Päivitetty 26.09.2015

Romaniassa meneillään koirien joukkotappamiset


Romania 09/2013

Tiedote vapaa julkaistavaksi heti

6.9.2013

Suomalaisten yhdistysten kannanotto Romanian kulkukoiraongelmasta tehtyyn bisnekseen ja EU:n rooliin

Romanialle myönnetään jatkuvasti EU-varoja, joita voisi käyttää myös maan kulkukoiraongelman humaaniin ja kestävään ratkaisemiseen. Nyt Romania on aloittamassa ennennäkemättömän laajaa koirientappo-operaatiota. Presidentti Traian Basescu haluaa muuttaa nykyistä lakia, jotta kaikki kulkukoirat maassa voitasi tappaa mitä väkivaltaisimmilla tavoilla. Useilla kunnallisilla tarhoilla koirien tuhoaminen on viime päivinä jo aloitettu ja aivan tavalliset ihmiset kaduilla ovat mukana tappotalkoissa. Koirien tappaminen ei kuitenkaan ole kestävä saati eettinen tapa ratkaista ongelmaa. Päinvastoin tämä vain vahvistaa koirapopulaatioita, sillä koirat lisääntyvät ja syntyvät pennut selviytyvät entistä tehokkaammin, kun niitä välillä harvennetaan ja jäljelle jäävät koirat lisääntyvät nopeammin resurssien lisääntyessä. Ainoa pitkän aikavälin toimiva ratkaisu kulkukoiraongelmaan on syntyvyyden säännöstely sterilointiohjelmilla, mistä myös WHO on antanut suosituksen jo vuonna 1991.

Romanian presidentti Traian Basescu tai paikalliset virkamiehet eivät ole edes yrittäneet hoitaa ongelmaa järkevällä, kestävällä, saati humaanilla tavalla. Romaniassa on viimeisen 20 vuoden ajan säännöllisin väliajoin yritetty ratkaista kulkukoiraongelmaa koirien väkivaltaisilla joukkotuhoamisilla. Kulkukoirien arvioitu lukumäärä on kuitenkin pysynyt samana. Koiratilanteen parantamiseen tarkoitetut varat valuvat Romaniassa eri virkamiesten ja heidän liikekumppaniensa taskuihin, kun samaan aikaan sadattuhannet kaduilta pyydystetyt koirat kuolevat päivittäin nälkään, janoon ja sairauksiin kunnallisilla tarhoilla ympäri Romaniaa. Koiria lopetetaan öisin muun muassa hakkaamalle ne pesäpallomailoin kuoliaaksi, jotta uusille tulokkaille saadaan tilaa. Näin virkamiehet tekevät koirilla bisnestä Romaniassa.

Romanialle on korvamerkitty noin 40 miljardia euroa EU-tukia vuosille 2014−2020 (lähde: Ulkoasiainministeriö) ja sitä olisi syytä tarkastella kriittisesti, etteivät nekin mene rakennekehityksen sijaan korruption ruokkimiseen. Yhdistykset ovat myös huolissaan siitä, rahoittaako EU epäsuorasti Romaniassa tapahtuvaa kulkukoirien teurastusta, sillä korruptio on Romaniassa maan tapa ja koiratarhat ovat yksityisiä firmoja, joilla on vahvat kytkökset Romanian poliittiseen eliittiin.

Romaniassa koiriensuojelutyötä tekevät suomalaisyhdistykset vetoavat nyt EU:n puuttumiseen Romanian koiratilanteessa. Eurovaalien lähestyessä vetoamme, että kodittomat koirat on jatkossa huomiotava EU:n lainsäädännössä. Vaadimme myös läpinäkyvyyttä ja raportteja EU-varojen käyttämisestä Romaniassa. Lisäksi EU:n tulee laatia valvontajärjestelmä tukien seuraamiseksi ja asetettava tuntuvia sanktioita varojen väärinkäytöstä.

Yhdistykset järjestävät koirien joukkotappolakia vastustavan mielenosoituksen Helsingissä sunnuntaina 8.9.2013 klo 15-17 marssina reittiä Aleksanterinkatu-Mannerheimintie-Eduskuntatalo. Lähtö klo 15:30 Senaatintorilta.

Rescueyhdistys KULKURIT ry
Kodittomien koirien ystävät Ry
Pelastetaan Koirat Ry
Pro Animals Finland Ry

LIsätiedot ja haastattelupyynnöt:
Salla Honkapää, puheenjohtaja
Rescueyhdistys Kulkurit ry
salla.honkapää@kulkurit.fi
0442717781

 

Kuvia:
https://www.facebook.com/pages/Media-Bank-of-Romanian-stray-dog-abuse/160034624197722

Sirpa Pietikäisen kirjoitus:
http://www.sirpapietikainen.net/2013/09/3445/

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.