Koiran adoptointi

Ihanaa että harkitset kodin tarjoamista rescuekoiralle!

 

Kodittomien koirien perimmäinen tilanne maailmassa ei muutu adoptoinneilla, mutta jokaisen onnekkaan koirayksilön elämän adoptio muuttaa ja se itsessään on arvokasta. Rescuekoiran adoptointi on hyvä vaihtoehto lemmikkiä hankkiessa, mutta asiaan on tärkeää paneutua ennen päätöksen tekoa huolellisesti.

Ensisijaista on kartoittaa alkuun että adoptio tapahtuu vain vastuullisen rescuetoimijan kautta, joka noudattaa koirien tuonnissa kaikkia vaadittuja toimenpiteitä ja lisäksi mm. testaa ulkomailta saapuvat koirat useiden tautien varalta. Vastuullisen yhdistyksen tunnistaa usein avoimesta ja läpinäkyvästä tiedottamisesta, siitä että yhteystietojen takana ollaan avoimesti omilla nimillä ja siitä että yhdistys pyrkii toiminnassaan tekemään työtä myös kohdemaan kodittomien koirien tilanteen parantamisella esimerkiksi sterilointien ja valistuksen keinoin.

Vähintään yhtä merkittävää rescuekoiran adoptointia harkitsessa on punnita huolellisesti omia resurssejaan ja toiveitaan koiran suhteen. Millaisia piirteitä toivoisit koirassasi olevan, mitkä asiat ovat sinulle erityisen tärkeitä? Entä millaista sinun elämäsi on ja miten koira istuu siihen lähitulevaisuudessa ja pitkänkin ajan myötä? Pohdi näitä asioita realistisesti ja rehellisesti, sillä koiran hankinta tarkoittaa usein 10-15 vuoden sitoutumista.

1. Pohdi päätöstä tarkasti

Rescuekoirissa on valtavan paljon erilaisia, eri kokoisia, ikäisiä ja luonteisia yksilöitä ja tärkeintä onkin löytää juuri itselle sopiva vaihtoehto, joka lähtökohtaisesti vastaa toiveitasi ja tarpeitasi. Yhtä merkittävää on kuitenkin myös pohtia sitä, mitä sinä pystyt tarjoamaan rescuekoiralle. Siihen vaikuttaa muunmuassa koirakokemuksesi, perhekokoonpanosi ja asuinympäristösi, sillä kuten sinullakin, myös koirilla on yksilöllisiä tarpeita kotia ajatellen.

Yhdistävä tekijä useimmille rescuekoirille on se, että niiden taustasta ei välttämättä tiedetä paljoakaan ja ne ovat eläneet hyvin erilaista elämää siihenastisen elämänsä kuin mihin me olemme tottuneet Suomessa. Jokainen rescuekoira käy siis läpi suuren muutoksen tullessaan adoptoiduksi Suomeen ja tähän muutokseen ne tarvitsevat poikkeuksetta tukea, aikaa ja ymmärrystä.

Rescuekoira ei ole valmiiksi koulutettu, sisäsiisti eikä se osaa esimerkiksi kävellä hihnassa tai muutenkaan käyttäytyä suomalaisen kotikoiran tavoin. Rescuekoiran kanssa tulee varautua aloittamaan aivan alusta ja edetä hyvin kärsivällisesti tutustumisen, luottamuksen saavuttamisen, käsittelyn harjoittelun ja stressin laskemisen merkeissä. Useimmiten ensimmäiset kuukaudet voivat olla eri tavoin haasteellisia, koira voi olla arka, ylienerginen, peloissaan tai lukossa ja jokainen oireilee stressiä ja suurta elämänmuutosta läpi omaan tahtiinsa oman kapasiteettinsa puitteissa.

Kulkurien kautta adoptoidut koirat tutkitaan ja testataan mahdollisimman kattavasti, mutta jokaisen rescuekoiraa adoptoivan on hyvä tiedostaa, että rescuekoira on kasvanut ja elänyt usein varsin puutteellisessa ympäristössä ja esimerkiksi heikommalla ravinnolla kuin suomalaiset lajitoverinsa. Tämä voi osalla koirista vaikuttaa siihen että ne tarvitsevat paitsi psyykkistä tukea, ne tarvitsevat myös fyysisestä kunnosta huolehtimista ja hyvää huolenpitoa.

2. Perehdy adoptioprosessiin

Adoptioprosessimme on hioutunut nykyiselleen vuosien työn tuloksena ja kehitämme sitä edelleen jatkuvasti. Kattavan adoptioprosessin tarkoituksena on varmistua siitä, että adoptioperhe on hyvin valmistautunut ja tietoinen matkasta johon on ryhtymässä, ja että jokainen kotia etsivä rescuekoira löytäisi itselleen juuri sen sopivimman kodin ja omat ihmisensä.

Tutustuthan siis adoptioprosessiin sekä rescuekoiran adoption kustannuksiin huolellisesti ennen yhteydenottoa. Lue myös vastaukset useimmiten kysyttyihin kysymyksiin rescuekoiran adoptiosta. Prosessin edetessä autamme mielellämme kaikessa missä sinulla herää kysymyksiä ja pohdittavaa.

3. Tutustu kotia etsiviin koiriin

Kauttamme kotia etsivät monet erilaiset koirat: pennut, seniorit, pienet, suuret, erityisadoptiokoirat, aremmat ja reippaammat koirat. Millainen koira sopisi parhaiten juuri sinun arkeesi? 

Muista kuitenkin koiriin tutustuessasi, että koirien kuvaukset on kirjoitettu tarhaolosuhteissa ja koiran luonne voi muuttua uudessa kodissa kotiutumisen edetessä. 

Rescuekoiran adoptointi on palkitseva matka joka parhaimmillaan tuo aivan uutta merkityksellisyyttä ja sisältöä niin adoptoidun koiran kuin adoptioperheenkin elämään. Onnistuneeseen matkaan tarvitaan kuitenkin paljon harkintaa ja paneutumista.

Autamme sinua mielellämme kaikissa rescuekoiran adoptointia koskevissa asioissa ja kuljemme rinnallasi aina harkinnasta kotiutumiseen ja sen jälkeiseen aikaan saakka!

Olemme sitoutuneita vastuulliseen rescuetoimintaan

Rescueyhdistys Kulkurit ry on sitoutunut suomalaisten rescueyhdistysten luomiin yhteisiin Responsible Rescue -toimintakriteereihin. Responsible Rescue -sitoumuksen tarkoitus on varmistaa siihen sitoutuneen yhdistyksen eettinen ja vastuullinen toiminta sekä adoptioprosessin turvallisuus. Sitoumuksen avulla rescuekoiran adoptoijille tarjotaan turvallinen reitti valita vastuullisesti toimiva yhdistys. Näin tuontikoiriin liittyviä riskejä saadaan vähennettyä.

Responsible Rescue -sitoumus velvoittaa siihen sitoutuneita yhdistyksiä noudattamaan lakisääteisiä tuontivaatimuksia huomattavasti tiukempia kriteereitä koirien rokotusten ja tautitestausten osalta. Kriteereissä on otettu myös huomioon paljon puhuttaneiden moniresistenttien bakteerien ja rabiesvasta-aineiden seulominen.