Päivitetty 11.08.2019

Kotia etsivä koira: RATXA (Temmellystiimi)


Syntymäaika: 11/2018
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
ei kastroitu

 

Perustiedot ja tausta

11.8.2019
Carpe on yksi Kulkurien pääyhteistyökumppaneista. Carpe-yhdistyksen on perustanut Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani Carmen Mandescu keväällä 2016. Carpen tarhan toiminnassa noudatetaan Kulkurien ja Carmenin eettisiä ja kestävää kehitystä edustavia arvoja.  Carpen tarhalle muutti Veera Nuri sen alkaessa olla jotenkin asuttavassa kunnossa kesällä 2018. Hän pyörittää tällä hetkellä tarhan toimintaa paikan päällä, muun muassa hoitaa tarhalla tällä hetkellä asuvaa noin 100 koiraa.

Eräänä pakkaspäivänä talvella Veera löysi viisi pentua lähikylän laitamilta tien pientareelta.  Pienet pennut Ratxa ja sen sisarukset Vidra, Micko, Amiel ja Gamia olivat vasta 7-8 viikkoa vanhoja, ilman emoa ja kylmissään. Veera poimi pennut turvaan sään armoilta ja toi ne Carpeen. Löytöhetkellä pennut olivat täynnä matoja ja niillä oli parvo, pennut kuitenkin selvisivät parvosta.

Aktiivimme tapasivat Ratxan toukokuussa. Ratxa asuu tällä hetkellä Eonan kanssa ja on kaksikosta rohkeampi, kaksikko tulee hyvin toimeen keskenään. Ratxaa hieman jännittää, mutta on samalla innoissaan vieraista. Se on kiinnostunut, tulee haistelemaan ja syö nameja. Se säpäsähtää kameran ääntä tottumattomuuttaan, mutta palautuu siitä nopeasti. 

Ratxan sisarukset ovat jo kaikki saaneet kodit Suomesta ja enää Ratxa on kotia vailla. Ratxalle on moni asia vielä vierasta ja uutta, mutta tavallisen pennun tapaan sillä olisi hyvät edellytykset oppia ja omaksua kotikoiran tapoja kunhan sille annetaan aikaa ja opetellaan niitä sille sopivaan tahtiin. Ratxa on perso ruualle ja tästä onkin todennäköisesti hyötyä kotiutuessa ja uuden opettelussa. Ratxa vaikuttaa hieman vekkulilta ja sen tulevan kodin onkin syytä omata huumorintajua tämän komean nuoren pojun kanssa.

Ratxa on kooltaan noin 48-50cm ja 15kg, se kasvaa aikuisena keskikokoiseksi koiraksi 50-55cm korkeaksi ja noin 20kg painoiseksi.

 

Päivitykset

11.8.2019
Saimme Ratxan kuulumisia muutaman viikon takaa heinäkuulta, Ratxa on ollut reippaampi sen jälkeen kun se on päässyt opettelemaan hihnalenkillä käymistä kaksi kertaa. Ratxa on innoissaan kun vieraat tulevat sen häkkiin, mutta väistää vieraita epävarmuuttaan. Se tulee luokse ja syö namit kädestä, mutta vieraan koskettaminen on sille vielä vähän liian jännää. Veeran Ratxa antaa rapsutella itseään kaulan alta. Namit kädestä syötyään se nuolee sormet puhtaaksi. Veera kertoo, että kun Ratxkan ottaa ulos aitauksesta, se hakee turvaa ihmisestä, tästä on varmasti hyötyä kotiutumisessa. 

8.7.2019
Kulkurien yhteistyökumppani Koiruuksien Klubi vieraili Carpen tarhalla kesäkuussa ja tapasi myös Ratxan, Eonan, Zaminan ja Anun. Ratxa pääsi tällöin ensimmäistä kertaa harjoittelemaan hihnassa kävelyä häkkikaverinsa Eonan kanssa. Ratxa oli hurjan reipas, vaikka se on vielä tottumaton hihnassa ja valjaissa ulkoiluun se kokeili ulkona ruohon syömistä, nuuskimista, hyppimistä, vähän juoksemistakin ja aina välillä oli hyvä kellahtaa ruohikkoon lepäämään. Se suhtautuu uusiin asioihin mielenkiinnolla vaikka sitä vähän jännittäisikin. Ulkoilusta lisätty video.

9.6.2019
Lisätty Ratxalle kuvia ja video.

1.4.2019
Aktiivimme Veera oli päästänyt pennut ulkoilemaan sisäpihalle. Ratxa oli ollut pihalla innoissaan ja reipaasti se tutkiskeli paikkoja omatoimisesti sekä sisarustensa kanssa, se tutki huolellisesti kaikki nurkat ja kolot huolimatta siitä seurasivatko sisarukset sitä tai eivät. Reippaudesta on varmasti tulevassa kodissa hyötyä kaiken uuden opettelussa. Ulkoilusta lisätty pari kuvaa.

20.3.2019
Ratxa aloitti kodin etsimisen Kulkureiden adoptio-ohjelmassa.
Aktiivien tavatessa pennut 1.3. olivat ne noin 3,5kk vanhoja reippaita, rohkeita, uteliaita, sosiaalisia, mutta kosketukseen tottumattomia pikkusia hyväntuulisia temmeltäjiä.  Ratxa oli tuolloin viisikon päsmäri, muutoin pennuissa ei vielä huomata isoja luonne eroja.

 

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, ja myös muihin koiriin tutustumista saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Ratxa tulee Suomeen niin nuorena, että sitä ei kastroida ennen kotiutumista, tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.

Ratxa saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Ratxa on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Taru Partanen

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa