Romanian koiraongelman taustaa

Romanian kodittomien koirien ongelma on saanut alkunsa voimakkaasta kaupungistumisesta; kun ihmiset maaseudulta muuttivat kaupunkeihin, jättivät he taakseen maaseudulle tuhansia koiria. Nämä koirat lisääntyivät, ja ongelma kasvoi.

Kulkukoirapopulaatiota pidetään tänä päivänä yllä jatkuvasti päästämällä steriloimattomia koiria kaduille vapaasti, sekä jättämällä koiria ja kokonaisia pentueita kaduille, pelloille ja metsiin oman onnensa nojaan. Romaniassa koiran hylkääminen kadulle on täysin normaalia, ja se on tavallinen tapa päästä eroon esimerkiksi liian suureksi kasvaneesta pennusta tai liian vanhasta koirasta.

2-5 miljoonaa koditonta

Romaniassa elää tällä hetkellä arvioilta noin 2-5 miljoonaa koditonta koiraa, ja uusia koiria syntyy ja hylätään kaduille jatkuvasti.

Maan poliittinen johto sekä paikalliset viranomaiset ovat vuosikymmenten ajan yrittäneet ratkaista ongelmaa epäeettisiä, todellisuudessa tehottomia tapoja käyttäen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Erilaiset brutaalit massahävitysoperaatiot ovat jatkuneet vuosia aina säännöllisesti uusiutuen.

Massatappaminen ei auta

Koirien massatappamisten lopputulos on aina sama: kulkukoirakanta vahvistuu entisestään.

Kun osa koirista hävitetään jää saman alueen resursseista kilpailemaan vähemmän koiria. Tällöin jäljelle jäävät koirat saavat enemmän esimerkiksi ruokaa ja pystyvät lisääntymään huomattavasti tehokkaammin ja pitämään laumat elinvoimaisina.

Lisäksi useimmiten massahävitysten kohteeksi joutuvat koirat ovat laumojen heikoimpia ja sosiaalisimpia yksilöitä, sillä ne ovat helpoiten kiinniotettavissa. Tällöin jäljelle jääneet yksilöt ovat usein epäsosiaalisempia ja villimpiä kuin kiinniotetut lajitoverinsa. Näiden koirien ja niiden jälkeläisten kiinniottaminen esimerkiksi sterilointeja varten on huomattavasti vaikeampaa kuin sosiaalisten yksilöiden.

Steriloinnit ainoa ratkaisu

Maailman terveysjärjestö WHO sekä useat kansainväliset eläinsuojelujärjestöt ovat julkisesti kampanjoineet ja tiedottaneet sterilointien tärkeydestä kulkukoirapopulaatioiden hallinnassa; Steriloinnit ovat ainoa tehokas ja eettinen keino vähentää ja hiljalleen hävittää kulkukoirapopulaatiot.

WHO:n suositus koskien kodittomien eläinten kannanhallintaa löytyy täältä.

 

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa