Päivitetty 06.03.2018

Helsingin Uutiset 7.1.2018: Eläinlääkäripomo lyttää löytökoirien tuonnin – Näin vastaa rescueyhdistyksen johtaja


Rescueyhdistys Kulkurit ry:n toiminnanjohtaja Salla Honkapään vastine liittyen eläinlääkäriliiton puheenjohtajan Päivi Lahden haastatteluun julkaistiin Helsingin Uutisissa 7.1.2018.

Vastineessaan “Eläinlääkäripomo lyttää löytökoirien tuonnin – Näin vastaa rescueyhdistyksen johtaja” Honkapää toivoo, että yhdistys voisi keskustella eläinlääkäriliiton puheenjohtajan Päivi Lahden kanssa. Lahti nimittäin otti voimakkaasti kantaa rescuetoimintaan ja sanoi rescuekoirien olevan tautiriski.

Honkapää ei täysin tyrmää tautiriskin olemassaoloa:

“Olisi naiivia sanoa tuontien olevan täysin riskittömiä. Tautiriskit on kuitenkin vastuullisessa rescuetoiminnassa marginaalisia ja riskien minimoimiseksi tehdään kaikki mahdollinen.” 

Honkapää epäilee, että Lahden kannanotossa on kyse loistartunnoista ja mediassa laajasti esillä olleista “superbakteereista”. Tärkeää onkin ennakoida ja reagoida nopeasti. Yhdistys on ollut asian tiimoilta yhteydessä ammattilaisiin Suomessa, aloittanut vapaaehtoisesti otantatestaukset sekä Suomessa että Romaniassa sekä keskustellut romanialaisen yhteistyöklinikan kanssa antibioottihoitojen harkitummasta käyttämisestä.

Honkapää on yhdessä asiassa täysin eri mieltä Lahden kanssa. Lahti arveli rescuekoiratoiminnan saattavan olla joissain tapauksissa rahan ansaitsemiskeino lähtömaassa.

“Vastuullisessa rescuetoiminnassa mikään taho tee eläimillä voittoa”, Honkapää toteaa. Väite sopii koirien salakuljetuksen ja pentutehtailun maailmaan. Valitettavasti rescuetoiminta sekoitetaan usein juurikin pentutehtailuun ja salakuljetukseen.

Honkapää kertoo, että koirille tehdään Romaniassa rokotukset, ulko- ja sisäloishäädöt sekä tautitestaukset. Koirat lisäksi mikrosirutetaan, steriloidaan tai kastroidaan, ja niillä on lemmikkieläinpassi. Adoptioperhe maksaa näistä ja matkustuskuluista koostuvan kulukorvauksen.

Honkapään mukaan on tärkeää, että rescuetoiminnalle luotaisiin yhteiset säädökset. Niiden avulla vastuullinen rescuetoiminta pystytään erottamaan yksityisistä tuonneista, salakuljetuksesta ja pentutehtailusta.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.