Roxana Deissima

Roxana Deissimalle koirat ovat elämäntapa.

Roxana Deissima (oikealta sukunimeltään Munteanu) on toiminut aktiivisena eläinsuojelijana vuodesta 2007 alkaen. Kaikki alkoi siitä, kun Roxanan kotikulmillaan jo pidempään ruokkima koira joutui dog catchersien, eli paikallisten julmien ja väkivaltaisten rankkureiden, toimesta yhdelle Romanian kunnallisista tarhoista. Roxana lähti hakemaan koiraa takaisin ja näki ensimmäisen kerran kunnallisen tarhan kauheuden, koirien tuskan ja ihmisten julmuuden – eikä paluuta entiseen enää ollut.

Tähän aikaan Roxana asui vanhempiensa kanssa Bukarestin keskustassa kerrostalokolmiossa. Puolentoista vuoden aikana Roxanalla oli jo 8 koiraa pienessä asunnossa. Naapurien painostuksesta Roxanan oli tehtävä päätös: vähentääkö koiria vai muuttaa muualle. Vuonna 2010 Roxana vanhempineen myi keskustan asuntonsa ja ostivat talon maalta, keskustan ulkopuolelta. Samalla he joutuivat luopumaan joistain mukavuuksista, mutta koirien ja niiden auttamisen takia tämä oli heille ainoa vaihtoehto.

Roxana alkoi steriloida ja kastroida kotikylänsä koiria heti muuton jälkeen. Maalla koiriin suhtautuminen on jopa kaupunkiakin julmempaa ja Roxanan oli myös pakko poimia turvaan joitain yksilöitä, jotka vaativat enemmän hoitoa tai niille oli suurempi riski elää kaduilla. Pian Roxanan koiramäärä kasvoikin melko suureksi.

 

Roxana Deissima vuokraa huolehtimilleen koirille paikkoja yksityiseltä koiratarhalta. Kulkurit kävivät kyseisellä tarhalla ensimmäistä kertaa kesällä 2018.

 

Nykyään Roxanalla on kotonaan 17 “omaa koiraa”, jotka eivät sovellu adoptioon liian suurten henkisten tai fyysisten traumojen vuoksi. Näiden lisäksi heillä on aina 5-7 koiraa kotonaan, jotka ovat adoptiokelpoisia ja etsivät omaa kotiaan. Adoptiota odottavien koirien luku tosin saattaa välillä yltää jopa 9-10:een. Useimmiten koirat päätyvät Roxanalle teiden varsilta, kun hän matkaa Bukarestin ja kotikylänsä väliä. Tällä matkalla Roxana on oppinut tarkastamaan tietyt paikat, joihin ihmiset usein hylkäävät koiria; tietyt metsänreunat, rautateiden varret ja pellot.

Roxana ei saa vakituista, taloudellista apua toimintaansa mistään. Hän rahoittaa eläinsuojelutyönsä ihmisten satunnaisilla lahjoituksilla, keräyksillä sekä osa-aikaisella kääntäjän työllään, jota hän tekee kotoa käsin. Aiemmin Roxana toimi kokopäiväisesti, mutta koirien takia hän on joutunut vähentämään työntekoa.

Koiratarhalla, josta Roxana vuokraa koirilleen häkkejä, on yhteensä 100-200 koiraa.

Roxanalla on koiria yksityisillä tarhoilla ja hoitokodeissa. Yleensä näitä koiria on noin 15 kerrallaan. Roxana myös ruokkii isänsä kanssa kahta hyvin arkaa koiralaumaa kotikylänsä lähellä, joten tekemisen puutetta ei heillä heti pääse tapahtumaan. Roxana teki yhteistyötä Lavinia Ionin kanssa muutaman vuoden ajan ja heillä oli yhdessä mini-shelter, jossa he pitivät koiriaan ja hoitivat niitä yhdessä. Mini-shelterin sijainti oli kuitenkin liian haastava Roxanalle, joten hän joutui siirtämään koiransa lähemmäs itseään, jotta voisi huolehtia niistä paremmin.

Kulkurit alkoivat tehdä yhteistyötä Roxanan kanssa vuonna 2013 ja vuoteen 2015 tammikuuhun mennessä olemme tuoneet Roxanalta Suomeen 28 koiraa adoptio-ohjelmamme kautta. Roxanan koiria menee myös satunnaisesti Hollantiin, Saksaan ja Isoon-Britanniaan.

 

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.