Adoptioprosessimme on hioutunut nykyiselleen vuosien työn tuloksena ja kehitämme sitä edelleen jatkuvasti. Kattavan adoptioprosessin tarkoituksena on varmistua siitä, että adoptioperhe on hyvin valmistautunut ja tietoinen matkasta johon on ryhtymässä, ja että jokainen kotia etsivä rescuekoira löytäisi itselleen juuri sen sopivimman kodin ja omat ihmisensä.

Yhteydenotto

Kun löydät sivuiltamme kotia etsivän koiran, joka kuvauksen perusteella vaikuttaisi sopivalta, ota yhteyttä eläimen omaan yhteyshenkilöön sähköpostitse.

Kerro yhteyttä ottaessasi vapaasti itsestäsi, asumismuodostasi, perheestäsi, muista eläimistäsi, eläinkokemuksestasi, elämäntilanteestasi ja muista pääätökseen ja valintaan vaikuttavista tekijöistä mahdollisimman kattavasti.

Ikäraja eläimen adoptointiin kauttamme on yleisesti 20 vuotta.

Kerrothan myös, mikäli olet kiinnostunut useammasta eri koirasta. Tällöin koirien yhteyshenkilöt voivat tehdä yhteistyötä keskenään ja pohtia, mikä koira sopisi parhaiten kotiehdokkaalle.

Voit käyttää tukena esim. näitä kysymyksiä:

  • Missä asut, minkälaisessa asunnossa/talossa, millaisella asuinalueella?
  • Millaista arkesi on? Tulisiko arjessa muuttaa joitain asioita koiran tullessa perheeseen?
  • Keitä perheeseesi kuuluu? Onko perheen lisäksi lähipiirissä muita ihmisiä, jotka olisivat aktiivisesti mukana koiran arjessa?
  • Onko sinulla aiempaa koirakokemusta?
  • Onko sinulla aiempaa kokemusta ulkomailta tulleista rescuekoirista?
  • Millaisia asioita rescuekoiran kanssa tulisi mielestäsi ottaa erityisesti huomioon?
  • Oletko kohdannut aiempien koiriesi kanssa haasteita/ongelmia? Miten olette selvinneet haasteista?
  • Minkälaiset koulutusmetodit olet kokenut toimiviksi?

Kotiselvityslomake ja haastattelut

Yhteydenoton jälkeen alkaa varsinainen adoptioprosessi, joka alkaa useimmiten kotiselvityslomakkeen täyttämisellä, joka antaa rungon seuraavaan vaiheeseen, eli haastatteluun. Digitaalinen kotiselvityslomake koostuu useista adoptioehdokkaan elämäntilannetta, perhettä, koirakokemusta ja sitoutumista koskevasta kysymyksestä.

Mikäli kotiselvityslomakkeen perusteella todetaan, että adoptioehdokas voisi olla sopiva perhe kyseiselle koiralle, siirrytään ensimmäiseen haastatteluun. Haastattelu käydään ensisijaisesti videopalaverina, ja haastatteluita käydään kaikkiaan 2-3 tilanteesta riippuen. Haastattelut käydään tapauskohtaisesti yhden tai kahden yhteyshenkilön kanssa.

Haastattelussa pohditaan yhdessä onko koti sopiva koiralle ja koira sopiva kodille. Yhteyshenkilö myös kyselee tarkentavia kysymyksiä kotiehdokkaalta ja vastaa mielellään kaikkiin kotiehdokkaan kysymyksiin.

Ennen haastattelua kotiehdokkaan olisi myös hyvä tutustua kotisivuillamme paitsi adoptioprosessiin kokonaisuutena, myös eläimen adoptioinnin kustannuksiin ja terveysasioihin. Olemme myös koonneet sivuillemme 80 tavallisinta kysymystä koiran adoptiosta. Prosessi Kulkurien kautta rescuekoiraa adoptoidessa on kokonaisuudessaan kattava.

Lapsiperheet

Lapsiperheiden kanssa prosessi on hieman muita pidempi. Tähän syynä on se, että kokemuksemme mukaan lapsiperheissä koiran uudelleensijoituksen riski on korostuneempi ja pyrimme ennakoimaan tätä riskiä mahdollisimman hyvin keskustelemalla erityisen huolellisesti lapsiperheiden kanssa rescuekoiran adoptiosta.

Lapsiperheiden kanssa prosessiin kuuluu kaksi video- tai puhelinhaastattelua kahden eri yhteyshenkilön toimesta ja lisäksi yksi videohaastattelu, jossa toivomme koko perheen olevan mukana.

Parhaassa tapauksessa rescuekoira voi olla erinomainen perheenjäsen lapsiperheeseen.

Päätöksenteko

Ensimmäisen haastattelun aikana ei ikinä tehdä päätöstä adoptiosta, vaan haastatteluiden on tarkoitus osaltaan kartoittaa kotiehdokkaan tilannetta, resursseja ja pohtia adoptioon liittyviä riskejä monesta eri näkökulmasta, kotiehdokkaan kanssa yhdessä.

Joskus on myös mahdollista, että yhteyshenkilö pyytää kotiehdokkaita tutustumaan erinäisiin koulutukseen tai koiran käytökseen liittyviin materiaaleihin. Toisinaan yhdellä koiralla taas voi olla useampikin kotiselvitysprosessi meneillään samaan aikaan.

Kotiehdokkaan tulee siis varautua siihen, että yhdistys voi todeta, ettei koira ole sopiva juuri tähän perheeseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että perheessä välttämättä olisi mitään vikaa. Jos hyviä kotiehdokkaita on useita, pyrimme mahdollisuuksiemme mukaan tarjoamaan tilalle toista, perheeseen mahdollisesti sopivaa koiraa.

Mikäli molemmat osapuolet päätyvät siihen, että koira ja perhe voisivat sopia hyvin yhteen, siirrytään koiran adoptioprosessissa varausvaiheeseen.

Varausvaihe

Mikäli päädytte yhdessä yhteyshenkilön kanssa varaamaan koiran lemmikiksenne, tehdään siitä seuraavaksi luovutussopimukset ja maksetaan kulukorvaus.

Kun prosessi on saatettu loppuun ja koira on varattu, alkaa koiran odottaminen kotiin, mikäli se tulee Romaniasta eikä ole kotihoidossa Suomessa. Odotusaika varauksesta koiran saapumiseen on koiran rokotuksista, muusta terveydentilasta, kuljetusten ja varattujen koirien määrästä ja muista muuttuvista tekijöistä riippuen noin 3-8 viikkoa.

Huomaathan, että yhdistys ei anna eläintä koeajalle.

Suomessa olevat koirat

Mikäli koira jo on Suomessa kotihoidossa, on koiran tapaaminen ennen adoptiopäätöstä oleellinen osa adoptioprosessia. Kotihoidossa olevien koirien kohdalla prosessi etenee alkuun samoin kuin muidenkin koirien, eli ensin täytetään kotiselvityslomake, suoritetaan tarvittavat haastattelut ja mahdollinen lapsiperhetuplaus- tai molossituplaushastattelu, joiden jälkeen voi mennä katsomaan kotihoidossa olevaa koiraa sovitusti. Kotihoidossa olevaa koiraa ei myöskään pääsääntöisesti saa mukaan ensitapaamisella.

Adoptiopäätöksen jälkeen Suomessa olevan koiran kohdalla adoptioperhe, kotihoitaja ja yhdistys sopivat sitten yhdessä sopivan luovutuspäivän uuteen kotiin. Adoptioperheen tulee valmistautua itse noutamaan koira kotihoitopaikasta.

Koiran saapuminen

Kun koiran saapumisaikataulu Suomeen vahvistuu, valmistellaan koirat matkaan Romaniassa yhteistyöklinikkamme Onevetin toimesta. Tässä kohtaa koirilta myös otetaan tautitestit ja niille tehdään terveystarkastukset. Mikäli kaikki on kunnossa, koira pääsee aloittamaan kotimatkan.

Kulkurien kautta adoptoidut koirat saapuvat Suomeen maanteitse Zuzu Express nimisen lemmikkieläimiä kuljettavan yhtiön kyydissä. Matka-aika Romaniasta Suomeen on noin 30-35 tuntia ja matka kulkee Unkarin, Slovakian, Puolan, Latvian, Liettuan ja Viron kautta Suomeen. Yhdessä kuljetuksessa tuomme kerralla Suomeen noin 35 koiraa. Kuljetuksissa on mukana aina kaksi kuskia, jotka vaihtelevat ajovuoroa ja yksi eläintenhoitaja, joka matkustaa eläinten kanssa samassa tilassa koko matkan ajan. Koirille tarjotaan ruoka kahdesti päivässä ja niillä on raikasta vettä saatavilla koko ajan. Eläintenhoitaja siivoaa koirien tekemät tarpeet ja huolehtii koirien hyvinvoinnista kaikin tavoin.

Koirien luovutus perheilleen tapahtuu Tuusulassa omissa toimitiloissamme, lähtökohtaisesti aina lauantaisin päiväsaikaan. Perheet saavat mukaansa koiran EU-lemmikkieläinpassin, tautitestitulokset sekä painetun omistajan oppaan.

Ethän epäröi kysyä, jos jokin adoptioprosessiin liittyvä asia mietityttää. Koiran yhteyshenkilö neuvoo perhettä kaikissa käytännön asioissa ja auttaa mielellään.

Kun koira on kotona

Koiran kotiutumisesta alkaa yhteinen matka, johon takuulla tulee kuulumaan paljon iloa ja onnea, mutta joskus varmasti myös huolta ja stressiä. Koira on juuri saapunut sille täysin vieraaseen paikkaan, vieraiden ihmisten luokse, ja muutos on koiralle ymmärrettävästi valtava. Koira ei tiedä mitä siltä odotetaan, miten sen pitäisi käyttäytyä, se ei tiedä voiko sen uuteen perheeseen luottaa eikä se tiedä mitä kaikki omituiset, uudet hajut ja äänet tarkoittavat.

Alussa koiran oppimiskykyä voi häiritä stressi eikä se välttämättä ole oma itsensä – olethan kärsivällinen. Pikku hiljaa stressin alta alkaa takuulla pilkahdella koiran todellinen luonne, ja hyvää kannattaa aina odottaa. Jokainen koira on kuitenkin yksilö: toiset tuntuvat olevan heti kuin kotonaan ja toisilla kotiutumisprosessi kestää kauemmin. Täydellinen kotiutuminen voi kestää kolmesta kuukaudesta jopa vuoteen.

Lue lisää kotiutumisprosessista omistajan oppaastamme.

Haluamme aina kantaa vastuumme myös eläimen kotiutumisen jälkeen. Jos tulee kysyttävää, tarvitset johonkin ongelmaan ratkaisua tai joudut luopumaan eläimestä, ota aina yhteys yhdistykseen. Me autamme mielellämme ja ohjaamme tarvittaessa sitten ammattilaisen juttusille.

Ota koiraa koskevissa asioissa ensisijaisesti yhteyttä omaan adoptioyhteyshenkilöönne, mutta mikäli yhteyshenkilönne ei enää toimi yhdistyksessä, voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen info@kulkurit.fi.

Ruokaviraston koirarekisteri

Koirarekisteri on Ruokaviraston ylläpitämä viranomaisrekisteri, johon talletetaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 68/2022 5 § mukaiset tiedot koirista ja koirien haltijoista. Kun sinulle saapuu adoptiokoira kauttamme Romaniasta tai kotihoidosta, rekisteröithän koirasi koirarekisteriin viikon kuluttua sen saapumisesta, saatuasi yhdistykseltä koodin rekisteröintiä varten.

Turvasiru

Adoptoitavan eläimen mikrosiru on yhdistyksen toimesta rekisteröity Turvasiru-palveluun, joka takaa että mahdollisessa karkaamistilanteessa koiran siru voidaan yhdistää yhdistykseen.

Mikäli haluat siirtää eläimen tiedot kokonaan omalle nimellesi, lähetä koiran kotiutumisen jälkeen osoitteeseen turvasiru@kulkurit.fi sähköpostilla ohessa olevat tiedot. Saat muut tarvittavat ohjeet paluuviestissä.

Lähetä nämä tiedot:

  • eläimen tarhanimi (sekä uusi jos nimi vaihtunut)
  • eläimen sirunumero
  • osoitteesi
  • puhelinnumerosi
  • sähköpostiosoitteesi