Steriloinnit Giurgiussa

Projektin taustaa

Steriloinnit Giurgiussa

Eläinlääkäri Adina Vladutin perustama One Rescue Associationin Cosoban tarha on adoptiotoimintamme suurin yhteistyötaho. Tarhalla on kerrallaan useampi sata koiraa ja tarha sijaitsee Giurgiun piirikunnassa, Cosoban kylässä hieman vajaa 30km päässä Bukarestin keskustasta. Tarhan yhteydessä olevalla klinikalla tehdään myös sterilointeja Kulkureiden kustantamana ympärivuotisesti.

Viimeisen parin vuoden aikana tarhalle, sen portille, tai välittömään läheisyyteen on alettu hylkäämään entistä enemmän koiria kokoajan kasvavassa määrin. Koirien suoran hylkäämisten lisäksi Adina saa paljon yhteydenottoja jossa lähialueilta pyydetään apua, että saavatko paikalliset tuoda lisää koiria tarhalle, avunpyyntöjä tulee huomattavasti enemmän kuin mitä Adinalla on resursseja auttaa, niin ajallisesti, varallisesti, tilan puolesta, jo olemassa olevan koira määrän sekä tarhan hoitohenkilöstön työmäärän huomoiden.

Tämän vuoden maaliskuisella aktiivimatkallamme selvitimme tätä tilannetta ja sen juurisyitä Adinan lisäksi myös sterilointiyhteistyötahojemme Paws Care Vetin, Sache Vetin sekä Doina Vellan kanssa.

 

Miltä alueelta koirien arvellaan tai tiedetään tarhalle päätyvän?

Kaikki neljä yhteistyötahoamme olivat yksimielisiä siitä, että ongelma sijoittuu ainakin suurimmalta osin Giurgiun piirikunnan pohjoiseen osaan.  Tämä piirikunnan osa käsittää noin 32 kylää Cosoba mukaan lukien.

Mitä asialle voi tehdä?

Koemme, että meidän on ryhdyttävä toimenpiteisiin, jotta tulevaisuudessa yhteistyökumppanimme Adina saisi vähemmän hylättyjä koiria ja kissoja tältä lähialueelta. Paras ratkaisu tilanteen parantamiseksi on steriloinnit sekä sterilointi budjetin osittainen keskittäminen juuri tälle alueelle.  Jos vähävaraisten henkilöiden omistamat lemmikkieläimet steriloidaan, niin tulevaisuudessa ei synny pentuja joita hylätä kaduille ja Cosobaan, näin parannamme alueellista tilannetta tarhan tilanteen lisäksi.

Mistä aloitamme?

Kartoitimme Paws Care Vetin, Sache Vetin sekä Doina Vellan mahdollisuutta auttaa Adinaa alueen sterilointien kanssa ja iloksemme kaikki yhteistyötahot lähtivät projektiin mukaan. Näillä  yhteistyötahoilla on rautainen pitkän linjan kokemus sterilointikampanjapäivien järjestämisestä, sekä Paws Care Vetin ja Sache Vetin tiimeillä on mahdollisuus kuljettaa sterilointeihin tarvittavia välineitä, aineita ja kalusteita mukanaan kampanjapäivien sijannista riippumatta.

Seuraavaksi kävimme kylä listausta läpi yhteistyötahojen kanssa ja sovimme alueellista jakoa josta lähteä sterilointiprojektia rakentamaan. Sache Vet valitsi aloituskohteiksi vierekkäiset Floreşti ja Stoeneşti kylät, Paws Car Vetin valinnassa valikoitui myös vierekkäiset kylät Trestieni ja Ulmi. Doina Vellan ensimmäisen kampanjan sijainniksi valikoitui Ogrezeni. Adinan kanssa sen sijaan sovittiin että hän selvittää kunnan mahdollisuutta tiedottaa paikallisia Cosoban klinikan steriloinneista entistä ahkerammin.

Projekti vaatii paikallisten viranomaisten välillistä apua ja pian tiedämme enemmän voivatko he tarjota tiloja yhteistyötahojemme käyttöön vai täytyykö ne hankkia itse.

 

Projektin seuranta ja eteneminen

Adina Vladut, OneVet – Cosoban klinikan steriloinnit

  • Yhteensä 599 sterilointia ajalla 1.5.2022 – 31.3.2023 joista 472 oli narttuja ja 127 urosta.

Sache Vet – Floreştin ja Stoeneştin kylät

  • Sache Vet oli yhteydessä paikallisiin viranomaisiin ja heidän avullaan järjestivät Floreştissa ja Stoeneştissa ensimmäisen kampanjapäivänsä 23.5.2022. Viranomaiset järjestivät Sache Vetille tilan jossa suorittaa steriloinnit, tämän lisäksi Sache Vet tavoitti myös vapaaehtoisia avukseen, vapaaehtoiset levittivät tietoa tulevasta sterilontipäivästä paikallisille ovelta ovelle taktiikalla. Kampanjapäivässä suoritettiin yhteensä 62 sterilointia, joista 50 oli narttuja ja 12 urosta. Alueen sterilointien aloitus oli siis onnistunut ja sterilointipäivän vastaanotto paikallisten keskuudessa positiivinen. Samalla kuitenkin alueen tilanne ja sterilointien tarve tuli vahvasti esiin, vapaaehtoiset arvioivat ja laskivat ovelta ovelle kulkiessaan, että tarvetta on lähes parille sadalle koiralle lisää.
  • Sache Vetin 2. kampanja pidettiin Bolintin-Valessa 11.-12.3.2023, paikalle tuli paljon ihmisiä lähikylistä kuten Ogrezenista ja Gradinarista. Kampanjan aikana steriloitiin yhteensä 91 narttua ja  kastroitiin 11 urosta.
  • Sache Vet on tehnyt alueella 1.5.2022-31.3.2023 välisenä aikana yhteensä 164 sterilointia.

Paws Care Vet – Trestienin, Ulmin ja Gradinarin kylät

  • Paws Care Vet järjesti ensimmäisen kampanjapäivänsä Ulmin kylässä 4.6.2022, sterilointeja suoritettiin yhteensä 32, joista 15 oli narttuja ja 13 urosta, näiden lisäksi steriloitiin möys 4 naaras kissaa.
  • Paws Care Vet järjesti toisten kampanjansa Gradinarin kylässä 11.9.2022, tapahtumassa suoritettiin yhteensä 42 sterilointia.
  • Kolmas kampanja pidettiin Gradinarin kylässä 1.10.2022 uudemman kerran kysynnän vuoksi, päivässä suoritettiin yhteensä 44 sterilointia.
  • 4. ja 5. kampanja olivat vuoden 2023 puolella kylissä nimeltä Gaiseni 11.2. ja Bucsani 22.2 näissä suoritettiin yhteensä 105 sterilointia.

Doina Vella – Ogrezenin kylä

  • Doina Vella järjesti ison kahden päivän pituisen sterilointikampanjan yhden vakio yhteistyötahonsa Green Vetcaren kanssa Ogrezenin kylässä 30.-31.7.2022.  Doina oli saanut puhuttua pormestarin järjestämään tilat sterilointeja varten ja auttamaan tiedottamisen kanssa. Kahden päivän aikana suoritettiin yhteensä 120 sterilointia, joista 92 oli narttuja ja 17 urosta, näiden lisäksi steriloitiin myös 11 naaras kissaa.
  • Doina Vella aikoo palata Ogrezenin kylään 24.-25.9.2022 viikonloppuna Green Vetcaren tiimin kanssa. Tarve steriloinneille on edelleen suuri ja budjetti tähän on tällä hetkellä varsin rajallinen. Yhteistyössä on kuitenkin paljon voimaa ja iloksemme Responsible Rescue sitoumukseen kuuluva Embla Rescue ry osallistuu kanssamme tämän kampanjan mahdollistamiseen. Emblan yksi yhteistyötarhoista on Cosoban tarha ja alueen tilanteen parantaminen on myös heille tärkeää. Yhdessä saamme varmasti varat riittämään sterilointien kustannuksien kattamiseen.

 

Steriloinnit Giurgiussa yhteensä 1.5.2022-31.3.2023: 1 063

 

Cosoban tarhan tilanteen seuranta

Jotta sterilointien vaikutuksia voidaan arvioida pitkällä aikavälillä alamme tilastoida Cosoban tarhalle hylättyjen ja tuotujen koirien määrää sekä sitä kuinka suuri tarve avulle olisi ollut tarhalle otettujen koirien lisäksi. Tarve avulle on massiivinen ja yhteensä apua olisi tarvinnut noin 450-460 koiraa 1.5.2022-31.3.2023 välisenä aikana, määrä on valtava eikä se kerro edes koko kuvaa apua tarvitsevien määrästä. Noin 234 koiraa pystyttiin ottamaan tarhalle turvaan.

 

 

 

Haluatko olla mukana tukemassa kestävää eläinsuojelutyötä?

Lahjoittaisitko sinäkin sterlointityöhön

 

Yksi sterilointi Romaniassa maksaa noin 30 euroa, jokaisella sterilointikassaamme lahjoitetulla eurolla on suuri merkitys Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisessa.

 

Lahjoitustiedot:

MobilePaylla vapaavalintainen summa numeroon 23855, viestiksi 2299 tai steriloinnit.

tai lahjoitustilille Rescueyhdistys Kulkurit ry:
Nordea, IBAN: FI73 1029 3000 3566 41, viite 2299.

Lue lisää Romaniassa tehtävästä sterilointityöstä täältä.

Kiitos tuestasi!


Poliisihallitus on myöntänyt rahankeräysluvan Rescueyhdistys Kulkurit ry:lle 17.11.2022. Toimeenpanoaika on toistaiseksi voimassaoleva alkaen 01.01.2023 ja lupa kattaa koko Suomen Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Päätöksen numero on RA/2022/1617.

 

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.