Päivitetty 03.06.2021

Kotia etsivä koira: NIELA


Syntymäaika: 2019
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
3.6.2021

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Niela päätyi Cosoban tarhalle pentujensa Nellin ja Nutun kanssa, kun eräs kyläläinen kertoi Adinalle löytäneensä emon ja pennut porttinsa edestä loppusyksystä. Silloin Nielan pennut olivat vielä todella pieniä.

Arviolta noin kaksivuotias Niela on ihmisläheinen ja -sosiaalinen koira. Se rakastaa ihmisen huomiota, silityksiä ja sylissä köllöttelyä. Myös maharapsut ovat Nielan mieleen. Toisiin koiriin Niela suhtautuu tarhalla ihan hyvin, mutta on koiraporukassa melko dominoiva eikä välttämättä alistu jos tilanne kärjistyy. Niela voisi nauttia elämästä perheen ainoana nelijalkaisena silmäteränä.

Ääntä Nielasta lähtee keskimääräistä enemmän. Se haukkuu pääasiassa halutessaan ihmisen huomiota, mutta myös esimerkiksi kierrosten noustessa ja uusia koiria tai ihmisiä tavatessaan. Nielalle sopivin koti on siis sellainen, jossa häiriintyviä seinänaapureita ei ole, ja jossa koiran äänenkäyttöön osataan suhtautua neutraalisti ja kärsivällisesti.

Kooltaan Neila on pieni koira, noin 40 cm korkea ja 8 kilon painoinen. Sillä on aika pitkä vartalo verrattuna jalkoihin, eli Niela on malliltaan hiukan pötkylä.

Nielalla on todettu Romaniassa todennäköinen ensimmäisen asteen patellaluksaatio vasemmassa polvessa. Ensimmäisen asteen patellaluksaatiossa polvilumpio saadaan pois paikaltaan käsin painamalla, mutta se palaa itsestään takaisin paikalleen. Yleensä koira voi näin lievän luksaation kanssa elää täysin oireettomana, mutta tietysti on hyvä panostaa lihasmassaan ja välttää turhaa painonnousua. Mikäli polvi alkaa oireilla, on se Suomessa hyvä tarkastuttaa ortopedin vastaanotolla. Polviluksaatiosta tehdään Nielan tulevan kodin kanssa erikseen luovutussopimuksen lisäksi erillissopimus.

Niela on myös todettu testeissä ESBL-bakteerin kantajaksi. Niela tullaan uudelleentestaamaan multiresistenttien bakteerien kantajuuden vuoksi kuukauden päästä.

Päivitykset

3.6.2021
Nielan kotimatka häämötti jo ihan nurkan takana, mutta ikävä kyllä Niela todettiin testeissä ESBL-bakteerin kantajaksi, minkä vuoksi sen varaus peruuntui. Niela tullaan uudelleentestaamaan multiresistenttien bakteerien kantajuuden vuoksi kuukauden päästä, mutta sen kodinetsintä jatkuu jo nyt. Niela palaa adoptio-ohjelmaan kotia etsiväksi koiraksi.

5.5.2021
Niela varattiin tänään omaan kotiin!

18.4.2021
Niela aloitti kodinetsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Niela saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Niela on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Nielan yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa