Päivitetty 27.03.2020

Kodin saanut koira: MERAL (Lucican Ponteva-pennut) (nyk. Madde) Suomessa


Syntymäaika: 2/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Kaarina)
steriloitu

 

Perustiedot ja tausta

24.2.2020
Romaniassa on valtava määrä kodittomia koiria ja suurin osa niistä on hylätty kadulle ihmisen toimesta aikuisina tai jopa pieninä pentuina. Ihmisillä ei ole varaa pitää huolta koiriensa pennuista, joten ne hylätään joko emon kanssa tai ilman emoaan johonkin syrjäisään paikkaan. Erityisesti pennuilla on häviävän pieni mahdollisuus selvitä omillaan ja vain pieni osa niistä selviää aikuisiksi.

Kauniin ja lempeän nartun Lucican omistaja hylkäsi sen pellolle kahdeksan pienen pennun kanssa, joista yksi oli Meral. Elettiin helmikuuta ja yöt olivat vielä kylmiä, joten pennuilla ei olisi ollut kovinkaan paljon mahdollisuuksia selvitä. Lucican ja pentujen onneksi Kulkurien yhteistyökumppanin Onevetin työntekijä näki omistajan hylkäävän emon pentuineen ja toi ne turvaan Cosoban tarhalle. Pennut saivat elää tarhalla emonsa kanssa ja sekä emo että pennut löysivät omat kodit.

Meral, nykyisin Madde on ehtinyt olla kotona yli kaksi vuotta. Nyt perheen elämäntilanne on muuttunut ja Maddelle halutaan etsiä uusi koti. Entinen koti kertoo Maddesta näin: “Madde tuli kotiimme kaksi vuotta sitten marraskuussa ja oli tullessaan arviolta 10 kk ikäinen. Tällä hetkellä Madde on siis vajaa 3 vuotias nuori neiti. Madde on kooltaan mäyräkoiramainen, korkeutta on 31 cm ja pituutta 50 cm. Madden etutassut ovat hieman vinkurat, joten on ehdottoman tärkeää pitää Madden paino kurissa. Madde on “omien” ihmisten kanssa reipas ja rentoutunut ja lenkkeily ja sängyssä loikoilu sekä leluilla leikkiminen ovat lempipuuhia. Madde ei varmasti pistäisi pahitteeksi, jos uudessa kodissa olisi oma aidattu piha, jossa pääsisi juoksemaan ja nuuskimaan. Uudet ihmiset kuitenkin pelottavat Maddea kovasti ja hän ottaakin mahdolliset vieraat haukkuen vastaan. Muutamia kertoja Madde on käynyt myös sukan varteen kiinni kun tilanne on kärjistynyt liian pelottavaksi. Madde myös seuraa ja vahtii vieraiden liikkeitä silmä kovana ja mikäli hän kokee jonkin liikkeen uhkaavaksi, saattaa Madde hyökätä kohti ja haukkua. Kuitenkin tahdikas ja aikaa antava ns. Madden ehdoilla tutustuva ihminen saa aikanaan Madden luottamuksen. Eli Madde tarvitsisi nyt kodin, jossa yhdessä Madden kanssa tutustutaan uusiin ihmisiin ja todetaan, ettei ole mitään hätää. Madden kanssa on nyt muutaman kerran treenattu vieraiden ollessa kylässä kuljetuskopassa olemista, jolloin hän on ns. turvapaikassa ja ei ole niin suurta reviiriä vahdittavana. Tämä treeni on toiminut ihan hyvin kun koppa sijoitetaan paikkaan josta Madde näkee kaikki ihmiset. Lenkeillä (joita Madde rakastaa) toiset koirat ovat usein erittäin mielenkiintoisia ja mieli tekisi kovasti nuuskimaan, mutta arkuus sotii välillä vastaan ja Madde tyytyy seuraamaan kaveria kauempaa. Välillä tekee yllätyshyökkäyksen nuuskimaan, mutta pinkaisee nopeasti pois. Välillä kuitenkin vastaan voi tulla koira, jonka kanssa viihdytään vähän pidempi hetki.

Maddelle voisi tehdä hyvää jos uudessa kodissa olisi toinen koira, jolta Madde voisi ottaa mallia ja varmuutta koirana olemisesta. Madde on tottunut kerrostaloasumiseen, mutta rappukäytävän yllättävät äänet saavat haukkumaan. Tästä syystä varmasti joku muu asumismuoto olisi ihanne. Madde ei tule toimeen lasten kanssa, ne pelottavat kun ovat liikkeissään niin äkkipikaisia ja kovaäänisiä. Madde on kokenut matkustaja niin autossa kuin junassakin. Matkat taittuvat joko omistajan sylissä tai omassa kopassa. Kynsien leikkuu “oman” ihmisen kanssa onnistuu hienosti. Luokse tuloa on harjoiteltu lenkeillä ja kotona ja makupalojen kanssa se luonnistuu jo hienosti. Uusi omistaja saisi Maddesta hyvän ystävän, jos hänellä on antaa aikaa Madden kouluttamiseen. Uudelta omistajalta tulee löytyä myös kokemusta koirista. Haikein mielin, mutta samaan aikaan toiveikkaana siitä että Madde löytää aikaa antavan perheen etsimme nyt uutta rakastavaa kotia.”

Kotihoidon aikana on selvinnyt, että Maddella on haasteita paitsi kotiin tuleviin vieraisiin suhtautumisessa, myös tottumisessa kerrostalon ääniin, hihnakävelyssä ja joissakin muissakin perustaidoissa. Madde nauttii ulkoilusta ja sisällä leikkii mielellään ja tulee kotihoitajan kainaloon. Madde tarvitsee uuden kodin, jossa ihmisillä on riittävästi aikaa tytölle ja riittävästi osaamista tukea Madden itsevarmuuden kehittymistä ja jossa ollaan valmiita panostamaan siihen, että Madde kokisi myös kotiin tulevat vieraat turvallisiksi ihmisiksi. Pienten lasten perhe ei ole Maddelle sopiva, vaikka ajan myötä kun Madden luottamus ihmisiin kasvaa, sen epäluuloisuus lapsiakin kohtaan saattaa lieventyä. Paras koti Maddelle olisi omakotitalo, mutta kerrostalokin käy jos koti on valmis jatkamaan kotihoitopaikassa aloitettua kerrostalon ääniin totuttamista.

Päivitykset

27.3.2020
Madde on löytänyt oman kodin. Paljon onnea Maddelle ja koko perheelle. Lämmin kiitos kaikille, jotka tahtoivat antaa tälle tytölle kodin.

24.2.2020
Madde on ollut kotihoidossa nyt reilun kuukauden. Yksinolot sujuvat edelleen hyvin, mutta kotihoitajan ollessa kotona ja myös öisin Madde reagoi talon ääniin levottomuudella ja haukkumalla. Nukkumisjärjestelyjä muuttamalla ja tekemällä ääniä Maddelle kivoiksi tämä on vähentynyt. Madde reagoi nimenomaan ihmisten aiheuttamiin ääniin, sen sijaan naapurista kuuluvat remontin äänet ja porakoneen käyttö eivät haittaa Maddea. Kotihoitajan kissan kanssa Madde voi olla jo samassa huoneessa, välillä asuinkumppanit jopa leikkivät yhdessä, mutta välillä Madde vielä hyökkii kohti kissaa. Tätä työstetään nyt harjoituksilla, joissa Maddea palkitaan aina kun  tyttö katsoo kissa rauhallisesti. Maddella on entisessä kodissa käytetty flexiä ja siksi vetämättä kävelyä täytyy vielä harjoitella. Ulkoilua Madde rakastaa. Suurin haaste Maddella on edelleen kotiin tulevien vieraiden kohtaaminen. Näissä tilanteissa näkyy vielä Madden suuri epävarmuus.  Maddea on alettu myös totuttaa kuonokopan käyttöön, mikä jatkossa helpottaa vieraiden kohtaamistilanteita. Kotihoitaja sanookin, että epävarmuuden takana Madde on tosi fiksu ja leikkisä tyyppi!  Lisätty Maddelle kaksi videota ja kuvaa.

8.2.2020
Madde on ollut nyt kaksi viikkoa kotihoitopaikassa ja asettunut oikein mukavasti. Madde luottaa hoitajaansa ja yksinolot kotihoitajan poissaollessa ovat sujuneet ongelmitta. Kotihoitajalla on ollut talon ilmoitustaululla tiedote Maddesta ja yhteydenottopyyntö, jos Madde esimerkiksi haukkuu yksinollessaan, mutta yhtään yhteydenottoa ei ole tullut. Madde on reipas ulkoilija ja lenkeillä kohdatut ihmiset eivät aiheuta minkäänlaista reagointia. Jos vastaantulevat koirat reagoivat Maddeen, tyttö kyllä saattaa öristä hieman. Alussa Maddea jännitti ulkoa sisälletulo, mutta nopeasti jännitys unohtui kun kotihoitaja toimi rauhallisesti ja näytti mallia kulkemalla edeltä. Kotihoidossa on harjoiteltu myös kotiin tulevien vieraiden kohtaamista ja vaikka Maddea vielä kovasti jännittää, pieniä edistysaskeleita on jo havaittavissa.

25.1.2020
Madde on siirtynyt kotihoitoon oman kodin löytymisen ajaksi. Ensimmäiset päivät kotihoidossa ovat sujuneet hyvin, Madde on alkanut luottaa kotihoitajaan ja leikkikin onnistuu jo. Madde on osoittautunut innokkaaksi ulkoilijaksi. Kotihoitajan kissan kanssa tutustuminen etenee hyvään suuntaan. Lisää uutisia kunhan lähiaikoina!

13.1.2020
Madde palaa etsimään uutta kotia.

6.11.2017
Meral, nykyisin Madde on matkustanut omaan kotiin Suomeen!

3.10.2017
Vihdoin ja viimein koitti myös Meralin vuoro ja nyt myös se pääsee matkustamaan Suomeen, jossa sitä odottaa ikioma perhe!

20.9.2017
Meral on rakenteeltaan aivan erilainen kuin kaikki muut tämän pentueen pennut: Se on kuin pieni makkarapötkö, jolla on minimaaliset jalat! Ja silti suloinen kuin mikä! Meral painelee menemään muiden koirien kanssa rennosti ja tulee kaikkien kanssa hyvin toimeen myös ruokailutilanteessa. Kulkurien aktiivien vieraillessa Cosoban tarhalla ei  Meral aluksi mennyt vieraiden ihmisten luo, vaan kaikki muu näytti kiinnostavan Meralia enemmän. Tyttö napattiin syliin kuvien ajaksi ja tämän jälkeen Meral jäikin pyörimään ihmisten luo ja tekemään enemmän tuttavuutta. Saattaa siis olla, että alkuun vieraat ihmiset hieman jännittävät, mutta kun jää on murrettu, on Meral sosiaalinen ja luottavainen. Meral sopisi varmasti monenlaiseen perheeseen ja kokoonpanoon.

15.7.2017
Kulkurien aktiivit tapasivat Lucican Ponteva-pennut Onevetin tarhalla heinäkuussa ja kertoivat Meralin ensin hieman ujostelleen vieraita ihmisiä, mutta sen jälkeen yhtäkkiä singahtaneen kopista ulos moikkaamaan tulijoita. Meral on edelleen pentueen pienin, mutta ei suinkaan mikään reppana, vaan täpäkkä tyttö. Kooltaan se on lähes puolet pienempi kuin pentueen isoin Titta-pentu. Tarhalla Meral haukkuu hieman. Pentueen pojat ja Iina ovat jo saaneet omat kodit Suomesta, missä olisi Meralin ikioma koti?

18.5.2017
Lucican pennut ovat iloisia ja leikkisiä, kuten normaalien pentujen kuuluukin. Kulkurien aktiivien vieraillessa Cosoban tarhalla olivat pennut varotoimenpiteenä eristyksissä tarhalla ilmenneen parvoviruksen takia, eivätkä Kulkurien aktiivit siksi päässeet testaamaan miten pennut reagoivat vieraiden ihmisten tullessa pentujen häkkiin. Meral on pienin koko pentueesta ja Kulkurien aktiivien tullessa pentujen häkin eteen haukkui se innoissaan ihmisille häntä samalla vimmatusti heiluen. Meral vaikutti olevan erittäin kiinnostunut vieraista ihmisistä ja tuli kovin kiinnostuneena ja rohkeana aidalle tutkimaan tulijoita.

Meral jäänee Lucican pennuista pienimmäksi eli aikuisena siitä saattaa tulla noin 4o cm korkea ja reilu 10 kg painava.

—————————————————————————————

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Meral on saapunut Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Meral on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Marjukka Kokko

 

Video 9/2017

Video 2.5.2017

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.