Päivitetty 27.08.2017

Kodin saanut koira: LABUS (nykyisin Late), Suomessa


Syntymäaika: 2012
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Hausjärvi,Hikiä)
kastroitu

 

 

28.1.2016
Labuksen tarina, siitä saakka kun me tunnemme sen, alkaa huhtikuun alusta 2013. Tuolloin köyhä romanialainen löysi Labus-koiran pellolta, jonne se oli hylätty. Pojan tassussa oli iso haava, eikä sen löytäjä tiennyt miten toimia auttaakseen koiraa. Hän sitoi Labuksen seipääseen kiinni yön ajaksi ja toimitti pojan aamun sarastaessa tuntemalleen eläinsuojelijalle, Luiza Mandrulle, jonka tiesi voivan auttaa Labusta.

Labus toimitettiin paikalliselle eläinlääkärille, jossa sen tassussa ollut haava hoidettiin kuntoon ja melko pian löytymisen jälkeen se myös kastroitiin. Löytymisensä jälkeen Labus on asustellut Luizan hellässä huomassa koko ajan.

Labus otettiin Kulkureiden adoptio-ohjelmaan jo 2013, mutta helmikuussa 2014 Labus sai oudon kohtauksen, jonka jälkeen se poistettiin kotiaetsivistä koirista. Aikaa myöten kohtauksen syy selvisi ja Labuksella todettiin epilepsia. Vajaan kahden vuoden aikana Labus on saanut vain muutaman kohtauksen, eikä se siis toistaiseksi tarvitse lääkitystä, mutta toki loppuelämänsä jatkuvaa seurantaa tämän osalta.

Labuksen turkki on melko muheva ja pörröinen ja se saakin pojan näyttämään isommalta kuin se todellisuudessa on. Luonteeltaan Labus on lempeä, iloinen, leikkisä, hauska ja humoristinen koira. Se on myös luottavainen ja sosiaalinen ihmisiä kohtaan ja kaipaa rapsutuksia alvariinsa.
Kerrostaloon Labusta ei tulla suosittelemaan, sillä se haukkuu jonkin verran häkissä ollessaan.

Labuksen säkäkorkeus on reilu 40 cm.

25.3.2016
Kulkuri reissulaiset kävivät matkailemassa Romaniassa ja tapasivat matkallaan myös suloisen Labus pojan.

Labus asustelee Luizan luona omassa tarhassaan, koska ei tule toimeen erään Luizalla asuvan toisen uroksen kanssa. Labus haukkuu ja ulvoo huomionhakuisesti häkissään, vallankin jos pihamaalle ilmestyy vieraita ihmisiä, joita se haluaa tulen palavasti päästä tervehtimään.

Labus vahtii ruokaansa toisilta koirilta, joten tulevan omistajan on hyvä huomioida tämä, etenkin jos perheessä on ennestään toinen karvakaveri. Luizalla asustavien pienien koiranpentujen kanssa Labus on kärsivällinen ja pitkämielinen, vaikka toiset  hääräävätkin täydessä elementissään pentujen leikkejä.

Pieni painon pudotus voisi olla Labukselle paikallaan, sillä pikku herra on hieman tukevassa kunnossa tällä hetkellä. Toivottavasti vähennetyn ruoan määrän korvaisi, ainakin alkuun, rapsutukset, jotka ovat Labuksen mielestä parasta ikinä!

5.6.2016
Suloinen Labus odottelee edelleenkin omaan kotia. Se jaksaa päivästä toiseen kököttää häkissään ja odottaa sitä hetkeä, kun se pääsee pihamaalle juoksemaan kilpaa tuulen kanssa.
Kököttämisessä on tietenkin oman huonot puolensa, etenkin sadesäällä tai ukkosenilmalla, josta Labus ei pidä laisinkaan.

Labukselle olisi onnen hetki päästä juoksemaan oman tulevan perheenjäsenen kanssa ulos ja kellahtaa tämän jälkeen oman emännän tai isännän kainaloon nauttimaan päivän rapsutuksista ja halauksista. Toivotaan, ettei siihen mene enään kauan aikaa!

30.07.2016
Labus kaipaa edelleen kovasti omaa, rakastavaa loppuelämän kotiaan Grădiştean kylässä ahkeran ja hyväsydämisen Luiza Mandrun luona. Luizan luona Labus saattaa ajoittain ottaa yhteen toisten urosten kanssa, muuten ihana Labus on luonteeltaan ystävällinen ja sosiaalinen. Se rakastaa yli kaiken ihmiseltä saatua huomiota ja läheisyyttä ja tapaamisen yhteydessä Labus painautui sen häkin verkkoa vasten, jotta sitä olisi helpompi silittää. Kun Labus haluaa ihmiseltä huomiota, se ilmoittaa siitä haukkumalla. Herttainen Labus antaa tutkia itseään hienosti ja esimerkiksi hammastarkastus sujui mallikkaasti. Tarkastuksen yhteydessä huomattiin, että herralla on melko paljon hammaskiveä. Labuksen tavanneiden aktiivien mukaan Labus on todella lempeä ja kohtelias pikkuherra, joka vaikuttaisi olevan jo aivan täydellisen oloinen paketti kotikoiraksi.

14.09.2016
Suloinen pusuttelija Labus etsii jatkossa omaa kotiaan erityisadoptiona epilepsian vuoksi. Vaikka Labus on saanut kahden vuoden sisällä vain muutaman kohtauksen, täytyy sen tulevan perheen sitoutua seuraamaan mahdollisten kohtausten laukaisijaa, niiden kestoa ja oireita sekä tarvittaessa tarjota Labukselle oikeanlaista hoitoa ja epilepsialääkitys.

13.10.2016
Ihana pikkuherra Labus on edelleen todella ihmisrakas, lempeä ja ystävällinen. Labus ottaa kaikki vieraat innoissaan vastaan ja se painautuu häkkiään vasten lisärapsutusten toivossa. Labukselle tärkein asia on ihmisen läheisyys ja rapsutukset ja herra onkin erittäin hellyyden ja huomion kipeä. Jo vuosia Labus on asunut Luiza Mandrun luona etsien omaa kotiaan ja näiden vuosien aikana sille on kertynyt ylipainoa häkissä elämisen seurauksena. Luizan luona Labus haukkuu todella paljon ja se onkin paikan kovaäänisin koira. Labuksen haukkuminen aiheuttaa muille koirille stressiä. Syitä haukkumiseen ovat varmasti osittain Labuksen turhautuminen ja virikkeettömyys sekä halu päästä ihmisten lähelle rapsuteltavaksi.

Lisätty Labukselle kuvia ja vaihdettu artikkelikuva.

25.10.2016
Ihanan Labuksen tarina saa uuden käänteen, sillä herra saapuu Suomeen kotihoitoon 5.11.

03.11.2016
Valitettavasti Labus on todettu sydänmadon osalta positiiviseksi, joten herran Suomeen tulo siirtyy siihen hetkeen, kun se varataan omaan kotiin. Sydänmadosta ja sen hoidosta voit lukea enemmän tästä.

15.02.2017
Ihanan Labuksen hoito sydänmadon suhteen on aloitettu hieman ennen vuoden vaihdetta. Kulkurien aktiivit vierailivat Romaniassa Grădiştean kylässä ahkeran Luiza Mandrun luona tammikuussa ja herttaisesta Labuksesta saimme seuraavanlaisia kuulumisia. Kun Labus huomaa vieraiden saapumisen se aloittaa haukkumisen. Herra myös ajoittain haukkuu silloin, kun se haluaa huomiota, mutta jatkuvaa Labuksen äänen käyttö ei ole. Luizan luona Labus elää yksin tarhassa, sillä se voi ottaa yhteen toisten koirien kanssa ruusta ja leluista, erityisesti toisten uroskoirien. Muuten Labus tulee toisten koirien kanssa hyvin toimeen. Kissat ovat sellainen asia, josta herra ei pidä, joten tulevan kodin tulisi olla kissavapaa. Pötkylä Labus on todella ihmisrakas koira, joka on odottanut omaa kotiaan jo kohta neljä pitkää vuotta.

Lisätty Labukselle kuvia tammikuulta ja vaihdettu sen artikkelikuva.

03.05.2017
Labus pötkylän sydänmato hoidot ovat loppuneet ja herra on valmis valloittamaan Suomen! Labus on siis saapumassa kotihoitoon 13.5.2017, parasta tietenkin olisi jos pikkuinen pääsisi matkustamaan suoraa omaan kotiinsa.

14.05.2017
Ihana Labus on saapunut eilen 13.5 Suomeen kotihoitoon ja sen matka kotikoiraksi on alkanut suorastaan loistavasti!

Labus on saanut lempinimekseen Late (lammas) ja herra on hurmannut kaikki mennen tullen hassulla ulkonäöllään jo lentokentällä. Laten pään ja tassujen koon perusteella herran tulisi olla vähintään 60 cm korkea, mutta säkäkorkeutta sillä löytyy noin 40 cm. Painoa Latella todettiin olevan huimat 27 kg, joten laihdutuskuuri sillä tulee olemaan terveyden kannalta ehdottomasti edessä. Laten tulisi pikku hiljaa pudottaa painoa useita kiloja. Tähän paras keino varmasti on ruokavalio, ruuan määrä sekä rauhallinen ja säännöllinen liikunta. Late ei ole koskaan aikaisemmin ollut kodissa sisätiloissa, mutta herra selvästi on ymmärtäny jo nyt jutun juonen, sillä se osaa jo pyytää ulos ja takaisin sisälle.  Tämän hetkisessä hoitopaikassa on 11 muuta koiraa, uroksia ja narttuja, ja herra tulee hienosti niiden kanssa toimeen. Pötkylä on ihastunut hoitopaikassa asuvaan pienikokoiseen tyttökoiraan. Late yrittää sinikkäästi ja kohteliaasti hurmata tätä tyttöä, mutta sitä ei ihan helposti hurmata.

Ruuasta Late on tarkka ja ennen kaikkea sille on tärkeintä oma ihminen. Ääntään Late on käyttänyt muutamia kertoja esimerkiksi tilanteessa, jossa se jää ulos ja haluaa sisälle, haluaa ulos tai kerjää ruokaa. Laten ääni, vastoin kaikkien odotusten, kuulostaa enemmänkin chihuahuan vinkukiljuhaukulta kuin sen kokoisen koiran haukkumiselta. Herttainen Late on hoitopaikassaa hyvin rauhallinen, se ei sählää tai tee itsestään minkäänlaista numeroa. Tähän tietenkin vaikuttaa vielä matkaväsymys ja hämmennys kaikesta uudesta. Late lammas on päässyt myös tutustumaan jo millaista on kaupunkilenkkeily hihnassa ja tämäkin sujui herralta kuin vanhalta tekijältä. Se ei vetänyt yhtään, eikä pelännyt tai säpsähtänyt mitään ääniä tai muitakaan ärsykkeitä. Erästä miestä se jäi katsomaan, ehkä Late etsi sille tuttua ihmistä. Kaupunkilenkille Late matkusti ilman mitään ongelmia autossa. Lenkin päätteeksi herra yritti itse kiivetä autoon, mutta tässä tilanteessa tuli suuri vatsa tielle ja Late piti nostaa autoon. Hoitopaikassa jossain tilanteissa esimerkiksi vaa’alla käynti sylissä tai asettelu valokuvaa varten saa herran hieman hämilleen ja tällaisissa tilanteissa se hakee turvaa perheen miehestä. Myös käden heiluttaminen hieman pelästyttää Laten ja se vaikuttaisi olevan kuitenkin herkkä koira äijämäisen ulkokuorensa alla.

Siitä esiintyykö Latella eroahdistusta ei ole vielä tietoa. Koska tämä hurmaava töppöjalka pötkylä on todella ihmisrakas, voisi sen tulevassa kodissa asua myös jo hieman varttuneempia lapsia. Late etsii kissavapaata, rauhallista ja rakastavaa kotia, jossa voisi hyvinkin asua jo valmiiksi tyttökoira.

Lisätty herrasta kuvia, joissa se on vihdoinkin Suomessa, askelta lähempänä omaa kotiaan.

28.05.2017
Pikkuisen paksukaisen Laten kodin etsiminen kotihoidossa jatkuu. Kotihoitajan kertoman mukaan Paksu-Late on hyvin tarkka ruuastaan, mutta myös erittäin viisas ja se oppii todella nopeasti uusia asioita. Ukkeli on ollut vasta kaksi viikkoa kotihoidossa, eikä sitä ole tarvinnut kuin muutaman kerran _nätisti_ huomauttaa, että kaikki saavat ruoan ilman kilpailua ja toisen kupille ei mennä vaikka oma ruoka loppuukin ennen kuin jonkun muun. Late sanoo: “Ok, toimitaan sit näin.” Kaikki 12 koiraa pystyvät syömään samassa tilassa.

Herra osaa myös jo hienosti kulkea metsälenkkejä ilman hihnaa. Hoitopaikassa Late ei ole haukkunut turhanpäiväisistä asioista. Haukkuminen Romaniassa tarhalla on siis varmastikkin osittain johtunut herran turhautumisesta, tylsyydestä ja halusta olla mukana siellä missä tapahtuu.

Joku hyvin onnekas saa tästä ihanasta ukkelista aivan mielettömän upean ystävän.

Lisätty kuvia ja video.

26.06.2017
Late se jaksaa edelleen yllättää meidät positiivisesti päivittäin hyvin oppivaisella käytöksellään. Latella on Romaniassa ollut ruoka aggressiivisuutta toisia koiria kohtaan. Tällä hetkellä hoitopaikassa herra on sopeutunut ruokinta tilanteisiin aivan upeasti. Se osaa odottaa kiltisti omaa vuoroaan ruoka-aikoina. Vietetyt vuodet tarhalla ovat tehneet Laten lihaksista heikot ja ymmärrettävästi nyt kun herra on saanut säännöllistä liikuntaa, sen lihakset ovat kipeytyneet. Herra on saanut tarvittavaa hoitoa vaivaansa, hierontaa ja lääkettä. Hieronnan yhteydessä huomattiin, että etujalan vanha trauma on ylettynyt jalan lihaksiin saakka, jonka vuoksi jalassa on heikompi lihaskunto kuin toisessa etujalassa. Paksu-Laten kuviin on lisätty kuva herran löytöhetkeltä, jossa näkyy etujalassa oleva truma. Late ontuu toista takajalkaansa ajoittain, ja tämän suhteen tilannetta seurataan. Ontuminen voi johtua kipeytyneistä lihaksista tai se voi olla ortopedinen, mutta hieronta on selkeästi vähentänyt Laten takajalan ontumista. Ukkelilla löydettiin myös selästä patti, joka todennäköisesti on arpeutunutta kudosta jostain vanhasta traumasta.

Herttainen Paksu-Late oli väliaikaisessa hoitopaikassa hoidossa viisi päivää, jonka myötä voi todeta, että herran tuleva koti voisi mahdollisesti olla myös kerrostalossa. Late ei reagoi kerrostalon ääniin, ei edes ovikellon soittoon. Jo toisella kerralla Late osasi hienosti kulkea itse rappusia ylös ja alas namien avustuksella. Late osasi myös hienosti olla yksin useita tunteja. Leikillä se oli hieman ihmeissään liikenteestä, mutta muuten se ei reagoi ympärillä oleviin ärsykkeisiin, esim räyhääviin koiriin. Tällaisessa tilanteessa Late ohittaa räyhääjän arvokkaasti kiinnittämättä lainkaan huomiota moiseen. Paksu-Late kiintyy hyvin nopeasti ihmisiin ja tuttuja ihmisiä tavatessaan se saa ilohepulit ja on todella iloinen ja onnellinen. Ihmisrakas herra tulee myös loistavasti toimeen lasten kanssa. Tuttuja lapsia tavattessa Paksu-Late voi yrittää hyppiä heitä vasten innoissaa, mutta tämä käytös on varmasti helposti koulutettavissa pois.

Lisätty uusia kuvia Paksu-Latelle.

26.08.2017
Kerrassaan uskomatonta, että tämä päivä on vihdoinkin vuosien odotuksen jälkeen koittanut. Ihana Late on tänään varattu omaan kotiin <3 Valtavasti onnea matkaan rakas Late.

27.08.2017
Late on tänään matkustanut omaan loppuelämän kotiinsa.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Erityisadoptiossa olevat koirat on valittu huolellisesti yhteistyötahojemme kanssa yhteistyössä. Koirilla esiintyy jo tiedossa olevia puutteita, mutta niiden uskotaan soveltuvan kotikoiriksi, kunhan niiden mahdolliset erityistarpeet osataan tulevassa kodissa ottaa huomioon. Kulukorvaus näille koirille määräytyy tapauskohtaisesti.

Erityisadoptioon kuuluville koirille tehdään normaalin luovutussopimuksen lisäksi erillissopimus erityisadoptioon kuuluvan koiran omistajalle.

Labus saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Labus on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Labuksen yhteyshenkilö on Sarianna Syrjä.

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.