Päivitetty 27.03.2020

Kodin saanut koira: BASTI (Suomessa)


Syntymäaika: 2/2019
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Häme)
kastroitu

 

Perustiedot ja tausta
4.3.2020
Romaniassa Târgovișten kaupungissa asuu Mihaela Soare, joka tekee väsymättä töitä auttaakseen kaupunkinsa kodittomia koiria ja kissoja. Hän elää yhdessä äitinsä kanssa omakotitalossa, joka on täynnä Mihaelan pelastamia eläimiä. Koirat elävät Mihaelan kotona kodinomaisessa ympäristössä, jossa Mihaela tekee kovasti töitä tukeakseen niiden kasvamista kotikoiran aluiksi esimerkiksi opettamalla niille hihnakävelyä. Koiria on kuitenkin paljon resursseihin nähden, eikä jokainen koira saa aina tarpeeksi yksilöllistä huomiota Mihaelan sitkeästä yrittämisestä huolimatta. Koiria Mihaela pyrkii pitämään koiramäärän 12 – 14 koirassa, mutta välillä koiria saattaa olla jopa 26. Mihaelalla itsellään on 10 koiraa, jotka eivät sovellu adoptioon.  Koirat tulevat hänen luokseen pääasiassa kaduilta, mistä hän ne poimii talteen, mutta myös kunnallisilta tarhoilta ja jotkut koirat hakeutuvat Mihaelan portin taakse itsestään. Lisäksi ihmiset jättävät eläimiään hänen talonsa kulmille.

Kesällä 2019 Mihaelan portille ilmestyi herttainen nuori uros, Basti, jonka Mihaela otti hoteisiinsa. Iloinen ja aktiivinen Basti sai Suomesta kodin jonne se lensi syyskuun lopulla. Kodissa pääsi kuitenkin monien asioiden summana käymään niin, että Bastin energia ei päässyt säännöllisesti purkautumaan riittävästi. Patoutunut energia on aiheutti jonkin verran haasteita, kuten remmissä rähjäämistä. Lisäksi Basti ja perheen kissat eivät löytäneet yhteistä säveltä, vaikka Basti oli Romaniassa asuessaan tottunut kissoihin.

Entisessä kodissa yksi Bastin haasteista oli ulkona ihmisille ja muille koirille haukkuminen ja ryntäily kohti. Kotihoidossa tätä ongelmaa ei ole esiintynyt ja Basti kulkee remmissä erittäin mallikkaasti, mitä nyt toisinaan saa nuorelle koiralle ominaisia hepuleita ja joskus kiinnostavat hajut saavat kovan vetovaihteen päälle. Tulevan kodin on tärkeää valmistautua harjoittelemaan ohituksia Bastin kanssa paitsi riittävästi ennakoimalla sekä kontaktia vahvistamalla. Kotihoitopaikan miespuoliseen henkilöön Basti suhtautui aluksi epäillen, mutta pian Basti pääsi jännityksestä yli ja nykyään hoitopaikan mies on yksi Bastin lempihenkilöistä. Voi kuitenkin olla, että muihin miehiin Basti saattaa edelleen suhtautua hieman epäröiden. Basti saattaa uusia ihmisiä kohdatessaan tarvita hetken aikaa tottua tilanteeseen, mutta on lähtökohtaisesti utelias, ihmisistä kiinnostunut ja ystävällinen koira.

Hoitopaikassaan Basti on tullut mainiosti toimeen varsinkin nuoremman (kuitenkin Bastia vanhemman) uroksen kanssa. Ruoasta on tullut koirien kesken muutaman kerran sanomista ja tämä onkin asia, johon tulevan kodin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ihmisiltä Basti ei ole puolustanut ruokaa, muta kotihoidossa on tästä huolimatta harjoiteltu tavaroista/ruoasta luopumista. Bastin tyyli leikkiä on melko raju ja joillekin koirille tämä voi olla liikaa. Kotihoitopaikan seniorikoira ei oikein innostukaan Bastin riehakkaasta tyylistä tehdä tuttavuutta.

Basti on reipas, iloinen, aktiivinen ja utelias nuori koira. Herkut maistuvat Bastille ja se on nopeaoppinen, innostunut ja motivoitunut tekemään asioita ihmisen kanssa, joten siitä saisi todennäköisesti hyvän kaverin johonkin harrastukseen. Basti tykkäisi varmasti virikkeistä, jotka vaativat hajuaistin käyttöä, ja nose work saattaisikin olla Bastille oikein sopiva harrastus! Vaikka Bastilla on ollut ongelmia patoutuneen energian kanssa, se ei ole varsinaisesti ylienerginen, vaan sen aktiivisuus on normaalin teinikoiran aktiivisuutta. Basti on ollut entisessä kodissaan ja kotihoidossa lähes täysin sisäsiisti. Muutaman kerran pissat ovat tulleet riehumisen jälkeen lattialle. Bastia voi käsitellä ongelmitta ja hoitotoimenpiteet ovat sujuneet hyvin, mutta näitä kaikkia tulevassa kodissa täytyy edelleen harjoitella.

Tällä hetkellä Basti asustaa omakotitalossa, jonka ympäristöstä kuuluu toisinaan muiden koirien, ihmisten ja liikenteen ääniä.Vielä jotkin jännittävät tai kiihdyttävät äänet, kuten muiden koirien haukku, saa pojan kuitenkin valpastumaan, jolloin se saattaa rynnätä ikkunalle haukkumaan. Myös kissojen kanssa yhteiseloa harjoitellaan edelleen eikä Basti ole hoitopaikassaan toistaiseksi ollut kissojen kanssa samassa tilassa.

Basti on kaikenkaikkiaan herttainen nuori koirapoika, mutta sillä on vielä jonkin verran opittavaa. Tästä syystä Bastille etsitään sitoutunutta kotia, jolla on jo jonkin verran kokemusta koirista. Bastia ei luovuteta ensimmäiseksi koiraksi. Uuden perheen on tärkeää olla valmis tarjoamaan Bastille sen kaipaamaa yhteistä tekemistä ja riittävästi liikuntaa, sekä ymmärrystä, palkitsemiseen perustuvaa koulutusta ja lempeää tukea Bastin matkalla aikuiseksi koiraksi. Kokemukset kotihoitopaikassa ovat näyttäneet, että Basti nauttii koiratoverin seurasta ja siksi Bastia ei luovuteta ainoaksi koiraksi. Lapsiperhe ei ole paras vaihtoehto kookkaalle ja energiselle Bastille.

Basti on tällä hetkellä runsaat 60 cm korkea ja painaa 23 kiloa. Se tulee todennäköisesti hieman rotevoitumaan ja saamaan lisää massaa iän myötä.

Päivitykset
27.3.2020
Elämällä on tapana yllättää, eivätkä asiat aina menekään aivan niin kuin on suunniteltu. Joulukuussa parhaan mahdollisen kotihoitopaikan ovet avautuivat Bastille kun tilanne oli hankala, kiire kotihoitopaikan löytymiseksi oli kova, eikä paikkaa tuntunut joulunpyhien läheisyydessä löytyvän mistään. Se olikin Bastille onnenpotku. Basti pääsi paikkaan, jossa se pääsi nauttimaan koiramaisesta, lajityypillisestä elämästä, johon kuuluvat pitkät metsäretket, lajitoverien kanssa leikkiminen ja omat ihmiset, jotka osasivat tukea ja ohjata nuorta, hämmentynyttä koiralasta oikealla, koiralähtöisellä tavalla. Basti on kotihoitopaikassa kehittynyt kolmessa kuukaudessa aivan valtavasti,  siitä on kuoriutunut upea koiranuorukainen, jossa on potentiaalia kehittyä vielä edelleen vaikka miksi timantiksi. Siksi ehkä paras kuviteltavissa oleva uutinen Bastin kohdalla onkin se, että Basti ei etsi enää kotia, sillä Basti on jo kotona. <3

Tuhannet kiitokset Bastin upealle perheelle. Ihanaa yhteistä elämää ja paljon onnea matkaan, tästä se seikkailu alkaa.

4.3.2020
Arvion mukaan Basti on syntynyt helmikuussa 2019, joten Bastille tuli ensimmäinen vuosi elettyä elämää täyteen ja Basti siirtyi aikuisten koirien kategoriaan. Elo kotihoidossa sujuu oikein leppoisasti kaikin puolin. Basti nauttii koirakavereiden seurasta, pitkistä metsälenkeistä, joilla voi juosta vapaana, sekä koulutuspeleistä ja treeneistä kotihoitajan kanssa. Basti on erittäin nopeaoppinen ja välkky tyyppi!

Lisätty muutama kuva!

5.2.2020
Basti lähettää reippaat terveiset kotihoidosta, jossa on viettänyt nyt noin 1,5 kuukautta.  Basti on ottanut kotihoitopaikan toisesta uroksesta itselleen hyvän leikkikaverin, vaikka aina poikien tuumaukset eivät osukaan ihan yksiin ja joitain kärhämiäkin on ollut. Ei kuitenkaan mitään normaalista poikkeavaa ja sopu on aina lopulta löytynyt kaverusten välille. Näyttää siltä, että Basti nauttii kovasti lajitoverin seurasta. Kissoihin tutustuttamisessa edetään hyvin rauhallisesti ja varman päälle johtuen siitä, että Bastilla on ollut aiemmassa kodissaan hankaluuksia tottua kissoihin. Tästä syystä Basti ei ole vielä ollut samassa tilassa kissojen kanssa.

Käsittelytoimet, kuten kynsien leikkuu ja hampaiden tarkastaminen sujuvat ihan hyvin, mutta niitä harjoitellaan edelleen. Aiemmin miehiin varauksella suhtautunut Basti on tavannut yhden kotihoitoperheen ulkopuolisen miehen ja tapaaminen on meni hyvin. On tärkeää, että hieman varauksella vieraisiin suhtautuvan koiran kanssa tutustuminen uusiin ihmisiin tehdään rauhallisesti, koiran ehdoilla ja niin, että koira päättää siitä koska se haluaa lähestyä uutta ihmistä. Tulevassa kodissa on hyvä varautua siihen, että uusien ihmisten kohtaamista tarvitsee hieman työstää. Lapsia Basti ei ole toistaiseksi tavannut, eikä sitä tämänhetkisillä tiedoilla suositella lapsiperheen koiraksi.

Basti on erittäin oppivainen ja reipas nuori herra, joka on motivoitunut puuhaamaan ihmisen kanssa. Bastin kanssa on harjoiteltu paljon erilaisia koulutuspelejä ja Basti näyttää selvästi nauttivan yhdessä tekemisestä ja uuden oppimisesta. Aivan ihastuttava harrastuskoiran alku!

Lisätty video ja muutama kuva.

16.1.2020
Bastista lisätty muutama uusi kuva, joista näkee kuinka komea poika Bastista on tullut!

8.1.2020
Pienen lisälenkin kautta Basti siirtyi kotihoitoon Kanta-Hämeeseen 20.12.2019. Näin kotihoitaja kertoo Bastin kuulumisia:

Basti on ehtinyt asustella meillä nyt parisen viikkoa. Bastista on kuoriutunut aivan hurmaava nuori poika, joka haluaa mieluusti osallistua kaikenlaiseen yhteiseen tekemiseen. Parasta Bastin mielestä on kuitenkin koirakaverin kanssa leikkiminen. Meidän iäkkäämmälle koiralle Bastin innokkuus on ollut hieman hankalaa kestää ja onkin ollut tärkeää, että olemme voineet tarvittaessa eristää koirat toisistaan. Nuoren ikänsä takia Bastin riehuminen menee myös toisinaan hieman yli ja tällöin ihmisen on mentävä lempeästi ohjailemaan koirien leikkiä, jotta kummallakaan ei mene hermot eikä leikki muutu tappeluksi.
Basti on ehdottomasti energinen ja touhukas koira. Ylienergiseksi Bastia ei voi sanoa, mutta mikäli ihminen ei Bastille tarjoa tekemistä ja virikkeitä, keksii Basti niitä kyllä aivan itse. Suuren kokonsa vuoksi Basti saakin oikein näppärästi napattua pöydiltä ja keittiötasoilta kaiken mielenkiintoisen. Välillä suusta löytyy tiskiharja, seuraavassa hetkessä kotihoitajan lompakko. Minne lie onkaan Basti matkustamassa, sitä ei taida kukaan muu kuin Basti tietää!
Ennakkotietojen mukaan Bastilla oli havaittavissa jonkin verran resurssien puolustamista. Olemme harjoitelleet Bastin kanssa luopumista, vaikka ihmisiltä Basti ei kyllä juurikaan ole ruokaa tai leluja puolustanut. Muutaman kerran toisten koirien kanssa on tullut ruoasta sanomista ja tästä syystä Basti syökin ruokansa ja suuremmat herkut portin takana omassa rauhassa.
Innostuessaan Bastilla on tapana hammastella jonkin verran ihmisiä jaloista. Toisella meistä ihmisistä onkin ollut komean mustelmaiset sääret! Kyseessä on kuitenkin Bastin osalta leikki, joka ihmisen pitää vain osata ohjata toisaalle. Aggressiiviseksi Bastia ei voi missään nimessä sanoa. Basti on ehdottomasti ystävällinen ja ihmisrakas poika, joka vain tarvitsee selkeät ja lempeät rajat. Alussa Bastin oli todella hankalaa rauhoittua itsenäisesti, mutta stressitasojen hieman laskettua Basti kykenee jo nukkumaan säpsähtämättä ja rauhoittumaan itsekseen. Mieluusti Basti viettäisi kaiken aikansa talouden muiden koirien ja ihmisten seurassa, mutta yönsä Basti on toistaiseksi nukkunut yksin toisessa huoneessa. Kissojen kanssa Basti ei ole vielä ollut lainkaan samassa tilassa, mutta siihen asti harjoituksissa ollaan jo päästy, että Basti antaa kissojen tulla istumaan ja makoilemaan lähelle porttia ilman, että saa haukkumiskohtausta. Kissojen kanssa olemista pitää kuitenkin edelleen harjoitella paljon.”

30.11.2019
Nuori Basti palaa etsimään kotia.

21.9.2019
Niin ihana päivä, Basti lensi omaan kotiin, oman perheen luokse kasvamaan upeaksi koirakansalaiseksi. Onnea Basti ja perhe.

30.8.2019
Hyviä uutisia: Basti on varattu, sitä odottaa Suomessa ikioma, rakastava koti. <3

9.8.2019
Saimme Bastista vielä muutaman kuvan, joten ne lisättiin sivuille Bastista kiinnostuneiden iloksi!

6.8.2019
Ihana Basti pääsi Kulkurien adoptio-ohjelmaan ja etsii nyt omaa kotiaan Suomesta.

________________________________________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Basti on kastroitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Basti on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Jenni Ankelo

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa