Päivitetty 26.09.2015

Kulkurit lähetti kirjelmän Romanian tilanteesta eurokansanedustajille


pieni_logo_KulkuritRescueyhdistys Kulkurit ry on juuri lähettänyt suomalaisille europarlamentaarikoille kirjelmän, jossa on tiivistelmä Romanian eläinrääkkäystilanteesta ja napakoita kysymyksiä liittyen siihen, mitä kansan valitsemat, luottamustehtävissä toimivat mepit ovat aikeissa tehdä Romanian koirien eteen. Ne euroedustajat, jotka sitoutuivat EU-vaalien alla ponnistelemaan edistääkseen eläinten hyvinvointia, saivat alla olevan kirjeen. Oman versionsa siitä saivat lisäksi kaikki muut mepit.

Romanian koirien kärsimykset ovat jatkuneet kohtuuttoman kauan. EU:lla on toimivalta asiaan puuttumiseen, eikä sitä ei saa viivytellä enää hetkeäkään. Rescueyhdistys Kulkurit ry pitää tätä avainasiana, jonka puolesta toimimme tinkimättömästi ja periksi antamatta.

Toivomme että te, Kulkurien ystävät, esitätte kirjelmän sisältämiä kysymyksiä laajasti heille, joilla on valta ja vastuu euroalueen asioiden hoitamisesta, eli mepeillemme. Meppien yhteystiedot löydät: http://www.europarl.fi/fi/parlamentti.html

Lämmin kiitos!

————————————————–

 

ROMANIAN ELÄINRÄÄKKÄYSTILANNE JA ELÄINSUOJELIJOIDEN KOKEMAT IHMISOIKEUSLOUKKAUKSET

Arvoisa Euroopan Parlamentin jäsen

Reilu vuosi sitten Romania hyväksyi julman eutanasialain 258/2013 ja se kumottiin kesäkuussa 2014. Eutanasialain koko voimassaolon ajan miljoonien koirien puolesta on esitetty useita kansainvälisiä vetoomuksia. Romanian tilanne on tällä hetkellä sama kuinvuosi sitten lain tultua voimaan; koiria tapetaan järjestelmällisesti viranomaisten toimesta.

Taustaa lyhyesti

Romaniassa hyväksyttiin syyskuussa 2013 pikavauhtia koirien tappolaki 358/2013, kun lapsen epäiltiin joutuneen katukoirien surmaamaksi. Romanian yleisen syyttäjän juuri julkaiseman tiedon mukaan väite ei pitänyt paikkaansa. Pikalain vuoksi kuluneen vuoden aikaan sadattuhannet koirat ovat joutuneet kidutuksen ja julmien tappojen kohteeksi Romaniassa. Laki 358/2013 jäädytettiin 20.6.2014, eikä koiria saa nykyisen lainmuutoksen puitteissa tappaa.

Koiravainot eivät kuitenkaan ole loppuneet, vaan tappaminen jatkuu kaikkialla Romaniassa yhä valtavissa mittakaavoissa. Joissain tapauksissa taas kaikki toiminta tarhoilla on pysäytetty, mukaan lukien ruoan ja juoman antaminen tarhoille jo säilötyille koirille. Rankkurit pitävät oikeutenaan viedä koiria – ei pelkästään kaduilta – vaan ihmisten pihoilta ja muilta yksityisalueilta. Tilanne on paikoin anarkistinen.

Järjestöt eri puolilta maailmaa ovat vedonneet Romanian viraonmaisiin – tuloksetta. EU on ilmaissut paheksuntansa aina Romanian presidentille asti – tuloksetta. Huolestuneet eurokansalaiset ovat vaatineet tappamisten lopettamista – tuloksetta. Kymmenettuhannet ihmiset ympäri maailmaa ovat osoittaneet mieltään koirien julmankohtelun lopettamiseksi – tuloksetta.

Paradoksaalista koko tilanteessa on se, että tappamisella ei ratkaista maan katukoiraongelmaa. Ainoastaan pahennetaan sitä.

Näin juuri vietetyn kansainvälisen eläinten viikon hengessä kysymme, miten modernissa Euroopassa tämä kaikki on mahdollista?

Miksi koirien massatappamisia tapahtuu edelleen viranomaisten siunauksella ja miksi lainvastaisesta toimista ei joudu vastuuseen? Miten on mahdollista, että koirien annetaan systemaattisesti kuolla kunnallisilla tarhoilla nälkään, janoon ja hoitamattomiin sairauksiin? Miksi koirien adoptointia julkisin varoin ylläpidetyillä tarhoilla rajoitetaan mielivaltaisesti? Miksi virkamiehet saavattoimia vastoin lainsäädäntöä joutumatta vastuuseen?

EU:n on otettava rooli asian ratkaisussa

EU:lla on valta puuttua Romanian epähumaaniin tilanteeseen. Poliittinen tahto sen sijaan puuttuu. Kyse ei enää ole yksittäisen maan sisäisistä toimista, vaan tilanteella on hyvin laajakantoiset vaikutukset Romanian ohella myös ympäröivässä Euroopassa; eläinsuojelu tulee ottamaan takapakkia muissakin jäsenvaltioissa, kun käy näkyväksi, että EU on tässä topikissa tahdoton ja hampaaton. Yleinen välinpitämättömyys lakien noudattamista kohtaan lisääntyy. Korruptio kukoistaa ja sosiaaliset erot kasvavat.

Rankkuritoiminta Romaniassa on varsin tuottavaa liiketoimintaa, jolle allokoidaan julkista rahaa yksityisiin taskuihin. Miksi tuosta saavutetusta edusta luovuttaisiin, mikäli ei ole pakko? Jos EU:ta ei kiinnosta eläinten hyvinvointi, niin harmaan talouden ja lahjonnan suitsimisen pitäisi kiinnostaa. Se lienee päättäjien ja virkamiestenvelvollisuus? Eikö korruption kitkemisen pitänyt olla yksi merkittävimmistä ehdoista, kun Romanian EU-jäsenyys toteutui vuonna 2007?

Nyt jos koskaan EU-komission on aika puuttua asioihin, jotka ovat ihmisille oikeasti tärkeitä. Eläimille aiheutuneen järjettömän ja turhan kärsimyksen lisäksi tilanne aiheuttaa jatkuvasti ahdistusta, tuskaa ja syviä traumoja eurooppalaisille ihmisille. EU menettää uskottavuuttaan ihmisten silmissä pala palalta, kun eläinsuojelu- tai ihmisoikeuskysymyksillä ei ole merkitystä. Koiralla tai sitä suojelevalla ihmisellä ei ole arvoa. Ihmisen terveydellä ei ole arvoa.

Olette luvannut edistää eläinsuojeluasioita EU:ssa. Nyt kysymme:

1. Mitä konkreettisia toimia tai sanktioita teidän mielestänne EU:n pitäisi tehdä Romanian suhteen?

2. Mitä olette tehnyt Romanian eläinrääkkäystilanteen parantamiseksi? Entä eläimiä suojelevien ihmisten oikeuksien puolustamiseksi?

3. Mitä olette aikeissa tehdä Romanian tilanteen eteen parlamenttikaudellanne? Miten aiotte toteuttaa äänestäjillenne antamanne lupaukset eläinsuojeluasioiden edistämisessä?

4. Miten EP:n eläinten hyvinvoinnin edistämisjaosto aikoo puuttua Romanian tilanteeseen? Milloin tehoton Catch & Kill saadaan loppumaan ja korvattua WHO:n suosittamalla Neuter, Vaccinate & Return –menetelmällä?

5. Miksi Romanian viranomaiset saavat toimia vastoin lakia ilman, että joutuvat siitä vastuuseen?

EU voi vaikuttaa – jos haluaa

Nyt jos koskaan EU:n on näytettävä, että tällainen ylimielinen eläinrääkkäys on vastoin EU:n perusperiaatteita. Romania ei voi jatkaa tällä tiellä. EU:n pitää puuttua aiheeseen, joka on miljoonille EU-kansalaisille oikeasti tärkeä. Lisäksi EU:lla on kansanterveyteen perustuva oikeus Romanian koirien massatappamisiin puuttumisessa; Romania saa EU:lta rahaa rabieksenvastaiseen taisteluun, mutta verovaroin rahoitetun ohjelman valvonta ja seuranta ontuu.

Kun Romanian ulkopolitiikan perustan muodostaa EU-jäsenyyden velvoitteiden täyttäminen ja tavoitteet Schengeniin ja euroalueeseen liittymiseen tällä vuosikymmenellä, on komissiolla täydet oikeudet ja valtuudet Romanian painostamiseen. Toinen asia on korruption riisuminen rankkuritoiminnan ympäriltä. Tähän EU:lla on olemassa kaikki aseet.

Koiraongelman yksinkertainen ratkaisu

Ainoa keino kestävään koirapopulaatioiden hallintaan on massasteriloinnit ja valistus; koiria ja pentueita ei saa hylätä. Vastuullista eläintenpitoa ja omistajuutta on peräänkuulutettava voimakkaasti. Näillä voidaan ajan myötä, kun koirakantaa pienenee, saada kuriin myös korruptoituneiden viranomaisten kulkukoirilla tekemä likainen liiketoiminta. Muutoksen aikaansaaminen edellyttää aktiivista toimintaotetta, avoimuutta ja kansainvälistä yhteistyötä.

 

Kunnioittavasti ja mielenkiinnolla vastaustanne odottaen,

Rescueyhdistys Kulkurit ry

Salla Honkapää, puheenjohtaja, 044 271 7781, salla.honkapaa@kulkurit.fi

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.