Päivitetty 28.06.2014

Viron yhteistyön päättyminen


Visiomme on maailma, jossa eläinsuojeluyhdistyksiä ei tarvita, jossa jokaisella lemmikkieläimellä on oma koti ja jokaisen eläimen kokonaisvaltainen hyvinvointi osataan ottaa huomioon.”

Videokuvaa Rakveresta 24.6.2014
Viimeisimmät kuulumiset Rakveresta

Jokainen eläinsuojelija tekee raskasta työtään usein vapaahtoisesti, palkatta. Usein kysytään ”miksi?”. Siksi, että vielä joskus tämä työ kantaa hedelmää, siksi että joskus vielä eläimiä kohdellaan niin kuin niitä kuuluu kohdella, siksi että kokee tämän asian itselleen tärkeäksi ja sen eteen haluaa taistella. Vapaahtoinen eläinsuojelutyö Suomesta käsin yltää näinä päivinä pitkälle Eurooppaan ja jopa ulkopuolelle. Alkujaan vuosikymmen sitten, kun oltiin vielä lapsen kengissä, oli helppoa siirtyä rajan yli naapuriin tai lahden yli toiseen. Viro oli yksi eläinsuojelutyön kohteista, sillä kulkukoirat ja hylätyt lemmikit olivat arkipäivää niin Tallinnan kaduilla kuin maaseudullakin.

Kulkukoiralla tässä tekstissä tarkoitetaan kaduille syntyneitä, kaduilla eläviä ja sinne kuolevia yksilöitä, jotka ovat lähes villiintyneitä. Niitä, jotka koko elämänsä joutuivat taistelemaan ruoasta, reviiristä ja omasta asemastaan tuossa karussa maailmassa. Yhtä lailla kaduilla eli myös kodista hylättyjä koiria, entisiä lemmikkejä. Koiratarhat natisivat liitoksistaan ja koiria oli joka päivä aivan liikaa joka paikassa. Tarhojen olot olivat resurssipulan vuoksi alkeellisia, usein oli vain koppi ja ketju. Siinä monen koiran koko elämä. Ainakin oli jonkinlainen turva, ruokaa kerran päivässä, joskus silloin tällöin hetken kosketus ja kauniita sanoja.

Tilanteeseen haluttiin puuttua Suomestakin käsin. Moni suomalainen eläinsuojelu-yhdistys auttoi, tuki ja neuvoi Viron löytöeläintarhoja. Autettiin niin eläinlääkärilaskuissa, vietiin ruokaa, pantoja, tarvikkeita. Kaikkea mahdollista, jotta koirien elämä olisi edes hieman parempaa. Adoptoitiin koiria Suomeen, tuettiin valistustoiminnan aloittaimsta, haluttiin panostaa asenteiden muutoksiin. Steriloitiin, rokotettiin ja estettiin näin lisääntyminen ja tarttuvia tauteja jylläämästä samoissa määrin kuin aiemmin. Työ vaikutti loputtomalta, välillä lohduttomalta, eikä osattu edes uneksia, että joskus tämäkin on muisto vain.

Tämän päivän Virossa ei ole kulkukoiria. Yhteistyötarhallamme Rakveressa jokavuotisen penturumban ”aiheuttavat” enää vain 1-3 pentuetta keväisin, niistä suurin osa adoptoidaan virolaisiin koteihin. Kaikki tarhalle päätyvät koirat ovat kodista hylättyjä, suhteellisen hyväkuntoisia, mutta pääosin vanhoja tai luonteeltaan adoptioon sopimattomia. Pienet sekä rotukoirat saavat koteja Virosta hyvää tahtia, ainoastaan vanhat, sairaat, aggressiiviset tai todella arat koirat jäävät tarhalle tänä päivänä, ja niitäkin adoptoidaan jo harvakseltaan. Eutanasia ei ole enää kirosana, vaan käsite humaanista elämän päättymisestä silloin, kun se on koiralle paras vaihtoehto.

Rakveren kissatilanne on hyvin lähellä suomalaisia löytöeläinkoteja. Kissoja on noin 20-40 välillä, mukaan laskien alle luovutusikäiset pennut. Myös kotihoitotoiminta on rantautunut Rakvereenkin.

Rakveren tarha on kasvanut omavaraiseksi, itsenäiseksi ja omilla jaloillaan seisovaksi tahoksi, joka kerää itsenäisesti varoja sterilointeihin, adoptoivat vastuullisesti koiria koteihin ja saavat jopa kotimaisilta yrityksiltä ruokalahjoituksia. Rakveren tarha on osoittanut todellista sitoutumista, halua kehittyä ja muuttaa asenteitaan tähän maailman aikaan sopivaksi. Olemme enemmän kuin onnellisia, iloisia ja kertakaikkiaan ylpeitä näistä ihmisistä, heidän saavutuksistaan ja asenteidensa kehityksestä. He haluavat ja ennen kaikkea pystyvät seisomaan omilla jaloillaan, jolloin meitä ei enää tarvita.

Tästä syystä olemme päätyneet siirtymäajan jälkeen antaa heidän nousta omille siivilleen ja päättää yhteistyömme Rakveren tarhan ja muun Viron toiminnan suhteen. Siirtymäaika on elokuun 2014 loppuun asti.

Lisätietoja halutessaan voi olla yhteydessä nea@kulkurit.fi.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.