Kouluvalistus

hobo_education

 

Yksi Rescueyhdistys Kulkurit ry:n tärkeimpiä toiminnan muotoja on valistus, sillä tieto ja osaaminen ovat kaiken ajattelun ja toiminnan lähtökohtia.

Visiomme, että jonain päivänä jokaisella lemmikkieläimellä olisi oma koti, jossa niiden kokonaisvaltainen hyvinvointi osattaisiin ottaa huomioon, on aihe, jonka haluamme iskostaa etenkin paikallisen väestön mieleen Romaniassa.

Valistus yhdessä sterilointitoiminnan kanssa antaa romanialaisille apua, tietoa, taitoja ja kannustusta, jotta he voivat tulevaisuudessa kantaa itsenäisesti vastuuta maansa kodittomien koirien ongelmasta.

Valistusta suoritetaan Romaniassa moniulotteisesti. Kouluvalistuksessa pääpaino on lasten ja nuorten valistamisessa kouluissa, päiväkodeissa ja orpokodeissa. Oppiminen saavutetaan leikin ja mielenkiintoisten tehtävien avulla. Kouluvalistusta vetää paikallinen yhteistyökumppanimme Cristina Ionescu tiimeineen. Tiimi käyttää Kulkurien luomaa valistuspakettia ja toimimme tiiviisti yhteistyössä Romanian tiimin kanssa. Pyrimme myös osallistumaan valistuspäiviin paikan päällä aina sen ollessa mahdollista.

Alla kuulumisia kouluvalistuksen parista tuoreimmasta vanhimpaan.

Voit tukea Kulkurien valistustoimintaa lahjoittamalla:
lahjoitustili Nordea, IBAN: FI73 1029 3000 3566 41, viite 5911.


1.6.2018

Toukokuun lopussa saatiin taas otettua uusi askel Kulkurien kouluvalistus-paketin suhteen! Romanian byrokratia on aiheuttanut toiminnalle harmaita hiuksia ja hidastanut tahtia, sillä viranomaiset ovat tarkentaneet mitä materiaalia kunnallisissa kouluissa saa käyttää. Romanialaiseen tapaan kyse on oikeastaan siitä, että pitää tuntea oikeat ihmiset ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että meillä on paikallinen valistustiimi, Cristina ja Andrei Ionescu, jotka tekevät koko ajan töitä löytääkseen väyliä viedä eläinten kohteluun keskittyvää valistusta eteenpäin.

Keväällä Cristina löysi Baisoaran kaupungista paikallisen koulun rehtorin, ihanan opettajan, Lucretia Presecanin, jonka opetukseen kuuluu mm. luonnosta ja kierrätyksen tärkeyden opettaminen. Rehtori näytti heti vihreää valoa Hobo Education-paketille ja 29.5 Cristina ja Andrei viettivät koko päivän koululla mukanaan paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen RAY Animal Protectionin järjestämä valistuskoira Rudi, joka on nuori, ystävällinen ja iloinen entinen koditon koira. Rudi pitää lapsista ja lapset ihastuivat Rudiin oikopäätä ja saivat sen avulla oppia käytännössä koirien eleisiin ja ilmeisiin liittyviä asioita sekä mm. koiran lähestymistä ja ruokintaa.

Päivän aikana valistukseen osalistui noin 50 oppilasta, aina esikoulu-ikäisistä neljännen luokan oppilaisiin saakka. Monilla koulun oppilaista on omia koiria ja kissoja ja he olivat innoissaan saadessaan kertoa niiden nimiä, luonteenpiirteitä ja muita ominaisuuksia, samalla kun Cristina ja Andrei kertoivat mm. rokottamisen, madottamisen ja sterilointien merkityksestä lapsille sopivalla maanläheisellä tavalla.

Päivä oli menestys! Tunnelma oli iloinen ja innostunut ja lapset olivat riemuissaan vieraistaan.

On sanoinkuvaamattoman tärkeää ja uskomattoman paljon toivoa herättävää saada kuulla onnistuneesta valistuspäivästä. Seuraavalla sukupolvella on käsissään muutoksen avaimet Romanian kodittomien koirien tilanteen muuttamiseksi ja jokainen lapsi, jolle saamme Cristinan ja Andrein avulla vietyä sanaa eläinten kohtelusta, kommunikoinnista niiden kanssa ja sterilointien merkityksestä, voi olla mukana muutoksessa oikeaan suuntaan.

 

Jos haluat olla mukana tukemassa valistustoimintaamme lasten parissa, voit tehdä sen lahjoittamalla:

lahjoitustili Nordea, IBAN: FI73 1029 3000 3566 41, viite 5911.

 


18.12.2017

Voi että, ihania uutisia! Kulkurien kouluvalistuspaketin ensivisiitti orpokotiin on nyt onnistuneesti takanapäin. Cristina tiimeineen vietti 5.joulukuuta muutaman tunnin bukarestilaisen orpokodin asukkaiden luona vieden heille tuliaisina makeisia ja tietoa koirien hyvästä kohtelusta, tavoista kohdata koira vaikkapa kadulla, tietoa miksi steriloinnit ovat niin tärkeitä ja millainen eläin se koira oikeastaan onkaan. Moni lapsista on tottunut koiriin maansa kaduilla ja pelloilla, mutta harva tietää niistä sen enempää, kuin että ne siellä ne aina ovat, melkein kuin näkymättömissä. Valistuksen tärkein tavoite onkin tehdä näkymättömästä näkyvää, koska vain sitä kautta muutosta voidaan saada aikaan.

Cristinalla oli mukanaan oma koiransa Baietel, joka oli ilmiömäinen. Osa lapsista vierasti aluksi suurehkoa tummaa, vierasta koiraa, mutta vierailun päätteeks jokainen lapsista siltti Baieteliä, tarjosi sille oikeaoppisesti herkkuja ja mikä parasta, lapset muistuttivat toinen toiselleen juuri oppimiaan asioita, miten Baieteliä tulee lähestyä ja miten sitä koskettaa. Jopa orpokodin autistinen asukas lähestyi Baieteliä luottavaisesti.

Cristinasta päivä oli onnistunut, heille kaikille jäi hyvä mieli. Orpokodin 19 asukasta, iältään 9-15-vuotiaita, saattoivat kaikki Cristinan ja Baietelin ulos ja heiluttivat portilla heidän lähtiessään.

Eihän tarina tietenkään tähän pääty. Illalla kotiin päästyään Cristina raportoi meille päivästä ja hän myös pyysi apuamme. Orpokodilla asuu noin viisi kissaa, ja Cristina pyysi voitaisiinko ne steriloida kustannuksellamme. Annoimme tietenkin mielellämme luvan. Kuultuamme lasten joululahjatoiveista, jotka olivat pääasiassa talvivarusteita, päätimme myös osallistua pienellä summalla niiden hankkimiseen.

Toivomme saavamme alkuvuodesta hyviä uutisia Cristinalta, joka tiimeineen yrittää löytää paikkoja, johon Kulkurien valistuspakettia voisi viedä. Jäämme jännityksellä odottamaan.

Kulkurien valistustoiminnalle on nyt avattu myös oma viitenumero. Jos siis haluat olla mukana tukemassa valistustoimintaamme lasten parissa, voit tehdä sen lahjoittamalla:

lahjoitustili Nordea, IBAN: FI73 1029 3000 3566 41, viite 5911

 


30.11.2017

Pitkästä aikaa kuulumisia Kulkurien kouluvalistusrintamalta!

Kevään jälkeen kouluvalistus siirtyi koululaisten myötä kesälomalle ja syksyn tullen kohtasimme odottamattoman vastoinkäymisen hyvin romanialaiseen tapaan. Opetusministeriö oli säätänyt asetuksen, ettei kouluissa saa käyttää opetukseen mitään muuta kuin ministeriön hyväksymää materiaalia. Sanktion uhalla opettajia on kielletty käyttämästä mitään ulkopuolista materiaalia, joten joudumme nyt odottamaan kohun laantumista ja mahdollista asetuksen hölläämistä. Cristina tiimeineen seuraa tilannetta tarkasti ja pitää meitä tilanteen tasalla.

Eivät valistuksen keinot kuitenkaan tähän lopu! Cristina on ollut yhteydessä orpokoteihin ja lähestyvään jouluun täydellisesti sopien Hobo Educationille avattiin pääsy bukarestilaiseen orpokotiin 5.joulukuuta, St. Nicholaksen päivän aattona. Orpokodissa asuu yhteensä 19 lasta ja valistustiimi menee paikalle paitsi vankan opetuspaketin, myös pienten joululahjojen kanssa.

Olemme iloisia tästä uutisesta ja jäämme malttamattomina odottamaan kuulumisia Hobo Educationin ensimmäisestä vierailusta orpokotiin.

 


11.5.2017

Tänään se sitten tapahtui! Kouluvalistusohjelmamme pääsi tositoimiin ja käytäntöön ensimmäistä kertaa sitten viime syksyn lanseerauksen Rosiori de Veden koululla ja sittemmin huhtikuussa solmimamme sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Cristina Ionescun tiimiin kuuluvat hänen aviomiehensä Andrei Ionescu ja ystävänsä Anca Velicu, jotka ottivat tänä aamuna suunnakseen Teleormanin kaupungin ja Frumoasan kylän, jossa heitä odotti paikallisen koulun 13-14-vuotiaat oppilaat opettajineen. Ancalla ja Andreilla oli mukanaan Ancan ystävällinen ja rauhallinen rescuekoira, jonka avulla oppilaat saivat teoriaosuuden jälkeen harjoitella koiran lähestymistä, elekielen merkitystä ja muita juuri oppimiaan asioita.

Päivä oli sujunut loistavasti! Lapset olivat olleet innokkaita ja vastaanottavaisia ja kysymyksiä oli singahdellut ympäriinsä. Aiheina oli ollut mm. sterilointien merkitys koirilla ja kissoilla, kuinka toimia jos kadulla vaikkapa joskus pelottaa kohdata irrallaan oleva koditon koira, miten koira tulee ohittaa turvallisesti, mitä tehdä jos koira sairastuu jne.

Päivän aikana kävi ilmi, että luokassa oli useita eläimiä rakastavaa nuorta. Kyläläisillä on tapana hukuttaa koiran- ja kissanpentuja läheiseen jokeen, ja nämä lapset käyvät niitä sieltä pelastamassa ja yrittävät sitten etsiä niille hyviä koteja. Luonnollisesti keskustelu johti siihen, että suunnittelemme parhaillaan sterilointipäivää Frumoasan kylään. Sille todella olisi tarvetta. Tämä on täydellinen ja konkreettinen esimerkki siitä, miten sterilointien ja valistuksen kulkiessa käsi kädessä ei kestävää eläinsuojelutyötä estä mikään!

Lapset eivät olisi vieraidensa lähtevän ollenkaan ja heidät toivotettiin lämpimästi uudestaan tervetulleiksi. Ensimmäinen kouluvalistuspäivä sujui siis paremmin kuin hyvin ja tästä on äärettömän hyvä jatkaa seuraavan päivän suunnitteluun, joka varmasti tapahtuukin pian!

Olemme valtavan iloisia valistusrintamalla tapahtuvista edistysaskelista ja todella ylpeitä paikallisesta valistustiimistämme!


2.4.2017

2.4.2017 käännettiin jälleen uusi sivu Rescueyhdistys Kulkurit r:n toiminnassa kestävän eläinsuojelun kentällä.

Kun halutaan vaikuttaa Romanian kodittomien koirien määrän laskemiseen ja parantaa jo olemassa olevien eläinten hyvinvointia, on tehtävä pitkäkestoista, sitkeää työtä erityisesti kahdella rintamalla, jotka kulkevat käsi kädessä.

Sterilointien rinnalla toinen yhtä tärkeä tekijä on paikallisen väestön valistus. Visiomme on, ettei yhdistystä enää eräänä päivänä tarvittaisi. Valistuksen tavoite onkin antaa ihmisille keinot, joilla he voivat itse alkaa vaikuttamaan maansa kodittomien koirien ongelmaan. Tie on pitkä, ja siksi se on aloitettava tänään.

Olemme tänään allekirjoittaneet pitkään valmistellun sopimuksen Cristina Ionescun kanssa kouluvalistuksesta. Hän jalkautuu jatkossa tekemään Kulkurien nimissä kouluvalistusta ympäri Romaniaa lapsille ja nuorille, päiväkoteihin, kouluihin sekä orpokoteihin. Valistusta tehdään sovittua korvausta vastaan 1-6 kertaa kuukaudessa. Sopimus jatkuu toistaiseksi.

Cristina on järkevä ja miellyttävä henkilö, jolla on kokemusta paikallisesta valistuksesta ja elämästä rescuemaailman ympärillä. Olemme äärettömän onnellisia saadessamme hänet mukaan.

Seuraavaksi Cristina alkaa kartoittaa valistuspaikkoja. Varsinainen työ starttaa jo tämän kuun aikana.

 


22.10.2016

hobo_education_2016Sterilointien rinnalla valistus on toinen merkittävä tekijä, jolla vaikutetaan paikalliseen eläintenpidon kulttuuriin kestävällä tavalla. Kun steriloinnit ja valistus kulkevat käsi kädessä, on tuloksena myönteisiä seurauksia.

Valistuksen tavoite on saada paikallinen väestö muuttamaan hiljalleen suhtautumistaan eläimiin ja ymmärtämään sterilointien merkitys kodittomien koirien ongelman ratkaisemisessa. Valistuksella muutetaan jo syntyneiden, omistettujen ja kodittomien eläinyksilöiden elämiä suoraan ja konkreettisesti. Valistamme ihmisiä siitä kuinka eläimiä tulisi kohdella ja lähestyä. Lisäksi kerromme, kuinka merkittävää on steriloida omat ja muiden lemmikit.

Valistuksen pitkän ajan tavoite on saada paikallinen väestö kantamaan vastuuta oman maansa kodittomien koirien ongelmasta. Valistus kannattaa aloittaa erityisesti lapsista ja nuorista, Romanian tulevasta sukupolvesta, jotka voivat vaikuttaa kodittomien koirien tulevaisuuteen.

Kulkurien toiminnanjohtaja Salla Honkapää ja Kulkurien aktiivijäsen Reetta Herranen matkustavat Rosioriin 16.10.2016.  Kulkurien valistuspaketti lapsille lanseerataan Rosiori de Veden Dan Berindei -koulussa 18.10.2016 osana Rosiori-projektia. Yhdessä Rosiorin eläinsuojelijan, Cornelia Stancescun kanssa Salla ja Reetta viettävät päivän koulun oppilaiden ja opettajien kanssa. Mukanaan heillä on myös pieniä tervetuliaslahjoja.

Kulkurien valistuspaketin on suunnitellut ja toteuttanut myös opettajana työskentelevä Reetta. Sen tärkeimmät teemat ovat koirien kohtelu, elekieli ja steriloinnit. Paketti sisältää infoa edellä mainituista asioista ja yhdistyksestä. Se myös sisältää erilaisia käytännön harjoituksia ja rescuepassin, johon lapset saavat kerätä leimoja aina harjoituksesta suoriuduttuaan.

Rosiorin pormestarin on hyväksynyt valistuspaketin, ja hänen ystävällisellä avustuksellaan olemme saaneet sujuvasti sovittua käytännön asioista koulun opettajien kanssa. Tulevaisuudessa Kulkurien tavoitteena on laajentaa kouluvalistuksia myös muihin kaupunkeihin.

Tulevaisuuden tavoitteemme on selkeä – tätä haluamme tehdä lisää! Meille on selvinnyt, että niin aikuiset kuin lapsetkin Rosiorissa tunnistavat kodittomien eläinten ongelman eivätkä he eivät pidä tilanteesta. Ongelman ratkaiseminen on kuitenkin heille epäselvää ja vierasta. Juuri siksi me haluamme valistaa, kertoa ja levittää sanaa, miten kodittomien koirien ongelmaa voi ratkaista kestävällä tavalla.

 

————————————————-

Poliisihallitus on myöntänyt rahankeräysluvan Rescueyhdistys Kulkurit ry:lle 22.2.2018. Toimeenpanoaika on 22.2.2018–31.12.2022 ja lupa kattaa koko Suomen Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Päätöksen numero on RA/2018/196.

Share
Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.