Stickerin sarkooma

Mikä on Stickerin sarkooma?

Stickerin sarkooma eli CTVT (canine transmissible venereal tumor) tarkoittaa koirien tarttuvaa sukuelinkasvainta. Sairaus on melko yleinen vapaasti parittelevien koirien keskuudessa, varsinkin tropiikissa ja subtropiikissa. Se leviää solusiirrännäisenä eli siirtämällä syöpäsoluja koirasta toiseen tiiviissä limakalvokontaktissa, esimerkiksi parittelun aikana. Leviäminen voi tapahtua myös puremalla tai nuolemalla. Stickerin sarkooma ei voi tarttua koirasta ihmiseen.

Sairaus on koirallekin useimmiten harmiton, sillä terveen koiran immuunipuolustusjärjestelmä voi tunnistaa ja tuhota syövän elimistöstä. Tällöin paraneminen tapahtuu spontaanisti. Heikon immuunipuolustuksen omaavat yksilöt voivat kuitenkin sortua tautiin.

Stickerin sarkooma ei ole pelkästään kodittomien koirien ongelma. Sitä on esimerkiksi havaittu koirissa, joita on käytetty ulkomailla siitoksessa. Kaikissa maissa taudin seuranta ei ole tarkkaa.

Diagnosointi ja hoito

Stickerin sarkooma muodostaa koiran sukupuolielinten alueelle kasvaimia, joten sairaus pystytään diagnsoimaan kliinisessä tutkimuksessa. Oireena sarkoomassa on myös verinen vuoto siittimestä tai emättimestä. Kun kasvain havaitaan, siitä otetaan solunäyte, jolla voidaan varmistaa Stickerin sarkoomatartunta.

Hoitona käytetään solusalpaajahoitoa lääkkellä nimeltä vinkristiini, joka tehoaa yleensä hyvin. Tarpeen mukaan kasvaimet poistetaan kirurgisesti. Pelkkä leikkaus ei paranna Stickerin sarkoomaa, vaan solusalpaajahoito tarvitaan aina.

Leviämisriski ja uusiminen

Stickerin sarkooma leviää tiiiviissä limakalvokontaktissa. Tartuntaan vaaditaan esimerkiksi parittelu, purema tai avoimen haavan nuoleminen, jossa Stickerin sarkooma siirtyy solusiirrännäisenä eläimestä toiseen. Kasvaimia voi olla koiralla myös muualla kehossa, jos iho on ollut nuolemispaikasta rikki.

Hoidon ennuste on hyvä. Stickerin sarkooma ei ole tappava syöpä ja tekee vain hyvin harvoin etäpesäkkeitä koiraan. Tämän johdosta sarkooma on säilynyt elinvoimaisena, koska se ei yleensä tapa kantajaansa. Stickerin sarkoomaa on arvioitu esiintyneen jo 250 vuotta sitten susilla tai aasialaisista koirista polveutuvalla vanhalla rodulla.

Kun Stickerin sarkooma on hoidettu on hyvin epätodennäköistä, että se uusisi ilman uutta tartuntaa limakalvokontaktissa. Tämä johtuu siitä, että tartuttajana toimii itse syöpäsolu. Kun syöpäsolut ovat elimistöstä poistuneet hoidon myötä, ei uusimisvaaraa käytännössä ole.

Mitä jos varaamallani koiralla todetaan Romaniassa Stickerin sarkooma?

Jos Stickerin sarkooma havaitaan, koira jää Romaniaan saamaan solusalpaajahoitoa, kunnes sairaus on saatu parannettua. Tämän jäkeen koiran on mahdollista saapua Suomeen. Omistajalla on oikeus perua adoptio niin halutessaan. Stickerin sarkooman sairastanut koira voidaan luovuttaa toisen lemmikin kanssa samaan talouteen.


Lähteet

Dahlbom, M., Putro, H. & Saari, S. 2010. Koiran tarttuva sukuelinkasvain (TVT, Stickerin sarkooma) – kirjallisuuskatsaus ja tapausselostus. 3. artikkeli. Suomen Eläinlääkärilehti, 116(5), 255. Viitattu 24.09.2015

Brooks, W. C. 2004. Transmissible Venereal Tumor. Verkkodokumentti. Päivitetty 14.05.2013. Viitattu 30.08.2015.

Coghlan, A. 2006. Riddle of infectious dog cancer solved. New Scientist. Verkkojulkaisu. Viitattu 26.9.2015.

Suvilehto, P. 2006. Koirasyöpä Euroopan tuliainen. Kaleva. Päivitetty 31.8.2006. Viitattu 28.9.2016.

Murcison, E. 2014. Ikivanha solulinja paljastaa muinaisen koiran. Verkkodokumentti. Päivitetty 25.06.2014. Viitattu 30.08.2015.

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.