Romanian kodittomien koirien ongelma on saanut alkunsa voimakkaasta kaupungistumisesta; kun ihmiset maaseudulta muuttivat kaupunkeihin, jättivät he taakseen maaseudulle tuhansia koiria. Nämä koirat lisääntyivät, ja ongelma kasvoi.
Kulkukoirapopulaatiota pidetään tänä päivänä yllä jatkuvasti päästämällä steriloimattomia koiria kaduille vapaasti, sekä jättämällä koiria ja kokonaisia pentueita kaduille, pelloille ja metsiin oman onnensa nojaan. Romaniassa koiran hylkääminen kadulle on täysin normaalia, ja se on tavallinen tapa päästä eroon esimerkiksi liian suureksi kasvaneesta pennusta tai liian vanhasta koirasta.
2-5 miljoonaa koditonta
Romaniassa elää tällä hetkellä arvioilta noin 2-5 miljoonaa koditonta koiraa, ja uusia koiria syntyy ja hylätään kaduille jatkuvasti.
Maan poliittinen johto sekä paikalliset viranomaiset ovat vuosikymmenten ajan yrittäneet ratkaista ongelmaa epäeettisiä, todellisuudessa tehottomia tapoja käyttäen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Erilaiset brutaalit massahävitysoperaatiot ovat jatkuneet vuosia aina säännöllisesti uusiutuen.
Massatappaminen ei auta
Koirien massatappamisten lopputulos on aina sama: kulkukoirakanta vahvistuu entisestään.
Kun osa koirista hävitetään jää saman alueen resursseista kilpailemaan vähemmän koiria. Tällöin jäljelle jäävät koirat saavat enemmän esimerkiksi ruokaa ja pystyvät lisääntymään huomattavasti tehokkaammin ja pitämään laumat elinvoimaisina.
Lisäksi useimmiten massahävitysten kohteeksi joutuvat koirat ovat laumojen heikoimpia ja sosiaalisimpia yksilöitä, sillä ne ovat helpoiten kiinniotettavissa. Tällöin jäljelle jääneet yksilöt ovat usein epäsosiaalisempia ja villimpiä kuin kiinniotetut lajitoverinsa. Näiden koirien ja niiden jälkeläisten kiinniottaminen esimerkiksi sterilointeja varten on huomattavasti vaikeampaa kuin sosiaalisten yksilöiden.
Steriloinnit ainoa ratkaisu
Maailman terveysjärjestö WHO sekä useat kansainväliset eläinsuojelujärjestöt ovat julkisesti kampanjoineet ja tiedottaneet sterilointien tärkeydestä kulkukoirapopulaatioiden hallinnassa; Steriloinnit ovat ainoa tehokas ja eettinen keino vähentää ja hiljalleen hävittää kulkukoirapopulaatiot.
WHO:n suositus koskien kodittomien eläinten kannanhallintaa löytyy täältä.
Pentujen hylkääminen koiratarhoille osana ongelmaa
Kaduille, pelloille sekä metsiin oman onnensa nojaan jätettyjen koirien lisäksi Romaniassa toimiville koiratarhoille hylätään todella paljon ei-toivottuja pentuja – niitä, joiden syntymisen olisi voinut ehkäistä sterilointitoiminnan avulla. Pentuja hylätään ilman emoa. Toisinaan emokin saa lähtöpassit kodistaan yhdessä pentujensa kanssa.
Etenkin ilman emoa, pentujen selviäminen hengissä on hyvin epävarmaa – myös hyvin huolehtivissa ja osaavissa ihmiskäsissä. Pennuista huolehtiminen kuormittaa jo valmiiksi täynnä olevia tarhoja, niin ajallisesti kuin taloudellisestikin. Tästä huolimatta näiden pentujen eteen yritetään kaikki voitava. Yhdenkään eläimen ei kuitenkaan tulisi syntyä taistelemaan hengissä pysymisestä elämänsä ensimmäisten metrien aikana, eikä näiden eläinten tulisi myöskään syntyä vain kuolemaan. Ainoastaan sterilointitoiminnalla voimme välttää nämä surulliset kohtalot, jotka ovat liian yleisiä ja arkipäiväisiä Romaniassa.
Alla olevissa videoissa nähdään yksi tällainen tyypillinen tilanne pentujen hylkäämisestä. Tarhoille hylätään myös aikuisia koiria. Katukoirien pelastamisen lisäksi koiratarhat joutuvat siis huolehtimaan myös niistä eläimistä, joita ei enää syystä tai toisesta haluta pitää lemmikkinä.
Pentujen hylkäys Cosoban tarhalle
Pentujen hylkäys Cosoban tarhalle, osa 2