Kuulumisia Virosta 16.5.2014

Reissumme Rakveren tarhalle oli jälleen täynnä koiria, ja mikä parasta, ILOISIA koiria! Tarhalla ei ole kuin reilut kymmenen koiraa, tarkemmin 14 kotia etsivää tällä hetkellä. Määrä on todella pieni ja sen huomaa sekä fyysisesti että koirien psyykkisen hyvinvoinnin osalta. Uskomattoman moni koira pystyi samanaikaisesti juoksemaan ja leikkimään vapaana tarhan sisäpihalla, mitä ainakaan allekirjoittanut ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt. Muutenkin tunnelma tarhalla oli poikkeuksellisen rento ja rauhallinen.

pr

 

Saapuessamme tarhalle, väenpaljous hämmästytti meidät. Tarhalla oli tutustumiskäynnillä kouluryhmä, seitsemännellä luokalla opiskelevia lapsia opettajineen lenkittämässä ja tutustumassa koiriin. Olipas mukava nähdä kuinka paljon oppilaat nauttivat koirien lenkityksestä ja koirat nauttivat huomiosta, kelpaisi nähdä useamminkin vastaavaa! Tarhan työntekijä kehuistamme innostuneena haki paikallislehden, missä heillä on oma palsta, jossa he mainostavat näitä kodittomia koiria. Eikä kuulemma ole ainoa lehti! LISÄKSI tarhan johtaja kirjoittaa englanniksi kuvauksia tarhalla kotia etsivistä koirista virallisen työnantajansa Varjupaikade MTÜ:n facesivuilla (englannin kielinen) olevaan valokuva-albumiin . Käyttehän katsomassa, tykkäämässä ja jakamassa kuvia!

unnamed-12Saimme vietyä mukavan määrän ruokaa tarhalle. Kun veimme ruokia autosta säilytyspaikkaan, huomasimme kuinka valtavat määrät tarhalla on tällä hetkellä koiran ruokaa! Puhuimme jälleen tarhan johtajan kanssa ruoan laadusta ja hieman tarkemmin siitä, mistä he ruokaa saavat. Tarhalla on sopimus paikallisen ravintolan kanssa, joka päivittäin antaa ylijäämäruoat sekä biojätteet tarhalle ilmaiseksi. Keskustelimme hartaasti tarhan johtajan kanssa ja huomasimme iloksemme, että hän oli todella vastaanottavainen sen suhteen, että he alkaisivat syöttää koirille niille tarkoitettua ruokaa ja jättäisivät biojätteen pois kokonaan (tai antaisivat pelkät lihat), jotta tarhan koirat eivät lihoisi niin suunnattomasti. Vielä on kuitenkin matkaa täydelliseen tulokseen, mutta tsemppaamme tarhaa todenteolla tässä asiassa!

Hilma-mamma

Hilma-mamma

Erityisesti nautimme Hilma-mamman ystävällisestä seurasta. Hilma on äärettömän mukava ja miellyttämisenhaluinen koira, joka lempeällä ja päättäväisellä tavallaan ohjasi ja opasti vielä tarhalla ollutta Heta-pentuaan. Hilma on hieman mustasukkainen luonteeltaan, mutta tulee toimeen muiden koirien kanssa muuten moitteetta. Hilma on melko pienikokoinen Virolaisen mittakaavan mukaan, vain noin 50cm korkea ja kevyt rakenteeltaan. Hilmasta saisi varmasti joku mukavan koiran itselleen!

Prints

Prints

Prints, vanha pappa, ihan nuortui silmissä saatuaan lelun! Prints leikki, ravisteli ja “repi” lelua antaumuksella ja tilanteen vaatimalla keskittyneisyydellä. Ilon kyyneleet tulivat silmiin kun näki, miten pappa nautti olostaan ja elostaan. Prints ei näyttänyt kärsivän tarhaoloista juurikaan ja mietimmekin, että ehkä turvallisin vaihtoehto on antaa papan elää ja olla tarhalla loppuelämänsä, kuin sijoittaa hänet johonkin missä saattaisi ilmetä ongelmia.

Toinen vanha pappa, vanha ja tuttu Ukko on edelleen kotia vailla. Ukko Printsin lailla näyttää olevan sinut tarhalla elämisen kanssa, mutta selkeästi hieman enemmän kaipaisi liikuntaa ja seikkailuja elämäänsä. Ukko ei edelleenkään tule toimeen toisten koirien kanssa, mikä antaa haastetta papan sijoittamisessa. Ukkoa sai harjata tarhalla vain tarhan johtaja, jos me vierailijat harjasimme liian läheltä kylkiä tai niskaa, ilmoitti pappa vaimealla murinalla ettei ole tyytyväinen tilanteeseen. Muuten Ukko on ihmiselle ystävällinen, vaikkakin vaikuttaa itsenäiseltä sielulta.

Ukko

Ukko

Donja

Donja

Tapasimme lihavimma koiran, mitä olemme koskaan nähneet. Tämä “pieni” tyttö on nimeltään Donja. Donja on noin 40cm korkea ja se painaa tällä hetkellä n. 20kg. Olimme niin järkyttyneitä, ettemme saaneet sanaa suustamme! Tarhan johtaja sanoi heti, että Donja oli tuollainen jo tullessaan ja että se on dieetillä. Huomasi siis syyttävän katseemme. Donja vaikutti masentuneelta, jopa sairaalta häkissään. Siksi hämmästys oli suuri, kun päästimme Donjan juoksentelemaan tarhan sisäpihalle Richardin kanssa ja tämä pieni punkero oikeasti juoksi ja vaikutti oikein onnelliselta ja iloiselta koiralta! Suut auki tuijotimme “fätin” menoa ja pelkäsimme, että sen jalat katkeaa tai se saa sydänkohtauksen.. Jos dieetti puree niin Donjalla voisi olla edessään vielä monta onnellista vuotta, ikäarvio hänellä on n. 5 vuotta.

Kissoja tarhalla oli jälleen yllättävän vähän ja tarha on saanut keräämillään rahoilla steriloitua suurimman osan niistä. Valitettavasti koirien steriloiminen on niin paljon kalliimpaa, ettei tarhan varat riitä niihin edelleenkään. Viime kuussa emme saaneet yhtään lahjoituksia sterilointiprojektiin tai muutenkaan Rakveren koirille, joten vaarana on projektin keskeytyminen jälleen. Mikäli haluat auttaa, tutustuthan Viron sterilointiprojektiin.

Vietimme pitkän ja mukavan päivän koirien kanssa leikkien, niitä harjaten ja tarkistellen mm. pantojen ehjyyttä ja sopivuutta. Käytimme paria koiraa lenkillä, niitä joita ei voinut tarhan sisäpihalle päästää juoksemaan. Varasimme aikaa tarhalle ruhtinaallisesti usemman tunnin verran ja kerrankin tekeminen loppui kesken! Kiitos tästä kuuluu tarhan pienelle koiramäärälle ja kastraatioille, joilla on saatu hormonitasot laskemaan siedettävälle tasolle, jolloin koirat pystyivät kirmailla keskenään!

Mikäli olisit kiinnostunut adoptoimaan Rakveren tarhalla asuvan koiran tai sinulla on muuten kysyttävää niihin liittyen, voit olla yhteydessä Neaan.
Rakveren tarhan kissojen asioita hoitaa Mari, mari (ät) kulkurit.fi.
Rakveren tarhan esittelysivulta voit tutustua tarkemmin, miten autamme Virumaan maakunnassa sijaitsevaa Rakveren tarhaa. Kaikki Viron Kuulumiset pääset lukemaan täältä.