Sterilointimenetelmät

Miten eläin päätyy steriloitavaksi?

Kulkurien avustamissa projekteissa ja kampanjoissa steriloidaan sekä kaduilla eläviä kodittomia eläimiä että vähävaraisten paikallisten omistamia eläimiä.

Omistetut koirat sterilointipäivissä

Vähävaraiset ihmiset voivat tuoda eläimensä ilmaiseksi sterilointipäiviin tai ne voidaan myös hakea ja viedä takaisin, mikäli sterilointipäivän aikana on käytössä siihen käyttöön soveltuva auto. Tämä on erittäin tärkeä lisäapu heille, jotka eivät pysty eläimiään tuomaan paikan päälle sekä kannustaa myös niitä ihmisiä, jotka eivät jaksaisi nähdä vaivaa asian eteen. Tavoite kuitenkin on saada mahdollisimman moni eläin steriloitua.

Catch-spay-release

Catch-spay-release -metodilla koirat otetaan kiinni kadulta, steriloidaan, ja palautetaan omalle elinalueelleen, oman laumansa pariin. Jokainen yksilö pitää oman paikkansa laumassa, mutta koska lauman kaikki eläimet ovat steriloituja, eivät ne enää lisäänny. Sterilointien ansioista koirat myös elävät terveempinä ja laumat rauhallisempina. Kulkureilla on muutamia valikoituja klinikoita, joihin eläinsuojelijat voivat sitä mukaa viedä eläimiä steriloitavaksi kun niitä saavat kiinni ja Kulkurit maksavat steriloinnista aiheutuvat kulut.

Miten eläin steriloidaan?

Sterilointeja tehdään muutamalla eri menetelmällä, perinteisellä ja ns. uudemmalla menetelmällä. Suomessa on ollut enimmäkseen käytössä perinteinen menetelmä, eikä uudella menetelmällä tehdä sterilointeja juurikaan. Suomessa sen sijaan nopea ja vaivaton tähystysleikkaus on saamassa tilaa sterilointien saralla.

Perinteinen metodi

Perinteisessä steriloinnissa koiran vatsaan tehdään noin 10 cm pitkä viilto. Koiralta poistetaan leikkauksessa munasarjat ja useimmiten myös kohtu. Vatsan eri kerrokset suljetaan sulavilla ompeleilla, ja lopuksi iho suljetaan tikeillä. Toipumisaika on noin 1-2- viikkoa leikkauksesta, jonka jälkeen tikit poistetaan. Haava on tällöin umpeutunut kokonaan. Toipumisaikana on hyvin tärkeää, ettei koira pääse nuolemaan haavaa tai repimään tikkejä, ja useilla koirilla tuleekin käyttää kauluria tai suojapukua. Myös liikunnan tulee olla rajoitettua tänä aikana. Toipumisaikana koiralle annetaan antibiootit ja kipulääkitystä.

Uusi tekniikka

Uudemmalla tekniikalla tehdyssä steriloinnissa vatsaan tehtävä haava on yli puolet pienempi, vain noin 2-3 cm pituinen viilto. Tällä toteutustavalla tehdyssä steriloinnissa poistetaan myös kohtu ja munasarjat. Uusi tekniikka vaatii hieman enemmän tarkkuutta, mutta toipumisaika on huomattavasti lyhyempi, vain noin 1-2 vuorokautta leikkauksesta. Lisäksi leikkauksen yhteydessä annetaan usein pitkävaikutteinen antibiootti sekä kipulääke. Haava suljetaan itsestään sulavilla tikeillä kahdessa kerroksessa, jolloin haavan avautumismahdollisuus on hyvin pieni. Tulehdusriski on myös huomattavasti pienempi, leikkaushaavan koosta johtuen. Koiran liikuttamista ei tarvitse juurikaan rajoittaa, ja se on toimintakykyinen hyvin nopeasti leikkauksen jälkeen.

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n sterilointiprojekteissa käytetään pääosin uudempaa tekniikkaa, ja koirien toipumista valvotaan leikkausten jälkeen. Koirat palautetaan omalle alueelleen tai tarhalle vasta, kun ollaan varmistuttu koiran voivan hyvin.

Suomi vs. Romania

Molemmilla tavoilla Romaniassa tehdyissä steriloinneissa koirat rauhoitetaan koko operaation ajaksi, ja niiden vointia tarkkaillaan jatkuvasti. Lisäksi leikkausalueelta ajetaan karvat, leikkausalue ja välineet desinfioidaan.

Uudella tekniikalla tehty leikkaus on yleisesti ottaen Suomessa huomattavasti kalliimpi kuin perinteisellä tavalla tehty sterilointi. Tämä johtuu siitä, ettei Suomessa ole toistaiseksi kovin montaa tähän tekniikkaan koulutettua eläinlääkäriä.

Romaniassa puolestaan uudemmalla tekniikalla tehdyt leikkaukset ovat huomattavasti yleisempiä. Tämä on erityisen hyödyllinen kulkukoirien steriloinnissa, sillä koirat voidaan vapauttaa takaisin omalle alueelleen pian leikkauksen jälkeen. Näin on käytännössä toimittava myös siksi, että Romaniassa on harvoin mahdollisuutta pitää koiria klinikoilla pitkiä aikoja leikkausten jälkeen.

Sterilointien tärkeyttä Romaniassa ei voida tarpeeksi painottaa. Se on ainut eettinen, kestävän kehityksen mukainen ja ennen kaikkea toimiva tapa hallita kulkukoirakantoja. Lisäksi sterilointien avulla helpotetaan koirien jokapäiväistä elämää, sekä niistä huolehtien eläinsuojelijoiden elämää.

Jäikö jokin askarruttamaan mieltä? Löydät sterilointien usein kysytyt kysymykset täältä.

Share



 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.