Päivitetty 31.12.2016

Siksi katukoira. Rescueyhdistys Kulkurit ry:n vastine


Ohessa Rescueyhdistys Kulkurit ry:n vastine Metro-lehdessä 15.11.2016 toimittaja Lämsän julkaisemaan kolumniin ”Siksi ei katukoiraa”.

 

Toimittaja Lämsä ruoti Metro-lehden kolumnissaan 15.11. syitä siihen, miksi katukoiran ottaminen ei ole hyvä ajatus, vaan koiran hankkiminen suomalaiselta kasvattajalta.

Yhtenä perusteluna käytettiin koiran pääkoppaa, sitä että mahdollisesti kadulla syntyneellä ja tarhalla eläneellä koiralla pääkopan suhteen tarvittaisiin erityisen kokenut omistaja ja että sosiaalistamiskauden puutokset aiheuttavat herkästi koirassa pelkotiloja ja sitä myöten vaikkapa puremista.

Se on mahdollista. Olen myös samaa mieltä siitä, että lemmikin hankkimiseen kannattaa suhtautua vakavasti. Toisaalta, käytösongelmien ja pelkojen on mahdollista myös ilmetä missä tahansa ja minkä tahansa koiran elinkaaren aikana tapahtuneen trauman tai väärinkohtelun seurauksena, tai joissain tapauksissa täysin ilman niitä.

Pitkän ja kattavan kokemukseni mukaan rescuekoirissa, kuten kasvattajalta lähtöisin olevissa rotukoirissa on suuria eroavaisuuksia luonteissa ja siinä, millaisia niistä on kasvanut elämänsä lähtökohdista huolimatta. Oleellisessa roolissa on koiran omistaja, kenen vastuulla on vaikuttaa koiran pääkoppaan niin, että sillä on hyvä olla, se on tasapainoinen ja onnellinen koira.
Kysymys kuuluukin, onko lemmikkiä syytä hankkia lainkaan, jos sen eteen ei ole valmis tekemään töitä? Sillä töitä vaatii jokainen koira, joskus kasvattajalta lähtöisin oleva rotukoira rescuekoiraa enemmän, joskus toisinpäin.

Toinen kolumnin perustelu olla ottamatta katukoiraa oli loisriskit ja erityisesti sydänmatotartunnan riski (dirolfilaria immitis). Tekstissä mainittiin myös tartuntavaara ihmisiin.
Olen ehdottoman samaa mieltä siitä, että sydänmato on vakavasti otettava sairaus ja siitä, että sen riski pitää tiedostaa. Sydänmadon mahdollisen leviämisen riskiä Suomessa vähentää erittäin pieneksi ilmasto (sydänmato vaatii infektiiviseksi kehittymisekseen tietyt minimilämpötilat jotka eivät Suomessa täyty) sekä mahdollisten teoreettisten väli-isäntien (hyttyslaji joka siirtää tartunnan eläimestä toiseen) vähyys.

Vastuullisessa rescue-tuonnissa pidetään tästä huolimatta kaikin mahdollisin keinoin huoli siitä että tartuntariskiä ei saada aikaan. Tämän vuoksi koirat testataan lähtömaassa sydänmadon varalta, mikäli tartunta löytyy hoidetaan se ensisijaisesti paikan päällä tai välittömästi Suomeen saavuttua. Hoidon ajan annettavalla mikrofilaria-lääkitykselläminimoidaan mahdollisten tartuntakykyisten toukkamuotojen esiintyminen verenkierrossa kunnes sydänmato on koirasta todettu häädetyksi).
Koska tuore tartunta voi antaa testissä ns virhenegatiivisen tuloksen (koiran tartunta ei näy testissä) tulee kaikki Suomeen riskialueilta saapuvat koirat uusintatestata 6-7 kk Suomeen tulosta tuloksen varmistamiseksi. Tänä aikana mahdollisen puhtaaksi testatun mutta tartuntaa kantavan koiran tartuttamisriski on vähäinen koska vaatii kuukausia ennen kuin tuore sydänmatotartuntta kehittyy infektiiviseksi. On ensiarvoisen tärkeää että tuonneissa noudatetaan näitä toimintamalleja, tämä ja Suomen Dirofilaria immitikselle epäedulliset olosuhteet minimoivat mahdollisuuden että tuotavat koirat aiheuttaisivat konkreettisen tartuntariskin.

Huomattavasti vastuullisen yhdistyksen kautta adoptoitua rescuekoiraa suurempi riski on Välimeren maissa matkustaminen ja satunnainen hyttysen pisto siellä, tai esimerkiksi salakuljetuksen tai pentutehtailun kautta Suomeen jatkuvasti saapuvat koirat.
Hyvää olisi myös aina näissä ”rescuekoirat tuovat tauteja”-keskusteluissa miettiä miten rotukoiran vierailu näyttelyissä ulkomailla on jollain tavalla turvallisempaa. Hyttynen kun ei katso pistääkö se koditonta katukoiraa vai näyttelyssä vierailevaa rotukoiraa.
Miksi vain rescuekoirat ovat tautiriskejä asenteellisissa kirjoituksissa ja teksteissä, joita olen lukenut vuosikymmenen aikana varmastikin useita kymmeniä?

Vastuullisessa rescuetoiminnassa koirat valitaan suomalaisten toimijoiden toimesta adoptio-ohjelmaan. Ei liene kenenkään etu, kaikista vähiten rescuetoimijoiden, ottaa ohjelmaan liian pelokkaita, liian epäsosiaalisia, liian traumatisoituneita koiria, joiden ei nähdä olevan lähtökohtaisesti soveltuvia suomalaisen kotikoiran elämään? Toiminta ei silloin palvelisi ketään.

Valitettavasti omassa kohdemaassamme Romaniassa edes kaikki yhteistyötarhoillamme olevat sosiaaliset, ihmisrakkaat, ystävälliset ja kiltit koirat eivät mahdu adoptio-ohjelmaan, sillä toinen toistaan kauniimpia ja kaikin tavoin potentiaalisimpia koiria on tarhoilla loputtomasti.

Samoin vastuullisessa rescuetoiminnassa adoptio-ohjelman kautta Suomeen tulevat koirat ovat laajemmin testattuja, rokotettuja ja ulko- ja sisäloishäädettyjä, kuin tuskin monikaan muu rajan ylittävä eläin. Sydämatopositiiviset koirat hoidetaan ammattitaitoisten eläinlääkärien toimesta kohdemaassa ja hoito tehostetaan vielä Suomessa puolen vuoden varmistavalla jatkohoidolla ja uudelleentestauksella. Asiaan voi perehtyä kattavasti ja helposti lisää esim osoitteessa www.kulkurit.fi. Kaikessa rescuetoiminnassa pääpainon tulisi olla sanalla vastuullinen. Erityisesti haluaisin kuuluttaa adoptiotoiminnasta kiinnostuneita kartoittamaan huolellisesti yhdistyksen jonka kautta adoptointia harkitsee ja välttämään yksityisten tuontien sudenkuopat.

Viimeisestä Lämsän lausekkeesta en voisi olla enempää samaa mieltä. Paikan päällä auttaminen on arvokasta ja sitä tekevät useat yhdistykset kohdemaissaan kestävän eläinsuojelutyön periaatteen mukaisesti.

Koiran hankkiminen rescuetoiminnan kautta on eettinen vaihtoehto lemmikin ottamiseen. Se ei muuta yksistään kohdemaan kodittomien koirien ongelmaa, mutta kodin saaneen koiran elämän se muuttaa lopullisesti.

Salla Honkapää
Toiminnanjohtaja
Rescueyhdistys Kulkurit ry

Vastineeseen on sydänmadon suhteen konsultoitu eläinlääkäri Tanja Hakkaraista.

Vastine on lähetetty Metroon 18.11.2016.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.