Back to Basics: Sterilointi- mikä se on?

Steriloinnit ovat yksi tärkeimmistä auttamisen keinoista Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kohdemaissa. Niiden avulla voidaan tukea kestävän kehityksen mukaista eläinsuojelutyötä, ja pyrkiä helpottamaan kulkukoiraongelmaa eettisellä, humaanilla ja tehokkaalla tavalla. Steriloinnit ovatkin ainoa kestävä ja tehokas tapa hallita kulukoirapopulaatiota. Steriloinneista ja niiden tärkeydestä puhutaan paljon, ja erilaisia sterilointiprojekteja on käynnissä jatkuvasti. Mutta mitä sterilointi oikein tarkoittaa?

 

Narttukoirilla sukukypsyys ilmenee ensimmäisenä kiima-aika, eli ns. juoksuaikana, keskimäärin noin hieman alle vuoden iässä. Ajankohta vaihtelee hieman riippuen mm. koiran koosta; pienillä koirilla juoksu alkaa usein hieman aiemmin kuin suurempi kokoisilla koirilla. Juoksuaika toistuu keskimäärin kaksi kertaa vuodessa, noin puolen vuoden välein, ja sinä aikana narttu voi tulla tiineeksi. Koirien jalostuksessa suositellaan aina, että koiria ei koskaan astutettaisi ensimmäisistä juoksuista. Kulkukoirilla tällainen valvonta on mahdotonta, ja useat nartut tulevat tiineeksi jo ensimmäisistä juoksuista. Tämä aiheuttaa, uusien kulkukoirien syntymisen ohella, usein komplikaatioita myös pentujen emälle.

Sterilointi on lääketieteellinen operaatio, jossa narttukoiralta poistetaan munasarjat ja kohtu. Steriloitu koira ei voi operaation jälkeen tulla tiineeksi, eikä sillä ole enää kiima-aikoja, eli juoksuja. Näin ollen koira ei voi enää lisääntyä. Uroskoiralla vastaavaa operaatiota kutsutaan kastraatioksi.

Sterilointi on ns. rutiinitoimenpide kokeneille eläinlääkäreille, ja näin ollen riskit ovat hyvin pienet, vaikka koira rauhoitetaan koko operaation ajaksi. Koirat toipuvat yleensä operaatiosta nopeasti ja ilman komplikaatioita. Sterilointi ja kastraatio sopii yleisesti ottaen kaikille koirille, eikä operaatioilla tiedetä olevan merkittäviä haitta-vaikutuksia.

Steriloinnin tuloksena koiran elämä helpottuu hormonitasapainojen heittelyn loppumisen vuoksi. Steriloinnilla ja kastraatioilla on myös todettu olevan paljon koiran terveyttä edistäviä vaikutuksia. Tärkein vaikutus on kuitenkin lisääntymiskyvyn estyminen, joka ei kulkukoirilla vaikuta vain kyseiseen operoituun koiraan, vaan koko kulkukoirapopulaatioon.

Steriloinnit voidaan suorittaa kahdella eri tavalla, perinteisellä tai uutta tekniikkaa hyödyntävällä tavalla. Perinteisellä tavalla suoritettuna leikkaushaava on huomattavasti suurempi ja toipumisaika pidempi kuin uudella tekniikalla suoritetussa leikkauksessa. Yhteistyökumppanimme Romaniassa käyttävät useimmiten uutta menetelmää, jolloin leikkaushaava jää huomattavasti pienemmäksi ja eläimen toipuminen on nopeampaa. Tämä on elintärkeää mm. koirille, jotka palautetaan kadulle pian operaation jälkeen. Lisäksi se helpottaa tarhalla elävien koirien toipumista ja tarhalla työskentelevien eläinsuojelijoiden työtä.

Rescueyhdistys Kulkurit ry järjestää erilaisia sterilointikampanjoita kohdemaissamme Romaniassa ja Virossa ennaltaehkäistäkseen uusien pentujen syntymistä. Steriloinnit ja kastraatiot myös rauhoittavat kulkukoiralaumoja ja vähentävät konfliktitilanteita koirien välillä sekä kaduilla että tarhoilla.

Lisää sterilointiprojekteistamme voit lukea täältä.