Päivitetty 13.12.2015

HS Kuukausiliite 7.11.2015: Bukarestin tuhannet kulkukoirat muistuttavat hirmuhallitsija Ceauşescusta


Kuva: Maarit Auranen

Rosiori de Veden kunnallisella tarhalla Romaniassa 7.11.2015. Kuva: Maarit Auranen

Helsingin Sanomien toimittaja Ilkka Malmberg on kirjoittanut Kuukausiliitteeseen vaikuttavan artikkelin “Bukarestin tuhannet kulkukoirat muistuttavat hirmuhallitsija Ceauşescusta” 7.11.2015.

Malmberg vieraili Romaniassa ja tutustui siellä kodittomien koirien tilanteeseen yhdessä yhteistyökumppanimme Doina Vellan kanssa.

Artikkelia varten hän myös haastatteli Rescueyhdistys Kulkurit ry:n toiminnanjohtajaa Salla Honkapäätä sekä yhdistyksen sterilointivastaavaa Kaisa Kannista. Toimittaja kirjoittaa yhdistyksen järjestäneen lukuisia ja tuloksellisia sterilointiprojekteja eri puolilla Romaniaa. Lisäksi Malmberg kertoo hänen ja Doina Vellan kiinniottamasta kodittomasta koirasta, joka saa myöhemmin nimekseen Marcus. Marcus “menettää” kiveksensä ja saa uuden mahdollisuuden Suomessa Kulkurien adoptio-ohjelman kautta.

Artikkelissa paneudutaan Romanian historiaan. Presidentti Nicolae Ceauşescun kerrotaan esimerkiksi saaneen idean rakentaa kylien tilalle kerrostaloja teollistamisvimmansa ansiosta. Tästä alkoi paikallisten ihmisten sorto ja köyhyyden lisääntyminen. Toimittaja lisäksi kirjoittaa, että Ceauşescu rakennutti Bukarestiin palatsin: “Palatsia varten noin viidesosa Bukarestin keskustasta purettiin ja tasattiin. Asukkaat saivat 24 tuntia aikaa poistua.”

Koiria ei voitu ottaa maalta mukaan kaupungin kerrostaloihin, joten ne jätettiin kadulle steriloimattomina. Näillä kaduilla koirat saavat lisääntyä vapaasti yhä tänä päivänä. Artikkelin mukaan koiria vastaan on myös julistettu sotia – tuloksetta. Sotaa koiria vastaan toimittaja kuvaa holokaustiksi: “Niitä ammuttiin, kaasutettiin, myrkytettiin, hirtettiin, poltettiin ja nuijittiin kuoliaaksi.” Tämän holokaustin ansiosta elintilaa vapautuu ja jäljellä olevat koirapopulaatiot vain vahvistuvat.

Malmberg valoittaa lukijoille uutta käytäntöä, jossa rankkurit vievät vapaina kulkevat koirat  keskitysleirejä muistuttaviin kunnallisiin tarhoihin. Jos omistaja ei ilmesty kahden viikon sisällä, koira lopetetaan. Tarhoilla koirat voivat jäädä ilman ruokaa.

“Bukarestin koirat ovat hiljaa, ne varovat herättämästä huomiota. […] Suhtautuminen koiriin on Romaniassa kaksijakoista. Toisaalla niitä potkitaan, kivitetään, rääkätään ja niiden yli yritetään ajaa, mutta toisaalta voi nähdä, miten kadulle on tuotu vesiastia ja pastaläjä.”

Talvi on tulossa kovaa vauhtia. Kulkurien hallituksen varajäsen Kaisa Kanninen kertoo toimittajalle kuinka kodittomat koirat yrittävät suojautua kylmältä talvelta: “Viemäreissä, lämpimien kaivonkansien päällä, autojen alla. Talojen alustoissa, varastoissa, raunioissa. Jotkut kaivautuvat lumeen.”

 

Lue artikkeli kokonaisuudessaan sähköisesti Helsingin Sanomien sivuilta >

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.