Päivitetty 15.10.2021

Kodin saanut koira: NIELA (nyk. Terttu)


Syntymäaika: 2019
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
28.9.2021

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Niela päätyi Cosoban tarhalle pentujensa Nellin ja Nutun kanssa, kun eräs kyläläinen kertoi Adinalle löytäneensä emon ja pennut porttinsa edestä loppusyksystä. Silloin Nielan pennut olivat vielä todella pieniä.

Arviolta noin kaksivuotias Niela on iloinen ja sosiaalinen koira, joka Cosoban tarhan henkilökunnan mukaan rakastaa ihmisen huomiota, silityksiä ja sylissä köllöttelyä. Myös maharapsut ovat Nielan mieleen. Tavatessaan täysin vieraita ihmisiä, Niela lähestyy heitä varovasti maahan maastoutuen. Se on selvästi iloinen ihmiskontakteista, mutta jännittää uutta tyyppiä jonkin verran, eikä ehkä ihan tiedä, miten tilanteessa olisi. Kun päivän päätteeksi on aika siirtyä sisään nukkumaan, kipittää Niela muitta mutkitta tarhan työntekijän mukana sisään.

Adina kertoo, että Niela tarhalla kyllä viihtyy myös koiraseurassa, mutta että se isossa koiraporukassa saattaa olla melko dominoiva. Nielan heinäkuussa tarhalla tavanneet suomalaisvieraat taas kuvailevat Nielaa “todella sympaattiseksi ja kiltin oloiseksi tyypiksi, joka suhtautuu alistuvasti niin uusiin ihmisiin, kuin tarhan toisiin koiriin”. Voi siis hyvin olla, että tarhalla “dominoinniksi” tulkittu haukkuminen toisille koirille pohjimmiltaan voi ollakin pelkkää epävarmuutta todella stressaavassa ja koirille vaikeassa tarhaympäristössä.

Tarhalla Nielan on kerrottu haukkuvan jonkin verran, mutta tuoreimman vierailun aikana ei Niela päästänyt suustaan pihahdustakaan. Epäilemme, että tarhaympäristö on pienelle Nielalle vain aivan liikaa, ja se tarvitsisi enemmän, kuin mitään muuta rauhallista, omaa kotia, jossa nukkua stressiä pois ja saada tutustua uusiin asioihin omaan tahtiinsa. Niela kaipaa kipeästi ymmärtävää, rauhallista ja rakastavaa tukipilaria rinnalleen.

Kooltaan Niela on pieni koira, noin 35-40 cm korkea ja maksimissaan 8 kilon painoinen. Sillä on aika pitkä vartalo verrattuna jalkoihin, eli Niela on malliltaan hiukan pötkylä.

Nielalla on todettu Romaniassa todennäköinen ensimmäisen asteen patellaluksaatio vasemmassa polvessa. Ensimmäisen asteen patellaluksaatiossa polvilumpio saadaan pois paikaltaan käsin painamalla, mutta se palaa itsestään takaisin paikalleen. Yleensä koira voi näin lievän luksaation kanssa elää täysin oireettomana, mutta tietysti on hyvä panostaa lihasmassaan ja välttää turhaa painonnousua. Mikäli polvi alkaa oireilla, on se Suomessa hyvä tarkastuttaa ortopedin vastaanotolla. Polviluksaatiosta tehdään Nielan tulevan kodin kanssa erikseen luovutussopimuksen lisäksi erillissopimus.

Päivitykset

28.9.2021
Niela saapui Suomeen 25.9. ja vietettyään muutaman päivän kotihoidossa, matkasi se tänään ikiomaan loppuelämän kotiinsa ja sai nimekseen Terttu.

16.9.2021
Vihdoin koitti Nielan onnenpäivä! Se on varattu ja sitä odottaa Suomessa oma koti.

31.8.2021
Mahtavia uutisia Nielalle! Niela todettiin kesäkuun alussa olevan ESBL-bakteerin kantaja, mutta uudelleentestauksessa elokuun lopussa testitulos oli jo negatiivinen. Niela olisi täysin valmis matkaamaan omaan kotiinsa, kunhan se vain löytyisi!

15.8.2021
Embla-yhdistyksen aktiivit vierailivat Cosoban tarhalla ja lähettivät meille terveisiä ihastuttavalta Nielalta! Nielan profiili on päivitetty tuoreilla tiedoilla tästä herkästä tytöstä, jonka todella soisi pääsevän omaan kotiin stressaavasta tarhaympäristöstä.

Nielan profiiliin lisättiin myös uusia kuvia ja video.

3.6.2021
Nielan kotimatka häämötti jo ihan nurkan takana, mutta ikävä kyllä Niela todettiin testeissä ESBL-bakteerin kantajaksi, minkä vuoksi sen varaus peruuntui. Niela tullaan uudelleentestaamaan multiresistenttien bakteerien kantajuuden vuoksi kuukauden päästä, mutta sen kodinetsintä jatkuu jo nyt. Niela palaa adoptio-ohjelmaan kotia etsiväksi koiraksi.

5.5.2021
Niela varattiin tänään omaan kotiin!

18.4.2021
Niela aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Niela saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Niela on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Nielan yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.