Kodin saanut koira: VERLA (Suomessa)

Syntymäaika: 11/2016
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Oulu)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

14.12.2022
Nyt jo 6-vuotias Verla saapui Suomeen jo vuonna 2017 ollessaan alle vuoden ikäinen. Valitettavasti kaikki ei aina mene, kuten on suunniteltu – Verla on joutui vaihtamaan kotia itsestään riippumattomista syistä keväällä 2019. Verla sijoitettiin uudelleen syksyllä 2019, mutta valitettavasti se palautui takaisin yhdistykselle samana syksynä. Verla asui kotihoidossa joulukuusta 2019 kesäkuuhun 2022, minkä jälkeen se muutti uuteen kotiin. Alle kuukauden kotona olon jälkeen Verlasta päädyttiin luopumaan. 

Millainen koira Verla sitten on? Verlan 2,5 vuotta tuntenut aiempi kotihoitaja on paras kuvailemaan Verlaa. Kotihoitaja kertoo, että arki oli Verlan kanssa kokonaisuudessaan leppoista ja sujui hyvin. Verlan aiemmat kotihoitajat asuvat lähellä Turun keskustaa ja Verla olikin sopeutunut kerrostaloelämään – sitä eivät kiinnostaneet asunnossa sisällä rappukäytävästä tai ulkoa kuuluvat äänet. Verla pärjäsi hyvin yksin kotona. Verla antoi ihmisten tavaroiden olla rauhassa ja leikki vain omilla leluillaan. Verla on todella älykäs ja oppii asioita hyvin nopeasti. Verla on lojaali omille ihmisilleen ja kotihoitajat saivatkin runsaasti rakkautta Verlalta. Verla on suuri tutkimusmatkailija ja se tykkää kovasti käydä lenkeillä erilaisissa paikoissa.

Ihmiset jännittävät Verlaa vähän ulkona ja sisällä. Vieraat ihmiset saavat Verlasta kuitenkin itselleen koirakaverin, kunhan Verla saa vain rauhassa tutustua. Koirien ohittaminen lenkeillä ja etenkin omalla reviirillä eli pihassa sekä rappukäytävässä on Verlalle vähän haasteellista. Verla ei ollut kotihoidon aikana tavannut toisia koiria eikä se vaikuta siltä, että se kaipaisi koiraseuraa. Toisiin koiriin tutustuttaminen pitää tehdä rauhassa. Verlan lenkit sujuvat nykyään pääsääntöisesti hyvin. Verlan kanssa otetaan tarpeeksi tilaa, kun toisia koiria ja ihmisiä ohitetaan lenkeillä. Verlalle on myös opetettu erilaisia tukitaitoja, kuten kontaktin ottaminen ja poispäin kääntyminen. Verla on käsittelyherkkä eli sen kanssa tulee rauhassa harjoitella käsittelytaitoja. 

Verla etsii koirakokenutta aikuisperhettä tai perhettä, jossa ei ole alle teini-ikäisiä lapsia. Toiveissa olisi myös perhe, jossa ei ole pieneläimiä tai toisia koiria. Perheen asuinmuodolla ei ole merkitystä muuten kuin että ihan vilkkaimmalle alueelle Verlaa ei luovuteta. Näistä ehdoista ollaan valmiita joustamaan, jos muuten oikea perhe osuu kohdalle. On hyvä, jos perheellä on kokemusta vinttikoirista jo entuudestaan tai perhe on valmis tutustumaan vinttikoirien sielunelämään.

Verla on kooltaan n. 52-55cm ja painaa 19kg.

Päivitykset

2/2023
Verla löysi uuden kodin helmikuun aikana.

14.12.2022
Kylmät säät eivät ole Verlan mieleen. Kotihoitaja yritti ottaa vähän lumikuvia Verlasta, mutta Verlaa kiinnosti enemmän päästä sisälle mahdollisimman nopeasti! Yksi uusi kuva lisätty.

12.11.2022
Verlalla sujuu edelleen kotihoidossa mainiosti! Verlan kynsiä on nyt käyty leikkaamassa paikallisessa Mustissa ja Mirrissä ja se on mennyt hyvin. Verla menee mielellään Mustiin ja Mirriin sekä moikkaa kynsienleikkaajaa iloisesti. Verla on päässyt koirapuistoon yksinään juoksentelemaan ja pitää siitä kovasti! Myös leluilla leikkiminen on Verlasta ihanaa. Lisätty pari uutta videota ja kuva!

20.10.2022
Verla on kehittynyt kotihoidossa uusien ihmisten tapaamisessa. Kotihoitaja toteaa: “Verlaa uskaltaa esitellä uusille ihmisille ilman pelkoa.” Rauhallinen kotiutuminen ja kohtaamisten harjoittelu ovat siis Verlan kohdalla olleet käänteentekeviä. Verla on todellakin kainalokaveri ja haluaisi mielellään kyhjätä mahdollisimman paljon kotihoitajan kyljessä kiinni. Myös muiden ihmisten läheisyys kelpaa, kunhan Verla on tutustunut tarpeeksi hyvin!

30.9.2022
Verlalla sujuu edelleen hyvin kotihoidossa. Kotihoitaja kertoo Verlan olevan todella rauhallinen sisätiloissa ja nautiskelevan pötköttelystä. Kotihoitaja ja Verla matkustivat pitkän junamatkan Oulusta Helsinkiin ja saman matkan takaisin. Junamatka sujui oikein hyvin ja Verla lepäili matkan. Ainoastaan konduktöörille oli pitänyt vähän haukahtaa. Helsingin päässä Verla oli ollut kotihoitajan isällä ja Verlalla oli sujunut todella hyvin, vaikka se ei ollut koskaan aiemmin kotihoitajan isää tavannutkaan. Verla tapasi myös kotihoitajan siskon ja oli reippaasti lähtenyt tämän kanssa pitkälle lenkille. Verla oli ollut hyvin tyytyväinen vierailuun eikä sillä ilmennyt minkäänlaisia pulmia vierailun aikana. Lisätty kuva matkustavasta Verlasta!

7.9.2022
Kotihoitaja kertoo, että vapaapäivinä he ovat harjoitelleet Verlan kanssa rauhoittumista ulkona hengaillen. Verlan kanssa ei ole kovin pitkiä kävelylenkkejä tehty vaan enemmän laskettu stressitasoja kotihoitajan kodin lähellä hengaillen ja hyvän matkan päästä toisia koiria katsellen. Verla on myös päässyt tapaamaan kotihoitajan kavereita. Toisen kaverin kanssa tapaaminen sujui hyvin, koska kaveri ei välittänyt Verlasta lainkaan. Toisen kaverin kanssa Verla hermostui, koska kaveri yritti silittää Verlaa heti. Nämä molemmat tapaamiset tapahtuivat ulkona. Tämän lisäksi Verlalla on käynyt jo yksi vieras sisälle ja se meni hyvin, kun vieras ja kotihoitaja tiesivät kuinka toimia Verlan kanssa. Verlan kanssa onkin tärkeää, että se saa lähestyä ihmisiä omaan tahtiinsa. Verlan oli alussa vaikeaa ohittaa rapussa vieraita ihmisiä, mutta kotihoitaja kertoo tämänkin asian helpottuneen. Kotona Verla on kuulemma aivan unelmakoira! Lisätty uusi video Verlasta.

20.8.2022
Verlan uusi kotihoitaja kertoo yhteiselosta Verlan kanssa näin: “Verlalla menee todella hyvin. Se pärjää hienosti kotona yksin ja mun kanssa. Selkeästi ilta koira vs. aamu. Aamulla se kääntää mulle kylkeä ku kaivan hihnan esiin tai alkaa mulkoilemaan. Kopan, hihnan ja valjaat se laittaa kuitenkin reippaasti päälle kunhan sen saa sohvalta pois. Ulkoilu menee mun mielestä tosi hyvin. Verlan lenkkirytmi on aika myöhäinen niin ei tuu edes hirveesti muita koiria vastaan. Hidas se on kävelee ja tutkimaan paikkoja. Mielellään moikkais ihmisiä, mutta koiria se vierastaa edelleen. Paljon ollaan käyty tuota satamaa kiertelemässä ja kattelemassa sorsia. Ulkona meillä saattaa mennä se 45min vaikka ei kauas lähdetäkkään. Todella tyypillinen vinttari siinä mielessä. Tekee mielellään niitä nopeita lähtöjä pari ja sitten nukkuu loppupäivän. Enkä oo kyllä minkäänlaista aggressiota huomannu sillä. Ulkoilessa isot koirat vaan pelottaa.”
Lisätty muutama uusi kuva!

7.8.2022
Verla siirtyi kotihoitoon tällä viikolla. Verla ehti olla aiemmilla omistajillaan kesä- ja heinäkuun. Näin he kertovat Verlasta:

Verla on kotona todella rauhallinen ja mukava koira. Verlan parhaita puolia on ehdottomasti sen helppous sisätiloissa. Meillä Verla ei ole juurikaan haukkunut, paitsi muutamia kertoja rapusta kantautuville äänille ja silloin tällöin kun olemme lähteneet kotoa pois. Joskus Verla on tosin saattanut murista yöaikaan rapusta kuuluville äänille.

Pääsääntöisesti Verla tykkääkin nukkua kotona pehmeällä paikalla. Verla pitää myös parvekkeella pötköttelystä auringossa.  Verla ei tee tihutöitä tai varastele tavaroita yksin ollessaan. Meillä Verla ei ole ottanut mitään (edes ruokia) pöydiltä luvatta. Verla tykkää nukkua sohvalla tai sängyllä enimmäkseen. Se ei kuitenkaan ole meillä ollessa varsinaisesti hakeutunut viereen nukkumaan. Öisin Verla nukkuu omalla paikalla lattialla. Verla saattaa säikkyä pientäkin liikettä peiton alla (esim jalkojen liikuttamista) ja silloin se on yleensä reagoinut “valenäykkäämällä” ja sen jälkeen hypännyt pois sängystä. Tämän takia olemmekin opettaneet Verlan nukkumaan omalla paikalla. Verla on kova “puhumaan unissaan” eli se uikuttaa/ynisee unissaan. Mitä enemmän tapahtumia päivällä on ollut, sitä todennäköisemmin Verla höpisee unissaan.  Verla pitää myös omasta rauhasta ja kotona se hakeutuu eri huoneeseen nukkumaan jos se sitä kaipaa.

Kun Verla on seuraa vailla, se tulee tuijottelemaan häntä heiluen ihmistä. Verla myös louskuttaa hampaita yhteen kun se yrittää saada huomiota tai leikkikaveria. Verla innostuu todella paljon kun tutut ihmiset tulee kotiin. Silloin Verla näyttää kauniin hymynsä ja on aivan onneasta mutkalla. Mitä tutummaksi Verlan kanssa tulee sitä isomman hymyn siltä saa tavatessa! Vaikka Verla on hyvin innoissaan tutuista ihmisistä, se ei hypi päälle, mikä on todella hyvä asia Verlan kokoisella koiralla. Meillä Verla on hypännyt vain muutaman kerran vasten kun se on ollut superinnoissaan, mutta muutoin tervehtiminen on ollut maltillista.

Verla oppii nopeasti myös ilman varsinaista kouluttamista. Esimerkiksi meillä Verla hoksasi ettei kadulle saa rynnätä suoraan ulko-ovesta jo sillä että nosti jalkaa hieman Verlan eteen ovea avatessa kolmesti lenkille lähtiessä. Verla oppi tykkäämään ovikellon äänestä pelkästään siten että se tajusi nopeasti että oven takana on Volt-kuski eli ruokaa tiedossa :D. Verla oppi myös nopeasti meidän päivärytmin. Verla myös muistaa hyvin esimerkiksi missä se on lenkillä pari päivää sitten nähnyt jäniksen.

Verla rakastaa juoksemista ja olemmekin käyttäneet Verlaa monta kertaa viikossa juoksemassa liinassa. Verlasta kyllä huomaa, jos se ei ole päässyt juoksemaan tarpeeksi: silloin Verla ottaa spurtteja asunnossa. Verla tykkää myös kävellä ja maata vedessä ja olemmekin kesällä käyttäneet Verlaa “uimassa”.

Verla rakastaa ruokaa ja sitä onkin siksi helppo kouluttaa. Verla osaa myös kertoa kun ruoka-aika on käsillä, eli n.klo18 Verla tulee tuijottelemaan ja heiluttamaan häntää omistajalle. Verla jemmaa herkkuja suuhun kun sitä palkitsee, joten kannattaa kouluttaessa pitää välillä pieniä taukoja niin Verla jaksaa keskittyä pureskeluun ja nielemiseen. Verla ei silti kerjää ruokaa turhan intensiivisesti vaikka ruoka onkin sille erityisen tärkeä asia. Yksi Verlan parhaita puolia on myös se, ettei Verla ole aggressiivinen ruuan tai muiden herkkujen suhteen. Verlalle on eniten maistuneet herkut joissa on kanaa ja kalkkuna on myös ollut selvästi Verlalle maistuvaa.

Rappukäytävä on Verlalle hieman haastava paikka. Verla on kohdannut kahdesti naapurin (eri henkilöt molemmilla kerroilla) ja toisella kerralla Verla murisi naapurille ja toista se haisteli kiltisti ja yritti jopa mennä naapurin ohi hänen asuntoa tutkimaan :D. Enemmän Verla kiihtyy hajuista rapuissa. Silloin se saattaa alkaa puuskuttamaan ja vetämään joka suuntaan. Myös ulko-ovea lähellä olevat naapurit saattaa saada Verlan hermostumaan. Verlalla kannattaa käyttää kuonokoppaa rapussa. En itse suosittelisi Verlaa kerrostaloon, etenkään kovin ylös asumaan, koska rapuissa liikkuminen selvästi stressaa Verlaa. Joskus rapusta tai ulkoa kantautuvat äänet tai hajut voivat saada Verlan hermostumaan sisätiloissa ja aina näitä triggeröiviä asioita ei voi ihmisten aisteilla havaita.

 

Meillä Verla on ollut hyvin laiska lähtemään aamulenkille, mikä tosin ei ole haitannut yhtään, ja Verla onkin aamu-unisen ihmisen ihannekoira. Verla tykkää nukkua pitkään  eikä se ole aamuisin kertaakaan pyrkinyt ulos. Aamulenkillä Verla saattaa tehdä tarpeensa nopeasti ja lyödä jarrut pohjaan.  Iltaisin Verla on selvästi energisempi ja silloin se osaakin tulla pyytämään lenkille tai muuta tekemistä. Verla on ollut pääsääntöisesti mukava lenkkikaveri, jonka kanssa pystyy myös hölkkäämään yhdessä (kunhan sitä ei tee aamulla :D).

 

Verla kävelee kivasti hihnassa ja osaa ottaa hienosti katsekontaktia itse esimerkiksi kun pyörä tai sähköskuutti tulee vastaan. Näissä tilanteissa kuitenkin kannattaa pitää Verla lähellä, koska joissain tilanteissa Verla voi myös hermostua. Lenkeillä tulee kiinnittää huomiota lapsiin ja muihin koiriin. Verla “terästäytyy” samaan tapaan lapsia nähdessä kuin vastaantulevien koirien kanssa. Lasten seurassa kannattaa siispä olla erityisen varovainen. Lenkillä Verla suhtautuu hyvin iloisesti kaikkiin vieraisiin ketä itse olen tervehtinyt. Se ei ole osoittanut minkäänlaista aggressiivisuutta tai pelokkuutta ulkona vieraita kohtaan, mutta vaikka lenkillä Verla olisi ok vieraan kanssa, kannattaa muistaa ettei Verla silti välttämättä hyväksy samaa ihmistä kotiinsa. Kuonokoppa kannattaa siis olla silloin kun vieras tulee lenkin päätteeksi kotiin.

 

Muut koirat kannattaa ohittaa kaukaa, sillä Verla voi räyhätessä kohdistaa hampaansa myös taluttajaan. Näitä kertoja meillä sattui muutamia, joista yhdellä kerralla taluttaja sai housuihin puremasta johtuvan reijän. Isot ja tummat koirat ovat Verlalle paljon vaikeampia ohittaa kuin pienet. Verla voi ottaa myös hajuista lenkillä kierroksia.

 

Verla on kovin innoissaan jäniksistä, ja niiden jälkiä se haistelee hyvin innoissaan. Enemmän Verla vielä innostuu kun jänis sattuu lähtemään karkuun näköpiirissä.  Verla vihaa sadetta ja märkää maata, mutta voi mennä rapakkoon makaamaan jos sellainen osuu kohdalle. Tämä onkin herättänyt hilpeyttä meissä monta kertaan lenkillä. Mikäli maa on märkä, Verla pyrkii takaisin kotiin nopeasti tai se yrittää kävellä mahdollisimman keskellä tietä.

 

Olemme käyneet Verlan kanssa kerran tutustuttamassa Verlaa naapurin koiraan koirapuistossa (olimme Verlan kanssa aidan ulkopuolella aluksi ja toinen koira sisällä). Verla oli jo kerennyt muutamia kertoja tutustumaan kauempaa tähän koiraan kadulla. Aluksi Verla selvästi tunnisti tämän koiran ja oli yllättävän rauhallisesti. Välillä Verla oli ihan ok koiran kanssa, mutta toinen koira voi laukaista nopeasti räyhän. Tapaaminen meni yllättävän hyvin ja leikkiäkin nähtiin. Loppua kohti Verla alkoi kuitenkin olemaan äreämpi koiraa kohtaan. Kuonokoppa on hyvä pitää näissäkin tilanteissa.”

Lisätty uusia kuvia!

4.7.2022
Verla palautuu uudelleen kotia etsiväksi koiraksi. Verla reagoi voimakkaasti, kun uusi omistaja leikkasi Verlan kynsiä ja leikkasi vahingossa verikynteen – se hyökkäsi säikähtäneenä omistajan kasvoja kohti. Verlalla oli kuonokoppa päässä, joten mitään ei käynyt. Omistajat kokevat, ettei heillä ole resursseja ja osaamista toimia Verlan kanssa, joten Verlalle etsitään nyt uutta kotia.

Tätä tapahtumaa lukuunottamatta Verlan kotiutuminen sujui todella hyvin. Verla piti kovasti uusista omistajistaan ja nukkui mielellään omistajien vieressä sekä oli rapsuteltavana. Verla osasi hienosti olla yksin ja lenkkeili suurimmaksi osaksi reippaasti. Verla vähän jännitti metsässä kävelemistä, jossa ei nähnyt tuleeko ketään vastaan. Remmirähjäystä Verlalla esiintyi jonkun verran, mutta tämä oli tiedossa jo aiemmin.

Kaiken kaikkiaan Verla on mainio kotikoira, mutta se on kovin herkkä ja välillä sen eleitä on haasteellista lukea. Verlan kanssa tulee harjoitella käsittelyä pienin askelin mukavammaksi asiaksi. Lisäksi Verlan kanssa olisi hyvä harjoitella rauhassa uusiin ihmisiin ja koiriin tutustumista. Verla tarvitsee omistajan, joka osaa hyvin lukea koiran elekieltä ja jolla on kärsivällisyyttä edetä rauhassa eri asioissa.

5.6.2022
Verla muutti omaan kotiinsa.

25.5.2022
Vihdoin koitti se päivä, kun Verlan nimen eteen ilmestyi teksti “varattu”. Verlalla on nyt tiedossa se ihan oma koti.

2.5.2022
Kotihoitaja kertoo Verlan kuulumisia: “Ulkona on mennyt ihan hyvin, muiden koirien ohittaminen sujuu hienosti, ja yllättävissäkin tilanteissa Verlan reaktiot pysty kohtuullisina ja niistä palaudutaan hyvin. Paukkuvat autot on palanneet katukuvaan ja varsinkin yks auto terrorisoi koko keskustaa kellonajasta riippumatta. Kovaääniset autot ei Verlassa aiheuta juurikaan reaktiota mut noi jotka paukkuu ihan yhtäkkiä varoittamatta kesken ajon, ja ottaa jopa ihmistä korviin, ja kaikuu kerrostalojen seinistä, on verlasta melko pelottavia vaikkei ihan vierestä menisikään. Lokit ja pulut on myös Verlan riemastukseksi palanneet katukuvaan. Onneks viimekesänä opitut asiat vaikuttaa edes jotenkin olevan Verlalla mielessä niin tulee usein hakemaan multa herkkuja lintujen jahtaamisen sijaan, vaikka näen kuinka kovasti Verlan tekisi mieli rynniä lintujen perään.” Lisätty pari uutta kuvaa.

25.3.2022
Verla odottaa yhä sitä omaa loppuelämän kotiaan. Verlalla oli pitkälle edennyt adoptioprosessi, joka kariutui Verlaan liittymättömistä syistä. Verla on myös käynyt muutaman kerran koirakouluttajalla. Prosessista ja koirakouluttajalta saatujen tietojen pohjalta Verlan profiilin tietoja on muokattu vastaamaan tätä päivää.

Verla kaipailisi rauhallisempaan ympäristöön nautiskelemaan kesän aurinkoisista päivistä. Ulkoilut sujuvat olosuhteisiin nähden hyvin, joskin nyt rajoitusten hellittäessä keskustan vilkkaus on ajoittain Verlalle hieman liian kuormittavaa, ja varsinkin suurten ja äänekkäiden opiskelijamassojen liikehdintä hankaloittaa rentoa ulkoilua.

14.1.2022
Verla oli joulun aikaan hoidossa Kaerin koirahoitolassa ja sillä meni niin hyvin, että me kaikki suorastaan yllätyimme!

Kotihoitaja kertoi Verlan hoitolakäynnistä uuden vuoden tienoilla näin:
“Mieheni tosiaan vei Verlan hoitolaan aikaisin aamulla (mulla oli vielä aamuvuoro ja lähdettiin melkein samalla ovenavauksella). Verla harvoin miehen kanssa kahdestaan kulkee missään, mutta ajomatka oli silti sujunut oikein hyvin. Hoitolaan päästyään Verla oli ensi töikseen rötöstänyt avonaisesta nappulalaatikosta itselleen kakkosaamiaisen! Verlalla oli hoitolassa oma huone josta oli suora kulku ulos (privaatille) pihalle. Alkuun oli vähän arastellut siitä kulkemista mutta alkujännityksen jälkeen tajusi idean ja kuulemma käytti kulkureittiä sujuvasti. Ulkona ei kuitenkaan ollut viihtynyt pitkiä aikoja eikä käynyt siellä hirveän usein. Osasin sen jo ennakoidakin, ilman vaatteita (ja usein jopa vaatteiden kanssa) Verlan ulkoiluhalut talvella ovat melko minimaaliset. Henkilökuntaa Verla oli hieman arastellut/väistellyt, mutta oli kuitenkin suhtautunut heihin kiltisti. Verla oli vapaana sellaisessa oleskelutilassa kun mentiin hakemaan häntä ja meinasi sieltäkin loppua neliöt kesken kun innostui meidän näkemisestä taas niin paljon. Unohdettiin kuitenkin Verlan ruuat sinne ja seuraavana aamuna lähdettiinkin käymään mustissa ja mirrissä. Siellä ei ollut ketään muita meidän lisäksi ja Verla sai rauhassa valita itselleen muutamat joululahjat. Nyt ollaan otettu ihan rauhallisesti ja pyritty pitämään ulkoilut melko lyhyinä ja stressittöminä, ja Verla vaikuttaa palautuneen reissusta hyvin.”

Kaerin Tanja kirjoitti Verlasta tällaisen palautteen:
“Verla oli hoitojakson aikana utelias, leikkisä ja seurallinen. Hän arvostaa sitä, että saa itse tulla tutustumaan ihmisiin ja asioihin, kun kokee olevansa siihen valmis. Silloin Verlan mieli pysyy rentona ja luottavaisena.”

6.12.2021
Talvi on saapunut Suomeen eikä se oikein ole Verlan mieleen! Verla nukkuu kotihoitajansa peiton alla ja sohvallakin käpertyy ihan kiinni. Ulkona Verlalla on varsinkin kotia kohti mentäessä taas hirveä kiire ja se saattaakin vähän vetää hihnassa. Tämä johtuu kylmyydestä, joten sitten mennäänkin kiireen vilkkaa kotiin. Tossutkin ovat olleet käytössä Verlalla ja se antaa ne tosi nätisti laittaa, mutta valitettavasti ne eivät meinaa pysyä jaloissa.

6.10.2021
Verla etsii edelleen omaa kotiaan. Verlalle on kuitenkin jo opetettu liuta erilaisia käytöksiä, joiden avulla sen kanssa arki sujuu vaivattomasti. Verla ottaa omalta ihmiseltään mielellään tukea vastaan, jos se ei ole itse oikein varma, miten toimia. Koirien suhteen on vaikea sanoa, miten Verla reagoisi, jos sitä lähtisi toisiin koiriin totuttamaan, koska kotihoidossa tähän ei ole ollut tarvetta. Ihmisiin Verla kuitenkin tutustuu omaan tahtiinsa ja tutustuttuaan se saattaakin helposti kerjätä ihmisiltä herkkuja sekä rapsutuksia.

Tässä muutamia hyviä puolia Verlasta: Arjessa Verla nukkuu 16-20 tuntia, pärjää yksin kotona mainiosti ja on sisäsiisti. Verlalla ei ole esiintynyt minkäänlaista resurssien vahtimista. Verla ei myöskään tuhoa mitään muuta kuin omia lelujaan. Verla on todella hiljainen koira ja yleensä haukahtelee sisällä vain esimerkiksi ovikellon soidessa. Verla ei ole mitenkään ääniherkkä.

Lisätty uusia kuvia Verlasta!

31.8.2021
Keskustelimme eilen Verlan kotihoitajan kanssa miten Verlalla nykyään menee. Kaiken kaikkiaan Verlalla menee kotihoidossa mainiosti ja puolentoista vuoden aikana kotihoitajat ovat saaneet luotua hyvän suhteen neitoon. Verla on sopeutunut kerrostaloelämään hyvin eivätkö sitä eivät kiinnosta kodin ulkopuolelta tulevat äänet. 

Suurin muutos kotihoidon aikana on ollut se, että Verla on alkanut rentoutua enemmän ulkona. Koska kotihoitajat asuvat lähellä Turun keskustaa, tulee ihmisiä koko ajan vastaan. Nykyään Verla ei enää jatkuvasti kyttää tuleeko joku jostain vaan osaa ottaa rennommin ja haistella lenkkien aikana. Sisäpiha-alueet ja rappukäytävä olivat myös Verlalle alussa todella vaikeita ja Verla rähisi jo silloin, jos se näki vilauksen ihmisestä. Tästä käytöksestä on päästy eroon harjoittelun ja riittävien etäisyyksien avulla. 

Käsittely Verlan kanssa onnistuu ihan hyvin. Kynsienleikkaamisessa käytetään aina superherkkua ja omaehtoisuutta on alettu harjoitella. Välillä Verlan kynnet on käyty leikkauttamassa Mustissa ja Mirrissä, se on sujunut hyvin. Omaehtoisuutta on myös harjoiteltu harjaamisessa ja fiksuna tyttönä Verla onkin saanut omaehtoisuudesta hyvin kiinni. Omaehtoisuus käsittelyssä on tärkeää herkälle Verlalle eikä vähiten siksi, että Verlalle tulee herkästi haavaumia jalkoihin, joita pitää sitten myös hoitaa. 

Ulkoilun suurin haaste on Verlalla edelleen toisille koirille haukkuminen, mutta tämänkin suhteen on tullut todella paljon edistymistä! Verla ei enää reagoi koiriin ollenkaan niin voimakkaasti kuin aiemmin ja palautuu tilanteista paljon nopeammin. Verla haukkuu lähinnä pienille koirille, jotka jäävät lähelle haistelemaan tai tuijottamaan tai isoille koirille. Haukkuminen on nykyään todella vähäistä ja jopa yhdellä haukahduksella saatetaan päästä tilanteista. Pienet koirat, jotka vain kulkevat ohi, Verla osaa jo ohittaa hienosti. Koirien lisäksi ulkona Verlaa jännittävät ihmiset, jotka kävelevät ihan suoraan kohti todella läheltä, mutta muuten Verla ei oikeastaan välitä ihmisistä. 

Ulkoilu Verlan kanssa toimii kotihoitajien kanssa, koska kotihoitajat ovat opettaneet Verlalle vahvat tukitaidot ulkoilun tueksi. Vaikeissa tilanteissa Verlaa pyydetään ottamaan kontakti tai Verlan kanssa tehdään U-käännös tilanteesta pois. Kotihoitaja toteaa, että on tärkeää olla tietoinen ympäristöstä, jotta pystyy ennakoimaan tilanteita mahdollisimman hyvin. Tulee kuitenkin muistaa, että Verla on tällä hetkellä todella vilkkaassa ympäristössä kotihoidossa, joten rauhallisemmalla alueella Verlan kanssa lenkkeily olisi varmasti helpompaa. Kotihoitaja onkin huomannut, että rauhallisemmalla alueella Verla ei reagoi ollenkaan niin vahvasti. 

Näykkiminen oli Verlalla vahva käytösmalli ennen kotihoitoon tuloa. Nyt, puolentoista vuoden aikana, Verla on näykkäissyt tasan kaksi kertaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Verla ei enää koskaan tulisi näykkäisemään, jos sen asettaa liian vaikeaan tilanteeseen. Tästä syystä Verlalla käytetään varmuudeksi kuonokoppaa esimerkiksi uusia ihmisiä tavatessa ja vilkkailla alueilla ulkoillessa. 

Verla on sisällä löysä sohvaperuna, jos se on saanut tarpeeksi aktiviteettia. Kotihoitajat vievät Verlan 2-3 viikossa juoksemaan 15 metrin liinassa. Verla kaipaa touhuilua myös sisällä ja kotihoitajat ovatkin kehittäneet sille erilaista aktivointia sekä virikkeistämistä. Verla tykkää myös kovasti leikkimisestä ja saakin välillä hepuleita ja rallittaa täysiä ympäri asuntoa! Verlan mielestä on myös kivaa leikkiä erilaisilla leluilla. Myös kotihoitajat kelpaavat leikkikavereiksi. 

Ulkona Verlaa kiehtoo lintujen ja pupujen jahtaaminen. Onkin käynyt ilmi, että Verlalla on todella voimakas saalisvietti! Tästä syystä Verlaa ei ole juoksutettu vapaana vaan aina hihnassa. Verla pystyy hyppäämään todella korkealle, joten sille tuskin esimerkiksi koirapuiston aidat olisivat mikään este. Vaikka Verla onkin kiinnostunut pieneläinten saalistamisesta, ovat erilaiset luonnonäänet sille hyvin vieraita – niin citykoira siitä on tullut. Kun kotihoitaja on vieraillut vanhempiensa luona maalla, on Verlan jopa vaikeaa tehdä tarpeitaan!

Lisätty uusia kuvia Verlasta!


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Verla saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Verla on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Verlasta yhteydenotot info@kulkurit.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: