Päivitetty 06.09.2018

Lempäälän-Vesilahden Sanomat 1.8.2018: Suurin osa rescue-työtä tehdään kohdemaassa


Kuva: Veera Nuri

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n toiminnanjohtaja Salla Honkapää oikaisee muutamia rescuetoimintaan liittyviä väärinkäsityksiä Lempäälän-Vesilahden Sanomissa julkaistussa verkkojutussa “Suurin osa rescue-työtä tehdään kohdemaassa” 1.8.2018.

Eräs Lempäälän-Vesilahden Sanomien kolumnisti kirjoitti aikaisemmin kriittiseen sävyyn rescuekoirista ja -toiminnasta. Honkapää haluaa kertoa lukijoille tarkemmin yhdistyksen toiminnasta kohdemaassa Romaniassa.

Kulkurit järjestää Romaniassa isoja sterilointiprojekteja. Yhdistyksen toiminna aikana on steriloitu 12 000 eläintä. Lisäksi toiminnanjohtaja kertoo, että yhdistyksen toinen tärkeä päämäärä on paikallisen väestön valistus.

Adoptiotoiminta on näkyvin osuus, mutta taustalla tehdään valtavasti töitä, erityisesti tautien ehkäisyyn, torjuntaan ja hoitoon liittyen. Kulkurien kautta saapuvat koirat steriloidaan ja rokotetaan kattavasti, varoaika pidetään pitkänä. Lisäksi yhdistys testauttaa koirat seitsemän eri sairauden varalta, ja koirat ulko- ja sisäloishäädetään vähintään kahdesti. Kulkurit myös seuloo koirista multiresistenttejä bakteereita. Koirat mikrosirutetaan, ja niillä on EU-lemmikkipassi.

Kulkurit on myös mukana perustamassa Responsible Rescue -sitoumuksen, joka luo kriteeristön vastuulliselle rescuetoiminnalle. Mukana kriteeristöä luomassa on myös suomalainen eläinlääkäri.

Honkapää kertoo:

“Vastuulliset rescueyhdistykset ottavat terveysasiat tosissaan ja kantavat niistä huolta päivittäin, se on toimimisen perusedellytys.”

Multiresistentit bakteerit ovat maailmanlaajuinen ongelma, ja myös rescuekoirilta todetut multiresistentit löydökset on otettava vakavasti. Honkapää kuitenkin muistuttaa, että multiresistenttejä bakteereita tavataan kaikkialla myös terveyspuolella ja bakteeria kantaa 70 % Aasian maissa matkaavista turisteista.

Romaniassa on arviolta kahdesta viiteen miljoona koditonta koiraa. Ne ovat roskaa siellä, mutta Suomessa jonkun aarre.

“Sitten on se onnekas pieni osuus, joka sattuu kohtaamaan eläinrakkaan ihmisen ja koira päätyy yksityiselle koiratarhalle, joita Kulkurienkin yhteistyötarhat ovat. Niissä koirista pyritään pitämään niin hyvä huoli kuin niukoilla resursseilla pystytään”, Honkapää toteaa.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.