Päivitetty 13.01.2014

MEP Pietikäinen sekä kansanedustajia vaatimassa inhimillistä kohtelua kulkukoirille


Europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin eläinten suojelua ja hyvinvointia koskevan yhteisön varapuheenjohtaja Sirpa Pietikäinen paheksuu 6.9.2013 julkaistussa kotisivu-kirjoituksessaan “Romanian kulkukoiratilanne puhuttaa”, romanialaisiin kulkukoiriin kohdistuvaa väkivaltaa. Pietikäinen on lähettänyt Romanian presidentti Traian Basesculle kirjeen, jossa hän muistuttaa koirapopulaatioiden hallinnan keinoista sekä toivoo välitöntä loppua toiminnalle.

Romaniassa valitettavasti hyväksyttiin “eutanasia”-laki 25.9.2013. Eteläpohjalaisen Ilkka-lehden verkkojulkaisun mukaan Pietikäinen on nyt mukana valmistelemassa uutta lemmikkieläimiä koskevaa lakia. Laissa painotetaan, että lemmikkieläimiä on kohdeltava inhimillisesti. Lain valmistuttua, mahdollisesti ensi vuoden alussa, Romanian joukkotappamisiin voidaan EU-tasolla puuttua paremmin.

Myös kansanedustajien keskuudessa Romanian kulkukoirien tilanne on herättänyt huolestuneisuutta. Kansanedustaja Jaana Pelkonen osallistui 8.9.2013 Rescueyhdistys Kulkurit ry:n järjestämään mielenosoitukseen Helsingissä. Pelkonen vastaanotti eduskuntatalolla adressin, jossa vaadittiin julmien tappojen loppuvan. Lisäksi kansanedustaja Pelkonen piti tapahtuman loppupuheen:

” […] Romanian kulkukoiraongelma on vakava asia, ja siihen täytyy puuttua, mutta tällaisilla suunnittelun kaltaisilla järjettömillä joukkolahtaamiseen tähtäävillä lyhytnäköisillä lakialoitteilla ei tätä ongelmaa missään nimessä ratkaista. Ainoa järkevä ratkaisu on muun muassa Maailman Terveysjärjestö WHO:n jo vuosia Romanialle suosittelema koirien sterilointi sekä tottakai ihmisten valistus. […] Romania on EU-maa – joka vuosi saa EU:lta tukea – tätä tukea on syytä selvittää, mihin sitä oikeesti käytetään.” 

Pelkonen lisäksi jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten Suomi EU:n jäsenmaana aikoo puuttua romanialaisten kulkukoirien julmaan kohteluun tai miten huolehditaan siitä, että Romania noudattaisi WHO:n suosituksia.

Iltalehden verkkojulkaisun “Kansanedustajat Romanian kulkukoirien asialla: EU:n tulee puuttua kulkukoirien teurastukseen” mukaan myös perussuomalaisen puolueen Ritva Elomaa ja Olli Immonen puoltavat näkemystä kulkukoirien inhimillisestä kohtelusta. Vihreiden Satu Haapanen vaatii blogissaan “Kulkoirien teurastusaikeet Romaniassa on pysäytettävä” EU:lta toimia, jotta kulkukoirien teurastukset vihdoin loppuisivat Romaniassa. Haapasen mukaan EU-tasolla  on esiinnyttävä painostusta, jotta Romanian hallitus tottelisi Euroopan parlamentin säädöksiä eläinten hyvinvoinnista.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.