Mikä on kennelyskä?
Kennelyskä on koirien flunssa. Sitä aiheuttavat monet bakteerit, virukset ja niiden välimuodot, mykoplasmaorganismit. Kuten ihmisillä myös koirilla hengitystietulehdukset ovat tarttuvia. Koiran äkillisen hengitystietulehduksen aiheuttaa yleisimmin Bordetella-bakteeri ja/tai parainfluenssavirus. Suurin osa tartunnan saaneista koirista sairastuu taudin lievään muotoon, mutta erityisesti pennuilla tautiin voi liittyä vakavia yleisoireita kuten korkeaa kuumetta, joka voi koitua koiran kohtaloksi.
Kennelyskässä hengitysteihin kulkeutuneet virukset saavat elimistön vastustuskyvyn laskemaan. Tämän seurauksena Bordetella-bakteeri aiheuttaa henkitorveen ja keuhkoputkiin ärsytystä, mikä aiheuttaa voimakkaan yskän. Koira paranee yleensä itsestään 1-3 viikossa.
Miten kennelyskä tarttuu?
Tauti leviää koirasta toiseen yskimisen välityksellä sekä koirien nuuskiessa toisiaan. Tauti saattaa myös tarttua sairasta koiraa käsitelleiden ihmisten välityksellä. Lisäksi sairaan koiran kanssa kosketuksissa olleet esineet saattavat välittää taudinaiheuttajia, esimerkkinä häkit, makuualustat sekä ruoka- ja juomakupit.
Mys olosuhteilla on merkitystä sairastuvuuteen. Tartuntariskiä kasvattavat vetoisat, kylmät ja kosteat olosuhteet yhdistettynä runsaisiin koirakontakteihin.
Kennelyskän oireet
Kennelyskä aiheuttaa koiran henkitorven ja keuhkoputkien tulehduksen. Tämä taas aiheuttaa taudille tyypillisiä oireita eli hakkaavaa yskää sekä liman kakomista ja yökkäilyä. Koira voi myös näyttää siltä, että jotain olisi juuttunut kurkkuun.
Lievässä taudissa koiran yleistila on hyvä yskää lukuun ottamatta, eikä koiralla ole esimerkiksi kuumetta. Vakavassa taudissa koiralle nousee kuume, ja sen yleistila heikkenee selvästi. Tulehdus on tällöin edennyt syvemmälle keuhkoihin, jolloin koiralle on kehittymässä keuhkokuume. Vakavasti sairastuneilla koirilla esiintyy myös runsaasti limaa keuhkoissa ja sierainvuotoa.
Kennelyskän toteaminen ja hoito
Sairaus todetaan tyypillisten oireiden ja omistajan antamien tietojen perusteella. Mitään yksinkertaista testiä kennelyskän toteamiseksi ei ole. Eläinlääkäri voi ottaa koiralta verikokeen ja röntgenkuvan rintaontelosta jos oireet ovat poikkeuksellisen voimakkaita. Lieväoireisten koirien kohdalla tämä ei ole tarpeen, ellei sairaus ole pitkittynyt.
Suurimmalla osalla koirista kennelyskä paranee keskimäärin kahden viikon kuluessa. Koiran oloa voi helpottaa höyryhengityksellä ja limaa irroittavalla yskänlääkkeellä. Vakavasti sairastuneet kuumeiset koirat hoidetaan antibioottikuurilla. Eläinlääkäri kuitenkin arvioi antibioottihoidon tarpeellisuutta aina tapauskohtaisesti. Jatkotutkimuksiin tulee hakeutua, jos koiran oireet jatkuvat yli kahden viikon ajan.
Tärkeimpänä hoito-ohjeena on riittävän levon takaaminen koiralle. Kennelyskää sairastavaa koiraa ei saa rasittaa. Oireiden poistuttua on muistettava pitää riittävästi taukoa ennen kuin koiraa rasitetaan.
Kennelyskän ennaltaehkäisy
Koirapuistoilua on vältettävä, jos alueella esiintyy kennelyskää. Jos koira kuitenkin saa tartunnan, sitä ei saa ulkoiluttaa yleisillä koirien ulkoilutuspaikoilla.
Rokotuksella voi suojata koiran kennelyskää vastaan. Riittävän rokotussuojan saamiseksi koira pitää rokottaa vuosittain. Tautia aiheuttavia bakteerikantoja on kuitenkin useita, joten rokote ei anna täydellistä suojaa. Se kuitenkin aina lieventää kennelyskän oireita.
Lähteet
Eläinlääkäriin.fi. Kennelyskä. Viitattu 27.9.2015 http://www.elainlaakariin.fi/kennelyska/
Nuottaniemen eläinlääkäri. Kennelyskä. Päivitetty 2008. Viitattu 27.9.2015 http://www.nuottaniemenelainlaakari.com/kennelysk.htm
Wikström, B. & Öber, J. 2007. Koiran sairaudet. Otavan Kirjapaino Oy.