Mikä on sieni-infektio?

Eläimillä sieni-ihottumia voivat aiheuttaa hiiva- ja rihmasienet. Hiivat ovat yksisoluisia sieniä, jotka eivät muodosta rihmastoja. Ne viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Rihmasienten aiheuttamaa ihoinfektiota kutsutaan silsaksi. Sekä silsa- että hiivasienet vaikuttavat ihoon pinnallisesti.

Rihma- eli silsasienet vahingoittavat karvoja ja karvatuppeja aiheuttaen paikallista karvanlähtöä. Silsasienen voi tunnistaa laikusta, joka leviää ulospäin rengasmaisesti ja paranee vähitellen keskeltä alkaen. Iho voi olla karkea, rupeutunut ja harmahtava. Microsporum canis -silsasieni aiheuttaa erityisesti kissoilla ihon sieni-infektioita. Tämä silsa on vakava ongelma esimerkiksi kissakenneleissä, koska se on helposti tarttuva.

Hiivatartunnat ovat yleisempiä koirilla. Koiran ihon ja korvakäytävän normaaliflooraan kuuluu pienissä määrin Malassezia pachydermatis -hiivasieni. Lisäksi normaalin suoliston mikroflooraan kuuluu Candida albicans -hiivasieni.

Malassezia pachydermatis -hiivasienen liikakasvu voi aiheuttaa korvatulehduksia ja ihottumaa (erityisesti päässä, ihopoimuissa, jaloissa ja vulvan alueella). Koiran hiivatulehdus ihoalueilla on usein kuitenkin Candida albicans -hiivasienen aikaansaamaa.

Hiivasienen liikakasvun syyt

Yleisimmin hiivatulehduksen syynä ovat elimistössä yleisesti elävät hiivat, jotka pääsevät kasvamaan yli normaalin, koska muu bakteeri- ja sienikanta ei pidä niitä kurissa. Hiivojen ylikasvu vie elintilan maitohappobakteereilta. Aineenvaihduntaan alkaa vapautua kemikaaleja ja mikrobeja, joita koira ei voi käyttää.

Hiivan liikakasvun voi aiheuttaa esimerkiksi immuunipuolustuksen heikkeneminen, ympäristötekijät, ihovaurio, hormonaaliset tekijät tai rotuun liittyvä alttius. Lisäksi monet sairaudet voivat aiheuttaa ihovaivoja ja infektioita, kuten esimerkiksi allergia, atopia, Cushingin oireyhtymä, diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Hiivan kasvun voi myös mahdollistaa antibiootti- tai kortisonikuuri tai muiden lääkkeiden runsas käyttö, stressi, ikääntyminen ja heikkolaatuinen ravitsemus.

Hiivasienen oireet

Jos hiivasieni alkaa kasvamaan korvissa liiallisesti, korvat alkavat erittämään tummanruskeaa tai -punertavaa, tahmeaa ja haisevaa eritettä. Ihoon liittyviä oireita ovat muun muassa kutina, ihon liiallinen hilseily, karvanlähtö ja punoittavat (mahdollisesti kaljut) varvasvälit sekä paikallinen ja punainen väri karvoissa, esimerkiksi tassuissa ja/tai peräpäässä. Koira saattaa myös haista pahalta. Myös tassujen ja sukupuolielinten jatkuva nuoleminen sekä hermostuneisuus ovat oireita.

Sieni-infektioiden toteaminen ja hoito

Infektion toteamista varten eläinlääkäri kerää koirasta taustatiedot, tutkii sen yleistilan ja huomioi oireet. Kattava tutkiminen on tarpeen, sillä sieniä elää koirassa normaalistikin. Useimmiten eläinlääkäri ottaa solu- ja raapenäytteet ihottuma-alueilta. Sieni-infektiot todetaan viljelemällä. Tämä voi kuitenkin viedä jopa 2 – 3 viikkoa. Jos viljelylevyillä alkaa kasvamaan sieniyhdyskuntia, ne tunnistetaan mikroskoopin avulla. Myös verinäytteen analysointi saattaa olla tarpeen.

Eläinlääkäri voi määrätä koiralle tulehduksen hoitoon antibioottikuurin, varsinkin jos infektio on paha. Antibioottikuuri määrätään vähintään 20 päivän ajaksi. Lisäksi on tärkeää, että suoliston bakteerikantaa aletaan kuntouttamaan heti kuurin aikana, jotta hiivaoireet eivät palaa kuurin jälkeen entistä voimakkaampina.

Tukituotteet ja sienen ennaltaehkäisy

Ravinnolla on tärkeä osa sieni-infektioiden hoidossa. Erityisesti jos hiivan liikakasvun on aiheuttanut ruuansulatuskanavan ärsyyntyminen ja suoliston bakteeritasapainon horjuminen (Candida albicans -hiivasieni), niin ruokinnan muutos on usein tarpeellista. Hypoallergeeninen ruokavalio on yksi vaihtoehto.

Ihovaurion korjaantuminen vaatii ihoa tukevia ravintoaineita, kuten välttämättömiä rasvahappoja, sinkkiä, seleeniä sekä A-, E- ja B-ryhmän vitamiineja. Kun koiran ruokavalio sisältää tavanomaista enemmän näitä ravintoaineita, ihon ja turkin paraneminen mahdollisesti nopeutuu.

Tukituotteiden käyttöä on jatkettava tarpeeksi kauan, jotta elimistö voi kuntoutua rauhassa. Tämän johdosta esimerkiksi maitohappobakteeria kannattaa syöttää koiralle useita kuukausia. Jatkossa maitohappokuuri kannattaa uusia lyhyinä ajanjaksoina, jotta elimistön bakteerikanta pysyy tasapainossa.

Malassezia pachydermatis aiheuttamaa hiivan liikakasvua korvissa voidaan hoitaa puhdistamalla korvat säännöllisesti. Korvakarvojen trimmaaminen on myös suositeltavaa, jotta iho pääsee hengittämään. Hoitona voidaan käyttää lisäksi Malaseb-shampoota, kun ihottuman aiheuttajana on Malassezia pachydermatis -kanta. Shampookäsittelyjä on varauduttava jatkamaan pitkään, jotta oireet pysyvät hallinnassa.

Sienestä eroon pääseminen voi olla työlästä, erityisesti koko kehon hiivatulehduksissa. Sieni-infektioita onkin hyvä hoitaa kokonaisvaltaisesti pitkän tähtäimen projektina.

Tutkimuksien mukaan paras mahdollinen ennaltaehkäisevä hoito on ylipainon välttäminen sekä hyvä fyysinen kunto.


Lähteet

Dechra. Malassezia-dermatiitti. Viitattu 25.3.2017 http://www.dechra.fi/terapia-alueet/lemmikkielain/ihosairaudet/iho/tietoa-sairauksista/malassezia-dermatiitti

Katiska. 2011. Korvat ja hiiva. Viitattu 25.3.2017 http://www.katiska.info/terveys/allergia-iho-hiiva-terveys/korvat-ja-hiiva/

PetMd. Fungal infection (Malassezia pachydermatis) of the skin in dogs. Viitattu 25.3.2017 http://www.petmd.com/dog/conditions/skin/c_dg_malassezia_dermatitis

Toivainen, K. 2016. Koirien hiivavaivat. Viitattu 25.3.2017 http://krnravitsemusklinikat.blogspot.fi/2016/10/koirien-hiivavaivat.html

Vetary. What is fungal infection (Malassezia pachydermatis) of the skin? Viitattu 25.3.2017 https://www.vetary.com/dog/condition/fungal-infection-malassezia-pachydermatis-of-the-skin

Vetlab. Malassezian yliherkkyystesti. Viitattu 25.3.2017 http://www.vetlab.fi/?id=B8C0E996-0FAA429693AA-E4DA95BABE89

Wuorimaa, O. Hiivatulehdus – Allergia – Candida albican hiiva. Viitattu 25.3.2017 http://www.shetland.fi/Artikkelit/Hiivatulehdus-allergia-CandidaAlbican.pdf