Päivitetty 13.10.2015

Kodin saanut koira: ALMA (A-team)


Alma 08/15

Alma 08/15

ALMA

* Arvioitu syntymäaika 01/15

* Narttu

* Steriloitu

 

 

 

 

 

 

 

18.6.2015
Romaniassa syntyy päivittäin lukuisia uusia, kodittomia koirapentueita. Emoja ja pentuja on kaikkialla, teidän varsilla, pelloilla, hylätyissä rakennuksissa… Vain hyvin pieni osa näistä koirista on niin onnekkaita, että päätyy paikallisten eläinsuojelijoiden hoiviin saaden toivon paremmasta elämästä. Maaliskuussa 2015 onni potkaisi pientä Alma-tyttöä sisaruksineen sekä näiden Molla-emoa. Syystä tai toisesta tämä pesue oli päätynyt Bukarestin vilkkaan kehätien laidalle josta Kulkureiden toinen pääyhteistyökumppani Alina Murgu otti ne  turvaan yhdistyksensä Asociatia Suflete Dragin (Kind Souls) uudelle Sintestin tarhalle. Pentue ristittiin paikalliseen tapaan A-teamiksi. Käytyään läpi rokotusohjelman on niiden aika aloittaa kodinetsintä Suomesta osana Kulkureiden adoptio-ohjelmaa.

Luonteeltaan Alma on aktiivinen ja leikkisä, kuten pennun kuuluukin. Tutuille ihmisille se on sosiaalinen, antaa käsitellä itseään ja tykkää ihmisen huomiosta. Vieraita ihmisiä Alma vielä ujostelee. Kulkureiden edustajien tavatessa A-teamin kesäkuussa 2015, pennut eivät antaneet koskea itseensä vierailun aikana, mutta olivat kyllä kiinnostuneita ihmisistä ja pyörivät näiden ympärillä. Alman tulevalla kodilla täytyykin olla ymmärrystä arahkoa koiraa kohtaan ja valmiutta panostaa pennun sosiaalistamiseen kotiutumisen jälkeen. Pentueen emän ja pentujen nykyisen koon huomioiden Almasta odotetaan kasvavan aikuisena noin 50cm korkea ja noin 20kg painava koiraneiti.

30.6.2015
Alma saapuu kotihoitoon 9.7.2015. Parasta tietenkin olisi, jos sitä olisi kentällä vastassa sen ikioma perhe.

10.7.2015
Alma on saapunut kotihoitoon Suomeen. Alkujännityksestä selvittyään se on paljastunut pieneksi viikari-pennuksi kiiveten pöydille ja härnäten kotihoitopaikan aikuista koiraa. Almaan pääset sovitusti tutustumaan kotihoitopaikkaan pääkaupunkiseudulle.

14.7.2015
Alma on kotihoidossa osoittautunut reippaaksi ja oletettua rohkeammaksi pennuksi. Se on muutaman päivän aikana tavnnut vieraita ihmisiä ja tuttuja, kilteiksi tiedettyjä koiria ja suhtautunut näihin utelijaan innostuneeksi. Kotihoitopaikan “mamman” Alma otti heti tukipilarikseen ja meinasi vinkua tämän perään. Alman kanssa onkin aloitettu yksinoloharjoitukset jotka ovat sujuneet hyvin. Sisäsiisti tyttö ei vielä ole, mutta osaa tehdä tarpeensa myös ulos. Hihnaa Alma ei arastele vaan kulkee siinä hyvin. Kotihoitopaikan vanhempaa pehmeää narttua Alma on koittanut hieman pomotella ja omia etenkin ihmisiä täysin itselleen. Tähän on nyt kiinnitetty huomiota ja neitiä pyritään ohjaamaan kohteliaampaan käytökseen.

21.7.2015
Lisätty Almalle uusia kuvia. Kuvaussessio olikin osoittautunut vallan mielenkiintoiseksi, sillä neiti ei millään olisi malttanut pysyä paikallaan.

5.8.2015
Alma on ollut viime viikon maalla koiravahtina yhdessä kotihoitoperheen kanssa. Kun sillä on riittävästi tilaa ympärillä, ei oman ihmisen tai reviirin puolustamista ole ilmaantunut. Alma on tullut hvyin toimeen uusien koiratuttavuuksien kanssa. Alma jännittää vielä jonkin verran vieraita, etenkin miehiä. Sosialistamisharjoitukset ovat hyvällä mallilla.

9.8.2015
Alman kanssa on aloitettu pienimuotoista tottelevaisuus-harjoittelua. Kotihoitaja kertoo Alman olevan nopea oppimaan ja se motivoituu helposti herkuista. Ihmiset, joita Alma on tavannut muutaman kerran ovat Alman mielestä mukavia, vieraita kohtaan se on aluksi hieman varautunut. Alma käy säännöllisesti koirapuistossa ja tulee toisten koirien kanssa hyvin toimeen. Aiempi kotihoitopaikan koiran “kiusaaminen” johtuu mitä todennäköisemmin Alman omasta epävarmuudesta ja myös tarhaoloissa opitusta omien resurssien puolustamisesta. Kotihoitopaikan koira on luonteeltaan hyvin pehmeä ja nöyrä, joten sitä on helppo epävarman pennunkin alistaa. Tosin nyt kotiutumisen myötä tämä ongelma Alman kohdalla on vähentynyt. Vanhempia, varmoja koiria Alma uskoo kyllä ja käyttäytyy näiden kanssa korrektisti. Oma koti, jossa olisi jo valmiiksi varmaluonteinen aikuinen koirakaveri tukena ja mallina tekisi Almalle varmasti hyvää.

Lisätty uusia kuvia ja video Almalle.

23.08.15
Almalla sujuu kotihoidossa hyvin. Kotihoitopaikan koiran kanssa sujuu nykyisin hyvin. Tytöt tulevat hyvin toimeen eikä dominointia enää esiinny. Kotihoitajan loukattua jalkansa Alma oli pari päivää hoidossa muualla. Hoitopäivien aikana Alma oli pitänyt aluksi samanlaista rähinöintiä perheen omaa koiraa kohtaa. Käytös siis liittyy selkeästi stressitilanteisiin ja helpottuu stressitasojen laskun myötä. Muuten Alma oli käyttäytynyt hoitopaikassa mallikkaasti.

Viime viikonloppuna Alma aiheutti meille huolta kovan ripulin vuoksi. Neiti joutuikin päivystykseen jossa todettiin normaalia ärhäkämpi suolistotulehdus. Lääkitys onneksi auttoi heti ja Alma on taas oma pirteä itsensä. Se nauttii kavereiden kanssa leikkimisestä ja treenaamisesta. Alma osaa jo istua, mennä maahan, kieriä, tulla sivulle ja antaa tassua. Neiti on myös täysin sisäsiisti.

Lisätty Almalle uusia kuvia.

30.8.2015
Alma on käynty kuluneella viikolla tutustumassa kissaan. Alma suhtautui uuteen tuttavuuteen ystävällisesti. Se antoi kissalle pusun ja sen jälkeen neitiä kiinnostikin enemmän lelut ja koirakaveri. Alma oli vapaana kissan kanssa eikä yrittänyt jahdata sitä.

19.9.2015
Alma on vaihtanut kotihoitopaikkaa itsestään riippumattomista syistä. Alla ensimmäiset terveiset uudelta kotihoitajalta:

“Eli Alma on ihan upea koira. Se pelkää vielä melko paljon tuntemattomia ihmisiä (tämä johtuu aivan täysin sosiaalistamisen puutteesta), mutta tottuu yllättävän nopeasti uusiinkin ihmisiin kun joutuu niin tekemään. Otti minut todella nopeasti omaksi ihmisekseen, mutta ei ole mitenkään liian kiinni minussa vaan yllättävän itsenäinen. On myös äärettömän kiinnostunut ja haluaisi ulkonakin päästä haistelemaan kaikkien ohikulkijoiden perään.

Meille kun on tullut vieraita niin on alkuun väistänyt, mutta tullut sitten itse hyvin nopeasti haistelemaan ja antanut rapsutella yms. Ei siis mikään yltiöarka.
Alma on ihan hirmu rauhallinen ikäisekseen. Tietysti touhuaa ja on energinen niin kuin kuuluukin, mutta esimerkiksi kotona paljon mielummin touhuilee itsekseen (syö luita tms.) kuin riehuu. Totta kai välillä intoutuu painimaan minun koirien kanssa. Osaa myös noutaa leluja ja siitä tykkää kovasti. Ei myöskään mene mitenkään ylikierroksille palloleikeistä, vaan pysyy aika tyynenä.
Alkuun esiintyi sitä että Alma murisi minun koirille kun nämä tulivat illalla makuuhuoneeseen tai innostuivat jostakin, mutta se ei ole aggressiivista murinaa vaan sitä että Alma on vähän epävarma. Uskoo sekä ihmisiä että muita koiria tosi kiltisti ja lopettaa heti kun kielletään (tämä pätee ihan kaikkeen). Alma myös selvästi käyttää murinaa kommunikointiin, eli saattaa murista vaikka ei kohdistaisikaan sitä kehenkään jos esimerkiksi hämmentyy.
Alma on äärettömän kiltti ja lempeä ihmisille. Se tulee todella kauniisti lähelle, ei hypi eikä vaadi huomiota. Kun saa rapsutuksia pyllähtää usein istumaan tai maahan makaamaan ja vain nauttii. On jotenkin todella herttainen ja kohtelias pentu.Tyttö on myös todella itsenäinen. Nukkuu esimerkiksi mielummin lattialla pedillä kuin tulee sänkyyn. Ei myöskään ole yhtään niin innokas pyörimään kyljessä kiinni kuin monet muut koirat, vaan tosiaan touhuilee mielummin omiaan. Käy tietysti välillä moikkaamassa ja tykkää kyllä kovasti läheisyydestä.
Alma antoi leikata kynnet aivan upeasti (kellahti itse makaamaan kun istuminen oli niin pitkästyttävää). Hihnassa kävelee hyvin (tietysti välillä vähän vetää jos pelästyy/innostuu, mutta hyvin vähän). Vapaana tulee luokse kutsuttaessa eikä muutenkaan lähde kauas oman ihmisen luota.
Alma osaa olla kotona yksin (ei itke, ei tuhoa paikkoja ja kömpii kotiin tullessa nukkumasta vastaan.  Ainoa mitä puuhailee myös öisin on, että tykkää kannella kenkiä ympäriinsä (ei tuhoa, mutta kaivaa pohjalliset ulos). Alma on suurimmaksi osaksi sisäsiisti. Öisin ja yksin ollessaan ei pissaa sisälle. Kun ollaan kotona käy vielä jonkun verran vahinkoja, mutta tämä on varmasti helposti pois opetettavissa.
Alma haukkuu jonkun verran rapun äänille. Haukku ei ole mitenkään äänekästä eikä jatku pitkään, mutta ilmoittaa kuitenkin kaikesta (hänen mielestään) epäilyttävästä.
Kaiken kaikkiaan on kultainen tytteli! Ihmisrakas (ja tulee kaikkien koirien kanssa toimeen), hyvin hellä ja lempeä ja jotenkin tosi vähään tyytyväinen. Vielä on paljon asioita jotka vähän jännittää ja joita pitää harjoitella, mutta halua selvästi on. Kaiken kaikkiaan aika helppo tyttö, ei vaadi mitään ylenpalttista urheilua tai aivojumppaa vaan tykkää tosiaan touhuilla omiaan. On myös vähän höpsö, ei ihan vielä tajua mikä kaikki on kiellettyä. Käy esimerkiksi tosi mielellään kurkkimassa mitä pöytätasoilta löytyy ja tulee vielä hirmu iloisesti luokse kun sitä kieltää. Tosi nopea se on oppimaan ja on täällä ihan parissa päivässä oppinut mm. istumaan ja odottamaan ennen kuin saa mennä syömään.”
4.10.2015
Uusia kuulumisia Alman kotihoitopaikasta:
Alma on itsevarmuuden kehittymisen myötä alkanut näyttää todellista persoonaansa. Se on edelleen aivan yhtä kiltti, mutta on muuttunut selvästi iloisemmaksi ja uskaltaa jo vähän vaatia huomiotakin. Kotona Alma tykkää edelleen touhuilla paljon omiaan, mutta se on selvästi ymmärtänyt rapsutuksien ihanuuden ja tuleekin aina välillä tarkastamaan olisiko ihmisillä hetki aikaa. Iltaisin kun mennään nukkumaan Alma saa hirmuiset ilohepulit. Se hyökkäilee sängyn alta hoitopaikan koiria kohti (ja aiheuttaa aika usein pienet painileikit) ja heittäytyy sitten aina välissä milloin omalle pedilleen ja milloin keskelle lattiaa aivan selälleen kunnes alkaa taas uusi kierros. Aamuisin kun Alma huomaa että aletaan heräillä se tulee heti ensimmäisenä työntämään naamansa aivan hoitajan naamaan kiinni ja antaa pari varovaista pusua.

 
Ulkona ollaan paljon harjoiteltu ohituksia ja Alma onkin kehittynyt todella paljon. Tietysti usein tulee vielä tilanteita, jolloin Alma haluaa pysähtyä ihmettelemään milloin mitäkin pyörää tai rollaattoria. Moniin asioihin on kuitenkin jo totuttu ja Alma on onneksi todella nopea oppimaan. Lapset ovat Alman mielestä vielä aika pelottavia ja tämä vaatii selvästi vielä paljon totuttelua.
 
Rapun äänille haukkuminen on vähentynyt ja nykyään Alma useimmiten lopettaa pyynnöstä. Muiden koirien kanssa ei ole ollut enää mitään murinoita, joten murina oli ilmeisesti vain Alman tapa alkuun kertoa kavereille että nyt vähän jännittää. 
 
Alma on todella ihana pakkaus. Se on äärimmäisen hassu ja touhukas tyttö, muttei silti tee pahuuksia tai riehu jatkuvasti. Alma on hyvin huomionkipeä, muttei tee itsestään suurta numeroa vaan ottaa rapsutukset vastaan silloin kun niitä saa. Se on vielä melko epävarma, mutta pitkäjänteisen ja rauhallisen omistajan kanssa se oppii ja kehittyy hyvin nopeasti.”
Alma on täysin valmis muuttamaan omaan loppuelämän kotiinsa, aikuisten ihmisten pariin. Lapsiperheeseen se epävarmuuden vuoksi luovutetaan vain, mikäli kodilla on ennestään kokemusta rescue-koirista. Alma omaa ulkona kovan riistavietin, joten kissakoti ei välttämättä ole neidille paras ratkaisu.
Lisätty kuvia.
13.10.2015
Onnellinen Alma muutti tänään ikiomaan kotiinsa.
———————————————————————————————————————————
Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.Pentua harkitessasi täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan, yksinolo ei suju heti itsestään ja tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa.Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Alma luovutetaan asianmukaisesti rokotettuna, steriloituna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Alma on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkittuja yhteydenottoja odottaa Taija Mäkinen.

 

Video 1.  A-teamista
Video 2. A-teamista
Video 3. A-teamista

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.