Toiminnanjohtajan uuden vuoden tervehdys 1.1.2018

Vuosi on jälleen vierähtänyt. On siis aika kerrata mennyttä vuotta ja kurkata myös hieman tulevaisuuteen.

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n viides toimintavuosi oli monella tapaa poikkeuksellinen. Toisaalta pyrimme suunnitellusti keskittymään olemassa olevien toimintojen laadun varmistamiseen ja entisestään vahvistamaan jo olemassa olevia prosesseja ja toiminnan osa-alueita. Toisaalta rakkaan toimintamme, sterilointitoiminnan, vauhti kiihtyi ennalta näkemättömiin lukemiin.

Viiden vuoden sitkeä työ sterilointiprojektien saralla löi itsensä läpi vuonna 2017. Paikalliset eläinsuojelijat ja sterilointitoimintaan osallistuvat tahot ovat löytäneet ja ottaneet meidät omakseen. Kulkurien sterilointityö Romaniassa otetaan tosissaan. Kun vuonna 2016 sterilointiprojekteissamme Romaniassa operoitiin 1 407 eläintä, vuonna 2017 lukema harppasi huikeaan 6 365 leikattuun eläimeen. Samalla saavutimme maagisen 10 000 steriloidun eläimen rajan koko Kulkurien toiminnan aikana.

Olemme saavutuksesta onnellisia ja ylpeitä. Yksi steriloimaton narttu jälkeläisineen voi tuottaa seitsemän vuoden aikana 67 000 pentua maailmaan. Sterilointitoiminnan ja tukijoidemme avulla vaikutamme siihen, että Romanian kaduille jää syntymättä useita satoja tuhansia pentuja. Tämä on sitä työtä, mitä haluamme tehdä. Tämä on sitä vaikutusta, jota haluamme levittää aina vain laajemmalle. Tämä on sananmukaisesti kestävää eläinsuojelutyötä.

Sterilointitoiminta vaatii kuitenkin pyöriäkseen paljon työtä – ja varoja. Edellä mainittuihin lukemiin olemme päässeet panostamalla kaiken mahdollisen liikenevän yhdistykselle tärkeimpään toimintaan. Vuonna 2017 kustansimme sterilointeja yhteensä 1 45 685,52 eurolla. Valitettavasti vain hieman yli 20 % tästä on saatu sterilointeihin kohdistetuista lahjoituksista. Loput on kustannettu edellisten vuosien ylijäämistä ja muista toiminnan tuotoista (esim. tapahtumatuotot, jäsenmaksutuotot, yleiset lahjoitukset). Vuosi 2018 tarjoaakin meille todellisen haasteen sterilointitoiminnan varainkeruun saralla.

Sterilointien ohessa myös toinen lempilapsemme, valistustoiminta, eteni kuluneena vuonna. Valistustoimintaa tehdään Kulkureissa kahdella eri tasolla. Paikallisesta valistuksesta puhuttaessa tarkoitetaan paikallisten eläinsuojelijoiden, eläinlääkärien ja hoitajien koulutustoimintaa, jota viedään Romaniaan suomalaisten ammattiosaajien myötä. Esimerkiksi Koira- ja kissakoulu Heiluvan Hännän Miira Hellsten matkasi Romaniaan helmi- ja huhtikuussa pitämään luentoja mm. eläinten käyttäytymisestä ja elämästä tarhaolosuhteissa.

Kouluvalistuksessa taas keskitytään paikallisten lasten ja nuorten valistamiseen. Tämä tapahtuu Hobo Education -paketin avulla, minkä on koonnut yhdistyksen aktiivi, opettaja Reetta Herranen. Huhtikuussa solmimme sopimuksen Bukarestissa asuvan Cristina Ionescun kanssa. Tavoitteena on saada Cristinan ja hänen työryhmänsä avulla vakinaistettua valistustoiminta kouluihin ympärivuotiseksi ja säännölliseksi. Työ on Romanian byrokratian ja osittain myös pitkien loma-aikojen takia hidasta, mutta suunta on oikea. Toukokuussa Cristina ryhmineen vieraili Frumuosan kylän koulussa. Joulukuussa saimme ainutlaatuisen mahdollisuuden vierailla bukarestilaisessa orpokodissa valistuksen merkeissä.

Kulkurien ja Carmen Mandescun yhteistyöprojekti Carpe jatkui kuluneena vuonna. Uskallamme jo sanoa, että olemme vahvasti voiton puolella. Tie on ollut pitkä ja raskas, mutta lopputulos tulee olemaan sen arvoinen. Mitrenin kylään nousevaa 150 koiran tarhaa on rakennettu nyt 1,5 vuotta. Rakentaminen jatkuu vielä vuonna 2018, mutta tilanne näyttää jo todella hyvältä. Tulevaisuudessa tarhalla tulee asumaan mahdollisimman stressittömiä, paljon huomiota saavia ja olosuhteisiin nähden mahdollisimman tasapainoisia koiria, joille Carpen tarha tulee olemaan välipysäkki kodittomuuden ja adoption välillä.

Adoptiotoiminnassa merkittävimmät panokset laitettiin kuluneena vuonna toimintojen ja prosessien vankentamiseen ja etenkin terveyspuolella tehtiin useita uudistuksia ja tarkennuksia. Olemme saaneet työskennellä suomalaisten eläinlääkärien kanssa. Yhteisenä tavoitteena kaikille on tehdä rescuekoirien adoptioista niin turvallista, laadukasta ja riskitöntä kuin mahdollista. Olemme reagoineet vuoden aikana moniin terveysasioihin ja lisänneet ohjelmaamme esimerkiksi suosituksen sydänmadon uudelleentestauksesta. Ulko- ja sisäloishäätövalmisteiden käyttöä on päivitetty, ja anaplasmoosin hoitoon liittyen olemme neuvotelleet paikallisen klinikan kanssa, jotta antibioottien käyttö olisi vähentävään suuntaan.

Loppuvuodesta 2017 olemme olleet tiiviisti mukana seuraamassa multiresistanssien bakteerien aiheuttamaa huolta ja aloittaneet esim. otantatestit kauttamme saapuvista koirista kantaaksemme vastuumme “superbakteerien” esiintymisestä Suomessa. Olemme myös peräänkuuluttaneet yhteisiä standardeja rescutoiminnalle Suomessa, jotta kaikille toimijoille luotaisiin yhteiset toiminnan laatukriteerit.

Adoptiotoiminta kasvoi vuonna 2017 niin, että kauttamme adoptioitiin yhteensä 493 koiraa ja 3 kissaa. Vuonna 2016 lukema oli 447. Suomen tapahtumatoimintaan saatiin uutta verta kahden uuden tapahtumavastaavan voimin. Tapahtumatyöryhmä järjestikin reilusti yli toistakymmentä tapahtumaa vuoden aikana. Mediassa olemme olleet esillä säännöllisesti. Helmikuussa merkittävänä pr-tempauksena saimme mahdollisuuden matkustaa Romaniaan yhdessä Janni Hussin ja Eva Louhivuoren kanssa, mikä toi Kukureille paljon lisää tukijoita ja seuraajia.

Kulkureissa toimii tällä hetkellä 46 vapaaehtoista aktiivitoimijaa ja osa-aikaisesti palkattu toiminnanjohtaja. Koen, että joukossamme on sopivasti vaihtuvuutta, mutta pääpaino ja Kulkurien kivijalka on muurautunut paikoilleen ennenkaikkea sitoutuneiden ja osaavien vapaaehtoistoimijoidemme ansiosta. Vuoden aikana järjestettyihin rekrytointeihin saimme joka kerta upeasti vastauksia. Näin löysimme sopivia osaajia erilaisiin tehtäviin, kuten esimerkiksi kotisivujen päivitykseen.

Vuonna 2018 aiomme panostaa erityisesti toimijoidemme hyvinvointiin ja koulutukseen. Alkuvuodesta starttaa aktiivien koulutuskierros muutamalla paikkakunnalla. Tammikuussa osallistumme myös tarttuvien tautien erikoiskoulutukseen. Lisäksi tiedossa on uuden tyyppistä tyky-toimintaa ja suunnitelmissa on lisäksi paljon muuta sisäistä toimintaa. On tärkeää muistaa, mistä yhdistyksen vahvuus kumpuaa ja pitää siitä huolta. Näin pystymme auttamaan entistä paremmin meitä tarvitsevia, Romanian kodittomia koiria.

Muuten alkava vuosi sisältää entuudestaan tuttuja teemoja kestävän eläinsuojelutyön keinoin. Steriloinnit ja valistus jatkavat kärjessä, ja niiden ohella toivomme, että voimme keväällä juhlia Carpen tarhan valmistumista. Adoptiotoiminnassa jatkamme kysyntään vastaamista ja teemme sen niin hyvin kuin mahdollista. Toivomme saavamme rescuetoiminnan ympärille entistä enemmän verkostoitumista Suomessa, niin eläinlääkäreiden, viranomaisten kuin muiden yhdistystoimijoidenkin kanssa.

 

Kiitos, että olette olleet mukanamme. Toivomme yhteistyön jatkuvan intensiivisenä tänäkin vuonna!

 

Salla Honkapää
Toiminnanjohtaja
Rescueyhdistys Kulkurit ry

Lue myös:

Rescueyhdistys Kulkurit rekrytoi: Varainkeruukoordinaattori

Rescueyhdistys Kulkurit ry on vuonna 2012 perustettu hyväntekeväisyysjärjestö, joka toimii kestävän eläinsuojelutyön periaatteiden mukaisesti auttaen kohdemaansa Romanian kodittomia eläimiä monitahoisesti ja vastuullisesti. Arvoihimme kuuluu vastuullisuuden lisäksi...

lue lisää

Toiminnanjohtajan uuden vuoden tervehdys 1.1.2024

Valoisaa vuoden ensimmäistä päivää! Saan jälleen kerran tervehtiä teitä Kulkurien tukijat, seuraajat, aktiivit ja adoptioperheet sekä kaikki muut toiminnastamme kiinnostuneet eläinten ystävät. Uuden uutukaisen vuoden kynnyksellä me luomme katseen eteenpäin, mutta sitä...

lue lisää

Tiedote: Kulkurit lomalla 18.12.2023–7.1.2024

Kulkureissa lomaillaan kolmen viikon ajan ajalla 18.12.2023-7.1.2024. Tänä aikana meillä otetaan ansaitusti iisisti ja ladataan akkuja, jotta jaksamme auttaa kodittomia koiria alkavanakin vuonna. Loma vaikuttaa jonkin verran toimintoihimme, joten tässä muutamia...

lue lisää

Tiedote 15.9.2023: Ruokaviraston koirarekisteri

Mikä koirarekisteri? Koirarekisteri on Ruokaviraston ylläpitämä viranomaisrekisteri, johon talletetaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 68/2022 5 § mukaiset tiedot koirista ja koirien haltijoista. Rekisteri on avautunut koirien haltijoille käytettäväksi...

lue lisää

Toimintakertomus 2022

YLEISTÄ Rescueyhdistys Kulkurit ry on eläinsuojelun parissa toimiva aatteellinen ja yleishyödyllinen yhdistys. Yhdistys on perustettu vuonna 2012 ja se toimii kestävän eläinsuojelutyön periaatteiden mukaisesti. Yhdistyksen tavoitteena on eläinten kokonaisvaltaisen...

lue lisää

Toimintasuunnitelma 2023

Rescueyhdistys Kulkurit on aloittanut toimintansa toukokuussa 2012. Yhdistyksen tavoitteena on vaikuttaa kohdemaansa Romanian eläinsuojelulliseen tilanteeseen kestävällä ja monitahoisella tavalla. Merkittävimpinä toimintakeinoina ovat kohdemaassa tapahtuvat...

lue lisää

Kulkurien uusi hallitus 2023-2024 on valittu

Rescueyhdistys Kulkurit ry valitsi vuosikokouksessaan 20.5.2023 uuden hallituksen kaudelle 2023-2024. Nyt on aika esitellä yhdistyksen uuden hallituksen jäsenet. Nina Ehrström hallituksen puheenjohtaja "Olen toiminut Kulkurien aktiivina vuoden 2018 alusta...

lue lisää