Kodin saanut koira: LISETA

Syntymäaika: 2018
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Tuusula)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
16.7.2021

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Arviolta noin 3-vuotias neitokainen, Liseta päätyi Cosoban tarhalle vuoden 2020 lokakuussa. Sen tausta on pimeän peitossa, eikä sen elämän alkutaipaleesta tiedetä mitään. Romanian tuntien niihin vuosiin on saattanut kuulua kipeitäkin asioita. Tarhalla Liseta oli ujomman puoleinen koira, joka ei uskaltanut tulla ihan suoraan kosketusetäisyydelle ihmisen kanssa. Se innostui kyllä ihmisseurasta, mutta tilanne kokonaisuudessaan oli kuitenkin liian jännittävä.

Liseta sai pikalipun kotihoitoon Suomeen 8.5.2021 ja matkasi 36 muun koiran kanssa Euroopan halki aloittamaan uuden elämän kotihoidossa. Elämää kotihoidossa Lisetalla on nyt takanaan kohta kaksi viikkoa ja on aika lisätä ihastuttava Liseta adoptio-ohjelmaan etsimään sitä omaa, loppuelämän kotia.

Kotihoitaja kertoo Lisetasta näin:

“Lissu on päivä päivältä rohkeampi. Ulos lähtö ja ulkona oleminen on jo miellyttävää puuhaa. Ulkona kaikki uudet äänet Lissu jää kuuntelemaan ja ihmettelemään. Vastikään olleet ukkoset eivät ole aiheuttaneet siinä mitään reaktiota ulkona eikä sisällä.

Lissu pitää kovasti perheen 11-vuotiaasta lapsesta. Muutenkin pihan pienemmät lapset ovat siitä tosi kiinnostavia ja se pyrkii pääsemään heidän luokseen. Uskoisin Lissun viihtyvän lapsikodissa, mutta aina pitää kuitenkin muistaa, että haasteita voi kotiutumisen myötä tulla ja esim. ruoka on Lissulle vielä tosi iso ja tärkeä juttu. Se ei aikuisilta, tai isommilta lapsilta puolusta ruokakippoaan, mutta on kovin ahne ja vie ruuat kyllä kädestä tilaisuuden tullen.

Toistaiseksi Lissu ei ole haukkunut yksinollessaan tai reagoinut rauhallisen pienkerrostalon ääniin. Kerran Lissu on ulvonut yksinollessa leikin tiimellyksen ohella kun kuuli ulkoa jonkin äänen.

Lissu viihtyy muiden pienten koirien kanssa hyvin ja mielellään leikkii niiden kanssa. Se kuitenkin on enemmän ihmisten, kuin koirien perään joten se voisi mennä myös ainoana koirana, kunhan sen kanssa harjoitellaan yksinoloa rauhassa.”

Lisetalle etsitään sitoutunutta, kärsivällistä kotia tukemaan Lisetaa tähän uuteen, jännittävään maailmaan tutustumisessa. Tulevan perheen on hyvä ottaa huomioon, että Lisetan taustasta ei tiedetä mitään ja että traumat tai sosiaalisten kokemusten puutteet saattavat painaa Lisetaa myös tulevaisuudessa. Muuttaessaan omaan kotiin se tulee varmasti alkuun tarvitsemaan aikaa ja kärsivällisyyttä tutustuessaan uusiin juttuihin ja ihmisiin.

Liseta kävi tällä viikolla eläinlääkärin tarkastuksessa, sillä Lisetan kyljestä löytyi pieni patti. Patti todettiin vierasesineeksi, ja eläinlääkäri epäili että ihon alle olisi kotiloitunut esimerkiksi hiekkaa vanhan haavan kautta. Samalla tutkimuskerralla Lisetan molemmissa suurimmissa yläposkihampaissa todettiin pahasti vetäytyneet ikenet, todennäköisesti paradontiitin seurauksena. Nämä hampaat joudutaan todennäköisesti poistamaan, eli tulevan kodin täytyy varautua viemään Liseta sen kotiuduttua hammastarkastukseen ja -poistoon. Lisetalta puuttuu myös alhaalta yksi etuhammas, mutta syytä sille ei tiedetä. Eläinlääkärin mukaan vierasesine ihon alta voitaisiin poistaa helposti hammasoperaation yhteydessä.

Kooltaan Liseta on noin 35 cm korkea ja painaa noin 9 kiloa. Liseta on pääosin sisäsiisti, mutta saattaa esim yöllä pissahädän yllättäessä vielä hakeutua pissa-alustalle tarpeilleen.

Liseta on kotihoidossa Tuusulassa ja sitä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset

16.7.2021
Liseta eli Lissu matkasi tänään omaan kotiinsa. Onnea loppuelämään Lissu!

9.7.2021
Tänään Liseta sai ihania uutisia! Se on varattu ja sitä odottaa ikioma koti.

21.5.2021
Liseta aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Liseta saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Liseta on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Liseta testattiin ennen Suomeen saapumistaan myös multiresistenttien bakteerien varalta, eikä sen todettu kantavan antibioottiresistenttiä bakteeria.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Lisetan yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: