Päivitetty 03.05.2017

Fifirockin artikkeli “Järki kädessä, sydän mukana” käsittelee Avec Tastulan jaksoa


Palladyn_kunnallinen_koiratarha

Yksi Palladyn kunnallisen tarhan käytävistä 22.10.2014. Kuva: Taija Jolanki

Kulkurien aktiivin Taijan kirjoitus 2.1.2015 blogissaan nimeltä Fifirock – Home of Happy Dogs on lukemisen arvoinen. Taija käsittelee kirjoituksessaan “Järki kädessä, sydän mukana” televisiossa näytettyä Avec Tastula -ohjelman jaksoa “Koirien pelastajat”, jossa seurattiin Kulkurien aktiivien Sallan ja Sinin tarinaa.

Ohjelmaan on myös tallennettu hetkiä Sallan, Sinin ja Taijan lokakuiselta Romanian matkalta, jota Taija kuvailee näin: “Reissu jätti sieluun syvän jäljen. Se oli tähänastisista rankin ja henkisesti kuluttavin, eivätkä sen aikana koetut asiat anna edelleenkään rauhaa.”

Taija muistuttaa blogissaan, että ohjelma on rakennettu YLE:n haluamasta näkökulmasta, jossa korostuu koirien pelastaminen. Kulkurien ensisijainen pyrkimys on kuitenkin kestävä kehitys, jonka tärkeimpiä työkaluja ovat muun muassa EU-tason vaikuttaminen ja steriloinnit. Televisio ei pysty välittämään karmivaa kalman hajua, joka peitti kunnallisen tarhan. Kuvausryhmä ei ehtinyt tallentaa Suflete Dragin ja Glinan tarhojen lumiloskaisissa häkeissä värjöttelevien koirien tai niitä suojelevien ihmisten tuskaa, kun talvi saapui ennen aikojaan Bukarestiin 25.10.2013.

Ohjelman kautta kuitenkin välittyy se suru ja lohduttomuus, joka on romanialaisille eläimille ankeaa arkirealismia. Siinä nähdään, miten Palladyn kunnalliselle tarhalle kaduilta ja pihoilta väkivalloin kasatut tavallisten ihmisten tavalliset koirat odottavat viimeistä hengenvetoaan surullisina, sairaina ja peloissaan. Ohjelmassa välittyy myös se, kuinka Salla, Sini ja Taija onnistuvat pelastamaan kaksi koiraa varmalta kuolemalta kunnalliselta tarhalta.

Taija muistuttaa blogikirjoituksessaan, että tällaisia kunnallisin varoin ylläpidettyjä eläinrääkkäysyksiköitä on Romaniassa tuhansia. Pahinta on, että tappamisella ei ratkaista mitään – ainoastaan huononnetaan tilannetta ja lisätään tarpeetonta kärsimystä. Taija lainaa tekstissään kollegansa Sinin sanoja: “Toki elämä olisi huomattavasti helpompaa ilman kotonani olevia koiria ja jatkuvia ympäriltä kantautuvia uutisia koirien kaltoinkohtelusta, mutta kuka on sanonut, että elämän on oltava helppoa? Maailma on täynnä itsekkyyttä ja siitä johtuvaa empatiakyvyttömyyttä.”

Materiaalia ohjelmaan kuvattiin pitkälti yli 10 tuntia. 45 minuuttinen Avec Tastula näytettiinTV1:llä perjantaina 2.1.2015 klo 22. Uusinta sunnuntaina 4.1.2015 klo 17.10. Ohjelma on katsottavissa myös Yle Areenassa.

 

Taijan blogikirjoitus “Järki kädessä, sydän mukana” luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Lue lisää Kulkurien kotisivuilta Avec Tastulan “Koirien pelastajat” -ohjelmasta täältä.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.