Hufvudstadsbladet 25.8.2012
Vapaa suomennos
Kääntänyt: Jenni Niemi
Kuvan alla:
Halu auttaa. Johanna Niemi, Kulkurien puheenjohtaja, kertoo yhdistyksen päämäärän olevan eläimiä koskeviin lakialoitteisiin vaikuttaminen. Niemi ja hänen 9-vuotias tyttärensä Mimosa leikkivät Nala- ja Remu-koirien kanssa.
Toukokuussa Suomeen perustettiin uusi eläinsuojeluyhdistys, joka sai nimekseen Rescueyhdistys Kulkurit ry. Se työskentelee koirien ja kissojen hyvinvoinnin eteen erityisesti Romaniassa ja Virossa.
Kulkurit-eläinsuojeluyhdistyksen toiminnan aloittamisessa oli paljon puuhaa. Yhdistyksen puheenjohtaja Johanna Niemi kertoo, että kesä menni toimintaa organisoidessa ja paperitöissä.
– Jokainen Kulkureissa toimiva tekee tätä oman elämänsä ja työnsä ohella. Tällä hetkellä meillä on kotisivuillamme 29 koditonta koiraa ja muutama kissa, joista ensimmäiset saapuvat uusiin koteihinsa syyskuussa, Niemi kertoo.
Yhdistys työskentelee eläintelen olojen parantamiseksi ja tiedon lisäämiseksi Romaniassa ja Virossa. Yhdistys ponnistelee kodittomien koirien ja kissojen määrän pienenemiseksi muun muassa kastrointien avulla sekä eläinten olosuhteiden kohentumiseksi. Sen lisäksi se järjestää kotia etsivien koirien ja kissojen adoptointeja.
– Romaniassa on yli kaksi miljoonaa kulkukoiraa. Maassa, jossa ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselvyys, on eläinten tilanne vielä pahempi. Romaniassa on yleisesti nähty koirat työvälineinä eikä lemmikkieläiminä. Uuden asenteen omaksuminen vie oman aikansa, Niemi sanoo.
Kulkurit pyrkii Niemen mukaan avoimuuteen niin yhdistyksen sisä- kuin ulkopuolellakin. Tärkeintä on tehdä valistustyötä kulkukoiraongelmaisissa maissa ruohonjuuritasolla.
– Yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa yritämme vaikuttaa eläimiin liittyviin lakialoitteisiin. Lopullinen tavoitehan on, ettei meitä tarvittaisi, Niemi sanoo.
Yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen yhdistys voi saada varainkeruuluvan, mitä ennen rahaa kerätään jäsenmaksuilla, tapahtumilla, myyjäisillä ja pyytämättä annetuilla lahjoituksilla.
– Jatkuvasti tarvitaan uusia ihmisiä auttamaan – esimerkiksi tapahtumissa kahvin myynnissä tai uusien luovien ideoiden ja tavaralahjoitusten, kuten eläintarvikkeiden, vitamiinien ja kuljetushäkkien, muodossa.
Hänen kanssaan nurmikolla leikkivät sekarotuiset Nala, 5 vuotta, ja Remu, arviolta 5-6 vuotta. Remu on rescue-koira Tallinnasta ja Nala suomalainen kodinvaihtaja. Juuri Remu herätti Johannan kiinnostuksen eläinsuojelua kohtaan.
– Kun olin pieni, meillä ei ollut koiraa veljeni allergian vuoksi. Kun olimme ottaneet Nalan vuonna 2008, halusimme löytää sille seuraa ja ihastuimme Remuun. Siitä se alkoi. Eläinsuojelu on sellainen juttu, joka vie koko käden annettuasi pikkurillin, Niemi nauraa.
Kulkureiden kautta on mahdollista myös adoptoida koditon koira tai kissa. Kotisivuilta löytyy kuvia ja tietoa eläimistä, jotka etsivät kotia. Jokaisella eläimellä on nimetty vastuuhenkilö, ja adoptio tapahtuu sähköposti- ja puhelinkeskustelujen perusteella. Lopulta eläimestä maksetaan kulukorvaus ja allekirjoitetaan luovutussopimus. Yhdistys haluaa olla varma, että jokainen eläin pääsee sopivaan kotiin, ja yhteydenpitoa jatketaan koko eläimen elämän ajan.
– Tällainen toiminta antaa uskomattoman paljon ja siitä saa uusia ystäviä niin kaksi- kuin nelijalkaisistakin. Joka torstai meillä on esimerkiksi tapana mennä yhdessä kävelyllä ja kahville. Retkille ovat kaikki tervetulleita, koosta ja taustasta riippumatta.