Päivitetty 22.06.2018

3H+K-lehden numero 1/2018: Hylätystä rakastetuksi


Kuva otettu 3H+K-lehdestä 1/2018

3H+K-lehti kertoo tarinoita ihmisistä ja heidän kodeistaan. Lehden 1/2018 numerossa toimittaja Anna Väre kirjoittaa adoptointitoiminnasta, kahdeksan adoptioperheen tarinasta, ja siitä miten koirat ovat sopeutuneet Suomeen.

Artikkelissa Hylätystä rakastetuksi haastatellaan muun muassa Kulkurien toiminnanjohtajaa Salla Honkapäätä, Viipurin koirat ry:n Aino Arjasta ja rescuekoiriiin erikoistunutta eläinlääkäriä Tanja Hakkaraista Evidensiasta.

Suomeen adoptoidaan vuosittain reilut 2 000 koiraa, joten adoptioiden suosio on nousussa. Honkapää kertoo, että hänelle valinta antaa kodittomalle koiralle koti on eettinen. Hän haluaa parantaa jo olemassa olevan kodittoman koiran elämää, eikä hankkia pentua kasvattajalta.

Honkapää sanoo:

“Palkitsevinta rescuekoiran omistajuudessa on se, kun näkee koiran luottamuksen kasvavan, ja sen todellisen luonteen tulevan esille.”

Koiraa ei kuitenkaan tule ottaa säälistä, koska koiraan täytyy sitoutua jopa 10-15 vuotta.

Adoptointia harkitessa tuleekin miettiä, pystyykö koirasta huolehtimaan, vaikka perheeseen tulisi lapsia, ero tai taloudellisia ongelmia.

Kaikkiin koteihin rescuekoira ei sovi. Kotiutuminen voi olla haastavaa, koska koira voi olla pelokas ja stressaantunut. Se voi purkaa yksin jäädessään eroahdistustaan huonekaluihin. Myös hihnassa kävely ja sisäsiisteys voivat olla koiralle uusi kokemus.

Salla muistuttaa, että Kulkurien aktiivit auttavat mielellään käytösongelmien kanssa. Yksin käytösongelmien kanssa ei kannata jäädä. Parhaiten toimivat yhteistyö, kärsivällisyys, kannustus, kehut ja palkitseminen.

Syitä koiran uudellensijoitukseen ovat käytösongelmien lisäksi muutokset omistajien elämätilanteissa. Adoptointia harkitessa tuleekin miettiä, pystyykö koirasta huolehtimaan, vaikka perheeseen tulisi lapsia, ero tai taloudellisia ongelmia.

Yksin käytösongelmien kanssa ei kannata jäädä. Parhaiten toimivat yhteistyö, kärsivällisyys, kannustus, kehut ja palkitseminen.

Kulkurien adoptoinneissa uudelleensijoitukseen joudutaan turvautumaan noin 8 % tapauksista. Uudelleensijoitusten välttämiseksi yhdistys haastattelee adoptioperheet perusteellisesti.

Honkapää muistuttaa vielä, että Kulkurien ensisijaiset keinot vaikuttaa koirien elämään Romaniassa ovat steriloinnit ja valistus. Adoptiot ovat vain osa yhdistyksen toimintaa.

Kun koiran adoptointia harkitsee tarkkaan, ja sen adoptoi vastuullisen yhdistyksen kautta, luvassa on rakkaudentäyteinen seikkailu.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.