Päivitetty 26.09.2015

Rescueyhdistys Kulkurit ry Lemmikki-lehdessä 09/2012


3.9.2012 ilmestyneessä Lemmikki-lehdessä on sivun mittainen haastattelu Kulkurien aktiivista Jenni Niemestä Rescueyhdistys Kulkurit ry:n ja rescue-toiminnan tiimoilta.

Teksti: Anna Muurinen Kuva: Toni Niemi

”Tärkeintä on auttaa paikan päällä”

Tänä vuonna rekisteröity uusi rescue-yhdistys vie eläintietoutta maihin, joissa eläimiin suhtaudutaan toisin kuin Suomessa, kertoo Kulkurien aktiivi Jenni Niemi.

Rescue-yhdistysten näkyvintä työtä on kodittomien eläinten tuominen ulkomailta Suomeen, mutta itse asiassa tärkein toiminnan muoto on auttaminen paikan päällä, siellä, missä eläintenpitokulttuuri on aivan toisenlainen kuin meillä. Ihmiset kritisoivat usein rescue-toimintaa kysymällä, miksi niitä eläimiä tarvitsee tänne rahdata. Asiat eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois. Autamme paikan päällä, ja samalla meillä on mahdollisuus tarjota joillekin eläimille uusi koti Suomessa.

Esimerkiksi Virossa hylätään koiria kaduille yleisemmin kuin meillä, eikä auttajia löydy tarpeeksi omasta maasta. Katukoirien lukumäärän arvioidaan olevan 2000 ja 10 000 välillä. Romaniassa tilanne on monin kerroin pahempi. Siellä on peräti kaksi miljoonaa koditonta koiraa ja täysin toisenlainen kulttuuri; eläimet ovat työntekoon käytettäviä hyötyeläimiä, eivät perheenjäseniä tai edes tuntevia olentoja.

Uudella Kulkurit-yhdistyksellä on eri maissa yhteistyökumppaneina useita rescue-yhdistyksiä, joiden kautta tutustutaan kohdemaan arkeen. Haluamme olla hyvin perillä tukemastamme tahosta, ja varmistua, että heidän toimintansa vastaa arvojamme, ja että meillä on samat toimintatavat.

Emme lähde oka paikkaan pelastamaan koiria Suomeen. Toiminnan pitkäjännitteisyys on tärkeää. Tuemme kohdemaissa sterilointi- ja kastrointiprojekteja, sillä vain sitä kautta kulkukoirien määrä saadaan vähenemään – tätä mieltä on myös Maailman Terveysjärjestö WHO. Toinen tärkeä keino on valistus, jotta tulevat sukupolvet ymmärtäisivät eläinten arvon, sen, että niitä voi kohdella paremmin.

Romaniassa poliitikot kampanjoivat aika-ajoin tappo-operaatioiden puolesta katukoiraongelman kitkemiseksi. Tällaisten hankkeiden hyödyt ovat kuitenkin lyhytkestoisia, sillä luonto toimii niin, että tapettujen koirien tilalle tulee nopeasti uusia yksilöitä, joille riittää vuorostaan enemmän ruokaa, joten ne myös lisääntyvät nopeammin. Ongelmaan ei ole pikaratkaisua. Jos tappamisen sijaan keskityttäisiin koirien sterilointiin, saataisiin jo tuloksiakin aikaiseksi. Hyvänä esimerkkinä tästä on Viro, jossa tilanne on kohentunut. Siellä eläimiä on alettu vähitellen arvostaa jo eri tavalla.

Rescue-toiminnalla on myös vastustajia. Ymmärrän pelon siitä, että Suomeen tuotaisiin sairaita tai aggressiivisia koiria. Se ei kuitenkaan olisi kenenkään etu, eikä mikään vastuullinen yhdistys toimikaan niin. Juuri yhdistysten kautta voidaan välttää ns. villi rescue-toiminta, se, että ihmiset tuovat yksityisesti koiria Suomeen tietämättä mitään eläimen terveydentilasta tai historiasta. Tautiriskin lisäksi silloin saatetaan tietämättä tukea pentutehtailua, jossa pentuja teetetään vain rahan takia välittämättä emon terveydestä tai hyvinvoinnista. Jos koiraa ei ole rokotettu maahantuontivaatimusten mukaisesti ja viranomaiset saavat sen selville, se joudutaan joko palauttamaan lähtömaahan tai lopettamaan.

Ulkomailta tuomisessa on riskinsä, mutta yhdistykset ovat olemassa juuri siksi, että ne minimoivat  riskit. Jokainen kauttamme Suomeen tuotu koira on tutkittu tarkkaan, se on terve ja rokotettu. Adoptio-ohjelmassamme tutustumme koiriin huolellisesti jo ennen kuin ne otetaan kotia etsivien joukkoon. On tärkeää tietää, kuinka ne suhtautuvat muihin eläimiin tai vaikkapa lapsiin. Tällä pyritään varmistamaan, että eläimet sopeutuisivat uuteen kotiinsa mahdollisimman hyvin.

Pääosin olemme saaneet kannustusta ja hyvää huomiota. Ihmiset ovat tulleet sanomaan, että on ihanaa, että joku jaksaa välittää myös ulkomaiden eläimistä. Samoja eläimiähän ne sielläkin ovat.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.