Kotihoitajat

 

kotihoito2_web

 

Kotihoitajuus on erittäin tärkeä auttamisen muoto ja yksi Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kulmakivistä. Kotihoitajille on jatkuvasti suuri tarve, ja kotihoitajat tekevät ehdottoman arvokasta työtä. Siksi tarvitsemmekin säännöllisesti myös uusia, sitoutuneita kotihoitajia. Kotihoitoon pääsevä eläin vapauttaa samalla paikan uudelle koiralle tai kissalle, joka pääsee eläinsuojaan turvaan kadulta tai muista huonoista oloista.

Milloin kotihoitopaikkaa tarvitaan?

Yhdistyksen kautta eläimet tulevat Suomeen yleensä suoraan omiin koteihinsa, mutta toisinaan eläin tarvitsee väliaikaista hoitopaikkaa ennen oman kodin löytymistä. Kotihoitopaikkaa voidaan tarvita silloin, kun kotia etsivää koiraa tai kissaa ei syystä tai toisesta voida pitää tarhalla pidempään tai jos kuljetuksessa on vapaa paikka koiralle. Esimerkiksi nuorille koirille on parempi viettää tarhalla mahdollisimman lyhyt aika ja päästä ajoissa opettelemaan kotikoiran elämää, jolloin sopeutuminen on helpompaa. Myös muita koiria jännittävälle tai kauan tarhalla olleelle koiralle on ehdottomasti parempi päästä stressittömämpään ympäristöön omaa kotia odottelemaan. Kotihoitopaikkaa tarvitsevat myös jo Suomessa olevat koirat, jotka eri syistä palautuvat yhdistykselle etsimään uutta kotia. Kotihoitaja tarjoaa silloin koiralle turvallisen ja stressittömän ympäristön, jossa koira voi kuntoutua ja odottaa rauhassa uuden kodin löytymistä.

Saanko valita, minkä koiran saan kotihoitoon?

Valitettavasti kotihoitojärjestelmämme ei toimi niin. Kotihoitoa tarvitsevat eläimet valitsee yhdistys, yleensä kiireellisyysjärjestyksessä. Toki otamme huomioon kotihoitopaikan resurssit, perheen lemmikkieläimet ja aiemman kokemuksen. Eläintä ei siis voi valita yhdistyksen sivuilta ”koeajalle”.

Maksetaanko kotihoitajille palkkaa?

Ei makseta. Kotihoitajuus on vapaaehtoistyötä, kuten koko Rescueyhdistys Kulkurien toiminta.

Mitä kotihoitajalta edellytetään?

1. Sitoutumista. Kotihoitoon tulevaa eläintä sitoudutaan hoitamaan kuin omaansa, kunnes se löytää oman kodin. Joskus kodin löytyminen käy muutamassa päivässä, mutta toisinaan siihen voi kulua kuukausiakin.

2. Kärsivällisyyttä. Kotihoitajan kannattaa valmistautua siihen, että hoitoon tuleva eläin ei osaa välttämättä vielä mitään. Se on ehkä elänyt kadulla tai tarhassa koko elämänsä, sillä ei ole pienintäkään hajua sisäsiisteydestä, hihnassa kulkemisesta tai yksinolosta. Kotihoitajan tehtävä onkin kärsivällisesti opastaa eläintä kotiolojen tavoille alusta asti, kuin opettaisi pentua. Uutta kotia etsivillä koirilla saattaa olla erilaisia käyttäytymishaasteita, vaikka kotikoirana elämisen perusasiat olisivatkin hallussa. Alussa eläin voi olla hyvinkin stressaantunut uudesta tilanteesta, mutta yleensä eläimet sopeutuvat uuteen ympäristöön yllättävänkin nopeasti.

3. Aktiivisuutta.Kotihoitajan täytyy olla valmis aktiiviseen yhteydenpitoon yhdistyksen kanssa kotihoidon ajan, kertomaan hoidokin kuulumisia säännöllisesti ja mahdollisista ongelmatilanteista tai sairastumisista heti. Kotihoitajalta odotetaan myös joustavuutta, kun kotiehdokkaita olisi tulossa tutustumaan koiraan. Kotiehdokkaan sopivuutta arvioi kotihoitaja ja yhdistys yhdessä.

4. Varovaisuutta. Uuteen ympäristöön tullessaan eläimellä on suurin riski karata, jolloin sitä on hyvin vaikea saada kiinni. Sen takia ainakin parin ensimmäisen viikon ajan koiralla kannattaa ulkoillessa pitää sekä kaulapantaa että valjaita, olla varuillaan aina ulko-ovea avatessa ja toki myös uusiin tilanteisiin totuttaessa.

5. Eläimienlukutaitoa ja halua oppia lisää. Monet huonoista oloista tulevat koirat ja kissat ovat aluksi hämillään ja stressaantuneita, jolloin niitä täytyy osata lukea. Ne voivat olla myös esimerkiksi arkoja, jolloin ihmisen täytyy näyttää mallia olemalla reipas ja rohkaiseva. Kannatamme kouluttamisessa positiivista vahvistamista. Ei ole välttämättä ollenkaan huono ajatus perehtyä esimerkiksi Tuire Kaimion Pennun kasvatus-opaskirjaan tai muuhun hyvään kirjallisuuteen. Lisää kirjasuosituksia löydät täältä.

6. Kohtuullista taloudellista tilannetta, sillä toivomme kotihoitajan kustantavan hoidettavan eläimen ruokinnan omakustanteisesti. Yhdistys huolehtii kotihoidossa olevan eläimen madotuksista, loishäädöistä ja eläinlääkärikuluista, tarvittaessa myös ruokakuluista.

7. Sopivaa elämäntilannetta. Kotihoidossa olevan eläimen yksinolo- ja muihin harjoituksiin täytyy varata aikaa. Kannattaa ottaa myös huomioon perheen omat lemmikit ja niiden suhtautuminen vieraisiin eläimiin. Kotihoitajuuteen tarvitaan koko perheen sitoutuminen.

Videolla Kulkurien aktiivi ja kotihoitaja Jonna kertoo, mitä hyvältä kotihoitajalta edellytetään.

Käytännön neuvoja tulevalle kotihoitajalle

Kotihoitoon tulevan koiran ulkoiluvarusteisiin kannattaa kiinnittää huomiota, koska uuteen ympäristöön tultuaan koira on pelokas ja altis karkaamaan, ja sitä on silloin todella hankala saada kiinni. Monen viikon karkureissuista valitettavan monella on kokemusta. Aluksi suositellaan käytettäviksi sekä hyvin istuvaa kaulapantaa, mieluiten Y-mallisia valjaita sekä turvapalaa, jotta koira ei varmasti pääse pakoon säikähtäessään jotakin. Koiralla ei käytetä flexiä vaan tavallista, pitkää talutushihna

Miten toimin, jos haluan ilmoittautua kotihoitajaksi?

Jos vielä pohdit, voisitko tarjota sopivan kotihoitopaikan, voit ottaa meihin yhteyttä ja kysyä esimerkiksi pitkään kotihoitajina toimineiden yhteystietoja, jolloin voit kysyä lisää käytännön kokemuksista.

Jos olet miettinyt asiaa ja haluat tarjota kotia etsivälle eläimelle kotoasi hoitopaikan, ota yhteyttä Marjukka Kokkoon tai Jonna Leinoon, kerro itsestäsi, perheestäsi, asuinpaikastasi ja koirakokemuksestasi, sekä millaista koiraa tai kissaa voisi teille ajatella hoitoon. Jokainen kotihoitajaksi halukas haastatellaan ennen eläimen sijoittamista hoitoon. Kotihoitopaikan kanssa tehdään myös kirjallinen sopimus.

Kotihoitajat ovat meille kultaakin kalliimpia!

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa