Päivitetty 19.10.2014

Iltalehdessä ajankohtainen katsaus Romanian tilanteeseen 25.7.2014


Rita on yksi koirista, jotka yksityiselle tarhalle hyökänneen ASPA:n rankkurit veivät. Rita menetti rankkureiden käsittelyssä tajuntansa ja sen luultiin kuolleen.

Rita on yksi koirista, jotka yksityiselle tarhalle hyökänneen ASPA:n rankkurit veivät. Rita menetti rankkureiden käsittelyssä tajuntansa ja sen luultiin kuolleen. Kuva: Iltalehti

Arvostamamme toimittaja Pipsa Parkkinen julkaisi artikkelin “Yöllisiä yhteenottoja – Romaniassa taistellaan yhä koirien puolesta” Iltalehdessä 25.7.2014. Se on luettavissa kokonaisuudessaan Iltalehden verkkojulkaisussa.

Parkkinen kirjoittaa, että Romaniassa yksityisen koiratarhan pitäjä Ioana Iordana yrittää kaikkensa, jotta hän voisi tarjota tarhallaan asuville 130 koiralle paremman tulevaisuuden. Ioana viettää tarhalla kaiken vapaa-aikansa, mukaan lukien yöt. Hän käy myös kokopäivätyössä.

Ioana (kuten myös moni muu eläinsuojelija Romaniassa) on epätoivoisessa tilanteessa Romaniassa syyskuussa 2013 hyväksytyn “eutanasia”-lain johdosta. Kyseinen laki sallii koirien tappamisen brutaalein keinoin. Ioana eläinten ystävänä yrittää pelastaa mahdollisimman monen koiran elämän.

Toimittaja Parkkinen mainitsee myös 20.6.2014 tapahtuneesta toivon pilkahduksesta. Tällöin Romanian hovioikeus jäädytti kulkukoirien joukkotappamisen sallivan lain. Kiitos tappolain jäädyttämisetä kuuluu Vier Pfoten -yhdistykselle. Käytännössä rankkuritoiminta ja koirien tappaminen jatkuu kuitenkin edelleen. Koirien hoito julkisilla tarhoilla on lopetettu. Save the Dogs -yhdistyksen puheenjohtaja Sara Turetta kertoo: “Tarhoilta otetuista kuvista näkyy, että koirat ovat sairaita, eikä niillä ei ole vettä. Ulostetta ei tarhoissa näy, joten koirat eivät välttämättä saa ruokaakaan tai saavat sitä liian vähän. Koirien adoptoiminen tarhoilta on tehty vaikeaksi.” Tilanne on erittäin dramaattinen. Rankkurit myös vievät koiria ihmisten pihoilta.

Eläinten ystävät ovat seuranneet öisin rankkureiden autoja, pyrkineet kuvaamaan ja estämään heidän toimintaansa. Tilanne on johtanut myös yhteenottoihin. Rankkuritoiminnasta vastaavan ASPA:a johtaja Razvan Bancescu on esimerkiksi kolaroinut eläinsuojelijoiden auton kanssa, minkä seurauksena kolme ihmistä joutui sairaalahoitoon. Rankkurit myös vandalisoivat erään eläinsuojelijan auton ja löivät saksalaista eläinoikeusaktiivia kasvoihin.

Eläinsuojelija Ioana kysyy: “Miksi meidän ei anneta pelastaa ja adoptoida koiria? Miksi meidän ei anneta tehdä tästä maasta sivistynyttä? Hän jatkaa: “Psykopatia alkaa siitä, kun lapset kasvavat todistaen väkivaltaa ympärillään. Erään tutkimuksen mukaan 90 prosenttia romanialaisista lapsista on nähnyt, kun koiria tapetaan kadulla. Euroopassa on paljon rikollisuutta Romanian takia. Jos ei kunnioita edes omaa maataan, miten voi kunnioittaa muitakaan?”

Romanian hallitus pyrkii saamaan tappolain takaisin voimaan. ASPA on tehnyt uuden sopimuksen koirien ruumiiden hävittämisestä vuodesta 2015. Sopimuskumppanina on Yhdysvalloissa päämajaa pitävä, ongelmajätteiden hävitykseen erikoistunut Stericycle.

 

Lue Iltalehden toimittaja Pipsa Parkkisen 25.7.2014 julkaisema artikkeli kokonaisuudessaan Romanian kaoottisesta tilanteesta kokonaisuudessaan täältä.

Lue artikkeli englanniksi täältä.

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.