Päivitetty 27.12.2018

Kodin saanut koira: NOONA (Black Family)


Syntymäaika: 2/2016
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Kotka)
steriloitu

Perustiedot
4.11.2018
Noona palaa itsestään riippumattomista syistä etsimään uutta kotia. Noona on herttainen ja kiltti nuori tyttö, joka on vielä hieman epävarma monessa tilanteessa ja tarvitsee ihmiseltään paljon tukea ja apua jännittävien asioiden kohtaamiseen. Se on nyt noin kaksi viikkoa saanut asettua uuteen kotihoitopaikkaansa ja nyt kotihoitaja kuvailee Noonaa näin:

“Noona on nyt vajaassa kahdessa viikossa reipastunut ihan hurjan paljon siitä mitä se oli, kun tuli meille. Alkuun se väisti minua ja miestä, mutta nykyään tulee häntä heiluen vastaan, kun sitä lähestyy. Kotiin tullessakin se tulee jo moikkaamaan niin, että koko peppu pyörii innoissaan, kun alkuun se makasi vaan pedillään ja katseli sieltä. Tutustumisprosessia on ehdottomasti auttanut se, että Noona on oma-aloitteisesti tullut sänkyyn nukkumaan ja sen on annettu nukkua sängyssä sen takia, että siellä se ei vierastanut meitä ja antoi rapsuttaa ja koskea itseensä. Nykyään Noona tulee jossain kohtaa yötä/aamua sänkyyn nukkumaan, mutta lähtee kyllä käskettäessä pois sängystä.

Noona on vieläkin tosi säikky ja arka, mitä tulee ulkoilemiseen ja koviin ääniin tai paukahduksiin sisä- tai ulkotiloissa. Tyttö säikähtää ja kipittää häntä koipien välissä karkuun ääntä, mutta nyt ollaan kehitytty jo sen verran, että sisätiloissa se tulee kuitenkin ihmettelemään hetken kuluttua äänen kohdetta ihmisen kannustuksesta ja häntäkin siinä samalla vähän heiluu. Vaikka Noona onkin melko arka, niin siitä selvästi huomaa sen, että se kovasti haluaisi päästä yli peloistaan. Ihmisen kannustavalla opastuksella se uskaltaa vähän päästää peloistaan irti, kunhan sen antaa mennä omalla vauhdillaan.
Ulkona pelätään edelleen lenkkeilijöitä, lapsia, paukahduksia ja kovia ääniä, sekä uusia lenkkimaisemia. Ollaan nyt totuteltu menemään yhtä tiettyä lenkkiä ja ollaankin saatu se tutuksi ja suht turvalliseksi Noonankin mielestä. Yleensä Noona menee tämän lenkin häntä heiluen, vaikkakin pälyilee kovasti ympärilleen, jos vastaan tulee paljon ihmisiä. Raketa ja Karpo ovat olleet todella isona apuna lenkkeilemisessä ja Noona onkin innostunut leikittämään niitä tutulla lenkkitiellä. Uusia lenkkimaisemia ollaan käytyä hiljalleen läpi, mutta jossain vaiheessa Noonaa alkaa selkeästi pelottaa ja se pyrkii pois. Ollaan pikkuhiljakseen yritetty mennä pidemmälle ja uusia reittejä, kääntyen kuitenkin takaisin Noonan mukavuusalueelle, kun siltä on näyttänyt.
Noonasta on kuoritunut sisällä kuitenkin todella leikkisä ja vekkuli tyttö. Se yrittää kovasti leikittää perheen muita koiria, mutta varmaankin kokoerosta johtuen ei nuo pienemmät oikein leikkiin huoli lähteä. Ihmisiäkin se leikittää ja komentaa rapsuttelemaan ja kovasti yrittää aina välillä kiivetä syliin.
Ensimmäiset vieraat meillä kävi eilen ja Noona oli oletettua reippaampi. Se seuraili etäämmältä vieraita, heilutti välillä vähän häntää, muttei kuitenkaan uskaltanut tulla nuuhkimaan. Selkeästi sitä kuitenkin kiinnosti ja kauempaa se yritti vähän nuuskutella vieraita ihmisiä. Miehen kanssa oletettiin, että Noona piiloutuisi makuuhuoneeseen, mutta sen sijaan se oli koko illan samassa tilassa ja rentoutui jopa makoilemaan välimatkan päässä. Pyydettiin miespuolista vierasta menemään makuulleen sohvalle, koska silloin Noona pelkää huomattavasti vähemmän vieraita ihmisiä, ja tyttö uskalsikin mennä nopeasti nuuhkaisemaan vieraan kättä ja istumaan kanssani lattialla hänen lähellään.

Noonassa on hirveästi potentiaalia, mutta se kaipaa reipasta ja määrätietoista opastusta pelkojensa kanssa. Toivoisin kovasti, että Noona saisi kodin hieman rauhallisemmalta alueelta joko rivitalosta tai omakotitalosta, jossa olisi hieman enemmän pihaa missä tyttö voisi kirmailla. Myös kissa- tai koirakaveri voisi olla kiva seuralainen Noonalle tulevassa kodissaan, mutta tyttö pärjäisi varmasti ainoanakin koirana. Neiti saa hirveästi tukea omilta koiriltamme ja tykkää koirakavereista ihan mielettömän paljon, joten leikkikaveri tuskin haittaisi neitiä.”

Myös Noonan entinen koti kuvaili tyttöä suloiseksi ja lempeäksi persoonaksi:

“Noona on kotona kovin helppo koira, sisäsiisti, tottunut kissoihin, osaa olla kotona yksin rauhassa pitkiäkin aikoja. Tulee yleensä kainaloon nukkumaan ja herättää aamulla pusuilla. Kaikki itselleen “omaksi” hyväksymänsä ihmiset ovat Noonalle se tärkein ja ihanin asia koko maailmassa. Tykkää loikoilla suurimman osan ajasta, mutta osaa myös ulkona jalon riehaantumisen taidon. Rakastaa siis juoksennella, kaivella kuoppia ja ollaan jopa harjoiteltu heittelemään/hakemaan keppiä. Leikki on Noonalle sellaista iloista riekkumista ja pomppimista ja se nauttii siitä täysin sydämin! Muuten Noona ei leluista oikein välitä, kongia järsii mielellään. Herkkujen eteen tekee täpinöissään mitä vaan ja muutamia peruskäskyjä ollaankin opeteltu.

Noona tulee hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa, liian päällekäyviä tai muuten vaan pelottavia karttaa mutta kilttien kanssa tykkää leikkiä.

Noonan suurin ongelma onkin sen jännitys vieraita ihmisiä kohtaan. Se jännittää ulkona liikkuvia ihmisiä, kovaäänisiä lenkkeilijöitä jne. mitä nyt lähiössä saattaa tullakkin vastaan. Noona vetää myös hihnassa näiden pelkojen takia, mutta rauhallisella alueella jossa ei vieraita liiku niin on hyvin nätisti. Ei remmirähjää tms, joskus saattaa kovin innoissaan vetää kun haluaisi päästä jotain koiraa moikkaamaan.

Noona säikkyy myös herkästi ääniä ja mitä kaikkea hälyisessä lähiössä saattaa kuulua. Vieraisiin Noona tottuu helpoiten kun pääsee nukkumaan niiden viereen ja salaa yöllä haistelemaan, mutta luottamuksen voittaminen vie aikansa.”

27.12.2018
Noona on matkannut ikiomaan kotiinsa, jossa se saa nyt elää loppuelämänsä onnellisena.

7.12.2018
Suloinen Noona on varattu omaan kotiinsa.

Vanhemmat päivitykset
8.2.2017
Onevetin klinikka ja heidän ylläpitämä Cosoban tarha ovat yksi Kulkurien pääyhteistyökumppaneista. Tarhalla asuu jatkuvasti satoja koiria, jotka odottavat siellä oman kodin löytymistä. Koska tarha on romanialaisittain hyvin edistyksellinen ja siellä koirista pidetään hyvää huolta, vievät muut eläinsuojelijat sinne usein turvaan erityisesti pieniä pentuja. Suurin osa tarhan koirista on kuitenkin löydetty jostakin tarhan läheisyydestä tai hylätty tarhalle pentuina jonkun paikallisen toimesta.
Black Familyn kuusi pentua ovat eläneet koko nuoren elämänsä Onevetin tarhalla. Kuten usein käy, niiden tavallisen ulkonäön ja hieman ujo luonteen vuoksi ne on usein aiemmin sivuutettu, kun koiria on ehdotettu adoptio-ohjelmaan. Sisaruksista Sisla pääsi sivuillemme etsimään kotia jo aiemmin, ja nyt myös Maire, Noona ja Odele ovat valmiita aloittamaan sen ikioman kotinsa etsimisen.

Noona on kodittomaksi koiraksi erityisen epäonnekas. Se on väritykseltään täysin musta, mikä tarkoittaa, että se hukkuu satojen muiden kodinetsijöiden joukkoon ja löytää muita vaikeammin oman kotinsa. Tämän lisäksi se jäi aiemmin jatkuvasti sisarustensa jalkoihin, sillä usean nartun asuessa yhdessä aletaan porukan ujointa helposti kiusata. Nyt Noona asuu yksin ja hiljalleen sen itsetunto on alkanut palautua. Noona tarvitsee itselleen kodin, jossa ymmärretään, että ujo koira tarvitsee erityisen paljon ymmärrystä ja kärsivällisyyttä oppiakseen, että maailmassa on myös paljon hyvää. Kun se saa hetken rauhassa tutustua tilanteeseen ja uuteen ihmiseen paljastaa Noona todellisen, ystävällisen ja iloisen luonteensa. Se hakeutuu alun ujostelun jälkeen mielellään ihmisen lähelle ja antaa kiltisti tutkia hampaat muun rapsutuksen lomassa.

Noona on noin 50 cm korkea ja painaa noin 17-20 kiloa. Sillä on aiemmin ollut pentuajan sikaripunkkia jota on hoidettu ja nyt sen iho on lähes täysin parantunut.

2.4.2017
Kevät on tehnyt herttaiselle Noonalle hyvää. Se on selvästi reipastunut viime kerrasta, vaikka vielä jännittävä tilanne sitä hieman ujostuttaakin. Tästä huolimatta Noona tulee iloisesti tervehtimään vieraita. Se on ikäisekseen yllättävän rauhallinen. Kuin anteeksipyydellen se puoliksi ryömii lähimmän ihmisen luo ja jää sitten kysyvänä siihen odottamaan tuomiotaan. Kun sitä hetken rapsuttaa, Noona sulaa ihmistä vasten. Välillä se jakelee iloisia suukkoja rapsuttajan kasvoille. Hyvin pian käy selväksi, että se hakee ihmisestä hurjasti tukea ja mieluummin kaivautuu ystävälliseksi todetun ihmisen kainaloon kuin juoksee pakoon. Noona onkin todella herttainen ja kultainen tyttö, joka haluaisi vain olla rakastettu ja rakastaa takaisin. Se ei tarhalla juurikaan hauku ja on iloisesta luonteestaan huolimatta hyvin kohtelias ja kuuliainen nuorukainen.

8.6.2017
Herttaisen Noonan elämä muuttu pian täysin, kun se matkaa ikioman perheensä luokse Suomeen.

7.7.2017
Lempeä Noona on aloittanut suuren seikkailunsa ja lentänyt oman perheensä luokse. Onnea koko perheelle!

____________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Noona saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Noona on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkittuja yhteydenottoja odottaa Rosa Haahtikari

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.