Päivitetty 19.01.2014

What’s Up Kulkurit? – Tilanne huhtikuussa 2013


Viro, Rakveren löytöeläintarha

Yhteistyömme Rakveren tarhan kanssa sujuu hyvin. Koiria ei adoptoida Suomeen paljon, koska suurin osa tarhalla olevista on isoja koiria. Isot koirat eivät vain ole niin suosiossa kuin pienet, vaikka luonne olisi kuinka kiva. Sterilointiprojektimme tuloksena kaikki tarhalla olevat nartut on saatu steriloiduiksi. Projekti jatkuu edelleen niin, että kaikki tulevatkin nartut tullaan jatkossa steriloimaan, jos varamme sen sallivat. Tarhalla on jatkuvasti noin 30 koiraa. Lopetusten suhteen tilanne on myös hyvä. Sairaat koirat lopetetaan ja pyynnöstämme myös sellaisia lopetetaan, jotka stressaavat tarhaolosuhteista liikaa, ovat liian arvaamattomia adoptoitaviksi tai sellaiset vanhat koirat, joita ei kannata laittaa adoptioon.

Kissapuolella toiminta sujuu myös hyvin ja kissamäärä tarhalla onkin syksystä toiminnan lähtiessä käyntiin lähes puolittunut reiluun kahteenkymmeneen. Sterilointien ansiosta kissat ovat saaneet koteja myös Virosta. Kissojen kohdalla pyrimme myös jatkamaan sterilointeja rahavarojen puitteissa.

Romania, Asociatia A Doua Sansa, Glinan tarha

Asociatia A Doua Sansalla on suunnitelmia oman maa-alueen hankkimiseksi. Nykyisellä tarhalla ei kannata tehdä mitään parannuksia, koska kaikki mikä on vähänkin rahan arvoista, varastetaan. He joutuvat mm. tuomaan joka päivä yhden päivän ruoat n. 150 koiralle. Myös vesi on tuotava, koska tällä hetkellä heillä ei ole käytössään kaivoa. Doua Sansa on saanut säästettyä rahaa uutta maa-aluetta varten. Sopivia kohteita on löytynyt, mutta esteenä tähän asti on ollut byrokratia. Tarhalla ei 16.3.2013 ollut kuin yksi huonokuntoinen koira, joka on tarhan vanhin. Doua Sansalla on riittävästi resursseja koirien hoitoon ja olemme tyytyväisiä heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan. Doua Sansa on aloittanut myös valistustyön eläinten hyvästä kohtelusta; Carmen kävi bukarestilaisessa päiväkodissa kertomassa lapsille koirista ja niiden kohtelusta, ja myös muualle vastaavanlaisia käyntejä on suunnitteilla.

Romania, Anda Murgu

Anda Murgu on omistanut elämänsä koirille. Hän ei pääse kodistaan kuin muutaman kerran vuodessa muualle. Andan elämä ja elinolosuhteet ovat sellaisia, että niitä hyvin harva kestäisi edes yhtä viikkoa. Hän asuu alueella, jossa väkivalta, pahansuopuus eläimiä kohtaan ja köyhyys ovat jokapäiväistä arkea. Ymmärtääkseen kaiken tämän, vierailut Andan luona ovat välttämättömiä. Olemme huolissamme Andan tilanteesta. Hän on ainoa yhteistyötahomme, jonka luona ei ole tapahtunut edistystä. Andan kanssa ollemme olleet tekemisissä aktiivisesti kolmen vuoden ajan. Hänen kanssaan on helppo toimia adoptiokelpoisten koirien kanssa ja tiedot koirista ovat aina pitäneet paikkansa. Kääntöpuolena Andan kanssa on käyty kiivaita keskusteluja liittyen halvaantuneiden, huonokuntoisten vanhusten ja pahasti loukkaantuneiden eläinten eutanasiaan, liialliseen koiramäärään ym. mikä kaikki liittyy koiran niin fyysiseen kuin henkiseenkin hyvinvointiin.

Romania on täynnä satojatuhansia koiria, jotka elävät kuolemaansa saakka kurjuudessa tai kidutetaan kuoliaaksi. Siinä mielessä Andan koirilla on hyvät oltavat, mutta tarkoituksemme yhdistyksenä on saada yhteistyötahomme ymmärtämään ja sen kautta kehittymään eläinsuojelullisissa asioissa. Tarkoituksemme ei ole ylläpitää suomalaisesta näkökulmasta katsottuna kehittymättömiä huonoja oloja. Olemmekin parhaillaan pohtimassa vuosikokouksen jälkeen pidettävää hallituksen kokousta varten, miten aiomme jatkossa saada muutettua Andan ajattelutapaa ja saada konkreettisia tuloksia aikaan ennalta sovittujen aikataulujen puitteissa.

Romania, sterilointiprojektit

Olemme avanneet tilin Ortovet -eläinlääkäriasemalle, jonne yhteistyötahomme Anda Murgu  voi viedä koiria ja kissoja steriloitaviksi rajattomasti. Tähän mennessä Ortovetissä on steriloitu 17 koiraa ja 2 kissaa ja määrä lisääntyy kuukausittain.

Vastaava sterilointitili avataan toiselle Romanian yhteistyötahollemme Asociatia A Doua Sansalle Praxis klinikalle piakkoin.

Molemmilla klinikoilla on myös mahdollisuus pitää steriloitua koiraa toipumassa tarvittavan ajan mikäli se on tarkoitus palauttaa asuinreviirilleen kadulle steriloinnin jälkeen.

Projekti Almavet-eläinlääkäriaseman kanssa on loppusuoralla eli ennakkoon maksamamme 60 koiraa on steriloitu. Projektia on viivästyttänyt aikataulujen sovittaminen. Jatkamme sterilointien tukemista tämänkin projektin loputtua joidenkin siinä mukana olevien tahojen kanssa. Varsinkin yhdistys nimeltään Red Panda Romania on ollut hyvin aktiivinen ja heille on luvattu lisää jatkoa steriloinneille. Red Pandan toiminta on muista poikkeavaa. Heidän pienellä tarhallaan on hyvät olosuhteet ja koiria sinne otetaan n. 10 kerrallaan, joiden adoptiokelpoisiksi kuntouttamiseen panostetaan. Red Panda onkin ilmoittanut, että heillä on yli 20 koiraa jonossa steriloitaviksi ja yhteydenottoja tulee jatkuvasti lisää, koska kantavia ja juoksuisia narttuja on eniten kevään saapuessa. Nämä koirat ovat köyhien ihmisten koiria irti pitämiä sekä kadulla eläviä koiria. Todettakoon tähän samaan vielä, että Romaniakin on maa, jossa suurin osa koiratarhoista on sellaisia, että elämä kadulla ei ole sen kurjempaa kuin tarhoillakaan.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa