Rosiorin kunnallinen tarha

_MG_1041-2

Cornelia Stan tekee paljon työtä Rosiorin koirien hyväksi.

Rosiorin kunnallinen koiratarha sijaitsee 120 km pääkaupungista Bukarestista lounaaseen Rosiori de Veden kaupungissa. Tarhalla on jatkuvasti yli 300 koiraa. Rosiorin koiratarha ei sinänsä poikkea muista Romanian kunnallisista löytöeläintarhoista: kunnan palkkaamat työntekijät eivät välitä koirista ja rahat, jotka ovat osoitettu koirien ruokintaan ja lääkintään menevät työntekijöiden taskuihin.

Eron eläinsuojelijoiden pitämiin tarhoihin huomaa myös koirien käyttäytymisessä. Koirat eivät ole tottuneet siihen, että ihmiset olisivat mukavia. Koirat eivät aina tule ensimmäisenä katsomaan, kuka uusi vieras on, vaan ne painautuvat häkkien perälle pelokkaina. Koirat voivat myös seurata tulijoita välinpitämättöminä, koska ne eivät ole tottuneita positiiviseen huomioon. Tunnelma Rosiorissa on kaiken kaikkiaan ahdistava. Vaikka yhdistyksen aktiivit ovat tottuneet moniin ikäviin asioihin, kyyneleet nousevat monelle yhä silmiin tarhalla vieraillessa.

_MG_7837

Rosriorin kunnallinen tarha ei ole mikään koirien paratiisi.

Rosiorin tarha olisi ihan samanlainen kuin kaikki muutkin Romanian kunnalliset koiratarhat – eli koirat kuolisivat siellä nälkään, janoon, sairauksiin ja stressin aiheuttamiin tappeluihin liiallisen koiramäärän takia – ellei tämän tarhan vastuuhenkilöksi olisi asemansa sitkeällä neuvotteluilla saavuttanut Cornelia Stan.

Cornelia on nuori opiskelija, joka ei voinut kääntää katsettaan pois apua tarvitsevista, vaan neuvotteli kaupungin pormestarin kanssa itselleen oikeuden toimittaa koirille ruokaa ja järjestää tarhalle eläinlääkintäpalveluita, kuten sterilointeja, ja tarjota koiria adoptioon ulkomaille. Ilman Cornelian apua koirilla ei olisi muuta vaihtoehtoa, kuin kuolla tarhalle.

_MG_1013

Rosiorin kunnallisella tarhalla osa koirista asuu suurissa häkeissä sisätiloissa.

Työntekijät siis edelleen pistävät rahat, jotka ovat tarkoitettu koirien ruokintaan, omaan taskuunsa. Aiemmin he myös varastivat ja myivät ruokaa, jota Cornelia sai hankittua koirien ruokintaa varten. Keväällä 2014 käydessämme Rosiorissa Cornelia kertoi, että hän on saanut pitkäaikaisen työn tuloksena työntekijöiltä enemmän kunnioitusta, eivätkä he varasta enää koirille hankittua ruokaa. Cornelia on palkannut tarhalle omilla rahoillaan yhden työntekijän, joka ruokkii koirat päivittäin.

Cornelia on saanut parannettua koirien oloja rakennuttamalla katettuja häkkejä ja koirankoppeja tarhalle. Kaiken muunkin, jota tarvitaan koirien hyvinvointiin, Cornelia kustantaa omista rahoistaan ja lahjoituksena saamistaan rahoista. Samaan aikaan tarhan työntekijät, jotka toimivat myös ns. dog catchereinä, eli pyydystävät Rosiorin kaupungin alueen koiria tarhalle, nauttivat kaupungin koirille osoittamia rahoja omiin tarpeisiinsa. Tätä on Romania myös 2000-luvulla. Vuodesta toiseen Romania on kärkisijoilla maailman eniten korruptoituneiden maiden listalla.

Keväällä 2015 aloitimme yhteistyössä Cornelian HULDA-yhdistyksen ja Rosiorin viranomaisten kanssa Rosiori De Vede -massasterilointiprojektin, jossa tarhan lähellä olevalla vaaleanpunaisella talolla järjestetään joka kuukausi Kulkurien kustantama sterilontipäivä. Paikalliset asukkaat saavat tuoda maksutta lemmikkinsä steriloitavaksi tapahtumapäivänä. Tällä pitkäjänteisellä työllä tullaan vaikuttamaan Rosiorin kaupungin kodittomien koirien määrän vähenemiseen lopulta pysyvästi.

Rosiorin massasteriliontiprojektista voi lukea lisää täältä.

 

Rosiorin kunnallinen tarha vuonna 2017.

 

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.