Mikä on leishmanioosi?
Leishmanioosi on Leishmania nimisen loisen aiheuttama tartuntatauti. Sairautta esiintyy varsinkin maailman trooppisissa sekä paikoitellen myös subtrooppisissa osissa. Sairautta levittävät hietasääsket, jotka viihtyvät näissä oloissa. Euroopassa tautia esiintyy Välimeren maissa: Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa. Yksittäisiä tapauksia on todettu myös muualla Euroopassa mukaan lukien Suomi ja Ruotsi. Leishmanioosi on yleisin ihmisillä todettu sairaus heti malarian jälkeen.
Leishmanioosille on tyypillistä pitkä itämisaika. Se voi olla muutamasta viikosta seitsemäänkin vuoteen. Kaikki tartunnan saaneet eivät välttämättä koskaan sairastu itse tautiin eivätkä siten kehitä myöskään oireita. Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että todennäköisimmin oireiseen leishmanioosiin sairastuvat alle kolmevuotiaat ja yli kahdeksanvuotiaat.
Miten leishmanioosi tarttuu?
Leishmanioosi tarttuu tartunnan saaneesta naaraspuolisen hietasääsken puremasta. Hietasääski ei pysy hengissä Suomen leveysasteilla, joten ei ole odotettavissa, että leishmanioosista muodostuisi pysyvää sairausriskiä. Hietasääsken lisäksi sairaus voi levitä suoran kontaktin välillä, tarttua haavojen kautta tai sairas emä voi tartuttaa pennut istukan kautta.
Leishmanioosia on kahta eri tyyppiä: sisäelinleishmanioosi eli viskeraalinen leishmanioosi eli Kala-Azar ja iholeishmanioosi. Molemmat voivat tarttua. Leismanioosi on zoonoosi, mikä tarkoittaa sitä, että se voi levitä koirasta ihmiseen hietasääsken välityksellä.
Kun hietasääski on imenyt verta, syntyy paikallinen infektio. Tällöin erityiset valkosolut syövät leishmanialoisen. Koiran vahva immuunipuolustus tappaa infektioituneet solut, jonka jälkeen infektio paranee. Jos immuunipuolustus ei ole vahva, leishmanialoinen pääsee iskemään valkosoluihin ja leviämään ruumiin muihin osiin infektoituneiden solujen kuljettamana.
Leishmanioosin oireet
Tyypillisiä oireita ovat
- karvanlähtö silmien ja suun ympäriltä
- erilaiset iho- oireet, kuten hilseily, jotka edetessään paksuuntavat ihoa ja aiheuttavat huonosti paranevia, kraaterimaisia haavaumia
- ohut iho
- ripuli
- oksentelu
- imusolmukkeiden, pernan ja maksan laajentuminen
- kuumeilu
- yleistilan lasku
- väsyminen
- ontuminen
- kynsien nopea kasvu
- ruokahaluttomuus
- sidekalvotulehdus
- moniniveltulehdus
Leishmanioosipotilaan tavallisin kuolinsyy on munuaisten vajaatoiminta.
Leishmanioosin toteaminen ja hoito
Sairaus todetaan imusolmukkeista, luuytimestä tai ihosta otetusta näytteistä. Diagnoosin varmistamiseen voidaan käyttää mm. ihonäytteitä sekä nk. erotusdiagnostiikkaa, jossa muita sairauksia, joiden oireet ovat samanlaisia, suljetaan pois. Kulkurien adoptio-ohjelman koirien testaus tehdään noin 1-2 viikkoa ennen koiran matkustusajankohtaa.
Leishmanioosia sairastavan koiran ennuste riippuu siitä, kuinka varhaisessa vaiheessa tauti todetaan ja mikä on koiran kunto hoidon aloittamisvaiheessa. Hoitamattomana tauti kroonistuu ja johtaa vakaviin sairauksiin, kuten munuaisten vajaatoimintaan. Leishmania-loista ei koiran kehosta pystytä kokonaan poistamaan. Täten on tyydyttävä sairauden etenemisen hidastamiseen, johon on käytettävissä lääkkeitä. Varhainen diagnoosi auttaa puuttumaan taudin kulkuun aikaisemmin ja siten pidentämään koiran elinikää sekä parantamaan elämänlaatua. Taudin etenemistä ja koiran yleistilaa kontrolloidaan säännöllisin verikokein koko koiran loppuelämän ajan.
Mitä jos varaamallasi koiralla on positiivinen testitulos leishmanioosista?
Jokaisen leishmania-positiivisen koiran kohdalla jatkohoito arvioidaan tapauskohtaisesti. Positiivinen testitulos ei ole este adoptiolle, mutta kuten kaikkien positiivisten testitulosten kohdalla, omistaja on oikeutettu perumaan koiran varauksen.
Suosittelemme, että kaikkia kauttamme saapuvat koirat testataan sydänmadon ja leishmanian varalta 7-9 kuukauden jälkeen kotiutumisesta. Testi tehdään eläinlääkärillä laskimoverinäytteestä. Kaikki adoptoidut koirat testataan sydänmadon, leishmanian ja lukuisten muiden sairauksien varalta ennen Suomeen saapumistaan, mutta sydänmadon pitkän itämisajan ja leishmanian yleistymisen ja taudinkuvan vuoksi uudelleen testaaminen on suositeltavaa.
Lähteet
PetMd. Parasite Infection (Leishmaniasis) in Dogs. Verkkodokumentti. Viitattu 26.5.2015 http://www.petmd.com/dog/conditions/infectious-parasitic/c_dg_leishmaniasis
Välimäki, E. Leishmanioosi koiralla. Verkkodokumentti. Viitattu 1.6.2015 http://www.koirakissaklinikka.fi/Koira-artikkelit/leishmanioosi-koiralla.html
WHO 2015. Leishmaniasis. Verkkodokumentti. Viitattu 21.5.2015 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs375/en/
Salminen, Nan. PetVet Turku. Puhelinaastattelu 15.5.2015
Wikström, B. & Öber, J. 2007. Koiran sairaudet. Otavan Kirjapaino Oy.