Asociatia A Doua Sansa

Glinan tarha

Glinan tarha sai alkunsa vuonna 2006, kun eräs vanha rouva Bukarestin lähettyvillä alkoi ruokkia muutamia hylättyjä koiria pellon laidassa. Alueelle kertyi pikku hiljaa lisää ja lisää koiria. Alue kävi ahtaaksi ja vaaralliseksi kulkukoiriin kohdistuvan vihan takia, eikä vanhus tiennyt mitä tehdä syntyneen lauman kanssa. Niinpä rouva lähti kulkemaan syrjemmälle ja koirat seurasivat häntä. He päätyivät Glinan kylään suurelle pellolle ja siihen paikkaan perustettiin hiljalleen tarha, jonne alettiin kerätä yhä enemmän ja enemmän kulkukoiria.

Tänä päivänä Glinan tarhaa pyörittää Asociatia A Doua Sansa, vapaaehtoinen eläinsuojeluyhdistys, jonka tarkoituksena on auttaa Glinan koiria ja etsiä niille uusia koteja. Asociatia A Doua Sansan perustajat ovat Carmen Mandescu ja Ioana Diaconu, jotka pyörittävät yhä yhdistystä, nykyään jo saaden apua muiltakin vapaaehtoisilta. Carmen ja Ioana asuvat molemmat Bukarestissa ja käyvät töissä yhdistyksen ulkopuolella. Kaiken vapaa-aikansa ja myös palkkansa Carmen ja Ioana laittavat kuitenkin Glinalle, eikä sekään riitä, sillä avun tarve on suunnaton.

Glina on pieni kylä, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Bukarestista. Tarha sijaitsee vuokramaalla, valtavan pellon keskellä, jossa ei ole talvisin suojaa lunta ja hyytävää pakkasta vastaan, eikä kesällä suojaa polttavaa aurinkoa ja kuivuutta vastaan. Tarhan alueella on pieni mökkerö, jossa säilytetään pientä määrää ruokaa kerrallaan ja pienimmät pennut pääsevät sinne suojaan. Tarhalla ei voi säilyttää paljoa ruokaa kerralla tai mitään muuta rahanarvoista, sillä ne varastetaan.

Frosty Tarhalla on jatkuvasti noin 300 koiraa. Suuri osa niistä on elänyt tarhalla koko elämänsä. Alueella on alkeellisia häkkejä, joissa asuu kaksi tai kolme koiraa. Häkeissä on koirankoppi ja pressuja suojana aurinkoa/tuulta vastaan. Kiinteitä tarvikkeita tai esim. metallisia ruokakuppeja on turha asentaa tarhalle, sillä kaikki varastetaan. Glinan tarhan suurin ongelma onkin sen sijainti ja turvattomuus. Paikalla ei ole asutusta eikä vartiointia. Kuka vain voi koska vain kävellä tarhalle tekemään ilkivaltaa, päästämään koiria ulos häkeistään, tappaa niitä ym. Talvella lumi ja pakkanen tuottavat suunnattomia vaikeuksia tarhalle ja kesällä vuorostaan polttava helle.

Asociatia A Doua Sansan suurin tavoite onkin pystyä ostamaan oma maa, jolle rakentaa turvallinen tarha kunnollisine vesi- ja sähköjärjestelmineen. Maa on kuitenkin kallista ja rakentaminen hidasta, joten A Doua Sansan täytyy kerätä rahaa hyvin hiljalleen ja he myös tulevat tarvitsemaan apua ulkomaalaisilta yhdistyksiltä ja yksityisiltä tahoilta. Asociatia A Doua Sansa työskentelee pienin varoin joka päivä saadakseen ruokittua, rokotettua ja steriloitua tarhan koirat.

Asociatia A Doua Sansa on toinen Kulkurien pääasiallisista yhteistyökumppaneista Romaniassa. Kulkurit auttavat A Doua Sansaa ylläpitämään kohtuullista elämää tarhalla eläville koirille (ruoka- ja eläinlääkärikuluihin osallistuminen), ottamalla tarhan koiria adoptioon ja pitkällä aikavälillä osallistumaan uuden tarhan rakentamiseen. Lisäksi haluamme ajan saatossa kyetä vaikuttamaan asenteisiin eutanasian puolesta – monesti eutanasia olisi parempi vaihtoehto kuin vuosien elämä alkeellisissa tarhaoloissa.

Teksti: Salla Honkapää

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.