Päivitetty 05.12.2016

Mikrosirutus Hobo Housella lähtee käyntiin la 26.11. Sirutus tuo turvaa lemmikillesi


turvasirutus_2016_web

 

Rescueyhdistys Kulkurit ry järjestää Hobo Housella Tuusulassa lemmikkien mikrosirutustapahtumia, jossa koulutettu turvasiruttaja Nina Karvinen siruttaa lemmikkieläimiä. Samalla lemmikit rekisteröidään Turvasiru-rekisteriin.

Seuraava sirutustapahtuma järjestetään Hobo Housella lauantaina 26.11.2016 klo 11-15.

Sirutus on turvallinen ja pysyvä keino lemmikkisi tunnistamiseen. Sirutus on ikään kuin lemmikin henkilötunnus, joka parantaa yhdessä rekisteröinnin kanssa kadonneen eläimen mahdollisuutta palautua takaisin omistajalleen. Siru antaa lemmikille suojan myös varkauden varalta.

Hinta kissoille, koirille ja muille lemmikeille on 25 euroa (sisältää myös rekisteröinnin turvasiru.fi-palveluun). Maksu on mahdollista käteisellä tai kortilla. Tapahtuman tuotto ohjataan kokonaisuudessaan Kulkurien eläinsuojelutyöhön. Voit tulla paikalle aikaa varaamatta. Samalla voit tehdä ostoksia Hobo-talolla.

 

Hobo House sijaitsee osoitteessa Myllypadontie 34, 03460 Tuusula. Ajo-ohjeet: Kun käännyt Myllypadontieltä pihaan, valitse kahdesta tiestä vasemmanpuolimmainen (vie enemmän ylöspäin). Jätäthän auton tien varteen.

—-

Mikä on mikrosiru?
Se on pieni tunnistesiru, joka laitetaan eläimen niskaan ihon  alle rokotuksen tapaan. Siihen on tallennettu eläimen oma tunnusnumero. Kahta samanlaista numerosarjaa ei ole olemassa, eikä lemmikkiin laiteta koskaan kahta mikrosirua. Mikrosiru on turvallinen ja kestävä eikä se häiritse tai aiheuta eläimelle kipua. Mikrosirun numerosarja luetaan lukulaitteella. Sirun pitäisi kestää eläimen koko eliniän.

Mikä on turvasiru.fi-palvelu?
Pelkkä lemmikin mikrosiruttaminen ei takaa lemmikin paluuta katoamistilanteessa. Sirun ja omistajan tiedot tulee rekisteröidä johonkin tietokantaan, jotta mikrosirusta on oikeasti hyötyä. Turvasiru.fi on Internetissä toimiva rekisteri, jonne kaikki sirutetut kaikenkarviset ja -rotuiset lemmikit voidaan rekisteröidä (myös ulkomailta tuodut). Eläinlääkäriasemat, viranomaiset ja löytöeläinkodit saavat omistajan yhteystiedot Turvasirupalvelusta välittömästi selville. Mikrosirun rekisteröintitiedot säilytetään niin pitkään kuin rekisteröijä niin haluaa. Mitään kuluja ylläpidosta ei ole. Mikrosirurekisterin tietoja ei luovuteta muille. Palvelu toimii Internetissä 24/7.

Miten siru laitetaan?
Sirutus on nopea toimenpide. Mikrosirun laittaminen on rokotteen kaltainen toimenpide. Mikrosiru pistetään steriilillä neulalla/asettimella eläimen niskanahan alle. Sirun pistäminen voi hieman sattua. Suurin osa lemmikeistä ei kuitenkaan juurikaan huomaa toimenpidettä. Lemmikin omistajaa pyydetään pitämään eläintä aloillaan, jotta siruttaja saa hyvän otteen eläimestä sirutusta tehdessään. Siruttaja neuvoo lemmikin omistajaa toimenpiteen aikana. Sirutuksen pistoskohta saattaa vuotaa hiukan verta, mutta muuten toimenpiteestä ei aiheudu eläimelle haittaa.

Miksi lemmikki kannattaa siruttaa?
Mikrosirutuksen hyöty on se, että eläin tunnistetaan ja mikrosirurekisteristä voidaan tarvittaessa hakea eläimen ja omistajan tiedot.  Rekisteristä voidaan myös tarkistaa eläimen omistushistoria. Sen avulla voidaan myös todistaa, kuka on esimerkiksi sijoitukseen annetun eläimen todellinen omistaja.

Suomessa on erityisesti kissoja koskeva löytöeläinongelma. Valtaosa löytöeläintaloille päätyvistä eläimistä on kissoja.  Suomessa arvellaan elävän yli 500 000 kissaa, joista vain pieni osa on rekisteröity. Tämän vuoksi irrallaan juoksentelevia löytökissoja ei voida tunnistaa ja palauttaa omistajilleen. Turvasiru kertoo, kenelle löytynyt lemmikki kuuluu. Kun omistajat tiedetään,  löytöeläimistä aiheutuvat kulut voitaisiin periä heiltä eikä kunnilta. Sirutus ja rekisteröinti lisäävät myös kissojen arvoa ja niihin kohdistuvaa huolenpitoa.

Milloin kissan tai koiran voi siruttaa?
Pentukissan voi siruttaa jo pienenä,  8-12 viikon iässä. Koiranpennut sirutetaan useimmiten ennen luovutusikää, esim. 7 viikon ikäisinä. Huomioithan, että sirutus ei onnistu, jos lemmikkisi on aggressiivinen.

Tatuoinneista
Tunnistemerkintä voidaan myös tatuoida eläimen ihoon. Eläimen korvatatuointikoodi ja omistajan tiedot päivittyvät eläinsuojeluyhdistyksen omaan tatuointirekisteriin. Tatuoidun eläimen katoamistilanteessa ei omistajan tietoja ole saatavilla mistään, etenkin jos eläin ja omistaja muuttavat pois paikkakunnalta, jonka yhdistyksen toimesta eläin on tatuointimerkinnän saanut. Korvatatuointikoodi voi epäonnistua ja koodin lukeminen voi olla hankalaa.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.