Asociatia A Doua Sansa

Glinan tarha

Glinan tarha sai alkunsa vuonna 2006, kun eräs vanha rouva Bukarestin lähettyvillä alkoi ruokkia muutamia hylättyjä koiria pellon laidassa. Alueelle kertyi pikku hiljaa lisää ja lisää koiria. Alue kävi ahtaaksi ja vaaralliseksi kulkukoiriin kohdistuvan vihan takia, eikä vanhus tiennyt mitä tehdä syntyneen lauman kanssa. Niinpä rouva lähti kulkemaan syrjemmälle ja koirat seurasivat häntä. He päätyivät Glinan kylään suurelle pellolle ja siihen paikkaan perustettiin hiljalleen tarha, jonne alettiin kerätä yhä enemmän ja enemmän kulkukoiria.

Tänä päivänä Glinan tarhaa pyörittää Asociatia A Doua Sansa, vapaaehtoinen eläinsuojeluyhdistys, jonka tarkoituksena on auttaa Glinan koiria ja etsiä niille uusia koteja. Asociatia A Doua Sansan perustajat ovat Carmen Mandescu ja Ioana Diaconu, jotka pyörittävät yhä yhdistystä, nykyään jo saaden apua muiltakin vapaaehtoisilta. Carmen ja Ioana asuvat molemmat Bukarestissa ja käyvät töissä yhdistyksen ulkopuolella. Kaiken vapaa-aikansa ja myös palkkansa Carmen ja Ioana laittavat kuitenkin Glinalle, eikä sekään riitä, sillä avun tarve on suunnaton.

Glina on pieni kylä, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Bukarestista. Tarha sijaitsee vuokramaalla, valtavan pellon keskellä, jossa ei ole talvisin suojaa lunta ja hyytävää pakkasta vastaan, eikä kesällä suojaa polttavaa aurinkoa ja kuivuutta vastaan. Tarhan alueella on pieni mökkerö, jossa säilytetään pientä määrää ruokaa kerrallaan ja pienimmät pennut pääsevät sinne suojaan. Tarhalla ei voi säilyttää paljoa ruokaa kerralla tai mitään muuta rahanarvoista, sillä ne varastetaan.

Frosty Tarhalla on jatkuvasti noin 300 koiraa. Suuri osa niistä on elänyt tarhalla koko elämänsä. Alueella on alkeellisia häkkejä, joissa asuu kaksi tai kolme koiraa. Häkeissä on koirankoppi ja pressuja suojana aurinkoa/tuulta vastaan. Kiinteitä tarvikkeita tai esim. metallisia ruokakuppeja on turha asentaa tarhalle, sillä kaikki varastetaan. Glinan tarhan suurin ongelma onkin sen sijainti ja turvattomuus. Paikalla ei ole asutusta eikä vartiointia. Kuka vain voi koska vain kävellä tarhalle tekemään ilkivaltaa, päästämään koiria ulos häkeistään, tappaa niitä ym. Talvella lumi ja pakkanen tuottavat suunnattomia vaikeuksia tarhalle ja kesällä vuorostaan polttava helle.

Vuosien ajan on ollut selvää, että Glinan tarhan täytyy muuttua ja vielä mielummin muuttaa. Keväällä 2016 asia sai vihdoin tuulta alleen, kun Carmen Mandescu päätti erkaantua Doua Sansasta ja aloittaa rakentaa uutta omaa tarhaa perustamalleen Carpe-yhdistykselle. Luontevana siirtona Kulkurit aloittivat uuden tarhan ja Carpen tukemisen. Doua Sansan tarhan tukemista jatketaan siihen saakka, kun Carpen tarha on valmis ja Carmenin koirat pääsevät muuttamaan sinne.

CARPE:sta ja uuden tarhan rakentamisesta voit lukea lisää täältä.

Teksti: Salla Honkapää

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa