Sterilointien UKK

Miksi koiria steriloidaan?

Maailman terveysjärjestö WHO sekä useat kansainväliset eläinsuojelujärjestöt ovat julkisesti kampanjoineet ja tiedottaneet sterilointien tärkeydestä. Steriloinnit ovat ainoa tehokas, kestävän kehityksen mukainen ja eettinen keino hallita hallita Romaniassa kodittomiksi jäävien ja syntyvien koirien määrää. Kulkukoirat lisääntyvät tehokkaasti, ja sterilointien avulla voidaan eettisesti ja tehokkaasti harventaa kulkukoirakantoja. Sterilointien avulla voidaan myös parantaa koirien elämänlaatua.

WHO:n suositus koskien kodittomien eläinten kannanhallintaa löytyy täältä.

Teemme yhteistyöta useiden paikallisten toimijoiden kanssa. Tässä sterilointiyhteistyökumppanimme, Sache Vetin Laura Fincu.

Mitä yhden koiran sterilointi maksaa?

Yhden koiran sterilointi Romaniassa maksaa keskimäärin noin 35 euroa. Tällä summalla katetaan koko operaatio jälkihoitoineen ja lääkityksineen.

Kuka steriloinnit suorittaa?

Kulkurien sterilointiprojekteissa steriloinnit tehdään aina luotettujen yhteistyötahojemme toimesta, ja steriloinnit suorittaa aina ammattitaitoinen eläinlääkärin ja hoitajien tiimi. 

Yhteistyötahomme käyttävät steriloinneissa tekniikkaa jossa vatsaan tehtävä haava on vain noin 2-3 cm pituinen viilto. Koirien toipumista leikkauksesta valvotaan ja steriloinnista toipumisaika on tällä tekniikalla noin 1-2 vuorokautta leikkauksesta. Koiran liikuttamista ei tarvitse juurikaan rajoittaa, ja se on toimintakykyinen hyvin nopeasti leikkauksen jälkeen. Lisää sterilointimenetelmistä voi lukea täältä.

Mitä operaatioon kuuluu ja mistä koirat tulevat?

Operaatioon kuuluu esivalmistelut, lääkitys operaation aikana ja sen jälkeen, itse operaatio, koiran heräämisen valvonta klinikalla ja klinikkamaksut. 

Suuri osa kustantamistamme steriloinneista suoritetaan vähävaraisten henkilöiden omistuksessa oleville koirilla ja kissoille, tarvittaessa operaatioon kuuluu myös eläimen kuljetus klinikalle mikäli omistaja on estynyt tuomaan eläimen itse.

Catch-spay-release kampanjoissa koiran sterilointiin kuuluu lisäksi koiran kiinniottaminen esimerkiksi kaduilta, kylistä ja tehdasalueilta, jotta sterilointi saadaan suoritettua. Joissakin tapauksissa, kuten arkojen koirien kohdalla, kiinniottaminen tapahtuu nukutusnuolten avulla. Yhteistyötahosta ja alueesta riippuen vapaaksi palautettavat koirat saavat vatsaansa tatuoinnin tai ne korvamerkitään steriloinnin merkiksi operaation jälkeen.

Kulkureiden adoptio-ohjelmassa olevien koirien steriloinnit eivät kuulu lahjoitusvaroin tehtäviin sterilointeihin vaan tämä nämä kulut kuuluvat koiran adoption kulukorvaukseen.

 

Nukutusnuolilla tainutettuja koiria, menossa sterilointiin.

Mitä koiralle tapahtuu steriloinnin jälkeen?

Omistetut koirat palautuvat omistajansa huostaan. Joskus käy kuitenkin niin, ettei omistaja palaakaan noutamaan koiraansa jolloin se voidaan mahdollisuuksien mukaan yrittää ottaa yksityisten eläinsuojelijoiden huostaan etsimään kotia. Eläinsuojelijoiden huostaan ottamat eläimet päätyvät useimmiten erilaisiin adoptio-ohjelmiin ja niille aletaan etsimään koteja.

Catch-spay-release kampanjoissa koira voidaan operaation jälkeen palauttaa aiempaan elinympäristöönsä. Jos koira palautetaan aiempaan elinympäristöönsä tarkoittaa tämä käytännössä kadulle palauttamista. Kadulle palautetut koirat jatkavat elämäänsä tutussa laumassa. 

Steriloinnin jälkeen koiran vatsaan on tehty vihreä tatuointi.

Merkitäänkö koira jotenkin steriloinnin jälkeen?

Kaikille koirille jolta löytyy mikrosiru merkitään tieto steriloinnista eläinlääkäreiden ja viranomaisten käyttämään Registry for Evidence of Owned Dogs (RECS) järjestelmään. Koiran mikrosirutus on Romaniassa pakollista omistetuille koirille, olivat ne sitten ostettu, saatu ilmaiseksi tai pelastettu kadulta.

Projekteissamme steriloidut ei omistetut nartut saavat vatsaansa tatuoinnin ennen elinympäristöönsä palauttamista, myös osa omistetuista koirista tatuoidaan omistajien pyyynnöstä. Korvamerkkiä käytetään myös, mutta niiden käyttöä on alettu vähentää sillä ne saattavat aiheuttaa tulehdusriskin ja repeämisen vaaran eläimen korvaan. Yhteistyötahoittain on menettelyissä hieman eroavaisuuksia, on yleistä että uroksille ei tehdä tatuointeja eikä laiteta korvamerkkejä sillä uroksista näkee ulkoisesti onko kastrointi suoritettu.

Eivätkö steriloidutkin koirat ole vaarassa joutua rankkureiden käsiin?

Ne koirista, jotka palautetaan omaan elinympäristöönsä kadulle operaation jälkeen, ovat valitettavasti vaarassa joutua myös rankkureiden käsiin. Rankkurit voivat kuitenkin erottaa steriloidut yksilöt steriloimattomista vatsa tatuoinnin, korvamerkinnän tai mikrosirun lukemisen & RECS järjestelmän avulla.

Miksi sterilointia tulisi tukea koirien lopettamisen sijasta?

Romaniassa on pitkä historia koirien lopettamisesta kulkukoirapopulaatioiden hallinnan keinona. Valitettavasti tämä tapa on kuitenkin sekä tehoton että epäeettinen. Koiria lopettamalla tehdään tilaa uusille koirille, sillä kun laumat pienenevät, saavat jäljelle jäävät yksilöt enemmän resursseja käyttöönsä ja lisääntyvät tehokkaammin. Tämän vuoksi yksikään monista Romanian hallituksen ja paikallishallinnon järjestämistä ”tappokampanjoista” ei ole tuottanut tulosta, vaan päinvastoin pahentanut ongelmaa. Lisäksi koirien lopettamista Romaniassa ei tehdä kivuttomasti eikä siihen yleensä haluta käyttää rahallisia varoja, tavaksi voi valikoitua halvin ja koiria tapetaan mitä hirveimmillä tavoilla. Eläinlääkärin suorittama eutanasia on äärimmäisen kaukana näistä tavoista, eutanasian käyttö ei yleensä kuulu kustannussyistä näihin “tappokampanjoihin”.

Miten voin auttaa?

Yksi sterilointi Romaniassa maksaa noin 35 euroa. Jokaisella sterilointikassaamme lahjoitetulla eurolla on suuri merkitys Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisussa. Tue sterilointiprojektejamme Romaniassa helposti lahjoittamalla tilille FI73 1029 3000 3566 41 sterilointiprojektien viitteellä 2299. Voit myös nyt tehdä lahjoituksen helposti MobilePay-älypuhelinsovelluksen kautta lähettämällä lahjoittamasi summan Kulkurien lyhytnumeroon 23855 ja kirjoittamalla viestikenttään steriloinnit.

Kiitos tuestasi!

 

Koiria heräilemässä steriloinnin jälkeen sterilointipäivässä.


Poliisihallitus on myöntänyt rahankeräysluvan Rescueyhdistys Kulkurit ry:lle 17.11.2022. Toimeenpanoaika on toistaiseksi voimassaoleva alkaen 01.01.2023 ja lupa kattaa koko Suomen Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Päätöksen numero on RA/2022/1617.

Share
Share



 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.