Rosiorin kunnallinen tarha

Rosiorin kunnallinen koiratarha sijaitsee 120 km pääkaupungista Bukarestista lounaaseen Rosiori de Veden kaupungissa. Tarhalla on jatkuvasti yli 300 koiraa.

_MG_7837Rosiorin koiratarha ei sinänsä poikkea muista Romanian kunnallisista löytöeläintarhoista. Kunnan palkkaamat työntekijät eivät välitä koirista ja rahat, jotka ovat osoitettu koirien ruokintaan ja lääkintään menevät työntekijöiden taskuihin.

Eron eläinsuojelijoiden pitämiin tarhoihin huomaa myös koirien käyttäytymisessä. Koirat eivät ole tottuneet siihen, että ihmiset olisivat mukavia. Koirat eivät aina tule ensimmäisenä katsomaan, kuka uusi vieras on, vaan ne painautuvat häkkien perälle pelokkaina. Koirat voivat myös seurata tulijoita välinpitämättömöminä, koska ne eivät ole tottuneita positiiviseen huomioon. Tunnelma Rosiorissa on kaiken kaikkiaan ahdistava. Vaikka yhdistyksen aktiivit ovat tottuneet moniin ikäviin asioihin, kyyneleet tulevat yhä silmiin tarhalla vieraillessa.

_MG_1041-2Rosiorin tarha olisi ihan samanlainen kuin kaikki muutkin Romanian kunnalliset koiratarhat eli koirat kuolisivat siellä nälkään, janoon, sairauksiin ja stressin aiheuttamiin tappeluihin liiallisen koiramäärän takia, ellei tämän tarhan vastuuhenkilöksi olisi asemansa sitkeällä neuvotteluilla saavuttanut Cornelia Stan.

Nuori opiskelija, joka ei voinut kääntää katsettaan pois apua tarvitsevista, on neuvotellut kaupungin pormestarin kanssa itselleen oikeuden toimittaa koirille ruokaa ja järjestää tarhalle eläinlääkintäpalveluita, kuten sterilointeja ja tarjota koiria adoptioon ulkomaille. Ilman Cornelian apua koirilla ei olisi muuta vaihtoehtoa kuin kuolla tarhalle loppujen lopuksi. Niitä ei kukaan edes lopettaisi inhimillisesti, tavalla, jota meillä länsimaissa toteutetaan.

_MG_1013Työntekijät siis edelleen pistävät rahat, jotka ovat tarkoitettu koirien ruokintaan, omaan taskuunsa. Aiemmin he myös varastivat ja myivät ruokaa, jota Cornelia sai hankittua koirien ruokintaa varten. Keväällä 2014 käydessämme Rosiorissa Cornelia kertoi, että hän on saanut pitkäaikaisen työn tuloksena työntekijöiltä enemmän kunnioitusta, eivätkä he varasta enää koirille hankittua ruokaa. Cornelia on palkannut tarhalle omilla rahoillaan yhden työntekijän, joka ruokkii koirat päivittäin.

_MG_1054Cornelia on saanut parannettua koirien oloja rakennuttamalla katettuja häkkejä ja koirankoppeja tarhalle. Kaiken muunkin, jota tarvitaan koirien hyvinvointiin, Cornelia kustantaa omista rahoistaan ja lahjoituksena saamistaan rahoista. Samaan aikaan tarhan työntekijät, jotka toimivat myös ns. dog catchereinä eli pyydystävät Rosiorin kaupungin alueen koiria tarhalle, nauttivat kaupungin koirille osoittamia rahoja omiin tarpeisiinsa. Tätä on Romania myös 2000-luvulla. Vuodesta toiseen Romania on kärkisijoilla maailman eniten korruptoituneiden maiden kanssa.

Keväällä 2015 aloitimme yhteistyössä Cornelian HULDA-yhdistyksen ja Rosiorin viramomaisten kanssa Rosiori De Vede -massasterilointiprojektin, jossa tarhan lähellä olevalla vaaleanpunaisella talolla järjestetään joka kuukausi Kulkurien kustantama sterilontipäivä. Paikalliset asukkaat saavat tuoda maksutta lemmikkinsä steriloitavaksi tapahtumapäivänä.

Tällä pitkäjänteisellä työllä tullaan vaikuttamaan Rosiorin kaupungin kodittomien koirien määrän vähenemiseen lopulta pysyvästi. Rosiorin massasteriliontiprojektista voi lukea lisää täältä.

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.