykyään paljon paremmassa kunnossa niin fyysisesti kuin henkisesti.

18.3.2018
Stella joutui olosuhteiden pakosta vaihtamaan kotihoitopaikkaa mutta pärjäsi tässä hienosti. Se on kuin olisi aina tuntenut nykyisen kotihoitajapariskunnan, leikki ja hakee läheisyyttä ja rapsutuksia. Ulkkoilu on tässä uudessa ympäristössä sujunut mallikkaasti ja vaikka Stella välillä saattaa jännittyä nähdessään toisen koiran tai jännittävän asian, se kuitenkin hyvin palautuu siitä tilasta herkkujen motivoimana. Stellalle menee kipulääkkeitä ja lihasrelaksantteja säännöllisesti ja se odottaa fysioterapiakäyntiä, joka on varattu sille maaliskuun lopussa.

20.2.2018
Stella on käynyt kiputiloihin erikoistuneen eläinlääkärin vastaanotolla ja siellä sille tehtiin lämpökamerakuvauksen avulla kipututkimus sekä kuvattiin lonkat ja selkä. Stella sai kiitosta eläinlääkäriltä hyvästä käytöksestä, tämän hetkisistä kivuista huolimatta. Stellan lihakset ja kroppa on melkoisen jumissa niskasta häntään ja myös lonkassa on löysyyttä havaittavissa. Stella sai mukaansa lääkkeitä sekä suosituksen fysioterapeutin vastaanotolle, mikä on seuraava askel, kunhan lääkkeet ovat saaneet vaikuttaa ensin hetken. Stellan sisaruksella todettiin myös aiemmin löystyyttä lonkassa mutta tilanne on parantunut tilapäisellä lääkityksellä sekä lihaskunnon parantamisen avulla. Eläinlääkärin arvion mukaan voi hyvin olla, ettei lonkka tule aiheuttamaan Stellalle ongelmia jatkossa mutta pitää tiedostaa, että hyvä fyysistä terveyttä on tärkeää ylläpitää ja lihaskuntoa vahvistaa sopivalla tavalla.

Kipu on joskus salakavalaa, eikä koira aina sitä näytä kuten kuvittelisimme. Mikäli koiran käytös muuttuu tai tietynlainen “häiriökäyttäytyminen” vahvistuu, kannattaa koira käyttää kiputiloihin perhentyneellä eläinlääkärillä, jotta mahdolliset kivut voidaan sulkea pois tai hoitaa mikäli niitä on.

Stella on yhä ihmiselle suloinen ja läheisyyttä kaipaa mutta on tärkeää antaa sen myös olla rauhassa, eikä riehaannuttaa sitä liikaa vaan edetä sen ehdoilla. Stella on ihmisrakas ja nuori koira, joka rakastaa leikkimistä mutta välillä menee niin sanotusti yli, jolloin kroppaa alkaa kolottamaan ja silloin Stella myös saattaa hermostua herkemmin.

18.1.2018
Stellan kotihoitaja kertoi taas Stellan kuulumisia. Se nauttii paljon rapsutuksista ja tykkää olla lähellä. Ulkoilun suhteen edistystä on tapahtunut siinä, että Stella nyt on alkanut merkkaamaan hieman enemmän, eli tekee pissoja useamman kerran lenkin aikana. Se on myös kovin innokas seuraamaan hajuja ja tulisi mahdollisesti tykkäämään kovasti esim hajutyöskentelystä, mikäli tällainen sattuisi kiinnostamaan uutta omistajaa. Lenkit ovat muuten edelleen haastavia sen suhteen, että Stella edelleen reagoi koiriin ja muihin häiriötekijöihin voimakkaasti. Olisi hyvä päästä harjoittelemaan alueelle, jossa on hyvin tilaa väistää ja olla tarpeeksi kaukana häiriöstä. Stellan kotihoitopaikan lähellä sijaitsee koulu ja se suhtautuu edelleen kovin rauhallisesti ohi juokseviin lapsiin. Asuntoon tuleville ihmiselle tyttö murisee ja haukkuu mutta kun saa todeta vieraat “turvallisiksi” omalla ajallaan ja rauhassa, se on todennut tilanteen olevan harmiton.

Stellasta joku saa oikein mukavan kainalokaverin ja kaverin touhuilemaan eri harrastuksien parissa. Olisi hyvä jos löytyisi jonkin verran kokemusta Stellan kaltaisista koirista ja energiaa sekä motivaatiota sitoutuneesti treenata Stellan kanssa ulkoiluakin.

11.1.2018
Nyt on tovi kulunut siitä kun Stella muutti kimpsuineen ja kampsuineen kotihoitajan luokse. Liitän otteen kotihoitajan kertomasta: “Heräämisen jälkeen pitää kuitenkin ottaa rapsutustuokio. Stella on alkanut jutella aamuisen rapsutuksen yhteydessä. Ja etenkin jos olen liian uninen, enkä rapsuta tarpeeksi, niin hän kyllä huomauttaaa matalalla kurkkuäänellä. Sit vähän sapuskaa ja lenkille. Stella lähtee aina mielellään ulos ja tulee mielellään takaisin kotiin. Meidän pihalla asuu jänis ja tällä saattaa olla oleellista merkitystä asiaan. Stella lähtee pupun perään ja myös lintujen perään kovin liukkaasti.  Kerran nähtiin kissa ja silloin niskakarvat nousi pystyyn ja veto oli kovimmillaan. En suosittelisi Stellaa kissakotiin.”

“Saan kuitenkin pitää oman sänkyni itselläni ja syödä rauhassa yksin. Stella ei myöskään ole noussut pöydille ottamaan tavaroita. Kuono nousee kyllä, mutta hän ei nosta tassuja tasoille. Tässä oli yksi poikkeus. Ollessaan yksin kotona oli käynyt hakemassa mun pipon keittiön pöydältä. Ois siellä ollut paljon muutakin, mutta vain pipo löytyi hänen lempimatoltaan kuolaisena. Jännityksellä odotan päivää, kun tavarat joutuu siivoamaan pois. Stella on kuitenkin ollut yksin kotona joka päivä puolesta tunnista eteenpäin, eikä siinä ole tietääkseni ollut mitään ihmeellistä. Olen aina jättänyt jotain naposteltavaa ja touhuttavaa sille. Yleensä on kait syönyt ja nukkunut. ”

Ulkoilu on osoittautunut olevan Stellan haastavin kehityksen paikka. Kierrokset nousee, etenkin toisista koirista ja silloin Stella haukkuu, kiskoo ja riuhtoo hihnassa. Tällöin Stella ikään kuin unohtaa kaiken muun. Kotihoitajan kanssa kävi kerran samalla tavalla kuin edellisessä kodissa, kun Stellaa yritettiin siirtää toiselle puolelle ja itse asettua koiran ja “kohteen” väliin, Stella nappasi kiihdyksissään hoitajaa polvitaipeesta. Muissa tapauksissa Stella ei ole napannut, vaikka olisi kiihtynyt. Remmikäytös on työn alla mutta tulee varmasti vaatimaan vielä paljon panostusta. Edelleen toteamme, että rauhallinen asuinympäristö olisi Stellalle paras.

23.12.2017
Stella on nyt siirtynyt kotihoitajan luokse mutta sijainti on edelleen Helsinki. Vaikka tyttö on hieman mietteliäs ja moni asia saattaa jännittää, tyttö on hakenut reippaasti tukea ja rapsutuksia kotihoitajaltaan. Lisää kuulumisia ja uusia kuvia tulossa tuota pikaa.

1.12.2017
Dory on asunut kodissa noin 1v 3kk. Se tulee hienosti toimeen ihmisten kanssa, kunhan saa tutustua rauhallisesti ensin. Perheessa asuu myös pienempää lasta, myös näiden kanssa Stella tulee tosi hienosti juttuun. Stellalle etsitään nyt uutta kotia, rauhallisemmalta alueelta kuin missä se tällä hetkellä asuu. Ulkoilu on stressaavaa, niin Stellalle kuin perheelle, sillä Stella reagoi tällä hetkellä voimakkaasti moneen asiaan ulkona. Esim toisen koiran tullessa lähelle, Stellan kierrokset ovat toisinaan nousseet niin korkealle, että tyttö on näykkinyt myös omistajaa pohkeeseen kun tämä on estänyt Stellan kulun. Pohjalla on todennäköisesti epävarmuus ja pelko tiettyjä asioita kohtaan (esim. ihmisten jotka ilmestyvät yllättäen kulman takaa, kantavat kauppakasseja, ihmisiä jotka ohittavat liian läheltä jne.) ja tähän tulevan kodin tulee varautua sekä sitoutua harjoittelemaan Stellan kanssa kohtaamisia yms. tilaa, aikaa ja ymmärrystä antaen. Sisäsiisteys ei ole Stellalla vielä aivan hanskassa, mikä myös saattaa johtua tämän hetkisestä asuinympäristöstä. Stella ei aina tohdi tehdä tarpeitaan ulos, vilkkaalla alueella.

Kotona Stella on ihmisiä kohtaan kultainen ja läheisyydenkaipuinen, se tykkäisi tehdä asioita yhdessä ja nauttisi varmaan kovasti siitä, että sen kanssa harrastaisi jotain kivaa, ainakin omaksi iloksi. Esim. nenätyöskentely saattaisi olla asia josta Stella innostuisi kovasti. Stella osaa tiettyjä peruskäskyjä mutta johdonmukaista kouluttamista arjen lomassa tulee olla valmis harjoittamaan. Stella on perso herkuille joten se on hyvä kannustin tässä asiassa. Asuminen kerrostalossa sujuu myös, sillä Stella ei ole ainakaan toistaiseksi ollut haukkuherkkä sisätiloissa.

Stella on matkustanut sekä autossa, että raitiovaunussa ja molemmat onnistuu entisen perheen kertoman mukaan hyvin.

Stella asuu pienen koiran kanssa tällä hetkellä mutta kohdistaa stressinpurkua tätä kohtaan. Stella ja pieni koira ovat eri tiloissa kun ovat yksin kotona, sillä muuten Stellalla on ollut taipumusta riepotella tyynyjä ja myllertää mattoja. Tämä, että koirat ovat eri tiloissa, on rauhoittanut tätä myllertämistä. Stella on tullut toimeen muiden koirien kanssa kuitenkin, vaikka alkuun voikin haukkua kovasti toisille, eteenkin kun on remmissä. Koirapuistossakin on tällä hetkellä liikaa vauhtia Stellalle. Näemme kuitenkin mahdolliseksi sen, että Stella voisi asua toisen koiran kanssa mutta koirakaveri saisi olisi Stellan kokoinen tai isompi ja tasapainoinen, mielellään Stellaa hieman vanhempi uros. Luovutamme kuitenkin Stellan harkinnanvaraisesti toisen koiran kaveriksi.

29.8.2016
Dory pääsi tulemaan Suomeen muutaman päivän muita sisaruksia myöhemmin ja sai uudeksi nimekseen Stella.

27.7.2016
Tänään myös Dory saa kuulla ilouutisia. Oma perhe ja koti on löytynyt ja pian tyttö saakin tehdä tuon tärkeän matkan kotiin <3

27.6.2016
Nelikko on leikkisä, iloinen ja täynnä elämänhalua. Ne touhuavat innoissaan muiden mukana päivät pitkät ja tulevatkin hyvin toimeen muiden Luizalla olevien koirien kanssa. Pennut ovat myös tavanneet kissoja mutta eivät ole viettäneet paljon aikaa näiden kanssa. Tapasimme pennut heinäkuun alussa ja kaikki neljä ovat sosiaalisia pikkupenneleitä, joiden rokotusohjelmat melko pian on saatu päätökseen. Pennut ovat tällä hetkellä vajaa 4 kuukauden ikäisiä ja painoa näillä on noin 4kg. Erna on hieman isompi ja painaa noin 5kg. Aikuisena nelikko tulee olemaan arviolta noin 8-10kg, eli pienikokoisia.

Dory on suloinen tuttavuus. Se oli aivan hiljaa sylissä ja kääntyi varovaisesti katsomaan ihmistä kenen sylissä se istui. Dory oli hieman ihmeissään mutta nautti myös läheisyydestä. Kun Doryn laittoi maahan se lähti sisarustensa kanssa iloisesti tutkimaan pihamaata.


 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran käytös voi kotiutuessa muuttua.

Stella luovutetaan steriloituna, rokotettuna ja se saapui Suomeen ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Dory on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Stellan yhteyshenkilö: Mia Takolander

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa