Päivitetty 02.01.2016

PYSÄYTÄ PUHURI! -kampanjakeräys ja tilannepäivitykset


Rescueyhdistys Kulkurit ry:n PYSÄYTÄ PUHURI! -kampanjakeräys Glinan tarhan avuksi nyt käynnissä! Huom. Tällä hetkellä apua tarvitsee Glinan tarhan lisäksi myös muut yhteistyökumppanimme kuten Anda Murgu, Roxana Deissima ja Mihaela Soare, jotka joutuvat kamppailemaan talven aiheuttamien ylimääräisten ongelmien kanssa päivittäin.

 

Talvi ei anna armoa iskiessään. 25.1.2014 talvi näytti todelliset voimansa Bukarestissa lumimyrskyn muodossa.

Toinen pääyhteistyökumppaneistamme, Asociatia A Doua Sansa -yhdistyksen pyörittämä Glinan tarha, jossa asuu noin 200 koiraa, on suojattomalla peltoaukealla joutunut armottoman myrskyn silmiin. Eläinsuojelijat Carmen Mandescu ja Ioana Diaconu tarvitsevät etenkin nyt kipeästi apuamme Glinan kylässä sijaitsevalla tarhalla, johon myrsky on rankimmin iskenyt.

Tarhalle johtava noin kahden kilometrin pituinen peltotie on muurautunut umpeen. Glinan vapaaehtoiset tarpovat lumessa koirien luokse hankien läpi. Mukanaan he kantavat raskaita ruokasäkkejä, jotta koirat saavat päivittäisen ruoka-annoksensa pysyäkseen edes jotenkin lämpiminä. Näky tarhalla oli lohduton vapaaehtoisten saavuttua sinne.

Pakkasta on ollut 25.1.2014 Glinan alueella noin -6 astetta, mutta jyrkkä tuuli tekee pakkasesta monin verroin purevampaa. Tuuli on myös kinonnut lumen röykkiöiksi ja haudannut osan koirien häkeistä alleen lähes täysin. Muutama koira oli lumivallien myötä karannut häkistään ja osa koirista jouduttiin siirtämään toiseen häkkiin, missä oli vähemmän lunta. Toistaiseksi kuitenkin kaikki koirat ovat kunnossa.Seuraavat päivät tulevat näyttämään pitkälti suuntaa siitä, kuinka pahaksi tilanne menee.

Jos lunta ei tule lisää, tie saadaan auki ja tarhalle päästään täydellä volyymilla lumitöihin – siirtämään koiria ja kuljettamaan ruokaa – kriisi saattaa päättyä nopeastikin. Rescueyhdistys Kulkurit ry ja kulkurimieliset koirien ystävät toivovat tietysti näin käyvän. Suuntaamme kaikki toiveet ja myönteiset ajatukset tarhalle, jotta tarhan koirat, ja niitä auttavat uskomattomat ihmiset selviäisivät myrskystä mahdollisimman vähällä.

Mikäli näin ei käy, Glinan tarhan vapaaehtoiset joutuvat taistelemaan kohtuuttomissa olosuhteissa. Tällöin suunnitelmana on siirtää tilanteesta riippumatta vanhuskoirat, pennut ja laihat koirat sekä mahdollisesti Suomeen varatut koirat turvaan Onevet-klinikalle. Pahimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että vapaaehtoiset joutuvat kantamaan koirat yksitellen peltotien päässä odottavaan autoon ja kantamaan toiseen suuntaan ruokasäkkejä tarhalle jääville koirille. Tiedotamme Glinan tarhan tilanteesta viipymättä.

Rescueyhdistys Kulkurit ry on myös huolestunut Romaniaa lähestyvästä kovasta pakkasesta. Ennusteet ovat luvanneet pahimmillaan -20 asteen pakkasta. Varautua siis täytyy, kävi myrskyn kanssa miten vain.

Tilannepäivitys 26.1.2014

Glinan tarhan 10-15 vapaaehtoisilla on takanaan uskomattoman rankka päivä: he uurastivat  tarhalla noin 12 tunnin ajan lapioiden lunta koirien häkeistä, kantaen ruokaa koirille, rakentaen tuulensuojia koirankoppeihin ja kantaen jalkaisin 12 koiraa turvaan tarhalta peltotien halki. Tavallisilla autoilla ei pääse tarhalle vieläkään.

Kaikki koirat ovat toistaiseksi kunnossa. Ainoastaan yksi, vanha Hettie, on kateissa. Hettie on todennäköisesti karannut lumen avulla häkistään ja piilottelee jossain tarhan lähellä.

Ilma on hieman helpompi kuin eilen, mutta lumisade ja tuuli eivät ole loppuneet vieläkään. Sääennusteen mukaan huomenna ja tiistaina pitäisi olla selkeämpää, mutta keskiviikoksi on luvattu lisää rankkoja lumisateita. Pakkaslukemat liikkuvat viiden ja kymmenen pakkasasteen ympärillä.

12 koiraa pääsi tänään pois tarhalta. Niiden joukossa ovat mm. sivuillammekin oleva R-team pentue sekä vanhoja koiria, jotka tärisivät kylmästä tarhalla. Tarhalle toistaiseksi jääneet pennut on siirretty tarhalla olevaan pikku mökkiin. Mökki ei ole lämmin, mutta ainakin sinne ei sada lunta, ja se pitää tuulta jonkin verran.

Nuoret, aktiiviset koirat tuntuvat pärjäävän ihmeenkin hyvin. Ne liikkuvat ja haukkuvat normaalia enemmän pysyäkseen lämpiminä. Päivät ja yöt ovat pitkiä koirille, kun ympärillä on pelkkää lunta ja kylmyyttä.

Seuraavien päivien suunnitelmissa on viedä lisää koiria evakkoon tarhalta ja ostaa extramäärä ruokaa ja olkia koppien lämmikkeiksi. Olki on parasta lämmikettä, sillä se ei ole kastuessaankaan yhtä kylmää kuin esimerkiksi kangas tai puru. Parhaimmillaan olki lämmittää hyvin. Se on myös kevyttä liikutettavaa, mikä on tämän hetken kuljetusongelmissa suuri pelastus.

Tilannepäivitys 30.1.2014

Terveisiä lumiselta Glinan tarhalta!
Terveiset ovat tänään positiivisempia kuin uskalsimme odottaa, olosuhteet huomioon ottaen.

Eilinen pelätty lumimyrsky saapui lievempänä kuin edellisen lauantain vastaava. Tarhalla tänään odottivat hurjat lumivallit, mutta se oli pientä verrattuna siihen, mitä olisi voinut olla vastassa.

Tie tarhalle on saatu auki ja tarhalla häkkien väliset kujat on saatu avattua palkatun traktorikuskin avulla. Tämä helpottaa suuresti ruuan, koirien ja oljen kujettamista tarhalle. Tänään vapaaehtoiset saivat vietyä tarhalle myös tekemäänsä lämmintä ruokaa (riisiä ja vihanneksia) kuivaruuan lisäksi. Kaikki koirat ovat kunnossa. Ne voivat niin hyvin kuin tässä tilanteessa on mahdollista.

Kaikista upein asia on se, että Glinan tarhalla oli tänäänkin noin 15 vapaaehtoista auttajaa. Tämä mahdollisti koirien häkkien putsaamisen lumesta ja antoi koirille niiden kovasti kaipaamia ihmiskontakteja. On sydäntä lämmittävää, miten ihmiset ovat saapuneet auttamaan tarhan koiria. Se antaa voimaa myös Doua Sansan ihmisille jatkaa eteenpäin.

Kriisi on nostanut keskusteluihimme Doua Sansan ihmisten kanssa vahvasti sen faktan, että tilanteen täytyy muuttua. Asociatia A Doua Sansan väki on etsinyt noin kahden vuoden ajan tonttia, jolle rakentaa uusi oma tarha. Sen avulla koirille pystyttäisiin turvaamaan paremmat olot myös talven keskellä. Asiaa on hidastanut se, että potentiaalista tonttia on hyvin vaikea löytää Romaniassa. Tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat sijainti, hinta ja naapurusto. Muutamia sopivia tontteja on matkan varrella löytynyt, mutta ostoaikeet ovat kaatuneet yleiseen asenteeseen ja ennakkoluuloihin koiratarhaa kohtaan. Etsintä jatkuu. Toisen yhteistyötahomme Anda Murgun upea esimerkki uudesta tarhasta antaa motivaatiota ja uskoa siihen, että parannus on mahdollinen!

Tällä hetkellä suurin huolenaihe on tänä yönä alkavat kovat pakkaset. Se koskettaa kaikkia Romanian koiratarhoja. Tarhoilla ei ole mahdollista saada kaikkia koiria sisätiloihin, ja pakkanen laskee tänä yönä noin -20 asteeseen.

Emme voi muuta kuin toivoa parasta ja elää eteenpäin hetki kerrallaan. Kaikki tuki ja apu on elintärkeää.

 

Kadulla asuvia koiria Bukarestissa. Kuva: Raluca Bosneaga

PYSÄYTÄ PUHURI! -kampanjakeräyksellä Kulkurit keräävät lahjoituksia kustantamaan koirien kohonneita ruokakuluja (pakkasella koiria ruokitaan enemmän, jotta ne pystyisivät säilyttämään paremmin lämpöä), lisäoljet koppien lämmikkeiksi ja tarvittaessa lisäapua tarhalle lumitöihin (esim. traktorit, lumiaurakoneet) sekä maksamaan turvaan vietyjen koirien hoitokuluja Onevet-klinikalla.

Voit osallistua PYSÄYTÄ PUHURI! -keräykseen lahjoittamalla Rescueyhdistys Kulkurien tilille FI73 1029 3000 3566 41. Käytäthän viitenumeroa 1245. Maksuihin kirjoitetut viestit eivät näy meille.

Kiitos osallistumisestasi!

Kuvia Glinan tarhalta 25.1.2014:

Kuva: Asociatia A Doua Sansa

Kuva: Asociatia A Doua Sansa

Kuva: Asociatia A Doua Sansa

Kuva: Asociatia A Doua Sansa

Kuva: Asociatia A Doua Sansa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisää kuvia Glinan tarhalta 30.1.2014 täältä.

————————————————-

Poliisihallitus on myöntänyt Rescueyhdistys Kulkurit ry:lle rahankeräysluvan lupanumerolla POL-2015-11312. Lupa on voimassa 1.1.2016 – ­31.12.2017 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.