Päivitetty 30.11.2019

Kotia etsivä koira: BASTI (Suomessa)


Syntymäaika: 2/2019
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Jyväskylä)
kastroitu


Perustiedot ja tausta

30.11.2019
Romaniassa Târgovișten kaupungissa asuu Mihaela Soare, joka tekee väsymättä töitä auttaakseen kaupunkinsa kodittomia koiria ja kissoja. Hän elää yhdessä äitinsä kanssa omakotitalossa, joka on täynnä Mihaelan pelastamia eläimiä. Koirat elävät Mihaelan kotona kodinomaisessa ympäristössä, jossa Mihaela tekee kovasti töitä tukeakseen niiden kasvamista kotikoiran aluiksi esimerkiksi opettamalla niille hihnakävelyä. Koiria on kuitenkin paljon resursseihin nähden, eikä jokainen koira saa aina tarpeeksi yksilöllistä huomiota Mihaelan sitkeästä yrittämisestä huolimatta. Koiria Mihaela pyrkii pitämään koiramäärän 12 – 14 koirassa, mutta välillä koiria saattaa olla jopa 26. Mihaelalla itsellään on 10 koiraa, jotka eivät sovellu adoptioon.  Koirat tulevat hänen luokseen pääasiassa kaduilta, mistä hän ne poimii talteen, mutta myös kunnallisilta tarhoilta ja jotkut koirat hakeutuvat Mihaelan portin taakse itsestään. Lisäksi ihmiset jättävät eläimiään hänen talonsa kulmille.

Kesällä 2019 Mihaelan portille ilmestyi herttainen nuori uros, Basti, jonka Mihaela otti hoteisiinsa. Iloinen ja aktiivinen Basti sai Suomesta kodin jonne se lensi syyskuun lopulla. Kodissa pääsi kuitenkin monien asioiden summana käymään niin, että Bastin energia ei ole päässyt säännöllisesti purkautumaan riittävästi. Patoutunut energia on aiheuttanut jonkin verran haasteita, kuten remmissä rähjäämistä. Lisäksi Basti ja perheen kissat eivät ole löytäneet yhteistä säveltä, vaikka Basti oli Romaniassa asuessaan tottunut kissoihin.

Aivan aluksi Basti haukkui ulkona ihmisille ja ryntäili kohti, mutta kontaktiharjoitusten avulla ihmisten ohittaminen on saatu pääosin kuntoon. Yhä edelleen Basti suhtautuu hieman epäröiden miehiin, ja saattaa lenkillä välillä haukkua miehille. Basti saattaa uusia ihmisiä kohdatessaan tarvita hetken aikaa tottua tilanteeseen, mutta on lähtökohtaisesti utelias, ihmisistä kiinnostunut ja ystävällinen koira.  Ihmisten haukkumisen tilalle on nyttemmin tullut muille koirille haukkuminen lenkillä, mitä ei kuitenkaan tapahdu joka ohituksessa. Käytöksen saa katkeamaan kontaktiharjoituksella, mikäli ohitettava koira ei provosoidu Bastin haukkumisesta. Tulevan kodin on tärkeää valmistautua harjoittelemaan ohituksia Bastin kanssa paitsi riittävästi ennakoimalla sekä kontaktia vahvistamalla.

Suomessa asuessa Basti ei ole tehnyt lähempää tuttavuutta muiden koirien kanssa, mutta Romaniassa se on tullut toimeen muiden koirien kanssa.

Basti on reipas ja utelias nuori koira, josta kuoriutuisi varmasti oikeassa ympäristössä mitä mukavin koirakansalainen. Herkut maistuvat Bastille ja se on nopeaoppinen, innostunut ja motivoitunut tekemään asioita ihmisen kanssa, joten siitä saisi todennäköisesti hyvän kaverin johonkin harrastukseen. Vaikka Bastilla on ollut ongelmia patoutuneen energian kanssa, se ei ole varsinaisesti ylienerginen, vaan sen aktiivisuus on normaalin teinikoiran aktiivisuutta. Basti on nykyisessä kodissaan ollut sisäsiisti jo pidemmän aikaa. Bastia voi käsitellä ongelmitta ja hoitotoimenpiteet ovat sujuneet hyvin, mutta Bastilla on jonkin verran taipumusta vahtia resursseja ihmiseltä. Tulevan kodin onkin hyvä panostaa luopumisen harjoitteluun.

Tällä hetkellä Basti asustaa kerrostalossa ja se on pääosin tottunut kerrostalon ääniin. Vielä jotkin jännittävät tai kiihdyttävät äänet, kuten muiden koirien haukku, saa pojan kuitenkin valpastumaan, jolloin se saattaa rynnätä ikkunalle haukkumaan. Basti on hieman alusta-arka, rappukäytävän liukas lattia jännittää sitä välillä, mutta johdonmukaisen harjoittelun myötä tämäkin on ratkaistavissa.

Basti on kaikenkaikkiaan herttainen nuori koirapoika, mutta sillä on vielä jonkin verran opittavaa. Tästä syystä Bastille etsitään sitoutunutta ja koirakokenutta kotia. Uuden perheen on tärkeää olla valmis tarjoamaan Bastille sen kaipaamaa yhteistä tekemistä ja riittävästi liikuntaa, sekä ymmärrystä, palkitsemiseen perustuvaa koulutusta ja lempeää tukea Bastin matkalla aikuiseksi koiraksi.

Basti on tällä hetkellä, 9 kuukauden ikäisenä, reilu polvenkorkuinen ja painaa 22,5 kiloa. Se tulee rotevoitumaan ja saamaan lisää massaa iän myötä.

Päivitykset
30.11.2019
Nuori Basti palaa etsimään kotia.

21.9.2019
Niin ihana päivä, Basti lensi omaan kotiin, oman perheen luokse kasvamaan upeaksi koirakansalaiseksi. Onnea Basti ja perhe.

30.8.2019
Hyviä uutisia: Basti on varattu, sitä odottaa Suomessa ikioma, rakastava koti. <3

9.8.2019
Saimme Bastista vielä muutaman kuvan, joten ne lisättiin sivuille Bastista kiinnostuneiden iloksi!

6.8.2019
Ihana Basti pääsi Kulkurien adoptio-ohjelmaan ja etsii nyt omaa kotiaan Suomesta.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Basti on kastroitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Basti on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Jenni Ankelo

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa