Multiresistantit bakteerit

Kulkurien infopaketti multiresistanteista bakteereista

 

Rescuekoiria maahan tuovana tahona Rescueyhdistys Kulkurit haluaa kantaa vastuunsa ja olla mukana multiresistenttien bakteerien leviämisen ehkäisemisessä, tiedotimme aiheesta ensimmäisen kerran marraskuussa 2017, tiedotteen voi lukea täältä.  Olemme kuluvana talvena suorittaneet otantatestauksia kauttamme Suomeen saapuneilla koirilla sekä Suomessa että Romaniassa. Otantatestausten tuloksista ja jatkotoimenpiteistä tiedotimme helmikuussa 2018, tiedotteen voi lukea täältä.

Toivomme kaikkien rescuekoiran adoptioita harkitsevan tutustuvan huolellisesti aiheeseen.

 

Antibioottiresistentillä tarkoitetaan sitä, että bakteeri on kehittänyt itselleen vastustuskyvyn yhtä tai useampaa antibioottia kohtaan. Tällöin bakteeri kasvaa, vaikka sen lähistöllä olisi antibioottia, jolle se luontaisesti olisi herkkä. Tämän vuoksi kyseinen antibiootti ei enää auta infektion hoidossa. Viime vuosina antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat yleistyneet sekä ihmisillä että eläimillä. Tärkein syy tähän on liiallinen ja huoleton antibioottien käyttö.

Kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma. Esimerkiksi Aasiassa ESBL-bakteerin kantajuus on niin yleistä, että tutkimusten mukaan  aasianmatkaajista 70% palaa Suomeen ESBL-bakteerin kantajina. On myös esimerkiksi tutkittu, että tietyissä otannoissa 20 % ruotsalaisista päiväkotilapsista kantaa ESBL-bakteeria (lähde 1) ja englanninbulldogeista 21 % on MRSP- tai ESBL-positiivisia (lähde 2).

Rescuekoirilla multiresistenttejä bakteereita esiintyy todennäköisesti enemmän kuin suomalaisilla koirilla, johtuen maiden erilaisista antibiootti käytännöistä sekä bakteerien helposta leviämisestä tarhaolosuhteissa. Kotioloissa lähikontaktissa bakteerit siirtyvät helposti ihmisten ja muiden eläinten välillä. Terveelle ihmiselle multiresistentit bakteerit eivät ole vaarallisia ja niistä on mahdollista myös puhdistua. Ongelmaksi bakteerit muodostuvat mikäli ne aiheuttavat infektion, jolloin infektioita on sopivien antibioottien puuttuessa vaikeampi hoitaa.

 

Multiresistentit bakteerit

MRSP Staphylococcus pseudintermedius on koirien ja ihmisten iholla ja limakalvoilla esiintyvä bakteeri. Bakteeri on hyvin yleinen terveillä eläimillä, mutta se voi aiheuttaa myös erilaisia tulehduksia eli infektioita. Tavallisimmin S. pseudintermedius -bakteeri aiheuttaa erilaisia iho- ja haavainfektioita. Muita harvinaisempia ovat mm. luu- ja nivelinfektiot sekä virtsatietulehdukset.

Kun S. pseudintermedius on vastustuskykyinen metisilliini antibiootille, siitä käytetään nimitystä MRSP eli metisilliinille resistentti Staphylococcus pseudintermedius. MRSP on yleensä vastustuskykyinen myös useille muille antibiooteille, minkä vuoksi monet yleisesti koirilla käytettävät antibiootit eivät tehoa MRSP:n aiheuttamaan tulehdukseen.

Ihminen on yleensä MRSP:n oireeton kantaja ja kantajuus on todennäköisesti lyhyt. Koirasta toiseen se tarttuu kotona pitkäaikaisessa lähikontaktissa, mm. omistajan käsien, vaatteiden, kuppien, turkinhoitovälineiden jne. Välityksellä.

MRSA tarkoittaa metisilliini-antibiootille vastustuskykyistä  Staphylococcus aureus –bakteeria. Se on tavallinen ihon ja nenän limakalvolla esiintyvä bakteerilaji, joka ei terveillä ihmisillä ja eläimillä aiheuta tautia. MRSA voi kuitenkin aiheuttaa tulehduksia esimerkiksi rikkoutuneella ihoalueella, virtsateissä tai leikkaushaavoissa. Yleisimmät mikrobilääkkeet eivät tehoa MRSA-bakteeriin jolloin tulehdusten hoito vaikeutuu. MRSA-tartunnan saanut oireeton ihminen tai eläin voi myös väliaikaisesti toimia MRSA-bakteerin kantajana.

MRSA on yleinen taudinaiheuttaja ihmisillä, koirilla sitä tavataan satunnaisesti.

ESBL on yleisnimitys sellaisille suolistobakteereille (mm. Escherichia coli , klebsiella, salmonella), jotka tuottavat mikrobilääkkeitä pilkkovaa laajakirjoista beetalaktamaasi (ESBL)-entsyymiä. Entsyymin avulla bakteereista tulee vastustuskykyisiä yleisimmin käytetyille antibiooteille. ESBL-entsyymiä tuottavien bakteerien aiheuttamat virtsatie- ja vakavat yleisinfektion ovat lisääntyneet tasaisesti viimeisten vuosien aikana. Bakteerit siirtyvät ihmisen ja koiran välillä kontaktin ja eritteiden välityksellä.  

AmpC on ESBL:n kaltainen entsyymi, johon ei terveydenhuollon piirissä kuitenkaan suhtauduta yhtä suurella vakavuudella kuin ESBL-entsyymiin.

Kolistiiniresistenssi Kolistiini on ns. reserviantibiootti, jota käytetään kun muut antibiootit eivät enää toimi. Mikäli ihminen tai eläin on resistentti kolistiinille, ja se yhdistyy infektion yhteydessä muihin resistansseihin, hoitovaihtoehtoja ei enää ole.

 

Mitä jos koiralla todetaan antibioottiresistenssi?

Kun perheessä on multiresistenttiä bakteeria kantava koira, on riski, että bakteeri siirtyy perheen toisiin koiriin ja ihmisiin. Lyhytaikaisessa kontaktissa, esim. koirapuistossa siirtymisen riski on erittäin pieni.

Terveelle ihmiselle tai eläimelle bakteerit eivät aiheuta ongelmia, vaan niiden kanssa voi elää normaalia elämää. Suurin riski siihen, että bakteerit aiheuttavat ongelmia on mm. henkilöillä, joiden immuunivaste on heikentynyt:

–          HIV/AIDS ja syöpäpotilaat
–          munuais- ja maksasairauspotilaat
–          elinsiirtopotilaat
–          immuunivastetta laskevaa lääkitystä saavat potilaat
–          pernanpoistopotilaat
–          päihdeongelmaiset
–          pikkulapset (taaperoikäiset)
–          raskaana olevat
–          vanhukset

Perheessä, jossa kyseiseen ryhmään kuuluvia henkilöitä on, adoption suhteen tulee noudattaa erityistä perehtyneisyyttä ja arvioida riskejä huolellisesti.

Multiresistenttiä bakteeria kantavan koiran kanssa eläinlääkärille mentäessä, tulee henkilökuntaa infota asiasta ennakkoon. Klinikalla koira käsitellään kosketuseristyspotilaana.

 

Eläinlääkäri Tanja Hakkaraisen (Munkkivuoren/ Karhupuiston Evidensia) hygieniaohjeistus antibioottiresistenssi-koiran omistajalle

MRSP

– Kantajuuden siirtyminen pysyvästi ihmiseen on epätodennäköistä
– Eläinlääkäriasemille ilmoitus ajanvarauksen yhteydessä, hoidetaan riskipotilaana
– Oireettoman kantajan kanssa voi elää kotioloissa normaalisti, mutta hyvästä käsihygieniasta kannattaa huolehtia myös kotioloissa. Jos kätesi tahriintuvat eritteistä, niin pese ne huolellisesti

Jos lemmikillä on infektio, minkä aiheuttaja on MRSP (ihotulehdus, korvatulehdus, haavatulehdus tms.):

– Käytä infektoituneen alueen hoidossa kertakäyttöhanskoja. Pese kädet hanskojen poiston jälkeen huolellisesti.
– Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttö suositeltavaa
– Laita hoidossa käytetyt sideharsotaitokset, pumpulilaput tms. suoraan jätepussiin
– Vältä kontakteja muihin koiriin, kunnes infektio on parantunut

– Käytä kertakäyttöhanskoja, kun puhdistat lemmikkisi korvia, käsittelet eritteitä tai hoidat sen suuta. Pese kädet huolellisesti hanskojen poiston jälkeen
– Käytä ruoka- ja juomakuppien pesussa vain siihen tarkoitettua tiskiharjaa ja säilytä sitä erillään
– On todennäköistä, että perheen muutkin koirat ovat kantajia

 

ESBL

– Ominaisuus on tyypillisimmin E. colissa ja Klebsiellessa. Molemmat ovat yleisiä suolistobakteereita sekä infektion aiheuttajia
– On mahdollista, että kantajuus siirtyy lemmikistä omistajaan, etenkin lähikontaktissa (naaman nuoleminen, lemmikki nuolee lautaset jne.)
– Oireettoman kantajan kanssa voi elää kotioloissa normaalisti, mutta hyvästä käsihygieniasta kannattaa huolehtia myös kotioloissa. Jos kätesi tahriintuvat eritteistä (esim. virtsa, uloste, kuola), niin pese ne huolellisesti
– Jos lemmikilläsi on todettu ESBL-kantajuus, niin kannattaa siitä ilmoittaa omaan hoitoyksikköön asioidessasi terveydenhuollossa jotka harkitsevat seulonnan tarpeen.
– Eläinlääkäriasemille myös ilmoitus ajanvarauksen yhteydessä, hoidetaan riskipotilaana
– Kun käsittelet sisällä lemmikin ulostetta tai virtsaa, käytä kertakäyttöhanskoja. Imeytä eritteet paperiin, mikä laitetaan suoraan jätepussiin. Pyyhi alue, missä ulostetta/virtsaa oli esimerkiksi Virkon-liuoksella (desinfiointiaine). Pese kädet huolellisesti hanskojen poiston jälkeen. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttö on suositeltavaa.
– Kerää lemmikin ulosteet ulkoa pois, jotta muiden lemmikit eivät ole tartuntavaarassa

Jos lemmikillä on infektio, minkä aiheuttaja on ESBL:ominaisuuden omaava bakteeri (esim. haavatulehdus tms.):
– Käytä infektoituneen alueen hoidossa kertakäyttöhanskoja. Pese kädet hanskojen poiston jälkeen huolellisesti. – Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttö suositeltavaa
– Laita hoidossa käytetyt sideharsotaitokset, pumpulilaput tms. suoraan jätepussiin
– Jos eritteitä on pinnoilla, pyyhi pinnat huolellisesti esim. Virkonilla.
– Jos kyseessä on virtsatietulehdus, siivoa virtsa lammikot sisällä kuten edellä mainittu
– Vältä kontakteja muihin koiriin, kunnes infektio on parantunut

 

– Älä anna lemmikin nuolla kasvojasi
– Käytä kertakäyttöhanskoja koskettaessasi lemmikkisi suuta tai peräaukon aluetta, esim. harjatessasi sen hampaita tai pestessä sen peräaukon ympärystä. Pese kädet huolellisesti hanskojen poiston jälkeen. Alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttäminen on suositeltavaa.
– Käytä ruoka- ja juomakuppien pesussa vain siihen tarkoitettua tiskiharjaa ja säilytä sitä erillään
– On todennäköistä, että perheen muutkin koirat ovat kantajia

 

Lisätietoa aiheesta:


Eviran tiedoksiannot:

https://www.evira.fi/elaimet/zoonoosikeskus/mikrobilaakeresistenssi/zoonoosibakteerien-resistenssi/metisilliiniresistentti-staphylococcus-aureus-mrsa/

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/laakitseminen/antibioottiresistenssin-seuranta/usein-kysyttya-mrspsta/

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/laakitseminen/antibioottiresistenssin-seuranta/usein-kysyttya-esblsta/

 

Kulkurien tiedote aiheesta:

http://kulkurit.fi/tiedote-ajankohtaista-multiresistanteista-bakteereista/

 

Uutisia aiheesta:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/moniresistentit-bakteerit-ovat-tuontikoirilla-huolestuttavan-yleisia

https://www.evira.fi/elaimet/zoonoosikeskus/ajankohtaista/2017/suomessa-todettu-kolistiiniresistenssia-tuontikoirasta/

https://www.tehylehti.fi/fi/uutiset/ulkomaiset-loytokoirat-kantavat-moniresistentteja-bakteereja

https://www.hs.fi/extra/aamu/26122017/art-2000005502319.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005505477.html?utm_source=facebook&utm_medium=toimitus
https://www.kennelliitto.fi/uutiset/kennelliitto-on-mukana-englanninbulldoggien-terveyskartoituksessa (lähde 2)

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/paivakotilasten-esbl-kantajuus-yllatti-ruotsissa/  (lähde 1)

https://www.hs.fi/paivanlehti/04012018/art-2000005511735.html

 

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa