Päivitetty 24.10.2016

Kodin saanut koira: ALLIE (Projekti Speranta)


Syntymäaika: 11/2015
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa
ei steriloitu

 

23.2.2016
Kulkureilla on pääyhteistyötarhojen lisäksi muutamia pienempiä yhteistyökumppaneita. Näistä yksi on Bukarestin ulkopuolella Gradistean kylässä asuva eläinsuojelija Luiza Mandru ja hänen miehensä. Yhdessä he ovat jo useiden vuosien ajan auttaneet Romanian kodittomia koiria. Heidän kotonaan asuu jatkuvasti noin 30-40 koiraa, joista suurin osa etsii omaa kotiaan. Nämä koirat ovat onnekkaita, sillä ne saavat asua hyvin kodinomaisissa oloissa ja ne ehtivät jo ennen oman kodin löytymistä tottumaan moniin arkisiin asioihin, kuten muihin koiriin, ihmisiin ja kissoihin.

Gradistean kylässä asuu myös vanhempi naishenkilö Nina, jonka suuresta koiramäärästä Luiza oli kuullut puhuttavan jo aiemminkin. Nina asuu lähellä peltoa johon paikalliset hylkäävät ei-toivottuja pentujaan ja niin hänelle on ajan saatossa kertynyt suuri lauma koiria. Viime syksynä tavattuaan Ninan Luiza päätti mennä katsomaan minkälainen tilanne todella oli. Hyväsydämisen Ninan pyrkimyksistä huolimatta hänen vähäiset varansa eivät riittäneet koirien kunnolliseen hoitoon ja kaikki 25-30 pihalla asunutta koiraa olivat nälkiintyneitä ja huonossa kunnossa. Tämän lisäksi ne lisääntyivät hallitsemattomasti keskenään. Yhdessä Kulkurit ja Luiza päättivät ryhtyä auttamaan Ninaa ja niin käynnistyi projekti Speranta.

Akira, Allie, Arty ja Bigo ovat aloittaneet elämänsä Ninan luona. Ne ovat kuitenkin onnekkaita, sillä ne ovat päässeet Luizan luokse kasvamaan ja opettelemaan pennuille tärkeitä taitoja turvallisessa ympäristössä. Nyt ne ovat kasvaneet tarpeeksi isoiksi, jotta ne pääset adoptio-ohjelmaamme etsimään omia kotejaan.

Kaikki neljä pentua ovat juuri sellaisia iloisia ja touhukkaita vipeltäjiä, kun terveiden pentujen kuuluukin olla. Ne ovat äärettömän ihmisrakkaita ja sosiaalisia ja rakastavat leikkimistä sekä keskenään että ihmisten kanssa. Luizan mukaan kaikki neljä pentua ovat kilttejä ja lempeän oloisia ja ainakin vielä kaikki vaikuttavat hyvin miellyttämishaluisilta. Pennut ovat Luizan luona tottuneet muihin koiriin ja uskovat heti kun joku vanhempi niitä komentaa. Akira, Allie, Arty ja Bigo ovat pienestä pitäen tottuneet myös kissoihin ja voivat siis mainiosti lähteä myös kotiin, jossa sellaisia asustaa.

Pennuista kasvaa aikuisina keskikokoisia, noin 45-50 cm korkeita ja 15 kiloa painavia. Arty ja Bigo ovat tällä hetkellä hieman siskojaan pienempiä ja saattavat jäädä hieman pienempikokoisiksi.

28.2.2016
Lisätty suloiselle Allielle tuoreita kuvia.

20.3.2016
Ihana pieni Allie on tänään varattu ikiomaan kotiinsa Suomeen.

11.4.2016
Allie on viikonloppuna matkustanut omaan kotiinsa. Onnea perhe!

30.4.2016
Allie palaa itsestään riippumattomista syistä etsimään uutta kotia.

Allie on tyypillinen touhukas ja energinen pentu, joka kaipaa tekemistä pysyäkseen tyytyväisenä. Se on sosiaalinen ja iloinen ja tutustuu reippaasti uusiin asioihin. Tulevan kodin on sitouduttava opettamaan Allielle kärsivällisesti kotikoiran tapoja. Allie ei vielä ole täysin sisäsiisti.

9.5.2016
Allien entinen omistaja kertoi hieman kuulumisia tytöstä:

Allie on todella fiksu ja hurmaava pentu. Se oppii nopeasti mitä siltä toivotaan.

Allie kävelee hihnassa pääosin nätisti. Välillä innostuu vielä pentumaisesti vetämään, mutta tätä on harjoiteltu ja jos ihminen pysähtyy Allien vetäessä se istuu ja ottaa kiltisti katsekontaktin. Välillä tyttö innostuu vielä haukkumaan hihnassa muille koirille, mutta osaa suurimmaksi osaksi ohittaa muut nätisti. Allie tutustuu uteliaasti uusiinkin paikkoihin ja sitä on voinut pitää mökillä vapaana, sillä se pysyy nätisti ihmisten lähellä.

Allie ei ole vielä täysin sisäsiisti, mutta pystyy jo pidättämään suurimman osan ajasta. Vahinkoja sattuu yleensä noin kerran päivässä. Allie kyllä näyttää kun hätä iskee ja tekee aina pissat heti ulos päästyään, joten ongelma johtuu siitä ettei se vielä nuoren ikänsä vuoksi pysty pidättämään pitkiä aikoja.

Allie on pentumaisen kiinnostunut jahtaamaan kaikkea liikkuvaa linnuista mehiläisiin. Myös ikkunasta vahtiminen ja tapahtumista ilmoittaminen on kovasti sen mieleen, joten tekemistä ja aktiviteetteja se selvästi kaipaa.

Allie osaa kuitenkin myös rauhoittua ja nautiskella elämästä. Kaikenlainen sohvalla, pedissä ja nurmikolla köllöttely on erityisesti sen mieleen varsinkin, jos ihminen tulee sen seuraksi. Ihmisen seura on Allien mielestä ihan parasta ja se hakeutuukin aika mahdollisuuden tullen oman ihmisen kainaloon. Alliella on suloinen tapa painaa päänsä ihmisen niskaan yhdessä makoillessa.

Muita koiria kohtaan Allie on vielä hieman epävarma, mikä näkyy erityisesti koirapuistossa jossa Allie lähinnä pysyttelee jaloissa. Tuttujen koirien kanssa Allie rakastaa leikkiä, mutta sen leikit ovat usein melko rajuja. Tästä syystä koirakaverin olisi hyvä olla melko raisu, sillä kiltimmät tai pienemmät koirat jäävät helposti Allien jalkoihin. Allien kannalta oliskin varmasti hyvä jos kotona olisi valmiina odottamassa koirakaveri, joka uskaltaisi opettaa tytölle hieman rajoja.

26.5.2016
Allie on siirtynyt etsimään uutta kotia kotihoidosta käsin. Kotihoitopaikasta saimme oikein iloisia kuulumisia. Allie on sopeutunut elämään uudessa hoitopaikassa hienosti. Se oli heti ensihetkistä lähtien reippaasti perheen touhuissa mukana ja jo toisena päivänä se jäi kiltisti odottelemaan kotiin työpäivän ajaksi. Nyt parin viikon aikana Allie on tottunut hoitopaikan päivärytmiin hyvin. Se on jo lähes sisäsiisti ja pärjää esimerkiksi yöt hienosti ilman vahinkoja.

Allie viihtyy vanhempien lasten seurassa ja se hakeutuukin usein itse seurailemaan lasten leikkejä. Allie on muutenkin hyvin ihmisrakas ja seurailee mielellään hoitopaikan ihmisiä rapsutuksien tai sylipaikan toivossa.

Hoitopaikassa Allien kaverina on suurikokoinen narttu. Itsevarma koirakaveri on osoittautunut todella suureksi avuksi Allielle ja tämä selvästi ottaakin jatkuvasti mallia hoitopaikan koirasta. Allielle koirakaveri on selvästi mieluinen ja se hakeutuukin usein uuden ystävänsä vierelle nukkumaan tai pyytää tätä leikkimään. Tulevassa kodissa olisikin hyvä olla itsevarma koirakaveri, josta olisi Allielle esimerkkiä ja leikkiseuraa.

Alliellä esiintyy vielä epävarmuudesta johtuvaa haukkumista muille koirille lenkeillä. Se myös hieman vahtii ikkunasta mitä ulkona tapahtuu. Näitä tapoja työstetään kotihoitopaikassa, mutta tulevan kodin on hyvä varautua jatkamaan harjoittelua kotona.

Allie on kotihoitajansa mukaan kultainen ja kiltti tyttö.

6.6.2016
Allie jatkaa harjoitteluaan hoitopaikassa. Tytön epävarmuutta on työstetty rauhallisesti ja hiljalleen Allie onkin alkanut saada itsevarmuutta. Tämän myötä myös epävarmuudesta johtuva haukkuminen ja hihnassa reagointi ovat vähentyneet, mutta harjoittelua on tietysti jatkettava vielä pitkään.

Allie on todella ihmisrakas ja hellyydenkipeä ja se hakeekin usein turvaa hoitoperheestään sekä hoitopaikan koirasta. Allie on nyt noin 45cm ja painaa noin 12 kiloa. Se on hyvin pieni ja siro.

Lisätty Allielle tuoreita kuvia.

13.7.2016
Kaunis Allie odottelee edelleen kohtihoitopaikassa omaa kotiaan. Se on melkoinen viikari ja kaipaa selvästi tekemistä pysyäkseen poissa pahanteosta. Ihmisiä kohtaan Allie on edelleen loputtoman kiltti ja ystävällinen. Muista koirista se pitää kovasti, mutta koska sen leikit ovat usein melko rajuja, se sopii parhaiten hieman isompien kavereiden seuraan. Villeydestään huolimatta Allie osaa olla kohtelias itseään vanhempia koiria kohtaan.

Allie on osoittautunut todella älykkääksi koiraksi. Se oppii temppuja hyvin nopeasti ja ymmärtää helposti mitä siltä toivotaan. Älykkyytensä ansiosta Allie osaa myös testailla rajojaan, joten tulevalla omistajalla on hyvä olla kärsivällisyyden lisäksi myös huumorintajua.

Allie pärjää hienosti myös kerrostalossa, vaikka se välillä saattaakin haukkua rapusta kuuluville äänille. Se osaa kiltisti odottaa työpäivän ajan kotona, eikä ole tuhonnut mitään. Sisäsiisteydessäkin on edistytty ja enää vahinkoja sattuu vain jos ihminen ei huomaa reagoida kun Allie pyytää päästä ulos.

Allie tuskin enää kasvaa paljonkaan, joten se tulee jäämään nykyisiin pieniin mittoihinsa.

21.9.2016
Allien pitkä odotus on päättynyt ja se on tänään varattu ikiomaan kotiinsa, jossa sitä odottaa vauhdikas leikkikaveri.

24.10.2016
Allie on eilen matkannut uuteen kotiinsa. Onnea koko perhe!

____________________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella.

Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Allie tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei steriloida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.

Allie saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Allie on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Rosa Haahtikari

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.