Kodin saanut koira: HULDA (ent. Sosetica), Suomessa

Syntymäaika: 10/2014
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Kotka)
Kokoarvio:

 

HUOM. Tutustuthan huolellisesti koiran tietoihin ja adoptioprosessiin ennen yhteydenottoa.

Perustiedot ja tausta
14.12.2020

Huldan elämä alkoi Romaniassa, jossa se syntyi arviolta syksyllä 2014. Se pelastui kadulta sisarustensa kanssa ja sai kodin Suomesta alle puolivuotiaana. Nyt Hulda on noin kuusi-vuotias ja sen elämä Suomessa on ollut aivan liiankin vaiherikasta. Hulda aloittaa uuden kodin etsinnän kaikkinensa neljännen kerran, joten luethan huolellisesti Huldan kuvauksen alusta loppuun ja harkitse asiaa tarkasti ennen yhteydenottoa.   

Huldan tausta: Ensimmäiset parisen vuotta Suomessa asuessaan Hulda asui melko rauhallisessa ympäristössä (taajama, rivitalo) ja tuolloin Huldalla ei ollut mitään ongelmia, päinvastoin, se viihtyi hyvin ja oli omistajansa mukana paljon joka puolella. Kuitenkin omistajan elämäntilanteen muutoksen myötä Hulda muutti Helsinkiin kerrostaloon vuonna 2018, jolloin sen asuinympäristö vilkastui huomattavasti ja samalla sen asunto ja oma tila pieneni. Herkkänä koirana muutos otti Huldalle koville ja se alkoi näyttäytyä reaktiivisuutena ja stressikäytöksenä hihnakäytöksessä, valikoivana suhtautumisensa muita koiria kohtaan ja vahtimisena/epävarmuutena vieraita ihmisiä kohtaan omassa asunnossaan, missä Huldalla ei ollut mahdollista väistää tilanteita riittävästi. Ulkoillessa esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyllä alueella polkupyörät, outo ihminen tai muut koirat aiheuttivat Huldassa haukkumista ja epävarmuutta. Rauhallisemmassa ympäristössä Hulda selvästi rentoutuu, pystyy keskittymään esimerkiksi ottamaan kontaktia ja nauttimaan ulkoilusta ja tällöin lenkkeily sen kanssa on varsin sujuvaa. Niinpä kesällä 2019 Huldalle alettiin etsiä kotia rauhallisemmasta ympäristöstä ja se saikin uuden kodin maaseudulta elokuussa 2019.

Toisessa kodissaan maaseudulla Huldalla sujui pääosin oikein hyvin. Hulda nautti saadessaan olla paljon vapaana hevostallin ympäristössä ja sille rauhallinen ympäristö oli täysin omiaan. Hulda osasi olla yksin työpäivien ajan, sillä ei ole todettu eroahdistusta. Hulda rakastaa touhuamista oman ihmisensä kanssa ja on innokkaana mukana kaikessa mitä tapahtuu. Huldan kanssa on tehty paljon töitä ensimmäisestä kodista lähtien ja sitä on koulutettu ja se osaakin kaikki peruskäskyt. Huldalle on käytetty mm. naksutinta ja se on tarkka, nopea ja fiksu ja se oppii asioita nopeasti. Hulda tykkää nenänkäytöstä ja kaikenlaisesta aktivoinnista ja virikkeistämisestä. Hulda on paimenkoiramaiseen tapaan aina valmis yhteiseen touhuamiseen ja saadessaan olla sille sopivassa ympäristössä sen kanssa onkin kiva touhata mitä vain. Hulda tuli hyvin juttuun myös hevosten kanssa. Ongelmaksi toisessa kodissa muodostui liian suuri kiinnostus kodin kissaa kohtaan, jota Hulda yrittää jahdata ja napsia, josta systä Hulda joutui jälleen vaihtamaan kotia kesällä 2020.

Kolmannesta kodista Hulda joutui lähtemään viidessä päivässä. Tällöin ongelmaksi muodostui Huldan stressi ja pelot suuren muutoksen jälkeen, jota kolmannet omistajat eivät olleet valmiita työstämään tai antamaan aikaa Huldalle.

Nykytilanne: Hulda on ollut nyt elokuusta 2020 lähtien kotihoidossa yhdistyksen kokeneella kotihoitajalla Kotkassa. Sillä on takanaan todella rankka kesä ja onkin ollut huojentavaa nähdä, miten Hulda on siitä huolimatta luotettavassa ja rauhallisessa ympäristössä toipunut ja rentoutunut silmin nähden ja nauttii taas elämästään kaikkien vastoinkäymisten jälkeen.

Huldalla on sujunut hoitajiensa kanssa alusta asti hyvin, sillä Huldalle on anettu aikaa ja tilaa edetä sille jännittävissä uusissa tilanteissa ja paikoissa sen omaan tahtiin. Huldaa ei ole pakotettu mihinkään, vaan se on saanut miettiä asiaa ja tehdä valintoja. Alkuun Hulda stressasi esimerkiksi sisälle lenkiltä menemistä, jolloin hoitajat ovat istuneet sen kanssa puolikin tuntia rappusilla sille rauhallisesti jutellen ja hetken kuluttua uudestaan yrittäen. Hulda on herkkä koira, jota tarvitsee ehdottomasti osata lukea ja kannustaa. Hulda lenkkeillee mallikkaasti, välillä innostuessaan se saattaa vetää hieman hihnassa. Hulda ei ole räyhännyt remmissä vastaantuleville koirille oma-aloitteisesti. Nykyisessä ympäristössä ja turvallisessa ilmapiirissä Hulda ei myöskään ole esim. reagoinut mitenkään mopoihin, pyöriin tai autoihin.

Uusien ihmisten kanssa Hulda tarvitsee alkuun aikaa, vieraisiin tutustuminen on Huldalle jännittävää ja se voi reagoida esimerkiksi haukkumalla ja pyrkimällä vaihtimaan vieraita. Käytös voi olla ajoittain voimakastakin. Tätä käytöstä esiintyy vain omassa kodissa ja käytöstä on mahdollista työstää positiivisten kokemusten kautta. Kotihoitopaikassaan Hulda on tavannut vieraita ihmisiä toistaiseksi vain ulkotiloissa, jolloin se on alun haukkumisen jälkeen rentoutunut nopeasti.

Oma ihminen tai ihmiset ovat Huldalle kaikki kaikessa. Se luottaa ja rakastaa ehdoitta luottoihmisiään ja antaa esimerkiksi nyt hoitajiensa käsitellä sitä ongelmitta kaikissa tilanteissa. Omille ihmisilleen Hulda on ihana, reipas ja hauska koirakaveri, jonka kanssa on ilo touhata mitä tahansa. Hulda rakastaa ulkoilua ja liikuntaa ja sille metsäretkille pääseminen olisi parasta vaikka joka päivä.

Hulda tulee kotihoitopaikassaan hyvin toimeen kahden uroskoiran kanssa. Hulda on kuitenkin tietyllä tavalla omissa oloissaan itsenäisesti viihtyvä koira, joten tulevassa kodissaan se voisi olla hyvin myös ainoana koirana, vaikka kivan uroksen seurakin sille varmasti kelpaisi.

Tulevalta omistajalta vaaditaan koirakokemusta, rauhallisuutta ja ymmärrystä herkän, hieman aran, mutta reaktiivisen paimenkoiran sielunelämää kohtaan ja motivoituneisuutta työskennellä Huldan mahdollisten ongelmakohtien parissa johdonmukaisesti ja positiivisia metodeja käyttäen. Oleellista on ymmärtää miten tärkeää koiran on saada aikaa, tilaa ja luottamuksellinen suhde ihmiseen. 

Huldalle etsitään kotia omakotitalosta haja-asutusalueelta tai rauhallisesta taajamasta, 1-2 aikuisen perheestä. Varauduthan yhteyttä ottessasi kattavaan ja huolelliseen adoptioprosessiin, joka tulee sisältämään useita video- ja puhelinhaastatteluja ja mahdollisen kotikäynnin.

Huldaa ei luovuteta kerrostaloon, kissakotiin, lapsiperheeseen tai muutoin vilkkaaseen ympäristöön/kotiin.

Hulda on noin kuusi-vuotias steriloitu narttu ja kooltaan noin 60 cm / 28 kg.

 

Päivitykset

17.1.2021
Hulda on tänään pitkän ja huolellisen harkinnan ja prosessin jälkeen varattu omaan kotiin. Hulda muuttaa pohjoiseen, omakotitaloon, ja siitä tulee aikuisen, koirakokeneen pariskunnan ainoa koira.

Lämmin kiitos Huldan upealle kotihoitoperheelle merkittävästä puolen vuoden hoitojaksosta, jonka aikaa Hulda sai valtavasti avoimuutta, onnistumisia ja luottamusta elämään!

14.12.2020
Hulda-tontun elämä kotihoidossa sujuu entiseen malliin, todella hyvin. Huldan haasteet näkyvät tällä hetkellä lähinnä uusia ihmisiä tai koiria tavatessa hetken rähjäyksenä, joka yleensä menee nopeasti ohi kun tilanne hoidetaan rauhallisesti. Lenkillä Hulda kulkee pääosin todella hyvin ja on motivoitavissa herkuilla, mutta liian läheltä vieraan koiran ohitus ei suju välttämättä ilman haukkumista. Tätä siis tulee jatkossakin treenata. Sisällä Hulda on nyt myös tutustunut vieraaseen ihmiseen, jolle ensimmäinen reaktio on ollut haukkua portin takaa, mutta tällöinkin tilanne ei ole jäänyt Huldalle päälle vaan se rauhoittuu nopeasti. Toisten taloudessa asuvien koirien kanssa Huldalla sujuu hyvin, ainoastaan ruoka-aikaan Hulda voi provosoitua herkemmin ja ruokailut onkin hoidettu omissa tiloissa.

Kaiken kaikkiaan Huldan kanssa on kotihoitopaikassa edetty hyvin rauhallisesti kuukausien saatossa, ja annettu sille riittävästi tilaa, aikaa ja vapautta valita mitkä tilanteet ovat sille liian vaikeita ja tuettu ja kannustettu rauhallisesti haastavista tilanteista yli. Tämä taktiikka on tominut Huldan kanssa valtavan hyvin ja se voikin tällä hetkellä erinomaisesti ollen rento, iloinen ja vapautunut.

Huldasta on tullut matkan varrella paljon kyselyitä, mutta täysin sopivaa kotia etsitään edelleen. Epäselvyyksien välttämiseksi kerrataan tässä vielä selkeästi Huldan kotikriteerit.

  • Omakotitalo, rauhallinen ympäristö (taajama/haja-asutusalue)
  • 1-2 aikuisen ihmisen talous
  • Muita koiria ei ole pakollista olla tai sitten kodissa voisi olla uroskoira entuudestaan. Hevosiin Hulda on tottunut.
  • Koirakokemusta ja ymmärrystä herkästä paimenkoirasta, positiiviset koulutusmetodit
  • Kohtalaisen tasainen elämänrytmi

Huldaa ei luovuteta lapsi- tai kissakotiin, ei kerrostaloon tai rivitaloon eikä perheeseen, jossa ei ole koirakokemusta tai taloudessa asuu entuudestaan toinen narttukoira. Hulda on joutunut vaihtamaan kotia elämässään jo kolmesti, emmekä ota enää minkäänlaisia riskejä sen sijoittamisen suhteen, joten tästä syystä kriteerit ovat tiukat. Kiitos ymmärryksestä!

26.9.2020
Huldalla sujuu mainiosti kotihoidossa. Se on selkeästi rentoutunut enemmän ja enemmän ja tavallinen arki sujuu hoitajilta sen kanssa ongelmitta. Hulda on tullut leikkisämmäksi ja sille on alkanut taas maistua herkut ja temppuja ym se tekee nykyisin mielellään. Toistaiseksi Huldalle vaikeat vieraiden tapaamiset kotioloissa on tehty vain ulkosalla, jolloin Hulda on reagoinut haukkumalla alkuun vähän aikaa, mutta rauhoittumalla nopeasti.

Lisätty Huldalle uusia kuvia ja video.

23.8.2020
Hulda aloitti jälleen kodin etsinnän adoptio-ohjelmassamme.

 

 

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu nykyisissä kotiolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi uuden kotiutumisen edetessä muuttua.

Hulda on saapunut Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hulda on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Suomessa ollessaan Hulda on steriloitu ja rokotettu säännöllisesti. Sillä ei ole tiedossa olevia terveysongelmia.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Salla Honkapää

 

 

 

Kuvat aukeavat klikkaamalla isommiksi.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: